Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016

Μια μέρα στις αρχαίες Οινιάδες

Αν δεν τις έχετε ξανακούσει, σας πληροφορώ ότι οι αρχαίες Οινιάδες βρίσκονται 6 χιλ. δυτικά της Κατοχής και είναι χώρος μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς και περιοχή ξεχωριστής ομορφιάς. Σας προτείνω λοιπόν, αγαπημένοι μου αναγνώστες, μια εκδρομή γεμάτη πολιτισμό και φύση. Τα μέρη που θα σας περιγράψω βρίσκονται πολύ κοντά στην Πάτρα και μπορείτε να τα επισκεφτείτε όλα μέσα σε λίγες ώρες...

1η στάση: Αιτωλικό
Όμορφο, γραφικό, το νησάκι αυτό της λιμνοθάλασσας είναι ιδανικό μέρος για βόλτα και καφέ. Απλώς εξερευνήστε τα γύρω δρομάκια, έστω και μέσα από το αυτοκίνητο.

2η στάση: Πεντάλοφος και γέφυρες Αχελώου. 
Η Πεντάλοφος είναι ένα πολύ γραφικό χωριό χτισμένο προσηλιακά πάνω σε δυο μικρούς λόφους στη δεξιά όχθη του Αχελώου ποταμού, στο δρόμο Αιτωλικού - Αστακού.

3η στάση: Αρχαιολογικός χώρος Οινιάδων 
H αρχαία πόλη Οινιάδες είναι κτισμένη στη βόρεια όχθη του ποταμού Αχελώου 6 χλμ. δυτικά του σημερινού χωριού Κατοχή και υπήρξε η δεύτερη σε μέγεθος και σπουδαιότητα πόλη των Ακαρνάνων. Θα δείτε στον αρχαιολογικό χώρο,  με είσοδο μόλις δύο ευρώ, τα κυκλώπεια τείχη της πόλης, το αρχαίο λιμάνι (!) και το αρχαίο θέατρο. Το λιμάνι των Οινιάδων είναι το καλύτερα σωζόμενο νεώριο του αρχαίου κόσμου και σ’ αυτό βοηθά το ότι είναι λαξευτό στο βράχο κι όχι χτισμένο με υλικά. Ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει τις εγκαταστάσεις του ελλιμενισμού, τις βάσεις των μεγάλων μεταλλικών κρίκων, τις δέστρες των πλοίων και τα διαζώματα για την εξώλκυση και επισκευή των πλοίων της εποχής!Το αρχαίο θέατρο με χωρητικότητα που άγγιζε τους 4.600 θεατές πρωτοκατασκευάστηκε τον 4ο π.χ. αιώνα, όταν οι Αθηναίοι κατέλαβαν την πόλη. Είναι λαξεμένο στον πορώδη ασβεστολιθικό βράχο της πλαγιάς, σε θέση που προσφέρει εκπληκτική θέα προς τις γύρω πεδινές εκτάσεις, την παλιά κοίτη του Αχελώου ποταμού και τις παράκτιες περιοχές. 4η στάση: Εθνικό πάρκο Μεσολογγίου - παραλία Λούρος
Περιοχή μοναδικής ομορφιάς ακόμα και αυτήν την εποχή. Μπορείτε να απολαύσετε τη φύση, τα χιλιάδες φλαμίνγκο, τα άλλα σπάνια πουλιά που βρίσκουν επίσης καταφύγιο εκεί, τα βόδια που βόσκουν στα νερά του πάρκου και να πιείτε τον καφέ σας στο παραλιακό μπαρ Εν πλω.  

Για καλό φαγητό και καφέ μπορείτε επίσης να σταματήσετε στην Κατοχή και στο Νεοχώρι. 

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου