Σελίδες

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Η πεταλούδα του Διαστήματος

Το πλανητικό νεφέλωμα M2-9, γνωστό επίσης ως «Πεταλούδα του Μνκόφσκι» ή και ως «Twin Jet» (δίδυμοι πίδακες), αποκαλύπτεται με πρωτοφανή ευκρίνεια στις εντυπωσιακές εικόνες που έστειλε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Το M2-9, το οποίο θυμίζει κοσμική πεταλούδα με ανοιγμένα φτερά, είναι ένα διπολικό πλανητικό νεφέλωμα: αντί για ένα, έχει στο κέντρο του δυο άστρα που βρίσκονται σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο σε ένα δυαδικό σύστημα. Οι νέες λήψεις του Hubble προσφέρουν για πρώτη φορά στους επιστήμονες – και μαζί με αυτούς σε εμάς – τη δυνατότητα να παρατηρήσουν με τόση λεπτομέρεια ένα νεφέλωμα του είδους.


Αν και φαντασμαγορικά με τη λάμψη και την πολυχρωμία τους, τα νεφελώματα δεν είναι παρά «προαναγγελίες αστρικών θανάτων»: απεικονίζουν τα ύστατα στάδια της ζωής ενός άστρου που οδεύει προς το τέλος του. Στην περίπτωση του PN M2-9 ο «μελλοθάνατος» είναι το μεγαλύτερο από τα δυο άστρα που βρίσκονται στο κέντρο του και έχουν μάζα περίπου σαν αυτή του Ηλιου. Το ετοιμοθάνατο άστρο έχει ήδη αποβάλει τα εξωτερικά στρώματα αέρα που το περιέβαλλαν με αποτέλεσμα να φαίνεται ο πυρήνας του ενώ ο σύντροφός του είναι ένας επίσης ηλικιωμένος λευκός νάνος.

Δυαδικός χορός

Οι δυο αστέρες ολοκληρώνουν μια περιφορά ο ένας γύρω από τον άλλο κάθε 100 χρόνια και η κίνηση αυτή, όπως πιστεύουν οι αστρονόμοι, δημιουργεί τα φτερά της πεταλούδας (παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το αν όλα τα διπολικά νεφελώματα κρύβουν δυαδικά αστρικά συστήματα στο εσωτερικό τους). Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), τα φτερά του PN M2-9, το οποίο βρίσκεται στον αστερισμό του Οφιούχου, 2.100 έτη φωτός μακριά από εμάς, εξακολουθούν να απλώνονται: μετρώντας το άνοιγμά τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι βλέπουμε το νεφέλωμα όπως ήταν 1.200 χρόνια μετά τη δημιουργία του.


Το δυαδικό σύστημα αστέρων δημιουργεί επίσης τους δίδυμους πίδακες, οι οποίοι φαίνονται στην εικόνα σαν δυο αχνές γαλάζιες οριζόντιες φλέβες κατά μηκος των φτερών: παρά το γεγονός ότι δείχνουν «αδύναμοι» σε σχέση με τη γύρω δραστηριότητα, εκτοξεύουν υλικά με ταχύτητα μεγαλύτερη από 1 εκατομμύριο χλμ. την ώρα. Επί πλέον ο λευκός νάνος απορροφά αέρια από τον ετοιμοθάνατο παρτενέρ του με αποτέλεσμα γύρω από τα δυο άστρα να σχηματίζεται ένας δίσκος υλικών που εκτείνεται σε απόσταση 15 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Πλούτωνα από τον Ηλιο! Όπως επισημαίνει η ESA, αν και το μέγεθός του είναι τεράστιο, ο δίσκος αυτός είναι υπερβολικά μικρός για να είναι ορατός στη συγκεκριμένη εικόνα.


Πηγή: http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=732858
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Πασχαλίτσα πρόσκληση

Θέλετε μια πρωτότυπη πρόσκληση για γενέθλια, γιορτή ή ό,τι άλλο; Σας προτείνουμε την πασχαλίτσα με φτερά. 


Η πασχαλίτσα αυτή αποτελείται από τρία κομμάτια: το σώμα και τα δύο φτερά. Το σώμα μπορεί να είναι από μαύρο κανσόν ή από μαυρόασπρο, αν θέλετε η πασχαλίτσα σας να είναι πρόσκληση. Τα δύο φτερά ενώνονται στην πλάτη με διπλόκαρφο και έτσι ανοιγοκλείνουν. Ωραία ιδέα, εύκολη κατασκευή. 


Πηγή: http://www.minieco.co.uk
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Ναύπλιο

Ναύπλιο 2015, gif στο Photoshop.


Aναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

H παράξενη πυραμίδα του Ελληνικού

Στο νοτιοδυτικό άκρο της αργολικής πεδιάδας κοντά στις πηγές του Ερασίνου ποταμού (σημερινό Κεφαλάρι) και πάνω σε κύρια οδική αρτηρία που κατά την αρχαιότητα οδηγούσε από το 'Αργος προς την Τεγέα και την υπόλοιπη Αρκαδία, βρίσκεται ένα μεμονωμένο μνημείο, ένα μικρό οχυρό, γνωστό σήμερα με την ονομασία ''Πυραμίδα'' του Ελληνικού.



Στα ύστερα χρόνια της αρχαιότητας θεωρούσαν την πυραμίδα ως ταφικό μνημείο ''Πολυάνδριον'', ενώ σήμερα πιστεύεται ότι είναι οχυρό του τύπου των μικρών φρουρίων που έλεγχαν τους οδικούς άξονες και που είναι γνωστός και από άλλες περιοχές της Αργολίδας και Κυνουρίας.

Κατά την εποχή του Παυσανία το αναφερθέν οικοδόμημα ήταν διακοσμημένο με αργολικές ασπίδες και θεωρείτο κατά τον ίδιο τάφος (τύμβος) των πολιτών και συγγενών που έπεσαν σε μάχη πολεμώντας για την εξουσία. Χαρακτηριστικό της παλαιότητας της κατασκευής, σύμφωνα με τον Παυσανία, είναι ότι πρώτη φορά τότε είχαν χρησιμοποιηθεί ασπίδες σε μάχη.


Το 1991 η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Ι. Λυριτζή, διεξήγαγε έρευνα εφαρμόζοντας μία νέα μέθοδο χρονολόγησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής ήρθαν σε ευθεία σύγκρουση με προηγούμενα πορίσματα ιδίου αρχαιολόγου αμερικανικής αποστολής του 1938, αφού η νέα ηλικία των κτισμάτων τοποθετείται στα μέσα προς το τέλος της 3ης χιλιετίας προ Χριστού αντί του μόλις 3ου-4ου αιώνα προ Χριστού. Δηλαδή η πυραμίδα του Ελληνικού μπορεί να είναι ένα από τα αρχαιότερα οικοδομήματα παγκοσμίως, μπορεί και παλαιότερη των πυραμίδων της Αιγύπτου!



Πηγές: https://el.wikipedia.org/http://odysseus.culture.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ



Γνωρίστε το πρώτο Σχολείο Δάσους της Ελλάδας

Στην Αττική, δίπλα στην φύση και το πράσινο, στο Δήμο Διονύσου, ξεκίνησε το πρώτο Σχολείο του Δάσους, ένα διαφορετικό σχολείο, που θέλει να φέρει τα παιδιά κοντά στην φύση και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους μέσα από την ελευθερία. Το διαφορετικό αυτό σχολείο άρχισε τη λειτουργία του τον Ιούλιο με κάποιες καλοκαιρινές τάξεις και ξεκινά κανονικά τη λειτουργία του από Σεπτέμβριο, φιλοξενώντας παιδιά, κυρίως προσχολικής ηλικίας. 


Η HuffPost Greece μίλησε με την Βασιλική Κομπιλάκου, υπεύθυνη του Σχολείου του Δάσους, η οποία εξηγεί τι ακριβώς μπορούν να κάνουν τα παιδιά σε ένα σχολείο που βρίσκεται ανάμεσα σε δέντρα, δάσος, λίμνες και ποταμάκια.

Τι ακριβώς είναι το Σχολείο του Δάσους;
Τα Σχολεία του Δάσους αποτελούν διεθνώς την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού κινήματος της Παιδαγωγικής του Δάσους. Πραγμάτωση μιας παιδαγωγικής διαδικασίας εκτός των στενών ορίων μιας τάξης, που επιδιώκει τη μάθηση στο ύπαιθρο, χωρίς καταναγκασμούς και που προάγει την πολύπλευρη ανάπτυξη του παιδιού μέσω της ελευθερίας. Όπου αφορά πρωτίστως την προσχολική ηλικία καθώς με βιωματικό τρόπο επιτυγχάνονται όχι μόνο οι στόχοι που τίθενται για αυτήν την τρυφερή ηλικία (κοινωνική, κινητική και νοητική αντίληψη), αλλά επιτυγχάνεται και η ανάπτυξη της δημιουργικής, κριτικής και κυρίως αυτόνομης σκέψης τους, όπως μόνο στο ύπαιθρο και με τις προκλήσεις που εκεί υπάρχουν μπορεί να επιτευχθεί. Ακολούθως τόσο τα παιδιά των υπόλοιπων ηλικιών, που προσέρχονται με μία σταθερή συχνότητα και μέσω μίας ομάδας που ασφαλώς και δεν πρέπει να αλλάζει, όσο και κάποιων ειδικών ομάδων, όπως παιδιών θύματα bulying, με αυτισμό, σύνδρομο Down, κ.α., μπορούν να ωφεληθούν ποικιλοτρόπως, ισορροπώντας τον σύγχρονο τρόπο ζωής που όλο και περισσότερο αποξενώνει τον άνθρωπο από την φύση και τις πρωταρχικές ισορροπίες.

Τι διαφορετικό μπορεί να προσφέρει σε έναν μαθητή;
Το Σχολείο του Δάσους είναι καθοδηγούμενο από τα παιδιά, παροτρύνοντας τα να συμμετέχουν σε αυτό που τα ενδιαφέρει περισσότερο στην φύση, προάγοντας το ελεύθερο παιχνίδι και τις αυθόρμητες δραστηριότητες, μολονότι υπάρχουν κάποιες κατευθύνσεις από τους παιδαγωγούς. Η παρατηρητικότητα από την πλευρά των τελευταίων και η συναισθηματική ικανότητα τους ώστε να μπορούν να σιωπούν ή να καθοδηγούν χωρίς διδακτισμό αποτελούν επίσης βασική προϋπόθεση.



Περιγράψτε μας μία τυπική ημέρα στο Σχολείο του Δάσους.

Συνήθως, ξεκινά με το άναμμα της φωτιάς που γίνεται από τα παιδιά σε κάποια τοποθεσία του δάσους, αλλά που για ευνόητους λόγους (πυρασφάλεια) δεν θα πραγματοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντ' αυτού κάνουμε τον κύκλο μας κάτω από ένα δέντρο, δίπλα στο καταφύγιο μας, εισάγοντας σε κάποιο θέμα που θα δουλέψουμε εκείνη τη μέρα. Αν για παράδειγμα είναι οι ήχοι του δάσους, μπορεί με τη σειρά να καλύψουμε τα μάτια με ένα μαντήλι και να καλέσουμε το κάθε παιδί να αφουγκραστεί. 

Κατόπιν η διαδικασία μπορεί να εξελιχθεί απαλά ρωτώντας τα παιδιά γα το ποιος νομίζουν πως κατοικεί πάνω στα κλαδιά του δέντρου, ή πάνω στα φύλλα και στον κορμό του. Σταδιακά σηκωνόμαστε και φέρνουμε κάποια υλικά παρατήρησης, όπως μεγενθυντικούς φακούς, κι εξαπλωνόμαστε στους γύρω λόφους γυρεύοντας ίχνη πουλιών και ζώων (εξερεύνηση). Όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει, αναλόγως της κατεύθυνσης των παιδιών, είτε σε ένα ελεύθερο παιχνίδι, είτε σε μία κατασκευή, όπως για παράδειγμα ενός σπιτιού πουλιών χρησιμοποιώντας ένα χάρτινο κουτί από γάλα (ανακύκλωση) και καλύπτοντας το από φλοιούς δέντρων και φλούδες κουκουναριών που τα παιδιά συγκεντρώνουν. 

Αργότερα μπορούμε να κολατσίσουμε κοντά στο ρυάκι όπου τα παιδιά έχουν στήσει ένα καταφύγιο από καλάμια και κλαδιά, με κόμπους που μόνα τους έκαναν, και να επιδοθούν κατόπιν σε σκαρφάλωμα δέντρων, κατασκευές από φυσικά υλικά, όπως κούκλες από μουστάκια καλαμιών, βελανιδοσκουφάκια, και ό,τι άλλο τα εμπνέει. Η μέρα κλείνει με τον κύκλο μας δίπλα στο καταφύγιο μας με μια αφήγηση από την παιδαγωγό που να συνδέεται με τη μέρα που περάσαμε, ή πραγματοποιείται από κάποιο παιδί, εφόσον το επιθυμεί ολόψυχα.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Σχηματισμός γραμμάτων

Μια πολύ ωραία και δημιουργική ιδέα για τον σχηματισμό γραμμάτων που θα μπορούσε να γίνει και την ώρα των Καλλιτεχνικών. Τους δίνετε κλωστούλες (κατά προτίμηση νήμα) και φόντο αντίθετου χρώματος (το φόντο μπορεί να είναι ύφασμα ή χαρτί) και τους ζητάτε να σχηματίσουν το καινούριο γραμματάκι, φώνημα ή λέξη.




Πηγή: http://livelovelaughandteach.blogspot.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Μπήκαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βαθμό πρόσβασης 3,3 και 2,1



Και τη φετινή χρονιά σημειώθηκε ρεκόρ χαμηλών βαθμολογιών σε πανεπιστημιακά τμήματα αλλά και ΤΕΙ.

Για την ιστορία, υποψήφιος με βαθμό πρόσβασης 3,3 εισάγεται στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας της Θεσσαλονίκης (ΑΕΙ), ενώ έτερος υποψήφιος εισάγεται στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΤΕΙ) της Ηγουμενίτσας με 2,17.


Τι να πει κανείς για το αξιοκρατικό εξεταστικό μας σύστημα;;; 

Ευχόμαστε στους επιτυχόντες καλό και γρήγορο πτυχίο!!!

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε Πανεπιστήμια (αν καταλάβατε, πείτε μας)


"Τα πανεπιστήμια για την πρακτική άσκηση και την εργαστηριακή άσκηση θα προσπαθήσουμε να τα ενισχύσουμε με εκπαιδευτικούς. Οι αποσπάσεις ξέρετε είναι μια μορφή έμμεσης κινητικότητας. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δεν θέλουν να πάνε στην τάξη πια ή δεν μπορούνε να πάνε στην τάξη για διάφορους λόγους. Εμείς θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα, και ήδη ξεκινήσαμε διαδικασίες μετάταξης. Αλλά δεν μπορούμε υποχρεωτικά να βάλουμε ανθρώπους που είτε έχουν προβλήματα είτε δεν θέλουνε να πάνε στην σχολική τάξη. Με αυτή την έννοια κυρίως έχουμε πάρα πολλές αιτήσεις απόσπασης και με αυτή την αιτιολογία".

Την παραπάνω δήλωση έκανε στην κάμερα του esos ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας 
Δημήτρης Χασάπης στις 26/8/15.



Ομολογώ ότι αδυνατώ να κατανοήσω τι ακριβώς θέλει να πει ο κ. Χασάπης... 

Όσοι δεν είναι ικανοί ή δεν θέλουν να κάνουν μάθημα θα μπορούν να μετακινούνται σε εργαστήρια ή διοικητικές θέσεις των ΤΕΙ και ΑΕΙ; 

Και πότε ξεκίνησαν οι διαδικασίες και δεν το πήραμε χαμπάρι; 

Το βιογραφικό των εκπαιδευτικών θα παίζει ρόλο στις αποσπάσεις; Ή το εργαστηριακό έργο των Πανεπιστημίων μπορεί να το κάνει ο καθένας;;;

ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.


Γεια και χαρά σας


Καλησπέρα, αγαπητοί φίλοι.

Εύχομαι σε όλους καλή σχολική χρονιά και καλό χειμώνα. Μετά από ένα δύσκολο και περίεργο καλοκαίρι από πολλές απόψεις, επιστρέφουμε σήμερα στις αναρτήσεις μας... 

Ελπίζουμε να σας είμαστε και φέτος χρήσιμοι και να τιμάτε το blog μας με την επίσκεψή σας. 

Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη!

Γιαν. Παν.

Σας χαρίζω μερικές φωτο από την ορεινή Στεμνίτσα...








Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Όταν οι μαθητές γνωρίζουν τους στόχους της διδασκαλίας σας

Μια παράμετρος της αποτελεσματικής διδασκαλίας είναι η στοχοθεσία. Να έχει δηλαδή η διδασκαλία μας προσανατολισμό και στόχους απτούς ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών της τάξης μας. Πιστεύω ότι τους στόχους αυτούς δεν πρέπει να τους γνωρίζει μόνο ο δάσκαλος, αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές. 


Όταν λοιπόν προετοιμάζω τα μαθήματα της επόμενης μέρας, σημειώνω σε ένα χαρτί τους γενικούς στόχους αυτής της ημέρας και τους αναρτώ στην αίθουσα. Οι μαθητές μπαίνοντας στην τάξη γνωρίζουν από πριν τι θα μάθουν και με τι θα ασχοληθούμε τις επόμενες ώρες. Αυτό τα ενεργοποιεί περισσότερο και τα βοηθά να κατανοούν καλύτερα το χρόνο, να προτείνουν καινούριους στόχους, να ελέγχουν σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, να γίνονται πιο οργανωτικοί, να παρατηρούν αν τους ολοκληρώσαμε, να ανατρέχουν σε όσους έχουν κατακτήσει, να ικανοποιούνται όταν ένας ένας οι στόχοι επιτυγχάνονται και προχωράμε παρακάτω συν του ότι γνωρίζουν ακριβώς τι πέτυχαν την ημέρα που πέρασε και ενημερώνουν επαρκώς τους γονείς τους που τα ρωτούν.

Στους στόχους συμπεριλαμβάνω τα πάντα: στόχους στη Γλώσσα, στα Μαθηματικά, στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που μπορεί να κάνουμε, μια συνέντευξη ή μια εκδρομή κλπ. Φροντίζω επίσης οι στόχοι να μη φαίνονται πολλοί (τους γράφω περιεκτικά) μέσα στη μέρα για να μην τους φαίνονται βουνό. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας οι μαθητές είναι ελεύθεροι να τον διαγράψουν. Όταν καταλαβαίνουν ότι δεν ολοκληρώθηκε ένα διδακτικό αντικείμενο του βάζουν ερωτηματικό (θα μεταφερθεί στις επόμενες μέρες). Πέντε μέρες, πέντε χαρτιά στόχων. Ελέγχουν καθημερινά εάν κάτι το αφήσαμε πίσω και προτείνουν πότε θα μπορούσαμε να το ολοκληρώσουμε μέσα στην εβδομάδα. Τα χαρτιά στόχων που ολοκληρώνονται στο τέλος της εβδομάδας μπαίνουν σε ένα ντοσκέ ή κουτί. Στο τέλος της χρονιάς, στην αποχαιρετιστήρια συνάντησή μας τους κολλάω στον πίνακα ή στον τοίχο όλους μαζί. Τότε ανακαλύπτουν ότι έχουν πραγματοποιήσει έναν «άθλο» και η ικανοποίησή τους είναι μεγάλη.

Κάποτε έκανα εβδομαδιαία ανάρτηση στόχων, αλλά παρατήρησα ότι δεν τα προσέλκυσε όλα τα παιδιά. Η ημερήσια ανάρτηση στόχων είναι πιο αποτελεσματική και πιο ικανοποιητική γιατί ολοκληρώνεται πιο γρήγορα.


ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Πάνω κάτω η αράχνη



Ωραία ιδέα για τις πρώτες μέρες του σχολείου. Εύκολη, χαριτωμένη και διασκεδαστική η αραχνίτσα αυτή θα τα ενθουσιάσει. Μπορείτε να τα διδάξετε να ζωγραφίζουν την αράχνη και τον ιστό της ή απλώς να τυπώσετε μία σε χαρτί που θα το κόψουν μετά. Κολλάτε σε καλαμάκι και στριφογυρίζετε για να δείτε την αράχνη να κατεβαίνει. 



Πηγή: http://www.minieco.co.uk/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Η γιαγιά από την Πάτρα που μπήκε πρώτη στο ΤΕΙ

Κατάφερε να μπεί πρώτη στην σχολή της (Διοίκηση Επιχειρήσεων ΤΕΙ Πάτρας), παρότι είναι γιαγιά με δύο εγγόνια!


Φαίνεται απίστευτο , αλλά η θέληση της Ελένης Αντωνοπούλου ήταν τέτοια που ξεπέρασε κάθε εμπόδιο στην προσπάθειά της να σπουδάσει , έστω κι αν θα είναι η μεγαλύτερη φοιτήτρια στο ΤΕΙ Πάτρας όπου πέτυχε!

Η απόφαση της Ελένης Αντωνοπούλου να σπουδάσει ήταν ένα όνειρο που διατηρούσε επί χρόνια. Από την εποχή που σταμάτησε το σχολείο, καθώς παντρεύτηκε σε μικρή ηλικία.

Ωστόσο, αργότερα και παρότι είχε 3 παιδιά αποφάσισε να συνεχίσει για να πάρει το απολυτήριο του σχολείου, που ήταν και ο μεγάλος της καημός.

Όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά αποδείχθηκε πως ήταν πολύ καλή, έχοντας μάλιστα υψηλή βαθμολογία στα μαθήματα, στο Εσπερινό Λύκειο όπου φοιτούσε.

Αυτό ήταν και το ερέθισμα για να διαβάσει για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Αλλωστε η στήριξη που είχε από τον σύζυγό της και τα παιδιά της ήταν θερμή.


Ετσι από σήμερα το πρωί η οικογένεια έχει ως μέλος μια φοιτήτρια 51 ετών με τρία παιδιά και δύο εγγόνια και άπαντες γλεντούν την μεγάλη επιτυχία.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Ωράριο εκπαιδευτικών: άλλη μια δέσμευση που "από κρέας έγινε ψάρι"...

Κοίτα να δεις που στο μέλλον συχνά θα λέμε "προ ΣΥΡΙΖΑ και μετά ΣΥΡΙΖΑ" και θα φτύνουμε τον κόρφο μας.....


Το άρθρο από τον Δημήτρη Παπαποστόλου, δάσκαλο, πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας

Ένα μήνα πριν την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων από την 1η Σεπτεμβρίου. Οι υπηρεσιακές μεταβολές καθυστερούν αδικαιολόγητα και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ολοκλήρωσής τους

Ο Υπουργός Παιδείας παραδέχεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης όλων των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Μάλιστα, δηλώνει ότι θα καλυφθεί το 50% των αναγκών- με στοιχεία του Υπουργείου το σύνολο των κενών ανέρχεται σε 20.000- σε εκπαιδευτικό προσωπικό και τα υπόλοιπα κενά θα καλυφθούν από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας.

Η αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας θα στερήσει το δικαίωμα στην εργασία σε χιλιάδες νέους εκπαιδευτικούς. Φέτος 5.729 δάσκαλοι και 7.568 νηπιαγωγοί δεν εργάσθηκαν στα δημόσια σχολεία μας, 13.297 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί και πολλές δεκάδες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας. Ταυτόχρονα θα φέρει συμπτύξεις τμημάτων, υποβαθμίζοντας την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι προεκλογικά η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για επαναφορά του ωραρίου των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ μετεκλογικά ξεχνά τις δεσμεύσεις της και πράττει ακριβώς το αντίθετο.

Ο Υπουργός καλεί τους εκπαιδευτικούς να βάλουν πλάτη, ξεχνώντας ότι τα σχολεία λειτουργούν σήμερα χάρη στο φιλότιμο του Έλληνα εκπαιδευτικού Η Πολιτεία αναγνωρίζει το έργο και την προσφορά του εκπαιδευτικού μόνο στα λόγια.

Οφείλει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να κάνει όλες τις ενέργειες για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Να προχωρήσει άμεσα σε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των οργανικών κενών. Να προχωρήσει στην ίδρυση οργανικών θέσεων για τους εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων.

Να εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις για την πρόσληψη των αναπληρωτών. Η κυβέρνηση οφείλει να επενδύσει στην εκπαίδευση, ώστε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο και ποιοτικό σύστημα εκπαίδευσης, για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Ιρανικό αθλητικό κανάλι: άλλος πολιτισμός

Τα λόγια είναι περιττά: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΤΙ



Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Καινούρια χρονιά; Βάλτε το "Βιβλίο ζωής" στη σχολική ζωή σας

Κάθε σχολική χρονιά που αρχίζω τα μαθήματα με καινούρια "φουρνιά" μαθητών αγοράζω ένα καινούριο βιβλίο ζωής. Το βιβλίο ζωής είναι για την τάξη ότι το ημερολόγιο πλοίου. Σε αυτό γράφουν και τα παιδιά και η δασκάλα. Μετά από πολλά χρόνια υπηρεσίας μπορώ μέσα από τα βιβλία ζωής να θυμάμαι μαθητές, δράσεις, χαριτωμένα περιστατικά κλπ. 


Αγοράζω γι΄αυτή τη δουλειά τετράδια  2-3 θεμάτων, μεγάλων διαστάσεων και με πολύ σκληρό εξώφυλλο. Μόνη προϋπόθεση για να συμπληρωθεί το τράβηγμα φωτογραφιών από τις δραστηριότητες που κάνω με τους μαθητές μου. 

Έτσι κι αλλιώς πάντα με την αρχή της σχολικής χρονιάς βγάζω από μια φωτογραφία τους μαθητές μου (είναι πολύ χρήσιμες για διάφορες δραστηριότητες). Ξεκινώ το βιβλίο ζωής φτιάχνοντας στις πρώτες σελίδες ένα αρχείο με τους μαθητές (φωτογραφία, όνομα, γενέθλια, ονόματα γονέων, τηλέφωνα). Ύστερα σε ένα δισέλιδο γράφω ένα ωραίο μήνυμα καλωσορίσματος και από κει και έπειτα τους εξηγώ ότι είναι ελεύθερα να γράφουν ότι και όποτε θέλουν. 

Κάθε πρωί εγώ ή κάποιο παιδί γράφουμε την ημερομηνία και ύστερα συνεχίζει όποιος θέλει. Τα παιδιά γράφουν εκεί μηνύματα, εντυπώσεις, συναισθήματα ή απλώς περιγράφουν μια δραστηριότητα που τους άρεσε και νομίζουν ότι αξίζει να τη θυμάται κανείς. Εγώ συνήθως γράφω εκεί "μαργαριτάρια", κατορθώματά τους ή αστεία περιστατικά, που αξίζει να τα θυμάμαι μετά από χρόνια. Στην Α΄ δημοτικού τους πρώτους μήνες κρατώ εγώ το βιβλίο ζωής.


Στο τέλος της ημέρας ρίχνω μια ματιά στα γραφόμενα και αφήνω ανάλογο χώρο για να κολλήσω αργότερα συνοδευτικές φωτογραφίες. Συνεχίζουμε με την επόμενη ημέρα. Αρέσει πολύ στα παιδιά να κοιτάζουν τις φωτογραφίες και να γράφουν δίπλα σχόλια. 

Το βιβλίο ζωής έχει περίοπτη θέση στην τάξη μου. Είναι πολύ σημαντικό για μένα και κάτι χαρούμενο για τα μικρούλια μου. Μερικά παλιά καρεκλάκια από το νηπιαγωγείο, ένα παλιό τραπεζάκι από το παιδικό δωμάτιο των παιδιών μου, κάποια φθηνά χαριτωμένα μαξιλαράκια από το Τζάμπο και η γωνιά του βιβλίου ζωής είναι πάντα εκεί, να τα περιμένει να καταθέσουν τις εμπειρίες της σχολικής τους ζωής. 


Στο τέλος της χρόνιας, την τελευταία μέρα του αποχαιρετισμού, όλοι μαζί αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να ξεφυλλίσουμε το βιβλίο ζωής και να θυμηθούμε τις εκδρομές που  κάναμε μαζί, τις κατασκευές, τις επισκέψεις, τα θεατρικά, να θυμηθούμε πώς ήρθαμε στο σχολείο και να δούμε πώς φεύγουμε.... 

Το ίδιο βιβλίο το κρατώ για όσα χρόνια έχω την ίδια τάξη (συνήθως 2). Και χρησιμεύει και ως ένα πολύ καλό αρχείο για να μου θυμίζει τους μαθητές που πέρασαν από τα χέρια μου όλα αυτά τα χρόνια.

Σημαντικό: Δε διορθώνουμε ποτέ τίποτα στο βιβλίο ζωής. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ελεύθερα να γράψουν χωρίς να πιστεύουν ότι και εκεί αξιολογούνται. Επίσης είναι πολύ όμορφα τα σχόλια που γίνονται όταν στο τέλος βλέπουν το πώς έγραφαν πριν δυο χρόνια και πώς γράφουν μετά. Τέλος και μένα τα λάθη τους μου ξυπνούν διάφορες μνήμες, άλλες για γέλια και άλλες για νεύρα!


ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Μάθετε να φτιάχνετε ένα οριγκάμι κουτάκι πολύ εύκολα

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε έναν πολύ εύκολο τρόπο να φτιάξετε ένα κουτάκι δώρου. Απλά χρησιμοποιώντας ένα χαρτάκι σημειώσεων ή οποιοδήποτε άλλο χαρτί, ακόμα και εφημερίδα ή χαρτονάκι θα έχετε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το δικό σας ξεχωριστό κουτάκι. ΤΕΛΕΙΟ!


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Μα επιτέλους, ποιος είμαι;

Δραστηριότητα: παιχνίδι γνωριμίας και δεσίματος της ομάδας
Υλικά: ένα χαρτί για τον κάθε παίχτη και καρφίτσες.


Γράφετε το όνομα ενός διάσημου προσώπου ή χαρακτήρα σε ένα κομμάτι χαρτί. Το πρόσωπο μπορεί να είναι ζωντανό η νεκρό, φανταστικό ή πραγματικό, ακόμα και καρτούν. Βάζετε τα παιδιά να καθίσουν στο πάτωμα σε κύκλο και καρφιτσώνετε το χαρτί στην πλάτη τους.

Όταν ο καθένας πάρει το όνομά του, οι παίκτες ανακατεύονται και περπατούν γύρω στο δωμάτιο ρωτώντας τους άλλους ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με «ναι», «όχι» και «δεν ισχύει». Σκοπός είναι να βρουν ποιος είναι ο καθένας. 

Παράδειγμα:  (Ο χαρακτήρας είναι "Χάνσελ" από Χάνσελ και Γκρέτελ) 

-Είμαι ένα κορίτσι;
-Όχι  
-Είμαι ζωντανός; 
-Όχι 

-Είμαι όμορφος;
-(Ο μαθητής δεν ξέρει, αφού το πρόσωπο είναι φανταστικό)Δεν ισχύει.
-Είμαι στα παραμύθια; 
-Ναι  κλπ

Συμβουλές: Επιλέξτε προσεκτικά τα ονόματά σας, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να είναι σε θέση να βρουν το χαρακτήρα τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρακτήρες από παραμύθια, ήρωες της ιστορίας ή της μυθολογίας, πραγματικά πρόσωπα όπως το δ/ντή του σχολείου ή κάποιο δάσκαλο ή κάποιο άλλο παιδί, ηθοποιούς τραγουδιστές κλπ.


Δραστηριότητα μιας διδακτικής ώρας για μαθητές μικρών και μεσαίων τάξεων. 

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Κατασκευή ρολογιού

Εδώ, εδώ και εδώ βρίσκονται τρία ωραιότατα ρολόγια που μπορείτε να τα τυπώσετε σε σκληρό χαρτί και να τα συνθέσετε με ένα διπλόκαρφο.



Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Παράσταση του Χορευτικού Τμήματος Πάτρας στην Κρήνη



Το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας και ο σύλλογος για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς Κρήνης "Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ" σας προσκαλούν στην παράσταση "ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΖΩΪΤΑΔΑΣ" στο ανοικτό θέατρο Κρήνης την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015. 

Η παρουσία σας θα γεμίσει χαρά και δύναμη για την δύσκολη συνέχεια τους 200 και πλέον χορευτές και συντελεστές που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για μια παράσταση για το χτές, το σήμερα και το αύριο του λαϊκού μας πολιτισμού.

Σας περιμένουμε 

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Εύκολα χταποδάκια

Φτιάχνονται με κανσόν ή και απλό χρωματιστό χαρτί. Κόψτε πρώτα τα πόδια (οι ψαλιδιές να φτάνουν στο ίδιο ύψος), ζωγραφίστε τις βεντούζες και το χαμόγελο, κολλήστε τα μάτια, κολλήστε το χαρτί σε ρολό. Λυγίστε τα πόδια και έτοιμο το χταποδάκι. Ιδανικό για μικρούλια!


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Τα χαρτάκια σημειώσεων στην Α΄ δημοτικού και ένα κουτί παπουτσιών

Έχοντας διδάξει πολλά χρόνια στην Α΄ δημοτικού, βρήκα κατά καιρούς διάφορους οικονομικούς και παιγνιώδεις τρόπους, για να μάθω στα παιδιά την σύνθεση και τον κατακερματισμό των φωνημάτων και των λέξεων. Ένας απ' αυτούς είναι τα χαρτάκια σημειώσεων και όχι οι ειδικές καρτέλες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Τα χαρτάκια σημειώσεων έχουν πολλά προτερήματα. Είναι εύχρηστα, πολύχρωμα και διασκεδαστικά, είναι φθηνά, ευπροσάρμοστα, δεν πειράζει αν τα χάσεις και μπορείς να γράψεις επάνω οοοότι θέλεις.


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ 

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Τι τρώει το ψάρι;

Ωραίο κολπάκι για το ζωγράφισμα του ψαριού. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πρόγραμμα για τη θάλασσα....


Πηγή: http://cliscachart.eklablog.com
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Τι γίνεται στη Utah;

Τι στην ευχή ζούνε οι Γιουτανοί και εκπαιδεύουν τους δασκάλους τους στα όπλα;;;;;






Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Όλα τα κρέατα στο 13%

Να και μια ευχάριστη είδηση: Θα συνεχίσουμε να τρώμε κρέας με 13%! Χμ, μάλλον προσπαθούν να μας εξολοθρεύσουν πλέον μέσω της χοληστερίνης....


Στις ανακοινώσεις περί ΦΠΑ, μετά την ενεργοποίηση του νόμου που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, υπάρχει πρόβλεψη για το μοσχαρίσιο κρέας και το παναρισμένο κοτόπουλο. Φεύγουν από τον ΦΠΑ 23% και επανέρχονται στο 13%. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% υπάγονται εφεξής τόσο το μοσχαρίσιο κρέας, όσο και όλα ανεξαιρέτως τα είδη κρέατος από ζώα και πτηνά, τα παρασκευάσματα και τα προϊόντα ανάμειξης αυτών των κρεάτων, ανεξάρτητα από τον τρόπο που παρασκευάζονται, συντηρούνται, διατηρούνται ή παρουσιάζονται προς πώληση, με την προϋπόθεση ότι είναι κατάλληλα για τη διατροφή του ανθρώπου.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Το τρίτο Μνημόνιο και η εκπαίδευση

Μεγάλες ανατροπές φέρνει το 3ο Μνημόνιο για τη δημόσια εκπαίδευση και όλα εκείνα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι εκπαιδευτικοί τα προηγούμενα χρόνια ξανάρχονται μπροστά τους τεράστια και φοβερά. Με λίγα λόγια "Ωχ, μανούλα μου!"

by Tommy Ingberg
Στις νομοθετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται
οι εξής δεσμεύσεις: «Ευθυγράμμιση αναλογίας μαθητών ανά τάξη και εκπαιδευτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2018». Αυτό σημαίνει περισσότεροι μαθητές ανά τμήμα και, βέβαια, αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Παράλληλα ανοίγει ένας δεύτερος γύρος συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων. 

Στο σχολείο του νέου Μνημονίου δεν επιτρέπεται να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την Παιδεία (3η χώρα από το τέλος στην ΕΕ, με Βουλγαρία, Σλοβακία), να γίνουν επαρκείς διορισμοί, να μειωθούν οι μαθητές στην τάξη, να καλυτερέψουν οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, η υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων, εργαστηρίων και η ενίσχυση των μαθητών.

Η αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης και η υποταγή της στους νόμους της αγοράς, όπως επιδιώκουν ΕΕ - ΔΝΤ - ΟΟΣΑ και κυβέρνηση, υλοποιείται μέσα από την «αξιολόγηση», που χρησιμοποιείται για την ιδεολογική χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, με επακόλουθο τον κανιβαλισμό και τη νομιμοποίηση της πολιτικής των απολύσεων και των περικοπών. 

Αναφέρεται στις νέες ρυθμίσεις: «Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων θα συνάδει με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης. Οι αρχές σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες θα επικαιροποιήσουν, έως τον Απρίλιο του 2016, την αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ το 2011». 

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ επισημαίνουν, πρώτον, ότι είναι απαραίτητη «η σύνδεση μεταξύ της αξιολόγησης μαθητών, σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών». Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, του εκπαιδευτικού, καθώς και τα τυποποιημένα τεστ για την αξιολόγηση των μαθητών σε εθνικό επίπεδο πρέπει να εξεταστούν μαζί».


Αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί «χρεώνονται» την επιτυχία ή αποτυχία των μαθητών τους και η διοίκηση του σχολείου «χρεώνεται» με τη σειρά της την επιτυχία και την αποτυχία όλων. 

Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι από την επίσημη αξιολόγηση ουσιαστικά «αγνοούνται» ή καταγράφονται τυπικά οι αμέτρητοι κοινωνικοί και εκπαιδευτικοί παράγοντες που επηρεάζουν και συνδιαμορφώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία και το εκπαιδευτικό έργο. Κοινωνική προέλευση, οικογενειακή κατάσταση, συνθήκες διαβίωσης και κατοικίας, υλικοτεχνική υποδομή σχολείου, τύπος εξετάσεων, σχολικά βιβλία, εκπαιδευτικό κλίμα, παιδαγωγικές μέθοδοι, τα πάντα γίνονται καπνός. Παραλείπονται όλοι εκείνοι οι παράγοντες που οδηγούν στον Καιάδα της εγκατάλειψης του σχολείου και του αναλφαβητισμού.

Γιώργος Κ. Καββαδίας, Εκπαιδευτικός-ερευνητής

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

ΔΕ ΘΑ ΠΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ!!!!!

ή έχω τρελαθεί από τη χαρά μου που επιτέλους γύρισες από το σχολείο!


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Δημιουργήστε μια τρισδιάστατη ηλεκτρονική γκαλερί

Ζητήστε από τους μαθητές σας τις πρώτες μέρες του σχολείου (και όχι μόνο) να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον παρουσιάζοντας τα αγαπημένα τους πράγματα και το τι έκαναν φέτος το καλοκαίρι, χρησιμοποιώντας αυτή την πανεύκολη και καταπληκτική τρισδιάστατη αίθουσα τέχνης!



Ζητήστε από τα παιδιά να μπουν σε αυτήν την πρότυπη σελίδα και αφήστε να σχεδιάσουν τη δική τους "εικονική έκθεση" σχετικά με ένα θέμα της επιλογής σας ή της δικής τους. Πρέπει να επιλέξουν όμως τις εικόνες και τα βίντεό τους με προσοχή γιατί μπορούν να δημιουργήσουν μόνο 10 εκθέματα. Μπορούν να δώσουν σε κάθε έκθεμα τίτλο (διπλό κλικ) και να προσθέσουν για περιγραφή (διπλό κλικ) όπως σε όλες τις αξιόλογες αίθουσες τέχνης. Όταν τελειώσουν μπορούν να αποθηκεύσουν για μελλοντική επεξεργασία ή να ενσωματώσουν την εργασία τους στην ιστοσελίδα τους.

Μπορώ να πω ότι και για τον δάσκαλο αυτή η σελίδα μπορεί να αποδειχτεί πολύ βολική, αφού του δίνει να φτιάξει μια μικρή επίσημη παρουσίαση στο τάκα τάκα.

Καλή διασκέδαση!

Δείτε παρακάτω μια παρουσίαση που έφτιαξα εγώ:





Μπορείτε να την απολαύσετε σε μεγαλύτερες διαστάσεις ΕΔΩ.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ  ΜΥΛΩΝΑΚΗ

5 δραστηριότητες για τις πρώτες μέρες

Οι πρώτες μέρες πάντα είναι λίγο δύσκολες ιδίως όταν ο δάσκαλος είναι καινούριος ή υπάρχουν πολλοί καινούριοι μαθητές. Εδώ σας προτείνουμε 5 δραστηριότητες γνωριμίας για τις πρώτες μέρες του σχολείου.

1. Βάλτε τα παιδιά να απαντήσουν σε χαρτάκια στο ερώτημα «Τι είναι εκείνο που σε ανησυχεί περισσότερο σχετικά με την καινούρια σχολική χρονιά που αρχίζουμε;». Οι απαντήσεις τους πρέπει να είναι ανώνυμες. Μαζέψτε όλες τις απαντήσεις σε ένα κουτί, ανακατέψτε και διαβάστε τις φωναχτά σε τυχαία σειρά. Τα παιδιά κατά πάσα πιθανότητα θα εκπλαγούν από το πόσο παρόμοιες θα είναι οι απαντήσεις τους.

Μπορείτε να επεκτείνετε τη δραστηριότητα χρησιμοποιώντας και άλλες ερωτήσεις, όπως «Τι αναμένετε από την καινούρια σχολική χρονιά» ή «Ποιος ήρωας θα θέλατε να είστε και γιατί» κλπ.

2. Κάνετε μια έρευνα καριέρας. Βάλτε τα πιτσιρίκια να σας γράψουν σε ένα απλό κομμάτι χαρτί τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν και γιατί. Μπορείτε να κάνετε την ίδια δραστηριότητα χρησιμοποιώντας χαρτί του μέτρου όπου όλοι, ο καθένας στη γωνιά του, θα γράψουν τα όνειρά τους. Στο τέλος της χρονιάς επαναλάβετε τη δραστηριότητα και συγκρίνετε.

3. Φτιάξτε μια κάψουλα χρόνου. Ζητήστε από τους μαθητές να γράψουν σε πολύχρωμα χαρτιά συμβουλές, ανησυχίες, όνειρα, ειδήσεις από την επικαιρότητα, ανέκδοτα, σχολικά νέα, σημαντικά νέα κλπ. Τυπώστε επίσης φωτογραφίες τους και βάλτε ότι άλλο θεωρούν τα παιδιά ότι είναι αναγκαίο. Σφραγίστε το κουτί και βάλτε το στην άκρη. Το ανοίγετε στο τέλος και κάνετε αναδρομή.

4. Τραβήξτε φωτογραφίες ένα ένα τα παιδιά ή φτιάξτε ένα βίντεο όπου ο καθένας παρουσιάζει τον εαυτό του. Δείξτε το στην τάξη. Συνήθως τα παιδιά περνούν ευχάριστα με αυτό. Οι φωτογραφίες και το βίντεο μπορεί να αποδειχτούν πολύ χρήσιμες κυρίως αν τις τραβήξετε στην Α΄ τάξη, γιατί μπορείτε να τις αντιπαραβάλλετε με κάτι ανάλογο στη ΣΤ΄ και να έχετε τότε μια εξαιρετική αποχαιρετιστήρια δραστηριότητα. 

5. Φτιάξτε ένα κόμικ ή εικονογραφημένο παραμύθι.


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Η «ανεξήγητη» δημοφιλία του Τσίπρα

Πώς γίνεται και ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει τόσο δημοφιλής παρά το γεγονός ότι, τελικά, αντί να… σκίσει το δεύτερο Μνημόνιο, αντιθέτως, έφερε το… τρίτο – και μάλιστα με μεγάλο κόστος και έπειτα από τις περιπέτειες ενός δημοψηφίσματος στο οποίο ζήτησε και πήρε ένα απόλυτο «όχι», για να το μετατρέψει εν τέλει σε απόλυτο «ναι»;



Η απάντηση δεν πρόκειται να χαροποιήσει τα επιτελεία των κομμάτων. Κι αυτό επειδή μόλις κατανοήσουν τι συμβαίνει, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα, ταυτόχρονα θα αντιληφθούν ότι δεν είναι σε θέση να κάνουν τίποτα για να αλλάξουν την κατάσταση: ο μόνος πολιτικός αντίπαλος σήμερα για τον Τσίπρα, αν υπάρχει τέτοιος, προέρχεται από το ίδιο του το κόμμα και η προσφυγή στις κάλπες σε αυτόν τον αντίπαλο στοχεύει – με τους άλλους, ούτε καν ασχολείται…

Η εντυπωσιακή απήχηση στην κοινή γνώμη ενός πολιτικού που διαψεύστηκε ήδη σχεδόν σε όλα όσα υποσχέθηκε για να γίνει πρωθυπουργός έχει να κάνει με διαστάσεις και παραμέτρους βαθύτερες από αυτό το επίπεδο.

Πρώτον, ο ελληνικός λαός έχει πειστεί ότι ο Τσίπρας προσπάθησε, ότι δεν πήγε εκεί κοροιδεύοντας. Μέγα τμήμα της κοινής γνώμης θεωρεί, και πιθανότατα δικαίως, ότι ο πρωθυπουργός απέτυχε μεν σε όσα είχε υποσχεθεί, πλην όμως δεν κορόιδεψε. Με άλλα λόγια δεν είχε προαποφασίσει μια οπισθοχώρηση, αλλά, αντιθέτως, πήγε να δώσει μια μάχη την οποία και εν τέλει, αλλά την έδωσε. Κι αυτό, έχει τεράστια, θεμελιώδη σημασία.

Δεύτερον, ότι κι αν έγινε τους τελευταίους μήνες, όσοι προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι το κακό που έχει βρει τον τόπο δήθεν οφείλεται στον Τσίπρα, μάλλον υπηρεσία τελικά του προσφέρουν: πεισμώνουν τον κόσμο να τον κοιτά με ακόμα μεγαλύτερη συμπάθεια…

Τρίτον, ο Τσίπρας είναι, εκ των πραγμάτων, καθαρός: δεν έχει πίσω του σκάνδαλα, δεν έχει πίσω του σχέσεις ύποπτες, δεν ανήκει καν στη γενιά εκείνη που έφερε την καταστροφή σε αυτό τον τόπο. Είναι εκπρόσωπος μιας άλλης, νεότερης γενιάς και θα ήταν πολύ έξυπνο εκ μέρους του να την εμπιστευτεί περισσότερο τόσο στην κατάρτιση των εκλογικών συνδυασμών όσο και την επόμενη ημέρα των εκλογών. Αυτό το πέρασμα σε μία νέα γενιά λειτουργεί από μόνο του ως μηχανισμός θετικός στα μάτια της κοινής γνώμης η οποία έχει πλέον κυριολεκτικά αηδιάσει να βλέπει τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες οικογένειες να κυριαρχούν τα τελευταία… σαράντα χρόνια, εν πολλοίς δε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, λιγότερο ή περισσότερο συνυπεύθυνα για την καταστροφή.

Τέταρτον, καλώς ή κακώς, ο Τσίπρας έχει ένα επικοινωνιακό χάρισμα που δεν το συναντά κανείς σήμερα σε άλλο πολιτικό: ηγέτης αντίπαλο δέος δεν υφίσταται κι αυτό έχει τεράστια σημασία.

Πέμπτον, η στροφή των 180 μοιρών μετά το δημοψήφισμα μπορεί να του στέρησε το κομμάτι της αριστερής του πτέρυγας – και γι αυτό άλλωστε θα πάει, αν πάει, σε εκλογές -, αλλά, ταυτόχρονα, του «έδωσε» απλόχερα ένα πολύ μεγάλο τμήμα του κεντρώου αν όχι και του δεξιού χώρου που βρήκαν στο πρόσωπό του μια νέα ηγεσία – πικρή κι αυτή η πραγματικότητα, πλην όμως αδήριτη πραγματικότητα.

Τελικά λοιπόν, κάθε άλλο παρά ανεξήγητη είναι η δημοφιλία του Τσίπρα, έστω κι αν έχει πια φέρει ένα τόσο σκληρό νέο Μνημόνιο. Και επειδή στην πολιτική ο χρόνος έχει τεράστια σημασία, όσο πιο κοντά γίνουν οι εκλογές, τόσο πιο ισχυρός θα κατέλθει σε αυτές, καθώς τα αληθινά αποτελέσματα του τρίτου Μνημονίου δεν έχουν δείξει ακόμα τα δόντια τους…


Μαλούχος Γεώργιος Π.
Πηγή:http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=730656
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Οδοντωτός 30% φθηνότερα

Είναι ο μόνος οδοντωτός σιδηρόδρομος στην Ευρώπη που ενώνει την θάλασσα με το βουνό! Έχει χαρακτηριστεί, ως η έκτη θεαματικότερη διαδρομή με τρένο στον κόσμο.


Πρόκειται για το τρενάκι που ενώνει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα, διασχίζοντας το εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού!!

Δημιουργήστε την ομάδα σας (6 άτομα και άνω) πριν τα εκδοτήρια των εισιτηρίων και έχετε Έκπτωση 30% τις καθημερινές στον Οδοντωτό σιδηρόδρομο της Ελλάδος .


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Τι τύπος γονέα είστε;

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι γονέων και ότι ο κάθε ένας από αυτούς σχετίζεται και με διαφορετικό τρόπο με τη σχολική επιτυχία/αποτυχία;


Οι Nancy Darling και Laurence Steinberg όρισαν τον γονεϊκό τύπο ως ένα κράμα συμπεριφορών απέναντι στο παιδί, που εκφράζονται μέσα από συγκεκριμένες πρακτικές και που επηρεάζουν τη σχολική επιτυχία/αποτυχία, την ανεξαρτητοποίηση ή τη σχέση των παιδιών με συνομήλικούς τους.

Σύμφωνα με την Diana Baumrind υπάρχουν τέσσερις μεγάλες κατηγορίες γονεϊκών τύπων και κάθε ένας από αυτούς σχετίζεται και με συγκεκριμένο τρόπο με τη σχολική επιτυχία/αποτυχία.

Οι υποστηρικτικοί γονείς επιθυμούν τα παιδιά τους να χαρακτηρίζονται από δυναμικότητα και κοινωνική ευαισθησία, να θέτουν τα προσωπικά τους όρια και να ανακαλύπτουν τα δικά τους κίνητρα που τα ωθούν σε ορθές πρακτικές. Ταυτόχρονα, προσφέρουν στα παιδιά τους ένα περιβάλλον με πληθώρα ερεθισμάτων. Ο συγκεκριμένος τύπος γονέα σχετίζεται με ένα υψηλό επίπεδο σχολικής επιτυχίας και τα παιδιά υποστηρικτικών γονέων διαμορφώνουν ολοκληρωμένη προσωπικότητα και αποκτούν δεξιότητες που είναι απαραίτητες στην κοινωνία του 21ου αιώνα.

Οι αυταρχικοί γονείς είναι απαιτητικοί και επιθυμούν να κατευθύνουν σε υπερβολικό βαθμό τα παιδιά τους. Προσφέρουν ένα μεθοδικό περιβάλλον που ακολουθεί ξεκάθαρους κανόνες, ενώ οι ίδιοι παρακολουθούν συστηματικά τις δραστηριότητες των παιδιών τους, χωρίς όμως να τους παρέχουν τη δυνατότητα να παίρνουν από μόνα τους πρωτοβουλίες. Όσον αφορά τώρα στα παιδιά αυταρχικών γονέων, αυτά έχουν περιορισμένες κοινωνικές ικανότητες, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι υποστηρικτικοί, ενώ ταυτόχρονα έχουν χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο.

Οι επιτρεπτικοί γονείς είναι περισσότερο δεκτικοί και επιεικείς και λιγότερο απαιτητικοί και παραδοσιακοί. Δεν απαιτούν από τα παιδιά τους να επιδεικνύουν ώριμη συμπεριφορά, τους επιτρέπουν να ρυθμίζουν μόνα τους σε ένα βαθμό τις δραστηριότητές τους και δεν έρχονται σε αντιπαράθεση μαζί τους. Τα παιδιά που προέρχονται από επιεικείς οικογένειες ενδέχεται να έχουν περισσότερα

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Μικρούλης συλλέγει χαμόγελα

Ο εξάχρονος Jaden Hayes έχει χάσει κιόλας και τους δύο του γονείς. Όμως δεν το βάζει κάτω και έχει βαλθεί να συλλέξει όσα περισσότερα χαμόγελα γίνεται από τους ανθρώπους γύρω του. Δείτε την ιστορία του....



Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Φτιάξτε του ένα ποδοσφαιράκι

Χρειάζεστε ένα μεγαλούτσικο κουτί παπουτσιών, ξύλινα μανταλάκια, ξύλινες καβίλιες (ξυλάκια στρογγυλά του μέτρου), πιστόλι σιλικόνης και τη φαντασία σας. 








Καβίλιες μπορείτε να βρείτε σε μαγαζιά κορνίζες νομίζω ή στο πράκτικερ κλπ.

Πηγή: http://www.u-createcrafts.com/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Το κυνήγι των πόντων ή πώς να διαχειριστείτε την τάξη σας καλύτερα.

Δε θα μιλήσω εδώ για το πόσο επωφελής είναι η εργασία σε ομάδες. Είναι ήδη γνωστό. Θα σας πω όμως τον τρόπο με τον οποίο δημιουργώ εγώ τις ομάδες στην τάξη και πώς με τη βαθμολόγησή τους καταφέρνω να διαχειριστώ αποτελεσματικά την συμπεριφορά και την απόδοση των μαθητών μου.


Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ