Σελίδες

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Η ιστορία της Ανδραβίδας σε έναν τοίχο!

Την ξέρετε την Ανδραβίδα; Είναι το χωριό μου. Έχω φύγει χρόνια από κει, αλλά την επισκέπτομαι πολύ συχνά μια και είναι πολύ κοντά στην Πάτρα και οι συγγενείς μου είναι εκεί.

H Ανδραβίδα, λοιπόν, για όσους δεν την ξέρουν, είναι ιστορική κωμόπολη του Ν. Ηλείας. Έχει πληθυσμό πάνω από 4000 κατοίκους μαζί με τα δημοτικά διαμερίσματα: Στρούσι , Σταφιδόκαμπος και τον οικισμό Αγ. Γεώργιος. Στην Ανδραβίδα υπάρχει το πολεμικό αεροδρόμιο της 117 Π.Μ. το οποίο αναμένεται να γίνει και πολιτικό.
Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας ήταν η πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου του Μορέως με αξιόλογη κίνηση. Άκμασε ιδιαίτερα επί Γοδεφρείδου Βιλλαρδουίνου, οπότε και καθιερώθηκε ως πόλη των συνεδρίων των φεουδαρχών της Πελοποννήσου. Εδώ εκδόθηκε το «Χρονικόν του Μορέως», σύμφωνα με το οποίο η Πελοπόννησος διαιρέθηκε σε 12 βαρονίες . Το 1433 η Ανδραβίδα, όπως και ολόκληρη η περιοχή περιήλθε στους Παλαιολόγους και το 1460 κατακτήθηκε από τους Τούρκους. 



Το πιο σημαντικό μνημείο της Ανδραβίδας είναι η Αγία Σοφία από την οποία σώζεται σήμερα μέρους του ιερού της.  Η Αγία Σοφία βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης κωμόπολης και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα κατάλοιπα που υποδηλώνουν ότι η Ανδραβίδα υπήρξε κάποτε η πρωτεύουσα του πριγκιπάτου της Αχαΐας. Σύμφωνα με τις πηγές το οικοδόμημα είχε μήκος 45,5 μέτρα ενώ το πλάτος του έφτανε τα 19 μέτρα. Το ιερό του, που σώζεται σήμερα έχει τρία διαμερίσματα με το μεσαίο να είναι και το ψηλότερο, που έχει μήκος 5 μέτρα και σχηματίζει ένα όχι κυκλικό θόλο. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, πολλές φορές οι Τούρκοι προσπάθησαν, χωρίς όμως
επιτυχία να μετατρέψουν το ναό σε τζαμί.



Ένα κομμάτι επίσης της ιστορίας της Ανδραβίδας είναι τα περίφημα άλογά της. Την περίοδο του Μεσαίωνα 1204-1438 τα ντόπια άλογα διασταυρώθηκαν με τα άλογα των Φράγκων Ιπποτών ενώ κατά την Τουρκοκρατία με Ανατολικού τύπου, (Αραβικά), άλογα και έτσι δημιουργήθηκε η περίφημη φυλή της Ανδραβίδας. Μια παράδοση λέει, πως κάποτε στην περίοδο της τουρκοκρατίας, ο τούρκος διοικητής της Γαστούνης, έστειλε δώρο στο σουλτάνο ένα ζευγάρι πανέμορφα Ανδραβιδέϊκα άλογα. Ο σουλτάνος ευχαριστήθηκε τόσο πολύ, που με φιρμάνι του, παραχώρησε επίσημα στους κάτοικους της Ανδραβίδας το δικαίωμα να εκτρέφουν και να ιππεύουν τα πανέμορφα άλογα τους.

Απ' ότι φαίνεται λοιπόν η Ανδραβίδα εκτός από την Αγια-Σοφιά και τη άλογα διαθέτει και ταλαντούχους κατοίκους σαν τον καλλιτέχνη που ζωγράφισε όλη την ιστορία της σέ έναν τοίχο! Μπράβο, λοιπόν, στον καλλιτέχνη!


Πηγές: http://www.andravida.gr/ και http://www.visitilia.gr/el/home.html

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

1 σχόλιο:

  1. Ενδιαφέρον και κατατοπιστικό άρθρο, κατάλληλο ώστε να προκαλέσει τον ενδιαφέρον του αναγνώστη..για να προγραμματίσει την επίσκεψή του στην Ανδραβίδα μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή