Σελίδες

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Το δέντρο των "Μπορώ" και των "Θέλω"


- Τα παιδιά της τάξης χωρίζονται σε ομάδες των δύο.

- Κάθε ομάδα συζητά και σε χαρτάκι γράφει μία πρόταση που να αρχίζει με το "Μπορώ" και μία πρόταση που να αρχίζει με το "Θέλω". Ζητούμε η πρόταση να εκφράζει και τα δύο μέλη της ομάδας.

- Τα διαβάζουμε δυνατά και ζητάμε απ΄τα παιδιά να εξηγήσουν το γιατί των "Θέλω" και "Μπορώ" τους.

- Η συζήτηση μπορεί να μας διαφωτίσει σε πολλά επίπεδα σχετικά με τις βαθιές επιθυμίες των μαθητών μας και να έχει και διδακτικούς στόχους (π.χ. χρήση επιχειρημάτων).

- Τα αναρτούμε στον τοίχο, όπως παραπάνω.


Η παραπάνω δραστηριότητα έγινε στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης στην τάξη μου και
 εμψυχωτές ήταν η Ελένη, η Δέσποινα και ο Γιάννης.

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Πώς επιλέγεις να επηρεάσεις τη ζωή ενός παιδιού;


Όταν Νόμιζες ότι Δεν Κοιτούσα


(ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΡΩΗΝ ΠΑΙΔΙ)
Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, σε είδα να φτιάχνεις για μένα το αγαπημένο μου γλυκό και έμαθα ότι μικρά πράγματα μπορεί να έχουν ξεχωριστή σημασία στη ζωή.

 Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, σε παρακολουθούσα και έμαθα τα περισσότερα «μαθήματα ζωής», εφόδια για να γίνω καλύτερο και παραγωγικότερο άτομο όταν μεγαλώσω.

 Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, σε είδα να κρεμάς την ζωγραφιά μου στο ψυγείο και αμέσως ήθελα να ζωγραφίσω την επόμενη.

 Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, ακόμη και όταν ήσουν θυμωμένη με συμβούλευσες ήρεμα και απλά για να καταλάβω το γιατί και έτσι έμαθα ότι ο διάλογος και η επικοινωνία είναι σημαντικά ακόμη και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.

 Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, σε είδα να φτιάχνεις φαγητό για κάποιο φίλο που ήταν άρρωστος και έμαθα ότι όλοι μας πρέπει να νοιαζόμαστε και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο.

 Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, σε είδα να φροντίζεις το σπίτι και όσους ζούμε σε αυτό και έμαθα ότι πρέπει να εκτιμάμε ότι μας προσφέρεται.
 Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, σε είδα να φροντίζεις ένα αδέσποτο γατάκι και έμαθα ότι είναι καλό να είσαι ευγενικός με τα ζώα.

 Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, ένοιωσα ότι νοιαζόσουν και ήθελα να γίνω καλύτερος.

 Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, σε είδα να κλαις και έμαθα ότι κάποια πράγματα στη ζωή πληγώνουν αλλά έχεις δικαίωμα να είσαι στενοχωρημένος.

 Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, σε είδα να αναλαμβάνεις τις ευθύνες ακόμα και όταν οι καταστάσεις ήταν δύσκολες και έμαθα ότι πρέπει να είμαι υπεύθυνο άτομο.


(Μπορούμε να τυπώσουμε την παραπάνω εικόνα και να θυμόμαστε ότι οι πράξεις μας οι ίδιες είναι το παράδειγμά μας για τους άλλους) 

Πηγή: vassiasarantopoulou.blogspot.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Τροχοί ανάγνωσης για τα πρωτάκια

Οι τροχοί ανάγνωσης είναι ένα διδακτικά ωφέλιμο εργαλείο, τόσο για τη διδασκαλία της ανάγνωσης στην πρώτη τάξη, όσο και για την ενισχυτική διδασκαλία σε περιπτώσεις αναγνωστικών δυσκολιών. Μπορείτε να φτιάξετε δικούς σας ή να κατεβάσετε 8 τέτοιους τροχούς από την ιστοσελίδα του Σχολικού Συμβούλου  της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Φλώρινας



Αναρτήθηκε από:  ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Πίνακας μετρήσεων

Πολύ ωραία ιδέα για να τους δείξεις το πάνω κάτω, το πριν και μετά...
 Πηγή:http://world-shaker.tumblr.com/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Φτιάξτε ζαχαροδοχείο για τα μικρούλια

Θυμάστε τα αμμοδοχεία που είχαμε κάποτε στην τάξη; Eγώ κάπου έχω ακόμα ένα. Είναι πολύ χρήσιμα όταν διδάσκεις τη φορά των γραμμάτων στην πρώτη και αρέσουν στα παιδιά. 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ.



Καρτέλες για το γραφείο των δασκάλων

Και επειδή πολλές φορές το κυνήγι της ύλης μας πνίγει και κάποτε ξεχνάμε στη διάρκεια της χρονιάς τι στ' αλήθεια αντιπροσωπεύουμε για τους μαθητές μας ΕΔΩ σας έχω 9 καρτέλες για το γραφείο των δασκάλων. Μπορείτε να τις κατεβάσετε, να τις τυπώσετε και να διακοσμήσετε με αυτές το χώρο σας. 

Aναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Ζωγραφική στην πλάτη

Ένα γρήγορο παιχνίδι που μπορεί να προσφέρει στα παιδιά λίγα λεπτά διασκέδασης και συνεργασίας. 


Χωρίζετε τα παιδιά σε μικρές ισάριθμες ομάδες και τα καθίζετε στο πάτωμα το ένα πίσω στο άλλο. Στην πλάτη του τελευταίου παιδιού σχεριάζετε κάτι με το δάχτυλό σας, ας πούμε ένα γράμμα, ένα σπιτάκι κλπ., κάτι απλό. Το ένα παιδί μεταδίδει στο άλλο το σχήμα που καταλάβε. Όταν το σχήμα φτάσει στο πρώτο παιδί της γραμμής εκείνο σηκώνεται και το ζωγραφίζει στον πίνακα ή σε ένα χαρτί Α4 με έναν μαρκαδόρο. Κερδίζει η ομάδα που πλησιάζει στο αρχικό σχήμα. 

Είναι ενδιαφέρον βέβαια να δείτε το πώς ξεκινά το σχήμα από σας και πώς φτάνει τελικά στο τελευταίο παιδί.

Περισσότερα....
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Συμβόλαιο σχολικής επιτυχίας.

Είναι πολύ μεγάλα για κανόνες τάξης; Χρειάζονται μια ώθηση, ένα μικρό σπρωξιματάκι για να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό από εκεί που τον έχουν κρυμμένο; Μήπως ήρθε η ώρα να υπογράψετε ένα συμβόλαιο σχολικής επιτυχίας; Εμείς σας δίνουμε μία ιδέα. Εσείς μπορείτε να το κατεβάσετε από ΕΔΩ, ή μπορείτε να διαμορφώσετε το δικό σας. Συζητήστε πρώτα με τα παιδιά, αφήστε τα να εκφράσουν ελεύθερα τις αγωνίες, τους φόβους τους ή τις αντιρρήσεις τους για την καινούρια σχολική χρονιά και ύστερα υπογράψτε τα συμβόλαιά σας....
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας: Δεν θα ενταχθούν στα σχολεία παιδιά προσφύγων που δεν έχουν εμβολιαστεί


Δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθούν στα σχολεία παιδιά προσφύγων, που δεν θα έχουν εμβολιαστεί, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 Fm.

Ο κ. Παντής συναντήθηκε χθες με τα μέλη της Ένωσης Γονέων του Κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου, προκειμένου να τους ενημερώσει για την ένταξη των παιδιών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα ενώ για τον ίδιο λόγο θα συναντηθεί το μεσημέρι στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με δημάρχους της ευρύτερης περιοχής.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εμβολιασμού των παιδιών διευκρίνισε: «Η επίσημη διαβεβαίωση, κάτι το οποίο οφείλουμε θεσμικά, θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Υγείας».

Πηγή: dete.gr

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Γνωρίστε τα lapbook

Οι Αμερικάνοι τα λένε lapbook γιατί όταν ανοίγουν, καταλαμβάνουν όλη την αγκαλιά του παιδιού. Πρόκειται για μεγάλους χειροποίητους φακέλους όπου εκεί ο μαθητής αναλαμβάνει να παρουσιάσει μία εργασία. Η εργασία είναι συνήθως ένα θέμα που το έχει προσεγγίσει από όσες περισσότερες πλευρές μπορεί. Το πρωτότυπο είναι ότι το κάθε κομμάτι της εργασίας γράφεται σε ένα μικρό αυτοσχέδιο βιβλιαράκι που κολλιέται πάνω στο lapbook. Πολλά τέτοια βιβλιαράκια ολοκληρώνουν το τελικό project.
Φωτό
Το lapbook μπορεί να γίνει από ένα μόνο μαθητή, μπορεί να γίνει και σε συνεργασία, μπορεί όμως να δημιουργηθεί και από ολόκληρη την τάξη. Εγώ εδώ σας παρουσιάζω το lapbook που φτιάξαμε με την τάξη μου στο μάθημα της Μελέτης με θέμα την ελιά. Αφού οι μαθητές το παρουσίασαν το κολλήσαμε στον τοίχο μας και ο καθένας μπορεί να ανατρέχει ή να θαυμάζει τη δουλειά του. 

Ήταν μια δραστηριότητα που τους άρεσε πολύ. Βέβαια ακόμα ψάχνουμε μία ελληνική λέξη για να χαρακτηρίσουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Aναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Περί εμβολίων ο λόγος…



Δέκα το πρωί, δύο μέρες μετά από την ανακοίνωση-οχετό του Ωραιόκαστρου, ένα ζευγάρι Σύριων προσφύγων μπήκαν δειλά στο γραφείο μου, ζητώντας να γράψουν στο σχολείο τα παιδιά τους.

Ταλαιπωρημένα και κουρασμένα τα πρόσωπά τους, λίγα τα αγγλικά τους, δύσκολη η συνεννόηση μαζί τους, αλλά τα μάτια τους…

…τα μάτια τους τα είπαν όλα μέσα σε λίγα λεπτά: για το σχολειό των παιδιών τους που βομβαρδίστηκε και γκρεμίστηκε, για το θάνατο που παραμόνευε την κάθε τους μέρα, για τους εμπόρους ψυχών που τους έστειλαν από τη μια άκρη της Τουρκίας στην άλλη και τους πέταξαν στη θάλασσα, για να βγουν κολυμπώντας στην Ευρώπη…

…για την ταλαιπωρία που πέρασαν στα στρατόπεδα προσφύγων, για τον πόνο και την απόγνωση που ένιωθαν καθημερινά, για την επιλογή τους να μείνουν στην Ελλάδα και να γίνουν Έλληνες πολίτες αυτοί και τα παιδιά τους…

…για τον φόβο της απ
όρριψής τους από την κοινωνία και τα σχολεία μας… 

Τα λόγια – τα δικά τους και της μεταφράστριας της ΜΚΟ, που βοήθησε στην συνεννόηση μας- απλά επιβεβαίωσαν όλα τα παραπάνω.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα ειδικοτήτων - έντυπο για σας

http://60dim-patras.ach.sch.gr/evdomadiaio_orologio_programma_eidikotiton.dot 

Είστε ειδικότητα και θέλετε να φτιάξετε το πρόγραμμά σας στον υπολογιστή, αλλά βαριέστε τη δακτυλογράφηση ή αργείτε πολύ; Αγαπημένοι μου αναγνώστες, έφτιαξα για σας μια φόρμα όπου μπορείτε να δημιουργήσετε το ωρολόγιο πρόγραμμά σας απλώς κάνοντας κλικ με το ποντίκι. Αλλάξτε με κλικ το σχολικό έτος, την ειδικότητα, τα τμήματα κλπ. Και μην ανησυχείτε, όταν το τυπώσετε οι γκρίζες περιοχές δε θα φαίνονται. Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα από ΕΔΩ ή πατώντας την εικόνα. Αφού το φτιάξετε κάνετε "Αποθήκευση ως" και το αποθηκεύετε ως έγγραφο του word (doc).

ΠΡΟΣΟΧΗ - ΠΡΟΣΟΧΗ: Το πρόγραμμα αυτό είναι ανάλογο του προγράμματος των δασκάλων, δηλ. μπορείτε να το επεξεργαστείτε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Λεπτομέρειες για το πώς, μπορείτε να βείτε στα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης ΕΔΩ.  

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ανατροφοδότηση στο τέλος της εβδομάδας - χειροτεχνία



Θα μπορούσε να εφαρμοστεί με επιτυχία σε όλες τις τάξεις, κυρίως όμως στις τρεις πρώτες που τα παιδάκια θα δώσουν πιο αυθόρμητες και άδολες απαντήσεις.

Στο τέλος της εβδομάδας δίνουμε στα παιδιά να φτιάξουν ένα σημείωμα (κάθε εβδομάδα μπορεί να είναι διαφορετικό φρούτο ή ζωάκι ή οτιδήποτε θέλετε), στο οποίο με απλές λέξεις ή προτάσεις θα γράφουν πώς κρίνουν την εβδομάδα που πέρασαν στο σχολείο.

Εκτός από διασκεδαστική χειροτεχνία, μπορούμε να έχουμε ανατροφοδότηση σχετικά με τα συναισθήματα των παιδιών την εβδομάδα που πέρασε.

Στον τοίχο κολλημένα θα φαίνονται ωραία.




Αναρτήθηκε από Γιαν. Παν.

Είμαι πάντα παρών. Δεν το βλέπεις;




Είμαι ο δάσκαλος του παιδιού σου.

Είμαι παρών για να το παραλάβω. Είμαι παρών κι όταν εσύ αργείς να ‘ρθεις γιατί κάτι σου έτυχε … ξέρω, είναι ανθρώπινο.

Είμαι παρών στην τάξη …με τα χίλια μάτια και τα δυο χιλιάδες αυτιά μου.

Είμαι παρών για να του πιάσω το χεράκι όταν ο γραμμούλες χορεύουν.

Είμαι παρών για να του μάθω το “τ-α τα”. Είμαι παρών για να του μάθω τι είναι “αλληλεγγύη”, “ευθύνη”.

Είμαι παρών όταν ρωτάει. Δεν έχω όλες τις απαντήσεις, μα του μαθαίνω πώς να τις αναζητά.

Είμαι παρών όταν ανοίγει η μύτη του, όταν ανεβάζει πυρετό, όταν του βγαίνει το δοντάκι.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Κανόνες τάξης για τον τοίχο και σε σελιδοδείκτες.

Από ΕΔΩ μπορείτε να κατεβάσετε τους κανόνες για τον τοίχο της τάξης. Μπορείτε να τους τυπώσετε σε πιο χοντρό χαρτί και να τους κολλήσετε πάνω σε χρωματιστό χαρτονάκι. Ή μπορείτε και να τους πλαστικοποιήσετε. 



Από ΕΔΩ  ή ΕΔΩ μπορείτε να κατεβάσετε τους σελιδοδείκτες. Τους τυπώνετε σε πιο χοντρό χαρτί και βάζετε τα παιδιά να τους συμπληρώσουν με χρωματιστά μολύβια.

Aναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Παρακολουθήστε τη μισθοδοσία σας

Το ξέρετε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναπτύξει μία εφαρμογή στην οποία μπορείτε να μπαίνετε με τους κωδικούς του taxisnet και σας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τη μισθοδοσία σας; Μπορείτε εκεί να βρείτε εκτός από τα πρόσφατα στοιχεία της μισθοδοσίας σας, και αναδρομικά στοιχεία από το έτος που εντάχθηκε ο φορέας σας στην ΕΑΠ, για το Υπουργείο Παιδείας τουλάχιστον από το 2011. Πολύ χρήσιμο, ειδικά εάν έχετε χάσει προηγούμενα σημειώματα μισθοδοσίας ή η υπηρεσία σας δεν σας στέλνει καθόλου. Δείτε πού πρέπει να πάτε....


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ.



Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα - έντυπο για σας


Θέλετε να φτιάξετε το πρόγραμμά σας στον υπολογιστή αλλά βαριέστε τη δακτυλογράφηση ή αργείτε πολύ; Αγαπημένοι μου αναγνώστες έφτιαξα για σας μια φόρμα όπου μπορείτε να δημιουργήσετε το ωρολόγιο πρόγραμμά σας απλώς κάνοντας κλικ με το ποντίκι. Αλλάξτε με κλικ το σχολικό έτος, τη διεύθυνση, τα μαθήματα κλπ. Και μην ανησυχείτε, όταν το τυπώσετε οι γκρίζες περιοχές δε θα φαίνονται. Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα από ΕΔΩ ή πατώντας την εικόνα. Αφού το φτιάξετε κάνετε Αποθήκευση ως και το αποθηκεύετε ως έγγραφο του word (doc).

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Κάλεσμα Δημάρχου για συμμετοχή στο «Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης»

Ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού Ανδρέα Αθανασόπουλο και την Πρόεδρο του Νότιου Τομέα Ιωάννα Πελεκούδα, επισκέφθηκε σήμερα το 53ο Δημοτικό Σχολείο στα Ζαρουχλέικα.

Σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης ο Δήμαρχος, ανέφερε ότι η σχολική χρονιά ξεκινά με οξυμένα προβλήματα γιατί η παιδεία και το δημόσιο σχολείο, δεν εξαιρούνται από την γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, που συνεχίζεται από την σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η οικονομική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει περικοπεί κατά 60%, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποδομής.
Απηύθυνε κάλεσμα στα παιδιά των ανέργων, των φτωχών αυτοαποσχολουμένων, των εργατοϋπαλλήλων, των μικρομεσαίων αγροτών  να γραφτούν στο «Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης» του Δήμου το επόμενο διάστημα. Κάλεσμα απηύθυνε και σε όλους τους φορείς (συλλόγους εκπαιδευτικών, λαϊκές επιτροπές, σωματεία εργαζομένων, επιστημονικούς φορείς, εκπολιτιστικούς συλλόγους) καθώς και τους εκπαιδευτικούς να υποστηρίξουν πολύπλευρα και ενεργητικά αυτή την πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής , με επιδίωξη να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των μαθητών μαθητριών σε όλες τις γειτονιές του Δήμου μας στη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.


Καταλήγοντας ο Δήμαρχος, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή θα συμβάλει για να αναπτυχθούν και να στηριχθούν συντονισμένοι αγώνες των εκπαιδευτικών, των γονιών και των  μαθητών, για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων που αφορούν την παιδεία και το σχολείο.

Πηγή: ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Φτιάξε το προφίλ σου: δραστηριότητα γνωριμίας

Κατάλληλο για τα μεγαλύτερα παιδιά που γνωρίζουν το Facebook είναι το έντυπο που σας δίνουμε σήμερα. Οι μαθητές μπορούν σε αυτό να φτιάξουν χειρόγραφα το προφίλ τους συμπληρώνοντας τις σκέψεις τους, τα ονόματα των φίλων τους, μερικές συνοπτικές πληροφορίες για τον εαυτό τους και ζωγραφίζοντας μια εικόνα της αρεσκείας τους. Μπορούν ίσως να την κάνουν και κολλάζ. 

Μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

"Αγαπημένε μου εαυτέ"

Δραστηριότητα: οι μαθητές γράφουν ένα γράμμα προς τον εαυτό τους την πρώτη ημέρα του σχολείου.  
Στόχοι: να εκθέσουν τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες τους, να τα γνωρίσει καλύτερα ο δάσκαλος και να έρθει σε μια πρώτη επαφή με το γνωστικό τους επίπεδο.  
Υλικά: φάκελοι αλληλογραφίας και χαρτιά.
 
Στο γράμμα αυτό οι μαθητές αναφέρονται στα συναισθήματά τους για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε ό,τι αγάπησαν ή μίσησαν κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά και στα όνειρά τους, τους στόχους τους, σ' αυτά που περιμένουν να ζήσουν και να μάθουν το τρέχον έτος. Όταν τελειώσουν βάζουν τα γράμματα στους φακέλους χωρίς να τους κλείσουν και τα παραδίδουν στο δάσκαλο. Ακολουθεί σχετική συζήτηση και ο κάθε μαθητής εκθέτει την άποψη του στην τάξη. 

Αργότερα, σε κάποια άλλη στιγμή, ο δάσκαλος μπορεί να διαβάσει τα γράμματα των παιδιών. Μέσα από τα κείμενά τους θα τα γνωρίσει καλύτερα, θα κατανοήσει από πού έρχονται και τι προσδοκούν. 

Στο τέλος της χρονιάς ο δάσκαλος μοιράζει στους μαθητές τα γράμματά τους πίσω και τους ζητά να τα διαβάσουν. Είναι συναρπαστικό να βλέπει κανείς τις αντιδράσεις τους. Κάποιοι χαίρονται γιατί πέτυχαν τους στόχους τους και πραγματοποίησαν όσα ονειρεύονταν και κάποιοι άλλοι μπορεί να είναι πιο σκεπτικοί, ίσως γιατί δεν τα κατάφεραν έτσι όπως θα ήθελαν. 

Δραστηριότητα μιας διδακτικής ώρας για παιδιά μεσαίων και μεγάλων τάξεων.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Η 15χρονη από τη Σφενδάμη Πιερίας που κατέκτησε το βραβείο «Ηγετικής Προσωπικότητας»

Η Μαρία Κοκάλα δεν ζει σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο αλλά σε ένα μικρό χωριό της Πιερίας -τη Σφενδάμη- και φοιτά σε ένα μικρό δημόσιο σχολείο 50 παιδιών. Παρόλα αυτά δημιούργησε με τους συμμαθητές της μια μαθητική επιχείρηση κερδίζοντας κορυφαίο ευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας και  η ίδια κατέκτησε το βραβείο «Ηγετικής Προσωπικότητας» μαζί με 9 μαθητές από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Γνωρίστε την….


Η Μαρία Κοκάλα  είναι 15 χρονών και ξεκινά με χαρά και αυτοπεποίθηση την Α’ Λυκείου, στο Λύκειο Κορινού Πιερίας. Οι διακρίσεις που πέτυχε με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/ Junior Achievement Greece, της έδωσαν τη δύναμη να βλέπει το σχολείο, τη ζωή και το μέλλον της με αισιοδοξία. Το πρόγραμμα ανέδειξε τα ταλέντα της και την τοποθέτησε στην αφρόκρεμα των μαθητών ολόκληρης της Ευρώπης.

Η Μαρία, μαζί με τους συμμαθητές της στο Γυμνάσιο Αλωνίων Πιερίας δημιούργησε πέρυσι την μαθητική επιχείρηση Smileybin που κατασκευάζει έξυπνους κάδους ανακύκλωσης με σύστημα επιβράβευσης για τους χρήστες. Η μαθητική εταιρία κατέκτησε πανελλαδικά το πρώτο βραβείο μεταξύ 100 σχολείων που διαγωνίσθηκαν ενώ κέρδισε τις εντυπώσεις και στην Ευρώπη κατακτώντας δύο βραβεία στο διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Europe.


Η ομάδα κέρδισε το κορυφαίο ευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας «ΜetLife Life Changer Αward» και η Μαρία, που ήταν πρόεδρος της εταιρείας, ξεχώρισε από 275.000 παιδιά που πήραν μέρος πανευρωπαϊκά στο μαθητικό πρόγραμμα καινοτομίας και κατέκτησε το βραβείο «Ηγετικής Προσωπικότητας» μαζί με 9 μαθητές από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.


Οι κριτές του βραβείου, στελέχη της πολυεθνικής ασφαλιστικής εταιρείας ΑΧΑ, εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από το γεγονός πως η Μαρία είναι πολύ ικανή, συγκροτημένη και ώριμη παρόλο που είναι μόλις 15 χρονών και δεν ζει σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο αλλά σε ένα μικρό χωριό της Πιερίας -τη Σφενδάμη- και φοιτά σε ένα μικρό δημόσιο σχολείο 50 παιδιών. «Τα οφείλω όλα στους γονείς μου που παρά τις δυσκολίες κάνουν τα πάντα για μου δώσουν όσο το δυνατό περισσότερα εφόδια. Ασχολούμαι με πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως χορό, καράτε, πιάνο. Ήμουν τυχερή που είχα και εμπνευσμένους δασκάλους και καθηγητές που με καθοδήγησαν σωστά», τονίζει η Μαρία. «Αυτοί με προετοίμασαν έτσι ώστε να αξιοποιήσω στο μέγιστο την εμπειρία της Εικονικής Επιχείρησης. Μου έδωσαν μεγάλη χαρά οι διακρίσεις που πετύχαμε με το «Smileybin» και τώρα που γνώρισα καλά τον χώρο της επιχειρηματικότητας έχω βάλει στόχο να σπουδάσω Διοίκηση Επιχειρήσεων».

Περισσότερα: huffingtonpost.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Γκοτσόπουλος Ηλίας: Σχολική προσευχή και ελληνική σημαία θύματα ιδεοληψιών και σκοπιμοτήτων…


Στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως κάθε χρόνο, εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας η πρώτη βασική εγκύκλιος της νέας σχολικής χρονιάς. Μέσω αυτής γίνεται ουσιαστικά σύνοψη των νομοθετικών ρυθμίσεων, σε βασικά ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των σχολείων και δίνονται κατευθύνσεις και οδηγίες, για όποιο θέμα δε ρυθμίζεται ήδη νομικά.

Στη φετινή εγκύκλιο, για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικών σχολείων, η «πρωινή προσευχή» αντικαθίσταται από τη φράση «πρωινή συγκέντρωση», ενώ επιπλέον (και πάλι για πρώτη φορά), δε γίνεται αναφορά σε έπαρση της σημαίας. Και τούτο παρά τη ρητή διάταξη της παρ. 5 του αρ. 13 του Π.Δ. 201/98.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι, οι ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος υπερισχύουν αυτών της εγκυκλίου και κατά τούτο η εν λόγω εγκύκλιος στερείται νομικής βάσης.

Επιπλέον όμως, στερείται και ουσιαστικής βάσης, δεδομένου ότι η πρωινή προσευχή και η έπαρση της σημαίας είναι στοιχεία της καθημερινής λειτουργίας των ελληνικών σχολείων, από συστάσεώς τους.

Δυστυχώς, το υπουργείο Παιδείας κινούμενο στο πλαίσιο ιδεοληψιών, με μεθοδεύσεις προσπαθεί να τα θέσει υπό αμφισβήτηση, εκδίδοντας την εν λόγω εγκύκλιο (όλως ασεβώς!) τη μέρα που ο Πρωθυπουργός συναντάται με τον Αρχιεπίσκοπο…

Είναι γνωστές άλλωστε οι κατά καιρούς δηλώσεις του υπουργού Φίλη, ο οποίος για παράδειγμα, στις 14.06 στην Κόρινθο, αναφερόμενος στην πρωινή προσευχή δήλωνε προκλητικά: «Δεν θέλουμε φετφάδες. Θέλουμε τα παιδιά να είναι πιο ελεύθερα». Σας διαβεβαιώ ότι και εμείς οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας δεν αντιληφθήκαμε ποτέ ως νομική υποχρέωση και ανελευθερία την πρωινή σχολική προσευχή και την έπαρση της σημαίας!

Ή πάλι, αναφερόμενος στο μάθημα των Θρησκευτικών δήλωνε περιφρονητικά: «Για να είμαστε ειλικρινείς, θρησκευτικά δεν διδάσκονται στα σχολεία. Η ώρα του παιδιού είναι. Αυτή είναι η πραγματικότητα» (Alfavita.gr, 31.05.16). Ας μη σχολιάσουμε τη σχέση του κ. υπουργού με την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα…

Ματαιοπονεί. Τόσο ο ίδιος όσο και οι περί αυτόν.

Το ελληνικό σχολείο και οι λειτουργοί του γνωρίζουν ότι, η ελεύθερη θρησκευτική έκφραση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων και το διασφαλίζουν. Και αυτό των μειονοτήτων, αλλά και αυτό της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού!

Επιπλέον, θα σταθούν εμπόδιο σε όσους, μέσα στα σχολεία, αδράξουν την ευκαιρία να κάνουν τη δήθεν προοδευτική τους …επανάσταση. Γιατί όπως δήλωσε ο Δ. Κουτσούμπας στις 27 Ιουνίου μετά τη συνάντησή του με το Πρωθυπουργό: «Ο Τσίπρας μου είπε: Δε θα καταφέρω να κάνω τίποτε απ’ αυτά που υποσχέθηκα ως αριστερά. Γι αυτό όσο μπορώ θα αλλάξω κάτι, για να αφήσω κάτι ως αριστερή διακυβέρνηση»! Τα σχόλια δικά σας…

Και κάτι ακόμη:

Έχω υπηρετήσει ως διευθυντής, επί σειρά ετών, στη γερμανική εκπαίδευση στο Μόναχο, σε μια πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική κοινωνία.

Σας διαβεβαιώνω ότι ουδείς θα διανοείτο να θέσει ανάλογα ζητήματα, μιας και θα εύρισκε απέναντί του, τόσο τη γερμανική κοινή γνώμη, όσο και το ίδιο το βαυαρικό υπουργείο Παιδείας.

κ. Υπουργέ! Η εκπαίδευσή μας έχει πολλά και σοβαρά θέματα. Ας αρχίσουμε να λύνουμε κάποια, πριν δημιουργήσουμε άλλα…

Ηλίας Γκοτσόπουλος
Δάσκαλος-Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας


Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Όταν έρχεσαι στο σχολείο να ρωτήσεις για το παιδί σου, να έρχεσαι μόνο με αγάπη

γράφει η Κατερίνα Πουρίδου
Έρχεσαι ένα πρωινό στο σχολείο θυμωμένη γιατί το παιδί σου το χτύπησε ένα άλλο παιδί. Αραδιάζεις μία λίστα κατηγοριών για τον «δράστη». «Αυτά τα κάνει και στην παιδική χαρά» μου λες και απαιτείς να τον τιμωρήσω.

Έρχεσαι ένα πρωινό στο σχολείο απογοητευμένη και μου λες πως θέλεις να αλλάξω θρανίο στο παιδί σου γιατί ο διπλανός του είναι «αργός» κι ο γιος σου χάνει πολύτιμο χρόνο από την μάθηση με το να του εξηγεί ξανά τις ασκήσεις.

Έρχεσαι ένα πρωινό στο σχολείο φουριόζα και μου πετάς, δήθεν αδιάφορα, πως το θέμα που δουλεύουμε στην τάξη δεν το δουλεύουν τα διπλανά σχολεία και πως ίσως θα ταίριαζε καλύτερα να ασχοληθούμε με τις αγροτικές εργασίες του χωριού, αφού τα παιδιά έχουν κι αντίστοιχα βιώματα. Άλλωστε αγρότες θα γίνουν όταν μεγαλώσουν, τι τα ενδιαφέρει η κίνηση των πλανητών κι η αστρονομία;

Έρχεσαι ένα πρωινό στο σχολείο αγχωμένη και με ρωτάς όλο αγωνία πότε θα μάθουμε να γράφουμε γραμματάκια κι αριθμούς και πως τα άλλα νηπιαγωγεία κάνουν κάθε μέρα φύλλα εργασίας. Αγχώνεσαι να μάθει το παιδί σου να διαβάζει πριν πάει στο δημοτικό.

Έρχεσαι ένα πρωινό στο σχολείο εκνευρισμένη και κάνεις παράπονα πως το παιδί σουδεν τρώει στο σπίτι αυτά που του δίνεις επειδή «έτσι είπαμε στο σχολείο» και πως ο χρόνος σου είναι περιορισμένος για να ικανοποιείς τα γευστικά γούστα των τριών παιδιών σου.

Έρχεσαι ένα πρωινό στο σχολείο με απολογητικό ύφος και φέρνεις την κόρη σου άρρωστη, με πυρετό, ισχυριζόμενη πως «χθες είχε μόνο λίγες μυξούλες μωρέ και κάτι δέκατα- σήμερα είναι καλά».

Έρχεσαι ένα πρωινό στο σχολείο έξω φρενών, να ζητήσεις ως πατέρας εξηγήσεις επειδή ο γιος σου χθες σου είπε πως όταν έπεσε στο διάλειμμα κι έβαλε τα κλάματα η κυρία του είπε πως και οι άντρες κλαίνε από πόνο ή στενοχώρια.

Έρχεσαι ένα πρωινό στο σχολείο πλημμυρισμένος/η από χίλια δυο συναισθήματα. Αλλά όταν έρχεσαι στο σχολείο δεν σκέφτεσαι ή δεν γνωρίζεις πως:

9 ταινίες φέτος στο Ευγενίδιο Πλανητάριο



Εννέα εντυπωσιακές παραστάσεις και ταινίες θόλου θα μπορεί να απολαύσει το κοινό, αυτό το Φθινόπωρο, στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Κάθε απόγευμα από Τετάρτη έως και Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο από τις 10:30 το πρωί ως και τις 8:30 το βράδυ το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο υποδέχεται τους θεατές και τους προτείνει ένα εικονικό ταξίδι από τις εσχατιές του Σύμπαντος έως τον κόσμο των νανο-υλικών και της απειροελάχιστης ύλης.

Από τα «Μονοπάτια των Άστρων» τον «Ζωντανό Πλανήτη» και τον «Αγγελιοφόρο του Σύμπαντος», έως τους «Παράξενους Κόσμους στο Ηλιακό Σύστημα», το «Σύμπαν του Hubble» τα «Μυστικά του Αθέατου Κόσμου» αλλά και την επίκαιρη ψηφιακή παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν», οι μικροί και μεγάλοι θεατές έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με την Γη, το Ηλιακό Σύστημα, τον Γαλαξία και τα μυστικά του Σύμπαντος

Παράλληλα «Ο Θάνατος των Δεινοσαύρων», δίνει την ευκαιρία στους θεατές, να κάνουν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, στην εποχή της αδιαφιλονίκητης κυριαρχίας των δεινοσαύρων, ενώ η παιδική παράσταση «Μια Βόλτα στο Φεγγάρι» θα ταξιδέψει τους μικρούς επισκέπτες στην κοντινή Σελήνη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Πλανηταρίου.

Πηγή: skai.gr

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Ένας δάσκαλος μπορεί να φέρει την άνοιξη

της Άλκης Ζέη

Ήρθε ο πόλεμος. Ήτανε μια Δευτέρα και η πιο μεγάλη μου λύπη ήτανε ότι έκλεισε το σχολείο. Κι αργότερα, στην κατοχή, το σχολείο ήτανε σαν ένας φωτεινός φάρος μέσα στη μαυρίλα. Ας συναντούσαμε στο δρόμο ανθρώπους σωριασμένους κάτω από την πείνα, ας βλέπαμε άλλους να ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε, κι ας είχαμε δεί ένα πρωί δυο κρεμασμένους από ένα φανάρι της πλατείας. Μόλις έκλεινε η πόρτα του σχολείου τα ξεχνούσαμε όλα, κι οι δάσκαλοί μας αδυνατισμένοι από την πείνα, με το κολάρο του πουκαμίσου τους να χάσκει στον λαιμό, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ξεχνάμε τη φρίκη και να έχουμε ενδιαφέρον για τη ζωή.

Παρ' όλο που το σχολείο μας το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί και στριμωχτήκαμε σε ένα άλλο κτήριο τρείς τρείς στα θρανία, τότε κάναμε τις παραστάσεις του κουκλοθέατρου που εγώ έγραφα τα έργα, άλλες έπαιζαν τους ρόλους κι άλλες έφτιαχναν σκηνικά και κοστούμια.Δουλεύαμε με πάθος, τα ξεχνούσαμε όλα.Κι αυτό, το οφείλαμε στην καθηγήτρια των τεχνικών, την Ελένη Περράκη, που κράτησε μετά την κατοχή για ολόκληρα τριάντα χρόνια το κουκλοθέατρο με το όνομα «Μπάρμπα Μητούσης». Τότε που ήταν σχεδόν το μοναδικό θέαμα για παιδιά.

Και δεν ήτανε μόνο αυτή. Ο καθηγητής των αρχαίων ελληνικών ο Μιχάλης Αναστασίου-ξαδελφος του Καζαντζάκη- δεν μας άφηνε μόνο με τα εις μι ρήματα και δυο σελίδες από την Αντιγόνη να μάθουμε απ' έξω. Μας διάβαζε από μετάφραση όλη την τραγωδία και ξέκλεβε λίγη ώρα πριν χτυπήσει το κουδούνι για να μας διαβάσει τη μεγάλη του αγάπη, τον Πέρ Γκυντ του Ίψεν.

Οι δάσκαλοι, αυτοί είναι το παν για το σχολείο. Τώρα περιμένω με ανυπομονησία να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για ν' αρχίσω να επισκέπτομαι τα σχολεία, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, να κουβεντιάσω με τα παιδιά.

Kι όλα αυτά τα χρόνια που πηγαίνω από σχολείο σε σχολείο, κατέληξα στο συμπέρασμα πως όλα εξαρτώνται από τον δάσκαλο. Είτε το σχολείο βρίσκεται σε μεγάλη πόλη είτε σε μικρή ή και σε χωριό ακόμα, εντυπωσιάζομαι από τα παιδιά που κάνουν τόσα δημιουργικά πράγματα, που ξέρουν να συνομιλούν κι έχουν διαβάσει τόσα βιβλία που απορείς πώς βρίσκουν τον χρόνο. Κι όλα αυτά γιατί υπάρχει ένας δάσκαλος που κλέβει ώρες από μαθήματα και από τη ζωή του για να κάνει τα παιδιά -δύσκολο πράγμα σήμερα -να αγαπήσουν το βιβλίο και να ξεφύγουν από το βαρετό πρόγραμμα του σχολείου .Τους θαυμάζω αυτούς τους δασκάλους.Μέσα στις δύσκολες και άχαρες μέρες που ζούμε, αυτοί είναι μια αχτίδα ελπίδας. Σ΄ένα νησί, είχα επισκεφτεί ένα σχολείο, την έκτη τάξη Δημοτικού. Και τι δεν έκαναν αυτά τα παιδιά. Έπαιζαν σκηνές ολόκληρες από τα βιβλία μου, είχαν γράψει δικές τους σκέψεις, ως και τραγούδια είχαν γράψει σχετικά με τα βιβλία, τα τραγουδούσε μια μικρή χορωδία που μαέστρος ήταν ο δάσκαλος.

Ένας πολύ χαρούμενος δάσκαλος με ολοφάνερη την αγάπη του για τα παιδιά. Πριν αποχαιρετήσω τα παιδιά τα συγχάρηκα για τη δουλειά που είχανε κάνει μα είπα ακόμα πως τους συγχαίρω και για τον εξαίσιο δάσκαλό τους .Τότε σηκώθηκε ένα αγόρι και μου λέει: Μας άξιζε όμως. Όταν βγήκαμε από την τάξη ρώτησα το παιδί. Γιατί είπες πως σας άξιζε ένας τέτοιος δάσκαλος; Και τότε εκείνο, μου διηγήθηκε μια απίστευτη ιστορία. Από την αρχή του χρόνου ως τις γιορτές, είχαν έναν δάσκαλο που φοβόταν τα μικρόβια, δεν άγγιζε την κιμωλία να γράψει στο πίνακα, ούτε τα τετράδιά τους, κι έβαζε τα ίδια τα παιδιά να γυρίζουν τα φύλλα κι αν κάποιο τον άγγιζε κατά λάθος, έβαζε τις φωνές κι έφευγε από την τάξη. Τα παιδιά είχαν πέσει όλα σε κατάθλιψη κι όταν ήρθε ο καινούργιος δάσκαλος, έκανε μέσα σ' ένα μήνα όλη την τάξη χαρούμενη και τα παιδιά με χαρά έκαναν χίλια δυο πράγματα μαζί του.

Ας αλλάζουν οι υπουργοί Παιδείας, ας αλλάζουν κάθε τόσο τους νόμους. Όταν υπάρχει ένας δάσκαλος με όρεξη και κέφι, τα παιδιά αποκτούν κι' αυτά όρεξη και κέφι για δουλειά. Είτε σε καινούριο σχολείο βρίσκονται είτε σε λυόμενο ή σε τάξεις με ξεχαρβαλωμένα θρανία. Βλέπεις τα μάτια τους να λάμπουν.


Δεν θ' άξιζε λοιπόν ένα φωτοστέφανο για τον δάσκαλο; 'Αραγε θα βρεθεί ποτέ χέρι να του το φορέσει;

Περισσότερα: mothersblog.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ  ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Οι "Χοροσταλίτες" LIVE στo «Χάραμα Θερινόν» στην Πάτρα

Το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου της Πάτρας υποδέχεται τους Χοροσταλίτες στο Θερινό Χάραμα για ένα μοναδικό παραδοσιακό γλέντι την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου.


Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 21:30.

Η προπώληση των εισιτηρίων θα γίνει στο Χορευτικό Τμήμα Του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας.

Η είσοδος είναι 5€, ενώ τα παιδιά μέχρι 12 ετών θα έχουν δωρεάν είσοδο.

Για πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα: 6976 717 589 και 2610 672 444.


Περισσότερες πληροφορίες: http://www.xorostalites.gr/

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Ανεμοστρόβιλοι στο Κατάκολο

Χθες το μεσημέρι δύο ανεμοστρόβιλοι χτύπησαν το λιμάνι του Κατάκολου και προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα και δέντρα. Το φαινόμενο πάντως ήταν εντυπωσιακό! 


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Απίστευτο σημείωμα σχολείου στο Οχάιο έγινε viral!




Το να στείλουν οι γονείς τα παιδιά τους για πρώτη φορά στο σχολείο είναι μια δύσκολη σίγουρα εμπειρία.

Άγχος για το αν θα είναι καλά με τον αποχωρισμό, αν θα κάνουν νέους φίλους, αν θα τους αρέσει και γενικά πώς θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στη νέα εμπειρία ζωής τους. Μια ενδιαφερόμενη μητέρα από το Οχάιο δημοσίευσε τη φωτογραφία μιας "to-do" λίστας από σχολείο για νέους μαθητές.

Μεταξύ αυτών που καλούσαν τους γονείς να εξετάσουν για το νέο ξεκίνημα των παιδιών τους ήταν αν μπορούν να γράψουν το όνομά τους, να κρατήσουν σωστά το ψαλίδι και πολλά άλλα. Αυτό όμως που την έκανε να απορήσει ήταν το αν μπορούν να αναγνωρίσουν τα 30 γράμματα του αλφαβήτου.

Φυσικά και έμεινε με το στόμα ανοιχτό από τη στιγμή που το αλφάβητο έχει 26 γράμματα, με τη μητέρα να μοιράζεται το σημείωμα στο Imgur και τους πάντες να αναρωτιούνται μήπως υπάρχουν και 4 μυστικά γράμματα που δεν ξέρει κανείς!

Εδώ που τα λέμε αν ένα παιδάκι τα ξέρει όλα αυτά, τι χρειάζεται η πρώτη τάξη;;;;

Πηγή: newsit.gr

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Εβδομάδα Κ.ΑΛ.Ο. στα γαλλικά σχολεία

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα όπου κάθε σχολική τάξη επεξεργάζεται ένα σχέδιο εργασίας με τίτλο «Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Επιχείρησή μου στο σχολείο» και έχει ως στόχο να δημιουργηθούν από τους μαθητές συνεταιρισμοί, ταμεία αλληλοβοήθειας και συνεργατικά σχέδια για να εξοικειωθούν μέσω αυτού με την οικονομία, την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και το αίσθημα της αλληλεγγύης.


Οι αρχές της συνεργασίας, της συλλογικότητας, της ενεργού και ισότιμης συμμετοχής δεν αποτελούν θεία επιφοίτηση αλλά αξίες που μαθαίνονται εξ απαλών ονύχων και εμπεδώνονται από την καθημερινή πρακτική.

 Με αυτό το σκεπτικό η Coop FR, οργάνωση που εκπροσωπεί περισσότερες από 23.000 γαλλικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, και το παιδαγωγικό κίνημα Κεντρική Υπηρεσία Συνεργασίας στο Σχολείο (OCCE) οργανώνουν από το 2002 και κάθε χρόνο την Εβδομάδα Συνεργασίας στα Σχολεία με στόχο την ανάδειξη της συνεργασίας εντός και εκτός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας σε όλα τα σχολεία της χώρας διεξάγονται συζητήσεις για τη συνεισφορά της συνεργατικής δουλειάς, ομαδικά παιχνίδια, διαγωνισμοί και πλήθος δράσεις που στοχεύουν να μάθουν οι μαθητές και οι γονείς τους την αξία της συλλογικότητας και των δημοκρατικών-συμμετοχικών διαδικασιών που διέπουν το συνεταιριστικό κίνημα και να γνωρίσουν από κοντά συνεταιρισμούς με σημαντικό κοινωνικό αντίκρισμα.

Βασικό μέλημα είναι «τα παιδιά να μάθουν να συνυπάρχουν και να συνεργούν: να ζουν με τους άλλους, από τους άλλους, για τους άλλους, κι όχι μόνο ανταγωνιστικά εναντίον των άλλων».
Από το 2017 αυτός ο θεσμός μεταμορφώνεται πλέον σε Εβδομάδα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στα Σχολεία με πρωτοβουλία της ESPER, οργάνωσης που συσπειρώνει 46 φορείς Κ.ΑΛ.Ο. (κοινωνικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, ενώσεις κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μία εβδομάδα, καθώς το πρόγραμμα θα ξεκινά τον Νοέμβριο -που στη Γαλλία κατά παράδοση θεωρείται μήνας της Κ.ΑΛ.Ο.- με την επεξεργασία σε κάθε σχολική τάξη ενός σχεδίου με τίτλο «Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Επιχείρησή μου στο σχολείο», και θα ολοκληρώνεται τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, στη διάρκειας αυτής καθεαυτήν της Εβδομάδας, όταν και θα παρουσιάζονται οι συνεταιρισμοί, τα ταμεία αλληλοβοήθειας και τα συνεργατικά σχέδια που ιδρύθηκαν από και για τους μαθητές.


Στόχος του προγράμματος είναι να εμφυσήσει το αίσθημα της αλληλεγγύης στους νέους και να τους προσφέρει μέσα για να προσεγγίσουν με έναν διαφορετικό τρόπο την οικονομία και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά.

Της Χριστίνας Πάντζου για την efsyn.gr

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΝ "κόβεται" η πρωινή προσευχή λέμε..

τουλάχιστον όχι ακόμα. Η εγκύκλιος του Υπουργείου για τη λειτουργία των σχολείων 2016-2017 είναι σαφής. Εκτός από κάποια καινούρια στοιχεία εφαρμόζεται και εφέτος το ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α΄), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ. Σας τα παραθέτω προς ευκολία παρακάτω....






Όλη η εγκύκλιος ΕΔΩ

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δείτε πώς γκρεμίζουν οι Κινέζοι τις παλιές γέφυρες!!!


Το παρακάτω video έχει τραβηχτεί στις 26 Αυγούστου 2016 και παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο γκρεμίζεται μία γέφυρα ηλικίας 24 χρόνων και 500 μέτρων στην πόλη Nanchang της Κίνας.

116 μπουλντόζες κατεδαφίζουν συγχρόνως τη γέφυρα κομμάτι κομμάτι.

Τι να πούμε εμείς; Ή πολύ μπροστά είναι οι κατασκευαστές Κινέζοι ή πολύ πίσω.... Χάθηκε λίγη δυναμίτιδα;;;;;;


Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Tο συρτάκι της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην Κόκκινη Πλατεία


Μάγεψαν για μια ακόμα φορά οι Έλληνες το κοινό στην Κόκκινη πλατεία της Μόσχας, που καταχειροκρότησε την μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας να παιανίζει και να χορεύει συρτάκι.

Όλα τα παραπάνω έγιναν στο διεθνές φεστιβάλ Στρατιωτικών Μουσικών Σχημάτων «Spasskaya» στη Μόσχα που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο και συμμετείχαν 22 στρατιωτικές μπάντες από 12 χώρες.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε μικτή μπάντα, από το Σμήνος Μουσικής της Πολεμικής Αεροπορίας, με τη συμμετοχή ατόμων από το Πολεμικό Ναυτικό και μαέστρο τον Αλέξανδρο Λιτσαρδόπουλο.

Δείτε την καταπληκτική εμφάνισή τους στη Μόσχα και την αποθέωσή τους από το κοινό.



Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Η ιστορία των Καρυάτιδων σε 5 λεπτά - υπέροχο video


Ο γραφίστας Δημήτρης Αρμανίδης και ο φωτογράφος Γιάννης Λογοθέτης δημιούργησαν ένα βίντεο 5 λεπτών, για τις έξι ωραίες αρχαίες κόρες του Ερεχθείου.



Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Το καλοκαιρινό σχολειό ενός «αντάρτη» παπά


Που ακούστηκε, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού ένα τσούρμο παιδιά να αφήνουν στην άκρη τον ύπνο, τη θάλασσα, τις βόλτες, το χασομέρι και όλα τα παιγνίδια τους, για να τρέξουν στο σχολείο;

Το πρώην δημοτικό σχολείο στις Πυλές Καρπάθου γεμίζει ασφυκτικά από μικρούς μαθητές και από ξεχωριστούς δασκάλους, που διδάσκουν τα πιο ιδιαίτερα μαθήματα!

Ξαναχτύπησε λοιπόν ένας παπάς σκέτος αντάρτης! Μα τα δικά του όπλα είναι τα μόνα που χτίζουν συνειδήσεις κι αυτά είναι τα γράμματα.

Μόνο έτσι μπορώ να χαρακτηρίσω τον παπα-Καλλίνικο, τον Αρχιμανδρίτη-δάσκαλο που παλεύει και αρκετές φορές καταφέρνει, χωρίς υπερβολή, να ανάψει το φως στις ψυχές των ανθρώπων!
sxoleio

Ο άνθρωπος αυτός είναι ο ορισμός της πρωτοπορίας, ό,τι κάνει, όπου κι αν βρεθεί, θα βάλει το δικό του λιθαράκι στην εξέλιξη, αφήνει στην άκρη τις λέξεις όταν αυτές μοιάζουν με ακίνητες πέτρες, όταν ορίζουν επιθυμίες και χάνονται μέσα σε ρεβασμούς ονείρων. Εκείνος σηκώνει τα μανίκια από τα ράσα και πιάνει δουλειά.

Το πιο σημαντικό, καταφέρνει να μεταδώσει τη φωτιά που δεν έσβησε ποτέ μέσα στη δική του ύπαρξη. Χαμογελάει πονετικά, όταν ακούει για την κρίση, για τις δυσκολίες και τις κατηφόρες. Αυτές πρώτα από όλα είναι μέσα μας, αν δεν τις πετάξουμε, αν δεν τις ξεριζώσουμε, θα ζούμε δεμένοι και μόνιμα δυστυχισμένοι.



sxoleio




Το θερινό σχολείο είναι μια ιδέα που μπήκε στο μυαλό του από το περασμένο καλοκαίρι, μα δεν έμεινε για να αραχνιάσει μέσα του, αμέσως έγιναν οι απαραίτητες ζυμώσεις με τους παλιούς μαθητές του και εκείνοι άφησαν στην άκρη τις δουλειές τους, πίστεψαν στην ιδέα και έγιναν δάσκαλοι. Ο κάθε ένας στον τομέα και την ειδικότητα του!

Τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, από τις 10.00 μέχρι τις 13.00 η μεγάλη αίθουσα δεν είναι αρκετή!

Γεμίζει από παιδιά που τρέχουν με όρεξη στο... σχολείο!