Σελίδες

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες



Η Δόμνα Λανίτου – Καβουνίδου γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Σήμερα είναι 95 ετών. Ο πατέρας της ήταν σπουδαίος δικηγόρος, ένθερμος αγωνιστής και πρωτεργάτης του κινήματος της ΕΝΩΣΗΣ της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα. Συνιδρυτής του Γυμναστικού Συλλόγου Λεμεσού «Ολύμπια» και από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΕΓΑΣ.

Μετά από εισήγηση του πατέρα της το 1928 οι παγκύπριοι αγώνες περιέλαβαν για πρώτη φορά γυναικεία αγωνίσματα. Έτσι η μικρή Δόμνα παίρνει εκείνη τη χρονιά για πρώτη φορά μέρος στα αγωνίσματα του μήκους και του άλματος σε ύψος και πρωτεύει και στα δύο.

Το 1931 η Δόμνα μαζί με την αδελφή της Ισμήνη έρχονται στην Αθήνα για σπουδές. Αντιμετωπίζει την καχυποψία της ελληνικής κοινωνίας που ήθελε τις γυναίκες μακριά από τα στάδια. Με λιγοστές ακόμα κοπέλες που μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού παίρνουν μέρος σε αθλητικούς αγώνες. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης στο Παναθηναϊκό Στάδιο αρκετοί νεαροί μαζεύονται, ενοχλούν και κάνουν άσχημα σχόλια. Παρ’ όλα αυτά, κάθε επίσημη εμφάνιση της Δομνίτσας στον στίβο φέρνει και ένα καινούριο ρεκόρ. Στο ενεργητικό της και τέσσερα βαλκανικά ρεκόρ, που πέρασαν αρκετές δεκαετίες έως ότου ξεπεραστούν.

Οκτώβριος του 1931. Στους Πανελλήνιους Αγώνες Γυναικών η δεκαεπτάχρονη αθλήτρια παίρνει μέρος σε επτά αγωνίσματα και θριαμβεύει, σπάζοντας έξι πανελλήνια ρεκόρ. Την ίδια μέρα των αγώνων, ο πατέρας της, βουλευτής τότε Πάφου – Λεμεσού, συλλαμβάνεται από τους Αγγλους, φυλακίζεται και στη συνέχεια εξορίζεται. Στα τέλη του 1935, η Ελληνική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων επιλέγει τους αθλητές για την Ολυμπιάδα του Βερολίνου. Μετά από απαίτηση του Τύπου και μετά τα νέα βαλκανικά ρεκόρ της αθλήτριας στα 100 μέτρα και στα 80 μέτρα μετ’ εμποδίων, η Δόμνα Λανίτου, γίνεται η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που θα συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Προπονείται για πρώτη φορά στο Παναθηναϊκό Στάδιο υπό τις οδηγίες του αείμνηστου Otto Simtsek.

Στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου, την 1η Αυγούστου, για πρώτη φορά η Δόμνα αγωνίζεται με τις καλύτερες αθλήτριες του κόσμου. Την επομένη σημειώνεται το ιστορικό γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου με τη συναρπαστική νίκη του Τζέσε Όουεν και τη συμβολική ήττα του ναζισμού.

Επιστρέφοντας η Δόμνα παίρνει μέρος στο αγώνισμα σκυταλοδρομίας στον Βόλο, ως... τέταρτος άνδρας της ομάδας. Σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο πανεπιστήμιο και στη Νομική Σχολή. Ο πόλεμος τη βρίσκει να προσφέρει τις υπηρεσίες της, ως εθελόντρια νοσοκόμα. Οι Ολυμπιακοί του 1940 και 1948 δεν πραγματοποιούνται λόγω του πολέμου. Οι πρώτοι μεταπολεμικοί Ολυμπιακοί διεξάγονται το 1948 στο Λονδίνο, όπου συμμετέχει ως η μόνη γυναίκα ανάμεσα σε δεκατρείς άνδρες. Παρελαύνει επικεφαλής της ελληνικής αποστολής. Σε ηλικία 34 ετών νιώθει την ηθική ικανοποίηση της συμμετοχής και της μεγάλης προσπάθειας παρά τις τεράστιες δυσκολίες.

Το 1958 είναι υποψήφια στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών στο Κόμμα των Φιλελευθέρων του Γεωργίου Παπανδρέου και το 1963 είναι στην τιμητική συνοδεία γύρω από το φέρετρο του Γρηγόρη Λαμπράκη. Παραμένει πάντα μια γνήσια Ελληνίδα που τιμά την Ελλάδα, αλλά και την ιδιαίτερή της πατρίδα με πίστη και σθένος, παντού και πάντοτε.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ



Για τη ζωή της Δόμνας Λανίτου-Καβουνίδου έχει εκδοθεί το παρακάτω βιβλίο με τιμή στο ίντερνετ 31,35 €:

Δομνίτσα Λανίτου - Καβουνίδου - Αθλητική βιογραφία. Ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις της διεθνούς γυναικείας αθλητικής κίνησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου