Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015

Παίξτε ζάρια με τα μικρούλια σας

Τα ζάρια είναι πολύ βολικά, κυρίως όταν έχετε μικρά παιδιά και πρέπει να περιμένετε για ώρα σε αίθουσες αναψυχής ή όταν θέλετε να τα εκπαιδεύσετε ή όταν απλώς θέλετε να διασκεδάσετε μαζί τους. Και έχουν πολλά προτερήματα: Είναι φτηνά, όμορφα, δεν πιάνουν χώρο, μπορείτε να τα έχετε πάντα μαζί σας, παίζουν με αυτά από ένας μέχρι πολλοί, μπορείτε να παίξετε με αυτά απλά ή πιο περίπλοκα μαθηματικά παιχνίδια, τυχερά παιχνίδια, στατιστικά παιχνίδια ή απλώς να δημιουργήσετε μοτίβα.


Τα παιχνίδια με τα ζάρια μπορούν να βασίζονται στην τύχη, στις δεξιότητες του παίχτη, στη στρατηγική και στον σχεδιασμό. Παίζονται παντού, στο χαλί ή στο τραπέζι και μπορούν να τα παίξουν όλοι από τριών έως 100 ετών! Γι αυτό παίρνετε μαζί σας μια σακουλίτσα με ζάρια. Δεν ξέρετε ποτέ πότε θα σας χρειαστούν.

Τα παιχνίδια με τα ζάρια είναι εκπαιδευτικά. Δείτε μερικά:

Πρόσθεση: τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας δύο ή και παραπάνω ζάρια. Κάθε φορά που προσθέτουν σωστά παίρνουν έναν πόντο....

Προπαίδεια: μπορούν να κάνουν εξάσκηση στις πρώτες στήλες της προπαίδειας ρίχνοντας συγχρόνως δύο ζάρια. Κάθε σωστή απάντηση κερδίζει πόντο.

Μοτίβα: ξεκινήστε τους ένα ανάλογα με τις κουκίδες ή το χρώμα και αφήστε τα να το συνεχίσουν. Ας φτιάξουν και μόνα τους μοτίβα που θα πρέπει να συνεχίσετε εσείς. Κάθε σωστό μοτίβο παίρνει πόντο.

Βουνό: Χρειάζεστε δύο ζάρια. Σχεδιάζετε σε ένα χαρτί ένα βουνό για τον κάθε παίχτη και πάνω γράφετε τους αριθμούς από το 1 έως το 12 ξεκινώντας από κάτω και μέχρι την κορυφή. Από την άλλη πλευρά του βουνού κατεβαίνετε από το 12 έως το 1 ξεκινώντας από την κορυφή και μέχρι κάτω. Ο πρώτος παίχτης ρίχνει τα ζάρια του και περιμένει να φέρει τουλάχιστον ένα 1 για να μπορέσει να διαγράψει το νούμερο 1 του βουνού του και να αναρριχηθεί. Όταν ξαναρίξει, θα πρέπει να φέρει τουλάχιστον ένα 2 και πάει λέγοντας. Όταν φτάσει στην κορυφή του βουνού διαγράφοντας τους αριθμούς του, θα πρέπει να το κατέβει. Νικητής είναι αυτός που θα κατέβει πρώτος. Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι με παραλλαγές, με λιγότερα ή περισσότερα ζάρια, διαγράφοντας με τη σειρά τους αριθμούς ή τυχαία. Σ’ ακολουθώ: Χρειάζεστε 6 ζάρια. Ο παίχτης ρίχνει τα ζάρια και κάθε φορά που σχηματίζεται μια αλληλουχία ανάμεσα στους αριθμούς παίρνει πέντε πόντους. Π.χ. 182623, υπάρχει η ακολουθία 1,2,3=15 πόντοι. Το παιχνίδι μπορεί να συνεχιστεί για όσους γύρους συμφωνήσετε και νικητής είναι αυτός που θα μαζέψει τους περισσότερους πόντους.

Δύο-πέντε: Χρειάζεστε πέντε ζάρια και μπορούν να παίξουν όσοι θέλουν. Ο πρώτος παίχτης ρίχνει τα ζάρια. Τα διπλά και τα πεντάρια απομακρύνονται. Όσα μένουν αθροίζονται. Ο παίχτης ξαναρίχνει πάλι τα υπόλοιπα ζάρια. Τα διπλά και τα πεντάρια απομακρύνονται. Όσα μένουν αθροίζονται μεταξύ τους και με τα προηγούμενα. Ο παίχτης παίζει μέχρι να του τελειώσουν τα ζάρια. Παίζει ο επόμενος. Νικητής είναι αυτός που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο σκορ.

ΕΔΩ και ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε δυο μεγάλες συλλογές από παιχνίδια ζαριών για παιδιά. 


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου