Σελίδες

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Μαθητικά «σκονάκια» σε έκθεση στο ΑΠΘ

Τα πτυχία… copies κτώνται

Ο λόγος για μια «διαφορετική» έκθεση που λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες στο Τμήμα των Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κοσμεί τους τοίχους του Τομέα Γενικής Οικονομικής θεωρίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

Πρόκειται για σκονάκια κάθε λογής τοποθετημένα σε κορνίζες που σίγουρα εντυπωσιάζουν για το σχήμα, τη μορφή και το περιεχόμενό τους. Πάνω από όλα όμως εντυπωσιάζει η ευρηματικότητα των φοιτητών οι οποίοι προκειμένου να «περάσουν» κάποιο μάθημα σκαρφίζονται πράγματα που αγγίζουν τα όρια της τρέλας.


Ευρηματικότητα

Η εν λόγω έκθεση αποτελείται συνολικά από 32 αντιπροσωπευτικούς τύπους σκονακίων που συγκέντρωσαν οι καθηγητές του Τμήματος από το 1984. Εντύπωση προκαλεί ένα σκονάκι σε μορφή παπύρου, που έχει μήκος δύο μέτρα και πλάτος 4 εκατοστά. Είναι τυλιγμένο σε δύο ξυλάκια και οι πλευρές του είναι γραμμένες απ’ άκρη σε άκρη, ώστε ο όγκος του να διατηρηθεί πολύ μικρός.

Ένας άλλος φοιτητής φαίνεται πως δεν είχε καθόλου χρόνο και διάθεση να διαβάσει για τις εξετάσεις του και πήρε μαζί του ολόκληρο βιβλίο σε σμίκρυνση. Δυστυχώς όμως η «εφεύρεσή» του αυτή έγινε αντιληπτή και πήρε τη θέση της σε μια από τις δυο κορνίζες στις οποίες εκθέτονται τα σκονάκια.

Από την έκθεση δε λείπουν βέβαια και ιδέες αυτών που λατρεύουν τις νέες τεχνολογίες οι οποίοι επιχείρησαν να αντιγράψουν χρησιμοποιώντας τα hands free τους και τις συσκευές των κινητών τους τηλεφώνων.

Εμπνευστής και διοργανωτής της έκθεσης είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας ο οποίος σχολιάζει στο tvxs: «Δεν περιμέναμε να έχει τέτοιο αντίκτυπο η έκθεση. Όταν αποχωρούσε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ο τότε Επίκουρος καθηγητής ο νυν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, ο Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου με προορισμό το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, μου παρέδωσε ένα ντοσιέ με όλη τη δική του λεία σε σκονάκια. Αυτή προστέθηκε σε ένα μικρό σύνολο ήδη υπαρχόντων, που συγκέντρωνα από το 1984 ως τότε νεοφώτιστο διδακτικό μέλος του Τμήματος μου (ως επιστημονικός συνεργάτης). Στη συλλογή αυτή άρχισαν να προστίθεται επίσης ότι αξιοπερίεργα σκονάκια συγκέντρωνα μέσω άλλων συναδέλφων και αποφάσισα να τα κάνω κορνίζες».

Μάλιστα η περίοδος έναρξης της «πρωτότυπης» έκθεσης είναι τυχαία. «Αρχικά θέλαμε να την παρουσιάσουμε στις αρχές του καλοκαιριού. Λόγω διάφορων υποχρεώσεών μου, ωστόσο, το καθυστερήσαμε και τα σκονάκια έμεναν στον κορνιζά για περισσότερους από δυο μήνες. Τελικά μετά το Δεκαπενταύγουστο τα πήρα και τα εξέθεσα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας δηλώνοντας πως «βγήκαν την καλύτερη εποχή. Στην έναρξη της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου».

Όπως σημειώνει μάλιστα για όσο διάστημα τα σκονάκια βρίσκονταν στο κατάστημα που επιμελήθηκε τις κορνίζες δεν ήταν λίγοι αυτοί που θέλησαν να τα αγοράσουν, προσφέροντας σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά χρήματα, προκειμένου να αποκτήσουν αυτά τα έργα τέχνης.

Η έκθεση από την πρώτη στιγμή συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι οι συνάδελφοι που παραπονέθηκαν στον καθηγητή για την απόφασή του να ενημερώσει μόνο ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ο κ. Μάρδας στη συνέχεια έστειλε δελτίο τύπου στο οποίο σημειώνει: «Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι σκονάκια φοιτητών –που ορισμένα από αυτά ομολογουμένως είναι αριστουργηματικά έργα τέχνης – θα προκαλούσαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ. Για το λόγο αυτό εστάλη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μιας απλή σύντομη ανακοίνωση μόνο στα γραφεία των τηλεοπτικών σταθμών που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Λόγω του εντυπωσιακά μεγάλου ενδιαφέροντος των ΜΜΕ - που αν υποθέταμε εκ των προτέρων ότι κάτι τέτοιο- θα συνέβαινε θα οργανώναμε καλύτερα την παρουσίαση του θέματος».

Απαγορεύεται το κλέπτειν

Παρόλα αυτά ο κ. Μάρδας επισημαίνει πως «η κλοπή πληροφοριών κατά τις εξετάσεις αποτελεί μια αξιόποινη πράξη, που θέτει σε μια άνιση μεταχείριση αυτούς τους ιδίους τους φοιτητές και φυσικά τιμωρείται» ενώ εξετάζει τη μόνιμη μεταφορά της στη βιβλιοθήκη, έτσι ώστε να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν για τους φοιτητές.

Του Βαγγέλη Στολάκη (ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου