Σελίδες

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ένα αυτοδίδακτος παραδοσιακός αυλητής και αυλοποιός

Μέσα από μια προσωπική επιστολή γνωρίσαμε χτες το Χαράλαμπο Χαραλάμπους, έναν ταλαντούχο και ομολογουμένως πολύ δραστήριο δάσκαλο. Ο κ. Χαραλάμπους είναι παραδοσιακός αυλητής και αυτοδίδακτος αυλοποιός από την Κύπρο και ως μάχιμος εκπαιδευτικός μπορεί να παρουσιάσει σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τις πιο κάτω διδακτικές ενότητες:

1) "Το πιδκιαύλι στη Μουσική Παραδοση της Κύπρου" . Μια προσπάθεια, για να γνωρίσουν τα παιδιά της Ελλάδας την μουσική κληρονομιά της Κύπρου μέσα από την ερμηνεία δημοτικών τραγουδιών από τον κ. Χαραλάμπους στο παιδιαύλι.Η διδακτική αυτή προσέγγιση θα περιλαμβάνει δραστηριότητες, όπως η ακρόαση και εκμάθηση δημοτικών τραγουδιών, η παρακολούθηση της διαδικασίας κατασκευής του παιδιαύλου (αυλοποιίας), η εκμάθηση χορών από την Κύπρο και ,γενικότερα, η γνωριμία με τον λαϊκό πολιτισμό της (παραδοσιακή ενδυμασία, ήθη και έθιμα, κλπ.)

2) Στην περίπτωση που θα οργανωθεί εβδομάδα Κύπρου ή μέρες Κύπρου ο κ. Χαραλάμπους μπορεί να παρευρεθεί και να μιλήσει στα παιδιά με θέμα ¨Κύπρος 74": Προσωπικά βιώματα και εμπειρίες από την τραγωδία -Αγνοούμενοι, αιχμαλωσία, προσφυγιά¨" Θα δοθεί, έτσι, η ευκαιρία στα παιδιά να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι το μέγεθος της συμφοράς που έζησε η Κύπρος το καλοκαίρι του 74.


Ελάχιστη απαίτηση του συναδέλφου είναι η παροχή φιλοξενίας κατά το διάστημα των εκδηλώσεων.
Δείγματα της καλλιτεχνικής εργασίας του μπορείτε να δείτε ιστοσελίδα του κατεχόμενου χωριού του Άσσιας.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους γεννήθηκε στην κατεχόμενη Άσσια της Μεσαορίας, στην Κύπρο. Είχε την καλή τύχη να προλάβει να ζήσει τα βιώματα και τις εμπειρίες της παραδοσιακής αγροτικής και ποιμενικής ζωής, καθώς, επίσης, τα ήθη και τα έθιμα της κοινωνικής ζωής του χωριού του, πριν από την τουρκική εισβολή του 1974.

Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής συνελήφθη αιχμάλωτος από τον τουρκικό στρατό και έζησε τις κακουχίες της αιχμαλωσίας στις φυλακές. Ως αποτέλεσμα της συμφοράς που έπληξε τον τόπο του, έχασε τον πατέρα του στις εχθροπραξίες και κατέστη πρόσφυγας στην ίδια την πατρίδα του.

Σπούδασε δάσκαλος στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, υποκριτική τέχνη στη Σχολή Στανισλάφσκι του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη στη Λευκωσία, είναι απόφοιτος του Τμήματος Φ.Π.Ψ. της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκε στα Παιδαγωγικά στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και παρακολούθησε με επιτυχία το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΑΠΚΥ (Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου) Επιστήμες της Αγωγής.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του παρακολούθησε, επίσης, μαθήματα Δημιουργικού Δράματος, Ορθοφωνίας, Μουσικής και Κίνησης, Θεωρίας της Παραδοσιακής Μουσικής, έλαβε, δε, μέρος σε πλήθος θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός. Πνευματικά του ενδιαφέροντα είναι η μελέτη της Φυσικής Αφάρμακης Ιατρικής-Νεοϊπποκρατικής Ιατρικής, της Βοτανοθεραπείας, της Βιοενεργειακής Ιατρικής, της Ελληνικής Λαογραφίας, του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και της Μουσικής μας Παράδοσης.

Είναι αυτοδίδακτος αυλητής – οργανοπαίκτης του κυπριακού ποιμενικού αυλού «πιδκιαυλιού – παιδιαύλου» και αυτοδίδακτος αυλοποιός (κατασκευαστής). Μετέχει σε λαϊκά πανηγύρια και σε λαϊκά δρώμενα και γιορτές είτε ως οργανοπαίκτης, είτε ως αυλοποιός και είναι μέλος σε χορευτικά συγκροτήματα ως μουσικός και χορευτής.

Είναι ακτιβιστής του Οικολογικού Κινήματος και συμμετέχει σε εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για απελευθέρωση της Κύπρου από την κατοχή και τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος από την σκόπιμη οικολογική καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου