Σελίδες

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Δύο αληθινές ιστορίες

ή η δύναμη του παραδείγματος....


ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΩΤΗ

Στην δεκαετία του '30 το Σικάγο ανήκε ουσιαστικά στον Αλ Καπόνε.
Ο Καπόνε δεν ήταν διάσημος για κάτι ηρωικό, αλλά για την εμπλοκή του σε όλα : από λαθραία ποτά και πορνεία μέχρι το φόνο.


Ο Καπόνε είχε έναν ικανότατο δικηγόρο με παρατσούκλι «Easy Eddie». Οι ικανότητες νομικών ελιγμών του Eddie συνετέλεσαν ώστε ο Καπόνε να είναι έξω από τη φυλακή.


Για να δείξει την εκτίμησή του, ο Καπόνε τον πλήρωνε πολύ καλά, του παρείχε τεράστιο  περιφραγμένο αρχοντικό. Ο Eddie ζούσε τη μεγάλη ζωή της μαφίας του Σικάγου και δεν ενδιαφερότανε για τα άγρια εγκλήματα που γινόταν γύρω του και τα οποία συγκάλυπτε.

Ωστόσο ο Eddie είχε ένα ευαίσθητο σημείο: τον γιο του. Του έδινε τα πάντα, ακριβά ρούχα, αυτοκίνητα, καλή εκπαίδευση. Αλλά παρά την εμπλοκή του με το οργανωμένο έγκλημα, ο Eddie ήθελε ο γιος του να είναι καλύτερος άνθρωπος από ό, τι ήταν ο ίδιος και προσπάθησε να του μάθει την αξία του καλού. Παρά τον πλούτο και την επιρροή του, υπήρχαν πράγματα που δεν θα μπορούσε να δώσει στο γιο του : ένα καλό όνομα /ένα καλό παράδειγμα.

Ετσι, μια μέρα, ο Easy Eddie πήρε τη μεγάλη απόφαση: πήγε στις Αρχές και είπε την αλήθεια για τον Αλ Καπόνε, να καθαρίσει το όνομά του, και να προσφέρει στο γιο του ένα παράδειγμα ακεραιότητας. Κατέθεσε εναντίον της Μαφίας, αν και ήξερε ότι το κόστος θα είναι μεγάλο. 
Πράγματι, εντός του έτους (1939), η ζωή του Easy Eddie τελείωσε σε ένα καταιγισμό από σφαίρες σε ένα μοναχικό δρόμο του Σικάγου.

Αλλά στα μάτια του, είχε δώσει στο γιο του το μεγαλύτερο δώρο που είχε να του προσφέρει, στη μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσε ποτέ να πληρώσει.

 ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ



Ο Butch O'Hare ήταν πιλότος μαχητικού στο Νότιο Ειρηνικό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μια μέρα που όλη η μοίρα του είχε σταλεί σε μια αποστολή, συνειδητοποίησε στον αέρα ότι κάποιος είχε ξεχάσει να γεμίσει τη δεξαμενή καυσίμων του και δεν είχε αρκετά καύσιμα για να ολοκληρώσει την αποστολή του και να γυρίσει πίσω στο πλοίο του.

Πήρε εντολή να επιστρέψει στο αεροπλανοφόρο. Καθώς επέστρεφε, είδε ότι η μοίρα των ιαπωνικών αεροσκαφών κατευθυνότανε προς τον αμερικανικό στόλο.

Τα μαχητικά αεροπλάνα ήταν μακριά και όλα τα πλοία ήταν ανυπεράσπιστα.

Χωρίς να σκεφτεί την προσωπική του διάσωση, με κίνδυνο της ζωής του και με λιγοστά καύσιμα, επιτέθηκε στους ιάπωνες για να τους αποσπάσει με κάποιο τρόπο από το στόλο. Κατάφερε να καταρρίψει 5 μαχητικά και να αναγκάσει την ιαπωνική μοίρα να αλλάξει κατεύθυνση. (20 Φεβρουαρίου 1942).

Ένα χρόνο αργότερα ο  Butch σκοτώθηκε σε αερομαχία στην ηλικία των 29.

Το Σικάγο τίμησε  τη μνήμη του ήρωα και έδωσε το όνομά του στο αεροδρόμιο O'Hare.   Αν βρεθείτε στο O'Hare International θα δείτε τον ανδριάντα του και το μετάλλιο Τιμής του.

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ;

Ο Butch O'Hare ήταν ο γιος του δικηγόρου «Easy Eddie»!!!  

Πηγή:  http://rodorama.blogspot.gr/
Αναρτήθηκε από:  ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Η οικονομική κρίση μέσα από τα μάτια μαθητών δημοτικών σχολείων

“Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το σχολείο, ένα παιδί στο σχολείο μας έκλεψε το πρωινό ενός άλλου παιδιού, γιατί δεν είχε να φάει”. Η περιγραφή αυτή δεν γίνεται από κάποιον εκπαιδευτικό ή γονέα, αλλά από μαθητή δημοτικού σχολείου, έναν από τους 86 μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης, τριών σχολείων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κλήθηκαν, στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης διδασκαλίας και της επεξεργασίας κοινωνικών ζητημάτων, να απαντήσουν μέσω γραπτού ερωτηματολογίου, πώς αντιλαμβάνονται την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της.



“Τα παιδιά δείχνουν να αντιλαμβάνονται ρεαλιστικά την επιδείνωση των συνθηκών που ζουν οι οικογένειές τους και οι συνάνθρωποί τους, έχουν δηλαδή μία σαφή αντίληψη της κοινωνικής κατάστασης”, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπαιδευτικός Μάτα Μαγαλιού, η οποία εκπόνησε την έρευνα, στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.

Όπως επισημαίνει η κ Μαγαλιού “οι απαντήσεις των παιδιών περιγράφουν μία κοινωνική πραγματικότητα με αυξανόμενες δυσκολίες και προβλήματα που βιώνουν τα ίδια και οι γονείς τους, κάτι που τους δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα, άγχος και ανησυχία για το παρόν και το μέλλον (σπουδές, επαγγελματική αποκατάσταση), αλλά και ενσυναίσθηση για τους συνανθρώπους τους”.

“Τι είναι η κρίση”;

Από την έρευνα προκύπτει ότι τα περισσότερα παιδιά συνδέουν την οικονομική κρίση με την έλλειψη χρημάτων, την αδυναμία εξόφλησης λογαριασμών και την έλλειψη βασικών αγαθών. “Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τη ΔΕΗ και έτσι κόβεται το ρεύμα, μερικές οικογένειες κλέβουν ρεύμα και μερικές ζουν με κεριά”, λέει μαθητής. “Άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και τα προβλήματα που κάποτε μας φαίνονταν απίστευτα να συμβούν, τώρα συνάνθρωποί μας τα βιώνουν καθημερινά”, σημειώνει άλλος μαθητής.

“Λιγότερα ταξίδια και δώρα”

Τα πρώτα πράγματα, που σύμφωνα με τα παιδιά, θυσιάζουν οι γονείς τους, για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση είναι οι διακοπές και τα ταξίδια, οι αγορές παιχνιδιών και οι εκδηλώσεις ψυχαγωγίας. “Από τότε που ήλθε η οικονομική κρίση στην οικογένειά μου μειώθηκαν πολλά πράγματα όπως: τώρα πλέον δεν πηγαίνουμε ταξίδια τα καλοκαίρια, σταματήσαμε να θέλουμε πολλά πράγμα κ.α.”, εξηγεί μαθητής, ενώ άλλος λέει ότι “κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα πηγαίναμε στην Κρήτη ή στην Αθήνα, ενώ πλέον πάμε στην Κρήτη μόνο το καλοκαίρι και όχι για διασκέδαση, για τα λάδια”.

“Κόβονται εξωσχολικές/ αθλητικές δραστηριότητες για 1 στα 6 παιδιά”

Ένα στα έξι παιδιά ανέφερε ότι αναγκάστηκε να διακόψει εξωσχολικές εκπαιδευτικές και αθλητικές δραστηριότητες, λόγω αδυναμίας των γονέων να πληρώσουν.

Ωστόσο, πολλά παιδιά δείχνουν να αντιλαμβάνονται πλήρως τις δυσκολίες της οικογενειακής τους κατάστασης και προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα “Εγώ κι

Ο "άσχετος" φοιτητής που έκανε αυτό που δεν γίνεται

Αυτά γίνονται μόνο στις ταινίες. Ένας φοιτητής που δεν είχε ξαναπιάσει μπάλα του μπάσκετ, έκανε το ακατόρθωτο και κέρδισε 10.000 δολάρια. Ότι είχε σπασμένο δάχτυλο το 'παμε; Δεν το 'παμε. Δείτε την τρελή φάση...



Ο διαγωνισμός στα πλαίσια του αγώνα μπάσκετ του κολεγίου Μπράιαν (εδρεύει στο Τενεσί) ήταν απλός: ο διαγωνιζόμενος πρέπει να ευστοχήσει σε τέσσερις προσπάθειες (λέι-απ, βολή, τρίποντο, σουτ από το κέντρο) σε 30'' για να κερδίσει 10.000 δολάρια σε δίδακτρα.

Ο Γκουστάβο Ανχέλ Ταμάγιο δεν είχε πιάσει μπάλα στη ζωή του. Το άθλημα του είναι το ποδόσφαιρο, στο οποίο μάλιστα είχε σπάσει προσφάτως το δάχτυλο του αριστερού του χεριού. Όλα αυτά, βέβαια, είναι λεπτομέρειες, όταν τα 15 λεπτά δημοσιότητας χτυπούν την πόρτα.

Ο Ταμάγιο, λοιπόν, πήρε τη μπάλα έβαλε με άγαρμπο τρόπο το λέι-απ, ευστόχησε εν συνεχεία στη βολή, έτρεξε να σουτάρει τρίποντο (αφού πρώτα είχε ξεχάσει ότι έπρεπε να πάρει το δικό του ριμπάουντ) και κατευθύνθηκε στη σέντρα του γηπέδου με τον κόσμο στις εξέδρες να παραληρεί.


Πήρε φόρα πέταξε τη μπάλα και αυτή κατέληξε μέσω ταμπλό στο καλάθι, πριν ακολουθήσει πανζουρλισμός. Παίκτες, θεατές, διοργανωτές έγιναν ένα κουβάρι αποθεώνοντας τον Ταμάγιο που αποδείχτηκε ο καλύτερος παίκτης του μπάσκετ που δεν... παίζει μπάσκετ.


Πηγή: http://www.sport24.gr/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δάσκαλος Ελληνικών Βραβεύεται με Μετάλιο Τιμής από τη Βασίλισσα της Αγγλίας

Ο Χριστόφορος Γιαρτούδης από το Birmingham της Αγγλίας, δάσκαλος επί σειρά ετών σε σχολείο, τιμήθηκε για τη προσφορά του στη διδαχή της Ελληνικής γλώσσας για έξι δεκαετίες, με το βραβείο “Empire Medal in the Queen’s Honor’s List”.



Ο εν λόγω έχει διδάξει πάνω από 5000 μαθητές σ’ όλη τη διδασκαλική του θητεία στο σχολείο του Ανδρέα Αποστόλου διατελώντας θέση διευθυντού. Μέχρι την ηλικία των 90 χρόνων, όπου και συνταξιοδοτήθηκε, έχει διδάξει τρεις γενιές οικογενειών. Αν και συνταξιούχος εξακολουθεί να διδάσκει εθελοντικά στο σχολείο στο οποίο και σκοπεύει να είναι μέχρι το τέλος της ζωής του.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει ο Αιγύπτιος δάσκαλος, “‘Ηταν κάπως κουραστικό για μένα και γιαυτό παραιτήθηκα απο το Castle Bromwich, αλλά, είμαι διατεθημένος να βοηθάω εθελοντικά σε τακτά διαστήματα. Η καρδιά μου θα ανήκει πάντα εκεί ως ένα πολύ σημαντικό μέρος της ζωής μου”. Ιδιαίτερα συγκινημένος ο κ.Γιαρτούδης πληροφορήθηκε για το βραβείο και ηταν ευγνώμων για τον εκλεκτό τίτλο που του απονεμήθηκε. Ηταν, όπως είπε, το πιο όμορφο συναίσθημα του κόσμου και το αποδέχεται με ιδιαίτερη τιμή.

Ο πρόεδρος του σχολείου Κ. Γιάννης Στυλιανός επευφήμησε το έργο του Κ.Γιατρούδη. Είναι ένας άνθρωπος με πάθος και με συνεχή αγώνα για τη συμβολή του στη πρόοδο των μαθητών. Η αφοσίωσή του μοναδική, όταν και μετά από μια σοβαρή εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς που υποβλήθηκε πριν απο μερικά χρόνια, επέστρεψε στα καθήκοντά του έξι βδομάδες αργότερα, αφού ανάρρωσε πλήρως.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ανδρέα σε μια ειδική τελετή προς τιμήν του ιδίου, και του έργου του. Στην τελετή παρευρέθησαν ο δήμαρχος John Line, ο Λόρδος των West Midland, καθώς επίσης και ο επίτροπος της Κύπρου Κ.Ευρυπίδης Ευρυβιάδης.


Ο επιφανής δάσκαλος, το επόμενο καλοκαίρι έχει προσκληθεί από τη βασίλισσα της Αγγλίας να συμμετάσχει στο πάρτι του παλατιού Μπάκιγχαμ για τη προσφώνηση του τίτλου.

Πηγή: http://eu.greekreporter.gr/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

H Μαλάλα Γουσαφζάι μοιράζει τα λεφτά του Νόμπελ στα παιδιά -Τα δίνει για τα σχολεία στη Γάζα

Ξέρει πώς είναι να θες να πας στο σχολείο και να μην σου το επιτρέπουν. Παραλίγο να το πληρώσει με τη ζωή της. Για αυτό η Μαλάλα Γιουσαφζάι δεν θα μπορούσε να γυρίσει την πλάτη στα παιδιά που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα στη Γάζα. Μπράβο, Μαλάλα!


Το κορίτσι από το Πακιστάν, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, δώρισε 50.000 δολάρια από το χρηματικό έπαθλό της για την ανακατασκευή των σχολείων στη Λωρίδα της Γάζας. Οπως δήλωσε η 17χρονη, την οποία είχαν πυροβολήσει Ταλιμπάν επειδή πήγαινε στο σχολείο, τα χρήματα θα δοθούν μέσω υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να χτιστούν ξανά 65 σχολεία που καταστράφηκαν στην Παλαιστίνη.


Τα παιδιά στη Γάζα, είπε η Μαλάλα μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποφέρουν εξαιτίας των συγκρούσεων και του πολέμου. «Τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν προκειμένου να έχουν ποιοτική εκπαίδευση και να συνεχίσουν τη ζωή τους, γνωρίζοντας ότι δεν είναι μόνα τους, ότι υπάρχουν άνθρωποι που τα υποστηρίζουν», συμπλήρωσε η κοπέλα. 

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Η ημέρα κατά της παχυσαρκίας στο 60 Δημοτικό Πάτρας

Παρουσιάσεις, πρωινά, δεκατιανά, μαγειρική και φάγωμα τυρόπιτας, κατασκευή ημερήσιου πιάτου, κατασκευή τρισδιάστατης μεσογειακής πυραμίδας, δημιουργία ηλεκτρονικών αφισών, δημιουργία φυλλαδίων, μέχρι και μουσική γυμναστική περιελάμβανε το πρόγραμμα των δράσεων που πραγματοποίησε την ημέρα αυτή ο Σύλλογος Διδασκόντων του 60 Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Μάθετε περισσότερα...


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, που έχει οριστεί η 24η Οκτωβρίου, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κάλεσε τα σχολεία όλης της χώρας να πραγματοποιήσουν ενημερωτικές εκδηλώσεις, που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Κοινωνικό Σχολείο». Έτσι και στο δικό μας ο Σύλλογος Διδασκόντων πραγματοποίησε μια σειρά από δράσεις για να περάσει στα παιδιά το μήνυμα της υγιεινής διατροφής και της καθημερινής άσκησης που εξασφαλίζουν σε μικρούς και μεγάλους μια καλή ζωή.


Με αφορμή την ημέρα αυτή και με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και πρόληψη οι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν αρχικά στους μαθητές την διαδραστική παρουσίαση του ΕΥΖΗΝ "Τα μυστικά της υγείας... για μικρούς μαθητές".  Συζήτησαν με τα παιδιά για τη θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών και για τη μεγάλη αξία της άσκησης.



Κατόπιν πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από δράσεις:

Τα μικρούλια της Α΄ και της Β΄ ζωγράφισαν φρούτα και λαχανικά που αποτελούν τα βασικά μέρη μιας σωστής διατροφής.
Τα παιδιά της Β2 έφεραν διάφορα φρούτα της εποχής, τα καθάρισαν και τα έφαγαν συνοδεύοντάς με διάφορους υγιεινούς τρόπους όπως μέλι, κανέλλα κλπ.
Η Γ΄ τάξη έφτιαξε τα φυλλάδια των σωστών διατροφικών συνηθειών.

Κατασκεύασε επίσης το πιάτο της ημέρας με τις σωστές αναλογίες τροφίμων.


Η Στ΄ οργάνωσε υγιεινό δεκατιανό και τα παιδιά, γνωρίζοντας ήδη τα αίτια και τις συνέπειες της παχυσαρκίας, έφεραν τρόφιμα σύμφωνα με αυτά που είχαν μάθει τις προηγούμενες ημέρες από τους δασκάλους.
Οι μαθητές της Ε΄ κατασκεύασαν την πυραμίδα της υγιεινής διατροφής τοποθετώντας στο χαμηλότερο επίπεδο τα τρόφιμα που πρέπει να τρώνε πιο συχνά, φρούτα και λαχανικά και στην κορυφή αυτά που πρέπει να τρώνε λιγότερες φορές.


Η Γ2 μαγείρεψε τυρόπιτα ξυπόλητη με αγνά υλικά και τα παιδιά έφαγαν "μεσημεριανό" σε οικογενειακό περιβάλλον.


Η Ε΄ στο μάθημα της πληροφορικής δημιούργησε σχετικές αφίσες.

Τέλος αναγνωρίζοντας όλοι την αξία της άσκησης ο Σύλλογος Διδασκόντων οργάνωσε δεκάλεπτο πρόγραμμα μουσικής γυμναστικής για τα παιδιά των μεσαίων και μεγάλων τάξεων του Σχολείου.


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και υλικό ΕΔΩ.





Αναρτήθηκε από; ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Ο Σύλλογος Δασκάλων Πάτρας για τη νέα εγκύκλιο για την αξιολόγηση

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο (αρ. πρωτ. 10940/20-10-2014) του Υπουργού Παιδείας θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (πρώην Σ.Ε.Κ.), των προϊσταμένων ολιγοθεσίων Δ.Σ., των προϊσταμένων Νηπιαγωγείων και β) των προϊσταμένων και υπευθύνων, όπως αυτοί ορίζονται από το άρθρο 1 του Π.Δ. 152/2013 (περιπτώσεις ι΄ έως ιθ΄, κ΄ και κα΄).
Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας με βάση και τις αποφάσεις της ΔΟΕ επισημαίνει τα παρακάτω :
         Καλούμε τους/τις Διευθυντές/-ντριες και τους/τις προϊσταμένους/-ες δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων να αξιοποιήσουν τη διαρκή ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, που έχει κηρύξει με απόφασή της η ΔΟΕ από τις 25-10-2014 και να μην κάνουν καμία από τις ενέργειες που ζητά η νέα εγκύκλιος. Η απόφαση αυτή καλύπτει τον κάθε συνάδελφο και αποτελεί την απάντηση του Κλάδου σε όποια εγκύκλιο εκδοθεί και σε όσες πιέσεις ασκούνται ή πρόκειται να ασκηθούν.
         Καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ να κινητοποιηθεί άμεσα ενημερώνοντας τα σχολεία και στηρίζοντας τους συναδέλφους στον αγώνα αντίστασης και ανυπακοής, ενθαρρύνοντάς τους να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς και απειλές.
         Επανεπιβεβαιώνει την απόφασή της ΔΟΕ για απεργία - αποχή από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την ΑΕΕ και αξιολόγηση. Καλεί τους εκπαιδευτικούς αξιοποιώντας αυτή την απόφαση, που τους παρέχει πλήρη κάλυψη,
•           να αρνηθούν την ανάρτηση προγραμματισμού εκπαιδευτικού έργου και σχεδίων εργασίας στο παρατηρητήριο του ΙΕΠ.
•           όσοι συνάδελφοι, -σσες, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη στελέχωση των 5μελών επιτροπών ανά νομό, ως παραρτήματα της ΑΔΠΠΔΕ (Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας της Εκπαίδευσης), που κύριο έργο τους είναι η κατηγοριοποίηση των σχολείων ανά νομό καλούνται να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους και να μη συναινέσουν στο έργο της κατηγοριοποίησης.
•           όσοι εκ των διευθυντών δε συμμετείχαν στην επιμόρφωση για την αξιολόγηση - δια ζώσης και εξ αποστάσεως-να μην υποκύψουν στο γενικότερο κλίμα τρόμου και να συνεχίσουν να αντιστέκονται μέσα από τις αποφάσεις της Δ.Ο.Ε. και των Συλλόγων.
•           Οι Σύλλογοι Διδασκόντων κάθε Σχολείου στις συνεδριάσεις τους καλούνται να πάρουν απόφαση μη συμμετοχής στις διαδικασίες της αξιολόγησης σχετικά με την ανάρτηση του προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου και των σχεδίων δράσης.
Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας μετά τη συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΠΘ στις 3/11/2014 με αντικείμενο την αξιολόγηση θα συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας με σκοπό την παραπέρα δράσεις μας.
         ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ  ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.


         ΜΑΖΙΚΟΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ  ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Θύμα ρατσισμού, απομόνωσης και εμπαιγμού ο καθηγητής που χάραξε τις φλέβες του


Απόψεις & Σχόλια - thebest.gr
Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου


Το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και η πιο σημαντική είναι πάντα η αθέατη, αυτή που βρίσκεται με την πλάτη στο πάτωμα μετά το ...στρίψιμο στον αέρα της επικαιρότητας.

Θύμα ρατσιστικής συμπεριφοράς και απομόνωσης όχι μόνο από τους μαθητές αλλά και από τους καθηγητές μαθαίνουμε ότι ήταν ο καθηγητής μέσης εκπαίδευσης που χάραξε τις φλέβες του στο Λύκειο της Πάτρας συγκλονίζοντας τα πανελλήνιο.

Τα παραπανίσια κιλά του τον είχαν καταστήσει πόλο εμπαιγμού από την πλευρά των μαθητών, όπως και η ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του ενώ και οι συνάδελφοί του - πλην σπανίων εξαιρέσεων- τον είχαν απομονώσει και  δεν του απηύθυναν καν το λόγο.

Ο καθηγητής ζούσε, λένε οι ίδιες πληροφορίες,  κυριολεκτικά έναν εφιάλτη μέσα στην τάξη καθώς οι ήχοι που έβγαιναν από αυτήν όταν  είχε μάθημα, ήταν ήχοι ...τυμπάνων, γεγονός που δεν μπορούσε να διαχειριστεί αφού  οι μαθητές την ώρα του μαθήματός του ήταν ανεξέλεγκτοι, με τον άγριο και θαρσύ τρόπο με τον οποίο τα παιδιά επιτίθενται όταν δουν αδυναμία.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το γεγονός είχε προβληματίσει κάποιους καθηγητές στο προηγούμενο σχολείο στο οποίο δίδασκε και είχαν ζητήσει να ληφθούν μέτρα κάτι που είχε γίνει για κάποιο χρονικό διάστημα. Στο νέο σχολείο όμως επαναλήφθηκε το ίδιο εφιαλτικό σκηνικό για τον καθηγητή.

Την μέρα της απίστευτης αντίδρασής του, ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Τότε έστειλε κάποιον  να του φέρει ένα χαρτοκόπτη και με  αυτόν χάραξε τις φλέβες του, λέγοντας «Σας αρέσει τώρα;».

Μετά απο όλα αυτά, το σύστημα αποφάσισε και έληξε τους λογαριασμούς του, ξιπασμένο και ξετσίπωτο όπως πάντα: Ο καθηγητής θα παυθεί. Σύστημα και γονείς έλυσαν τα προβλήματά τους οι δε μαθητές μπορούν ανενόχλητοι- που λέει ο λόγος γιατί τέτοιες τραυματικές εικόνες τους χαράζουν για μια ζωή- να προχωρήσουν στο επόμενο ...θύμα, θυματοποιώντας επί της ουσίας και τον ίδιο τους τον εαυτό σε ένα φαύλο κύκλο που ονομάζεται εκπαίδευση εν Ελλάδι.

Το περιστατικό αυτό φέρνει στο φως την τεράστια γύμνια, τον επαρχιωτισμό, τον στρουθοκαμηλισμό και τις φοβικές καντήλες της παιδείας,  δείχνει το ξεκούρδιστο ρολόι της  και φωτίζει τις άθλιες συνθήκες εργασίας των καθηγητών και μαθητείας των μαθητών σε περιβάλλοντα ικανά να τους δημιουργήσουν πρόβλημα ακόμη και αν δεν έχουν.

Δεν είναι ο καθηγητής αυτός που πρέπει να παυθεί, έχουν άλλοι σειρά, με πρώτο και καλύτερο τον Υπουργό Παιδείας που προϊσταται αυτής της χάβρας στην οποία έχει μετατραπεί η σχολική διαδικασία. Είναι άλλοι αυτοί που θα πρέπει να κληθούν να απολογηθούν όπως π.χ. η διεύθυνση του σχολείου που άφησε αυτή την κατάσταση να εξελιχθεί, που δεν μερίμνησε ώστε να ενημερωθεί η μέση εκπαίδευση προκειμένου ο εν λόγω καθηγητής  να βρίσκεται σε ένα άλλο πόστο, σε κάποιο γραφείο ίσως, μακριά απο μια διαδικασία που ήταν τόσο επίπονη και τραυματική, όπως αποδείχθηκε. Να τοποθετηθεί ας πούμε σε θέσεις στις οποίες βρίσκονται κάτι βολεμένοι αργόμισθοι που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, του λάχιστον προς το παρόν.

Δεν λήγουν οι λογαριασμοί μας πετώντας ανθρώπους στον κάλαθο των αχρήστων επειδή αρρώστησαν ίσως και από το ίδιο το νοσηρό σύστημα στο οποίο τους τοποθετήσαμε για να εργαστούν.
Η κοινωνία οφείλει να είναι στο πλευρό αυτού του καθηγητή και όχι απέναντί του αν θέλει κάποια στιγμή να εξυγιάνει την εκπαίδευση και να καθαρίσει τις ψυχές των μαθητών της.


Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στο 60 Δημοτικό

Στις 27 Οκτωβρίου το σχολείο μας γιόρτασε την 28η Οκτωβρίου. Τη γιορτή προετοίμασε και παρουσίασε η Δ΄ τάξη με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις κ.κ. Καλογεροπούλου Βασιλική και Αυγέρου Αγγελική. Οι μαθητές μας παρουσίασαν θεατρικά και χορευτικά δρώμενα εμπνευσμένα από τους αγώνες του λαού μας για την ελευθερία. Τη χορωδία, που αποτελείτο από τους μαθητές της ΣΤ΄, δίδαξε και συντόνισε η μουσικός του σχολείου μας, Μαρία Μεταξά. Στα σκηνικά βοήθησε η εκπαιδευτικός εικαστικών κ. Στεφανοπούλου Κωνσταντίνα. Συγχαρητήρια σε όλους!



Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Ο Παναγιώτης είναι ο μοναδικός μαθητής στο σχολείο του

Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο αναρωτήθηκα πού στην ευχή ακριβώς είναι οι Αρκοί και τους γκουγκλάρισα. Έμαθα λοιπόν ότι οι Αρκοί είναι ένα νησί του Αιγαίου με 44 κατοίκους (απογραφή 2011) το μεγαλύτερο ενός συμπλέγματος νησιών, 12 στον αριθμό. Η επιφάνειά τους είναι 6,7 τ.χιλ. και έχει μήκος ακτών 25 χιλιόμετρα. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Πάτμου. Σ' αυτόν τον μακρινό κόσμο ζει ο Παναγιώτης με την οικογένειά του και το δάσκαλό του! Δείτε πώς...


Ο Παναγιώτης πηγαίνει φέτος στην πέμπτη δημοτικού. Η τάξη του όμως δεν θυμίζει καθόλου αυτές που ξέρουμε. Δεν ακούγονται παιδικές φωνές, ούτε φασαρίες. Στο διάλειμμα επικρατεί απόλυτη ησυχία και σε αντίθεση με τα άλλα σχολεία, το κουδούνι δεν χτυπάει ποτέ. Κι όλα αυτά επειδή ο Παναγιώτης είναι ο μοναδικός μαθητής στο σχολείο του. Όχι στην τάξη του. Σε ολόκληρο το σχολείο του!

Ο μικρός Παναγιώτης ζει στους Αρκούς. Το μεγαλύτερο νησί από μια συστάδα μικρών νησιών και βραχονησίδων στη βόρεια πλευρά των Δωδεκανήσων. Μένει εκεί με τους γονείς του και τα τέσσερα αδέλφια του. Τα τρία μεγαλύτερα έχουν τελειώσει το δημοτικό και ο τέταρτος αδελφός του δεν πηγαίνει ακόμα σχολείο.

Στο νησί του, που λατρεύει, ζουν συνολικά 25 κάτοικοι. Ο Παναγιώτης και τα αδέλφια του είναι τα μοναδικά παιδιά του νησιού και, όπως μας είπε ο ίδιος, θα ήθελε να έχει κι άλλα παιδιά στην ηλικία του για να παίζει.

«Βαριέμαι μόνος μου» ομολογεί με αθωότητα ο Παναγιώτης που σήμερα δεν παρέλασε. Ουσιαστικά παίζει μόνο με δύο παιδιά. Τον μεγαλύτερο αδελφό του που θα έπρεπε να πηγαίνει στο Γυμνάσιο και τον μικρότερο που θα πάει του χρόνου στο σχολείο. Τα άλλα δύο αδέλφια του είναι 16 και 19 ετών.

Αν και μοιάζει αδιανόητο για τους περισσότερους, τα παιδιά της οικογένειας δεν είναι εφικτό να παρακολουθήσουν το Γυμνάσιο. Πώς είναι δυνατόν το 2014 ένα παιδί στην Ελλάδα να μην μπορεί να πάει στο Γυμνάσιο; Κι όμως. Το Γυμνάσιο είναι στην Πάτμο και το καράβι, αν έχει καλό καιρό, φεύγει σε ώρες που δεν είναι οι κατάλληλες για να προλάβει ο μαθητής την έναρξη του μαθήματος. Αλλά ακόμα κι έτσι πώς θα γυρνούσε στο σπίτι του και τι ώρα;

Ούτε είναι εφικτό για μια οικογένεια κτηνοτρόφων να μετακομίσουν στην Πάτμο. Θα χάσουν το μοναδικό τους εισόδημα όταν μάλιστα όλα τα «χέρια» είναι απαραίτητα τις μέρες της οικονομικής κρίσης.

Ο μικρός Παναγιώτης, που δείχνει ξαφνιασμένος από το Skype, μέσω του οποίου γίνεται η συνέντευξη αλλά και αμήχανος, μια και είναι η πρώτη του συνέντευξη, παραδέχεται –αν και αρχικά είχε πει ότι δεν ξέρει ακόμα- ότι θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του και να γίνει κι εκείνος κτηνοτρόφος. Έχουν κατσίκια, χοίρους, κουνέλια και φυσικά κότες.

Η ζωή του, πιο απλή από τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του, δεν περιλαμβάνει videogames και playstation. Η ημέρα του Παναγιώτη δεν έχει εκπλήξεις. «Κάνω ποδήλατο με τα αδέλφια μου, παίζουμε μπάσκετ και ποδόσφαιρο και βλέπω τηλεόραση» απαντάει όταν τον ρωτάω πως περνάει τον ελεύθερο χρόνο του. Όμως βοηθάει και τους γονείς τους στις δουλειές: «Ταΐζω τις κότες και μαζεύω τα αβγά» λέει με παιδική αθωότητα.

Παρότι ο κόσμος του περιορίζεται στο μικρό του νησί, ο Παναγιώτης δεν ονειρεύεται ταξίδια μακρινά. «Θα ήθελα να πάω ξανά στη Λέρο» μου λέει. «Είχα πάει μια φορά με τους γονείς μου και μου άρεσε πολύ. Έχω πάει και στην Πάτμο αλλά η Λέρος μου άρεσε περισσότερο».

«Στο τέλος της χρονιάς θα πάμε με τον κ. Αντώνη (τον δάσκαλό του) μια εκδρομή στη Λέρο και θα δούμε το πολεμικό μουσείο» λέει ο Παναγιώτης για μελλοντικά σχέδια δασκάλου και μαθητή.


«Ξέρεις τι είναι η Ακρόπολη;» τον ρωτάω. «Όχι» είναι η μονολεκτική απάντησή του.

Πηγή: http://www.infokids.gr/
Αναρτήθηκε από; ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Παρέλαση Πάτρας 28 Οκτωβρίου 2014






Ηπειρωτικός Σύλλογος

Ηπειρωτικός Σύλλογος

Ο ΑΙΓΙΕΑΣ βράβευσε τους «άριστους» αποφοίτους του 3ου Γυμνασίου Αιγίου




Με συνέπεια και συνέχεια στο θεσμό της βράβευσης των άριστων μαθητών του Συνοικισμού, ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Συν/σμού Νικ.Πλαστήρα «Ο ΑΙΓΙΕΥΣ» με υπερηφάνεια και χαρά παρευρέθηκε για άλλη μια χρονιά στο 3ο Γυμνάσιο Αιγίου και στη σχολική γιορτή-αφιέρωμα στο έπος του ’40. Μετά την παράδοση της σημαίας και τη βράβευση των αρίστων από το σχολείο, η Πρόεδρος του Συλλόγου κ.Μαρία Καβούνη συνεχάρη μαθητές, γονείς και καθηγητές για το έργο τους και απένειμε εθιμοτυπικά εκ μέρους του συλλόγου βραβεία προόδου και επιλεγμένα βιβλία στους άριστους αποφοίτους του 3ου Γυμνασίου Αιγίου: Δημακοπούλου Μαρία (Άριστα 20), Μαραγκού Αδαμαντία (Άριστα 20) Ζιώγκα Γεώργιο (Άριστα 19 12/13) και Λαμπροπούλου Παρασκευή (Άριστα 19 12/13).

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

October 28th 1940 Front Page of The New York Times



https://www.facebook.com/ReadThePappasPost?fref=nf

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Σχολείο χρυσοπληρώνει τους καθηγητές με άριστα αποτελέσματα για τους μαθητές

Αυτές είναι καινοτόμες ιδέες! Όχι αφαιρώ διδακτικά αντικείμενα, μειώνω την ύλη και περικόβω μισθούς. ΑΥΞΑΝΩ ΜΙΣΘΟΥΣ και δίνω ΜΠΟΝΟΥΣ για να τα δίνουν ΟΛΑ οι δάσκαλοι μου!!!

Σε μια γειτονιά Λατίνων στη Νέα Υόρκη λειτουργεί το ιδιαίτερο πειραματικό σχολείο The Equity Project, το οποίο από το 2009 εφαρμόζει μία καινοτόμο ιδέα. Οι καθηγητές, αυστηρά επιλεγμένοι από όλη τη χώρα με γνώμονα το ιδιαίτερο παιδαγωγικό τους ταλέντο, αμείβονται αδρά: ο μηνιαίος μισθός τους αγγίζει τα 8.200 ευρώ (συν μπόνους), σχεδόν τα διπλάσια από όσα παίρνουν οι συνάδελφοί τους στα δημόσια σχολεία της πόλης. Σε αντάλλαγμα, οι καθηγητές είναι επιφορτισμένοι με έξτρα υποχρεώσεις και βεβαίως η δουλειά τους και τα αποτελέσματά της παρακολουθούνται στενά.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, στόχος του ιδρυτή του σχολείου ήταν να δώσει στους μαθητές - μετανάστες στη συντριπτική πλειονότητά τους – τη δυνατότητα να μάθουν από την ελίτ των εκπαιδευτικών της χώρας. Κι ενώ κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του σχολείου, τα αποτελέσματα έμοιαζαν απογοητευτικά, μία νέα στατιστική μελέτη του ερευνητικού κέντρου Mathematica Policy Research (εν μέρει χρηματοδοτούμενη από το Ιδρυμα Γκέιτς) ήρθε να επιβεβαιώσει τα φιλόδοξα σχέδιά του. Οι μαθητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα του σχολείου τα τέσσερα τελευταία χρόνια σημειώνουν απείρως καλύτερες επιδόσεις από τους συνομήλικούς τους στα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης.

Οι πιο θεαματικές επιδόσεις καταγράφονται στα μαθηματικά, όπου οι μαθητές βρίσκονται σχεδόν ενάμιση χρόνο μπροστά συγκριτικά με το επίπεδο των μαθητών σε αντίστοιχες γειτονιές. Μεγάλη πρόοδο ωστόσο σημειώνουν και στα μαθήματα της αγγλικής γλώσσας και των επιστημών, όπου βρίσκονται περίπου έξι μήνες μπροστά.

Το Equity Project (TEP) ανήκει στα λεγόμενα σχολεία-τσάρτερ, μέρος των εναλλακτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε διάφορες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Βρετανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και αλλού. Πρόκειται για δημόσια σχολεία, τα οποία όμως είναι απαλλαγμένα από γραφειοκρατικά κωλύματα και συνδικαλιστικούς κανόνες. Οι μαθητές επιλέγονται με κλήρωση (όπως σε όλα τα πειραματικά σχολεία) και οι καθηγητές με πολύ αυστηρά κριτήρια, περιλαμβανομένης μίας ολοήμερης οντισιόν.

Οσοι καθηγητές αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικοί έχουν λαμβάνειν μπόνους έως και 1.000 ευρώ κάθε μήνα. Χρειάζεται ωστόσο να δουλέψουν αρκετά σκληρά για να κερδίσουν αυτά τα χρήματα. Στις υποχρεώσεις τους περιλαμβάνονται η μεταξύ τους συνεργασία, ο πιο ενισχυμένος ρόλος τους στη λήψη των αποφάσεων του σχολείου, καθώς και η παρακολούθηση και αξιολόγηση της δουλειάς των συναδέλφων τους. Η μέρα τους ξεκινά στις 7.30 το πρωί και τελειώνει στις 5.00 το απόγευμα. Ενα δείγμα του δύσκολου έργου τους είναι ότι παρά τις γενναίες απολαβές, περίπου οι μισοί δεν συνέχισαν πέρσι στο Equity Project, είτε γιατί παραιτήθηκαν είτε διότι δεν επαναπροσλήφθηκαν.

Οι περικοπές στο διδακτικό προσωπικό ήταν μονόδρομος προκειμένου να συνεχίσουν οι υπόλοιποι να παίρνουν αυτούς τους παχυλούς μισθούς, δεδομένου μάλιστα ότι το ίδρυμα δεν λαμβάνει ιδιωτικές επιχορηγήσεις. Για τον ίδιο λόγο, κάθε καθηγητής έχει στην τάξη του περίπου 27 με 30 μαθητές.


Το δείγμα της έρευνας είναι ομολογουμένως περιορισμένο (συνολικά 480 μαθητές) και το πείραμα δύσκολο να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, είναι ενδεικτικό «της σημαντικής βελτίωσης του επιπέδου των μαθητών, όταν το σχολείο επικεντρώνεται στην πρόσληψη των καλύτερων καθηγητών και τη διαρκή εκπαίδευσή τους».

Πηγή: http://www.tanea.gr/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

O γιος για τον πατέρα

Ένας ηλικιωμένος άνδρας ζούσε μόνος του σε μια επαρχιακή πόλη της Ιταλίας. Ήταν άνοιξη και ήθελε να σκάψει το κήπο του για να φυτέψει ντομάτες, όπως άλλωστε έκανε κάθε χρόνο. Αυτή τη χρονιά όμως, ένιωθε ότι δεν είχε πια τη δύναμη για να το καταφέρει.

Όχι ότι δεν δοκίμασε. Δεν ήταν λίγα τα πρωινά που πήρε το σκαλιστήρι του και προσπάθησε να σκάψει αλλά πολύ γρήγορα, κουράζονταν και τα παρατούσε. Δυστυχώς ο μοναδικός άνθρωπος που θα μπορούσε να τον βοηθήσει, ο γιος του, βρίσκονταν στη φυλακή.

Έτσι ο ηλικιωμένος γεμάτος απογοήτευση, έκατσε μια μέρα και έγραψε ένα γράμμα στο γιο του, στο οποίο περιέγραφε τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόταν:

«Αγαπητέ Βίνσεντ

Αισθάνομαι πολύ άσχημα γιατί δεν θα καταφέρω να φυτέψω φέτος στον κήπο τομάτες. Νιώθω πως γέρασα τόσο που έχασα πλέον τις δυνάμεις μου. Είναι και το χώμα τόσο σκληρό που όσο και να προσπαθήσω δεν πρόκειται ποτέ να τα καταφέρω. Μακάρι να ΄σε είχα εδώ μαζί μου για να με βοηθήσεις. Ξέρω ότι θα το έκανες με χαρά για μένα.

Με αγάπη, ο πατέρας σου»

Λίγες ημέρες αργότερα, έλαβε αυτό το γράμμα από το γιο του:

«Αγαπητέ μπαμπά,

Σε παρακαλώ, με τίποτα να μην σκάψεις το κήπο. Αν το κάνεις θα ξεθάψεις τα πτώματα που έχω θάψει και θα μου προκαλέσεις περισσότερα προβλήματα. Σε ικετεύω. Μην σκάψεις τον κήπο.

Mε αγάπη, Βίνι»

Το επόμενο πρωινό ο ηλικιωμένος είδε από μακριά ένα κομβόι αυτοκινήτων να πλησιάζει προς το σπίτι του. Ήταν αστυνομικοί που ευγενικά του ζήτησαν να μπει μέσα και να μην βγει μέχρι να φύγουν. Για πολλές ώρες οι αστυνομικοί έσκαβαν το χώμα γύρω από το σπίτι του έκπληκτου άντρα. Όταν πια συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε τίποτα σημαντικό να βρουν, ζήτησαν συγνώμη από τον ηλικιωμένο που τον αναστάτωσαν και έφυγαν.

Tην επόμενη μέρα ο πατέρας πήρε άλλο ένα γραμμα από τον γιο του:

«Αγαπητέ πατέρα

Τώρα μπορείς να φυτέψεις και ντομάτες αλλά και ότι άλλο θέλεις. Αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσα να κάνω κάτω από αυτές τις συνθήκες.


Με αγάπη Βίνι»

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Προχωρά τις διαδικασίες της αξιολόγησης το Υπουργείο Παιδείας.

Με έγγραφό που υπογράφει ο Υπουργός Παιδείας γνωστοποιείται ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Περιφερειακών Δ/ντών Εκπαίδευσης, των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, των Προϊσταμένων Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης, των Σχολικών ΣυμβούλωνΠ/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και των Δ/ντών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης έπεται η αξιολόγηση των ακόλουθων στελεχών:



- Των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (πρώην Σ.Ε.Κ.), των προϊσταμένων ολιγοθεσίων Δ.Σ., των προϊσταμένων Νηπιαγωγείων και

- Των προϊσταμένων και υπευθύνων, όπως αυτοί ορίζονται από το άρθρο 1 του Π.Δ. 152/2013(περιπτώσεις ι΄έως ιθ’, κ’ και κα’).

Η αξιολόγηση των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (πρώην Σ.Ε.Κ.), των προϊσταμένων ολιγοθεσίων Δ.Σ. και των προϊσταμένων Νηπιαγωγείων αφορά, σε πρώτη φάση, τις προβλεπόμενες κατηγορίες:

- Κατηγορία Ι. Άσκηση διοικητικού και οργανωτικού έργου,

- Κατηγορία ΙΙ. Άσκηση του έργου της εποπτείας και της αξιολόγησης (εξαιρείται η υποκατηγορία αα) Διοικητική αξιολόγηση εκπαιδευτικών) και

- Κατηγορία V. Επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη, ενώ η αξιολόγηση των προϊσταμένων και υπευθύνων της ως άνω περίπτωσης β) αφορά το σύνολο των προβλεπομένων από το άρθρο 3 του ως άνω Π.Δ. κριτηρίων (με εξαίρεση την αξιολόγηση προσωπικού ή μελών ομάδας).

Σύμφωνα με το έγγραφο, που έχει αναρτήσει η ΔΔΕ Φλώρινας, οι διαδικασίες και η σχετική αξιολόγηση πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, σύμφωνα με τις συνημμένες οδηγίες όσον αφορά τη συγκρότηση αναγκαίων ομάδων εργασίας σε επίπεδο Ι.Ε.Π. και κάθε Εκπαιδευτικής Περιφέρειας και τις εν γένει διαδικασίες (χρήση πλατφόρμας αξιολόγησης για την υποβολή portfolio από τους αξιολογουμένους, ημερομηνίες κ.ά.).

Επίσης, από το Ι.Ε.Π. θα δίνονται οδηγίες για την αντιμετώπιση επιμέρους περιπτώσεων εφαρμογής της ως άνω αξιολόγησης καθώς και για κάθε άλλο σχετικό θέμα που προκύπτει, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της ΑΔΙΠΠΔΕ.

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

α) Μέχρι 29/10/2014 κάθε Διευθυντής σχολικής μονάδας ή

«Ποιος είναι, λοιπόν, πατριώτης;»

Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε μέρες που ΄ναι...


«Ποιος είναι ο πατριώτης; Αυτοί ή εμείς; Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει νάβρει κέρδη σ’ όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι’ αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους. Ενώ εμείς, το μόνο που διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά, αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, όπου βρει κέρδη, δεν μπορούν να κινηθούν και παραμένουνε μέσα στη χώρα που κατοικούμε. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουνε τα κεφάλαιά τους από τη χώρα ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;»
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Μειώνεται η διδακτέα ύλη στα Δημοτικά

Στην αναδιάρθρωση, εξορθολογισμό και διαχείριση της διδακτέας ύλης στα Μαθηματικά και τα Φυσικά της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και στον εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης της Ιστορίας για τη ΣΤ΄ Δημοτικού, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.


Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός της διδακτέας ύλης και των ωρών του μαθήματος Φυσικά Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού – Οδηγίες

Το μάθημα των Φυσικών της Ε΄ και Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου υποστηρίζεται από τη σειρά των εγχειριδίων «Φυσικά – Ερευνώ και Ανακαλύπτω», η οποία περιλαμβάνει για κάθε τάξη το Τετράδιο Εργασιών, το Βιβλίο Μαθητή και το Βιβλίο Εκπαιδευτικού.

Υπενθυμίζεται ότι το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών προβλέπει για τη διδασκαλία του μαθήματος των Φυσικών συνολικά 75 διδακτικές ώρες σε κάθε τάξη, Ε΄ και Στ΄.

Οι ώρες οι οποίες θεωρητικά προκύπτουν για το σχολικό έτος από τη διδασκαλία 3 διδακτικών ωρών την εβδομάδα υπολογίζονται περίπου σε 90 για κάθε τάξη, αλλά βέβαια είναι πιθανόν, για διάφορους λόγους, να μην γίνουν όλες.

Ευκταίο είναι τα Ωρολόγια Προγράμματα των Σχολείων να προβλέπουν 2 από τις 3 ώρες την εβδομάδα να είναι συνεχόμενες.

Σε κάθε τάξη, η εκπαιδευτική διαδικασία για κάθε θεματικό αντικείμενο διαμορφώνεται με βάση τα φύλλα εργασίας του Τετραδίου Εργασιών το οποίο είναι το κύριο, βασικό εγχειρίδιο του μαθήματος.

Συγκεκριμένα, ακολουθώντας για κάθε θεματικό αντικείμενο τα πέντε μεθοδολογικά βήματα των φύλλων εργασίας του Τετραδίου Εργασιών: παρωθείται το ενδιαφέρον των μαθητών, διατυπώνονται ερωτήματα και καταγράφονται υποθέσεις από τους μαθητές, εκτελούνται πειράματα με απλά μέσα και υλικά από τους ίδιους τους μαθητές σε ομάδες, καταγράφονται παρατηρήσεις και συμπεράσματα από τα πειράματα, γίνονται εφαρμογές και γενικεύσεις των συμπερασμάτων.

Στο Βιβλίο του Μαθητή, το οποίο είναι επικουρικό εγχειρίδιο, υπάρχουν πληροφορίες με τις οποίες είναι δυνατόν οι μαθητές να συμπληρώσουν και να εμπεδώσουν τα συμπεράσματά τους από τα πειράματα, να διευρύνουν τις

Αξιολόγηση για όλους τους εκπαιδευτικούς

Ολοκληρώνεται έως το τέλος του έτους η διαδικασία για τους διευθυντές και τους προϊστάμενους. Από τον Ιανουάριο ξεκινά η αξιολόγηση 127.000 καθηγητών και δασκάλων. Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών όλων των δημόσιων σχολείων.

Πρόκειται για μια διαδικασία «μαμούθ» με δεδομένο ότι αφορά έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων στο Δημόσιο, που φτάνει κοντά στα 127.000 άτομα και η οποία είχε… παγώσει για πάνω από 30 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1982.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας στις αρχές της νέας χρονιάς θα «χτυπήσει το κουδούνι» και για την αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών, καθώς έως το τέλος του Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η προτελευταία «φάση» της αξιολόγησης η οποία αφορά τους διευθυντές σχολείων δευτεροβάθμιας, τους προϊσταμένους σχολείων πρωτοβάθμιας και τους προϊσταμένους τμημάτων (ειδικής αγωγής, αγωγής υγείας κ.α).

Προτεραιότητα θα έχουν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα δηλώσουν ότι εθελοντικά συμμετέχουν στις σχετικές διαδικασίες και θα καταθέσουν αίτηση προτεραιότητας καθώς και εκείνοι που θα θελήσουν να επιλεγούν σε θέσεις ευθύνης και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπου.

Με δεδομένο ότι η ώρα της κρίσης πλησιάζει, πληθαίνουν οι αντιδράσεις από την πλευρά των εκπαιδευτικών οι οποίοι μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ) καλούν τους εκπαιδευτικούς, τους διευθυντές σχολείων και τους σχολικούς συμβούλους να μην συμμετάσχουν σε καμία διαδικασία με την οποία υλοποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για την αξιολόγηση.


Από την πλευρά του όμως ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε στο «Έθνος» ότι «παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν η αξιολόγηση θα γίνει. Εμείς προχωράμε κανονικά όλες τις σχετικές ενέργειες και πιστεύω ότι με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος και για τους εκπαιδευτικούς». «Σε καμία περίπτωση η αξιολόγηση δεν συνδέεται με την απόλυση» λένε στελέχη του υπουργείου.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

"Όπου υπάρχει καπνός..."

Το 55ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας με την ταινία "Όπου υπάρχει καπνός..." , που δημιούργησαν οι μαθητές της Ε΄1 τάξης , συμμετέχει στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Έλεγχο του Καπνίσματος , που διοργανώνουν το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, στο πλαίσιο του προγράμματος «HEART 2» . ( Υπεύθυνος Εκπ/κός Μπακαστάθης Θανάσης) Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Η Οργή των Νεκρών – 28η Οκτωβρίου

Alors, c'est la guerre: «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος».
«…Σαν άχτι μακροχρόνιο που έβγαινε και ξεθύμαινε.
Ήταν μια βίαιη φορά προς τα εμπρός του λαού που είχε κάποτε ηττηθεί, όχι εξ αιτίας του, στη Μικρασία, και που τώρα θα έπαιρνε την εκδίκησή του. Ετσι το έβλεπα εγώ.
Δεν έπαιζε ρόλο που ο εχθρός ήταν διαφορετικός. Ο εχθρός ήτανε η Τυραννία, ήτανε η μορφή του Άδικου, που την είχαμε υποστεί κάτω από διαφορετικές μορφές επί αιώνες και είχε γίνει μοίρα μας.
Αυτή η εξέγερση εναντίον της Μοίρας, χωρίς υπολογισμό, μες στα όλα, αυτή η «όμορφη αφροσύνη», όπως λέω κάπου αλλού, ήτανε που ανέβαζε το γεγονός σε μιαν άλλη σφαίρα, ποιητική. Μέσα μου έγινε μια αναπαρθένευση των τριμμένων εννοιών. Οι λέξεις ξεφουσκώνανε και ξαναγεμίζανε με καθαρή ουσία. Με τη βοήθεια της ουσίας αυτής βρήκα το θάρρος να ξαναπροφέρω λόγια που ώς τότε φοβόμουνα επειδή τα συναντούσα μόνο στα χείλη των κούφιων πολιτικών και των πατριδοκαπήλων».
Ελύτης: Από την «Αλβανιάδα» στο «Άξιον Εστί».

Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής, το 1941, στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος (μετάπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας) αρνήθηκε να κάνει µάθημα εκείνη την ηµέρα, με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Πανεπιστήμιο. Το 1942, ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγµατος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΠΕΑΝ και ΕΠΟΝ. Σύμφωνα με τον Ηλία Βενέζη, το 1943 η επέτειος γιορτάστηκε στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Κοτζιά. Κατέφθασαν όμως οι

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ζωγράφισε με το χέρι τέλειο κύκλο

Δείτε πώς μπορείτε εύκολα και γρήγορα να ζωγραφίσετε έναν σχεδόν τέλειο κύκλο χωρίς να χρησιμοποιήσετε διαβήτη!




Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τα διαδραστικά συστήματα θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

Πες αλεύρι, το ερμάριο σε γυρεύει! Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί επιμόρφωση για την παιδαγωγική αξιοποίηση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και ειδικότερα των διαδραστικών συστημάτων στους εκπαιδευτικούς των σχολείων που έχουν τοποθετηθεί και συγκεκριμένα στους εκπ/κούς της ΣΤ΄ και της Α΄ Γυμνασίου.

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο κ. Δερμεντζόπουλος καλούνται οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι διδάσκουν στην Στ’ τάξη Δημοτικού και στην Α’ τάξη Γυμνασίου να αξιοποιήσουν τον ψηφιακό εξοπλισμό (κινητά εργαστήρια, διαδραστικοί πίνακες και συναφές υλικό) που έχει διατεθεί στα 800 Δημοτικά Σχολεία του Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (Ε.Α.Ε.Π.), όπως αυτά έχουν οριστεί από το ΦΕΚ 804, τ.Β’ 9-07-2010,και στα Γυμνάσια τα οποία συμμετείχαν στο "Πρόγραμμα πιλοτικής εισαγωγής διαδραστικών συστημάτων και συναφούς εξοπλισμού στην τάξη για μια ψηφιακά υποστηριζόμενη διδασκαλία" - Πρόσκληση 78 με αρ. 8671/09-06-2010 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" και προμηθεύτηκαν διαδραστικούς πίνακες μέσω της Σχολικής Επιτροπής.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αυτοί καλούνται να χρησιμοποιήσουν συστηματικά το κινητό εργαστήριο και να γίνει χρήση των διδακτικών παρεμβάσεων όπως αυτές είναι αναρτημένες στον κόμβο του Ψηφιακού σχολείου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://dschool.edu.gr/και στην ενότητα "ΝΕΑ".

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αυτοί καλούνται να χρησιμοποιήσουν συστηματικά τον διαδραστικό πίνακα και τον συναφή εξοπλισμό για τη διδασκαλία συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων της Α ́ τάξης Γυμνασίου μέσα από την εφαρμογή στην τάξη, διδακτικών παρεμβάσεων που είναι αναρτημένες στον κόμβο του Ψηφιακού σχολείου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://dschool.edu.gr/ και στην ενότητα "ΝΕΑ".


Επίσης, καλούνται οι Σχολικοί Σύμβουλοι και οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων να παρέχουν αδιάκοπα την απαραίτητη υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς που θα κάνουν χρήση των διαδραστικών συστημάτων.

Πηγή: http://www.news.gr/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στο πειθαρχικό δίκαιο των εκπαιδευτικών

Αλλάζουν σύντομα όλα στο πειθαρχικό δίκαιο των εκπαιδευτικών, με βασικό σημείο τον διαχωρισμό της ιδιωτικής τους ζωής από απαξιωτικές συμπεριφορές στη διάρκεια της υπηρεσίας τους. Το πρώτο βήμα έγινε με τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους δασκάλων και καθηγητών.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, στόχος είναι οι 127.000 μόνιμοι δάσκαλοι και καθηγητές και οι πάνω από 20.000 αναπληρωτές να αφοσιωθούν στη δουλειά τους, χωρίς τον φόβο της άμεσης διαθεσιμότητας ακόμη και σε περιπτώσεις κακόβουλων καταγγελιών.

Για το θέμα αυτό, ο Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε χθες, Πέμπτη, με εκπροσώπους των δασκάλων και των καθηγητών, οι οποίοι επισήμαναν την ανάγκη εξειδίκευσης της έννοιας της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς», ώστε να μη συνδέεται και με τον ιδιωτικό τους βίο.

Ο υπουργός Παιδείας αποδέχθηκε ότι είναι σημαντικό να διαχωριστεί η συμπεριφορά τους μέσα στην υπηρεσία με εκείνη εκτός. «Δεν μπορεί η δεύτερη, όταν δεν πρόκειται για μεγάλα αδικήματα, για κακουργήματα δηλαδή, να επηρεάζει την τύχη τους μέσα στο σχολείο. Όπως επίσης δεν μπορεί να είναι στην τύχη και στο έλεος κάθε αυθαίρετης καταγγελίας που τους οδηγεί εκτός υπηρεσίας και να τους βασανίζει για πάρα πολλά χρόνια» δήλωσε.

Στο τωρινό πειθαρχικό δίκαιο, ο προσδιορισμός τού τι συνιστά «ανάρμοστη συμπεριφορά» είναι τόσο αόριστος, ώστε έχουν δημιουργηθεί αδικίες και σε μερικές περιπτώσεις κλίμα φόβου στον χώρο της εκπαίδευσης.

Το γεγονός ότι συμβαίνουν αυθαίρετες διώξεις, το διαπίστωσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος εξηγώντας: «Προκύπτουν από αυθαίρετες καταγγελίες. Δηλαδή έχω πρόβλημα εγώ γιατί δεν έβαλες καλό βαθμό στο παιδί μου, κάνω μία καταγγελία και σε ταλαιπωρώ για τέσσερα χρόνια. Φθάνουν μέχρι και τη διαθεσιμότητα. Οπότε, για να έχουμε μία δίκαιη απόδοση της πειθαρχικής δικαιοσύνης, χρειάζονται καλύτερες ρυθμίσεις». Το ίδιο πρόβλημα έχει παρατηρήσει μάλιστα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του Τάσος Κουράκης πρόσφατα ανέφερε ότι και ο ίδιος γνωρίζει περιπτώσεις «που έχουν διωχθεί άνθρωποι μόνο και μόνο από κακόβουλες καταγγελίες, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Ένα σημείο που θέλει πάντως ιδιαίτερη προσοχή είναι να μην εξελιχθούν οι αλλαγές σε «πλυντήριο», καθώς δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις στο παρελθόν που τιμωρήθηκαν με πειθαρχικές ποινές - χάδια εκπαιδευτικοί κατηγορούμενοι για πολύ σοβαρά αδικήματα, από ναρκωτικά έως παιδοφιλία.


Τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κων. Μητσοτάκη που είναι καθ' ύλην αρμόδιος, ώστε να διεξαχθεί διάλογος για να προχωρήσουν οι αλλαγές.

Πηγή: http://www.tovima.gr/
Αναρτήθηκε από; ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Προοπτικές Μαθηματικής Εκπαίδευσης και Ερευνας

Τα ετήσια συνέδρια της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας αποτελούν θεσμό και είναι πλατφόρμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται στη Βέροια, το τριήμερο 7, 8 και 9 Νοεμβρίου, το 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας με θέμα «Προκλήσεις και Προοπτικές της Μαθηματικής Εκπαίδευσης και Ερευνας στη διεθνοποιημένη και Δικτυακή Εποχή», με διεθνή συμμετοχή ερευνητών και άλλων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Συνέντευξη με το Γεώργιο Δημάκο
Περίπου 1.000 μαθηματικοί ερευνητές και εκπαιδευτικοί από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν και θα ανταλλάξουν ιδέες σε τρεις θεματικούς άξονες (τηλ. 210-3616532). Μιλάμε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Γεώργιο Δημάκο, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

- Οι άξονές του;

«Ο πρώτος αφορά τη μαθηματική έρευνα και ο δεύτερος τη μαθηματική εκπαίδευση. Το κεντρικό ερώτημα είναι με ποιον τρόπο πραγματοποιείται σήμερα η διασύνδεση της ελληνικής έρευνας και εκπαίδευσης με την ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα; Ο τρίτος αφορά την καινοτόμο δράση στην έρευνα και στην εκπαιδευτική πρακτική. Το πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο δικτυακό, ψηφιακό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον έρευνας και διδασκαλίας δημιουργεί αφ' ενός τη δυσκολία κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού, αφ' ετέρου την ευκολία άμεσης ατομικής πρόσβασης σε σημαντικές μαθηματικές πηγές και σε τρόπους παρουσίασης της μαθηματικής γνώσης».

- Μεγάλος ο ψηφιακός όγκος των μαθηματικών ιδεών...

«Η ταχύτατη διεθνής δικτύωση, η πολλαπλότητα των διεθνών επιτροπών, των περιοδικών και των συνεδρίων δημιουργούν έναν πελώριο χώρο επιστημονικών ανταλλαγών. Στο χώρο αυτό αναδύεται ένας πολλαπλάσιος όγκος μαθηματικών ιδεών και νοητικών κατασκευών που καταγράφεται κυρίως ψηφιακά. Καλλιεργούνται κατά συνέπεια νέες δεξιότητες πρόσβασης, ανάγνωσης, αξιολόγησης, κατηγοριοποίησης και εκπαιδευτικής αξιοποίησης».

- Στην Ελλάδα;

«Η ανάπτυξη διεθνών διακρατικών συγκρίσεων και κριτηρίων αξιολόγησης συνδέεται όλο και πιο άμεσα με πηγές και συνθήκες χρηματοδότησης. Στο συνέδριο θα απαντηθούν ερωτήματα, όπως: Ποια είναι η επιστημονική εγκυρότητα και συμμετοχή σε αυτά τα προγράμματα; Πόσο λαμβάνονται υπόψη οι παράλληλες διεθνείς δράσεις, όπως οι Ολυμπιάδες και οι τοπικές μαθηματικές κουλτούρες; Με ποιον τρόπο διαμορφώνεται η εθνική συμμετοχή και τι δυσκολίες αντιμετωπίζει η ένταξη των τοπικών συνθηκών και των εθνικών στόχων σε αυτό το πολύπλοκο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων και λήψης αποφάσεων; Πόσο οι ρυθμίσεις που τελικά υιοθετούνται ενδυναμώνουν και πόσο απειλούν την ελευθερία του ερευνητή και την αυτονομία του εκπαιδευτικού των μαθηματικών; Τι σημαίνουν οι τράπεζες θεμάτων, οι αξιολογήσεις και τα "τυποποιημένα πακέτα μαθηματικής διδασκαλίας" που αποσυνδέουν τη διδασκαλία από το αναλυτικό πρόγραμμα, από τις συνθήκες του μαθητή και από τον εξειδικευμένο εκπαιδευτικό;».

- Η κουλτούρα τους;

«Τα Μαθηματικά αποτελούν το ουσιαστικό στοιχείο του πολιτισμού. Είναι φορέας της πολιτιστικής διάχυσης και χαρακτηριστικό στοιχείο της πνευματικής ωριμότητας ενός λαού. Ακόμα είναι ο φορέας που βοηθά στη σύλληψη των