Σελίδες

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ξέμειναν από δασκάλους τα σχολεία της διασποράς

Χωρίς εκπαιδευτικούς έχουν μείνει τα σχολεία των Ελλήνων του εξωτερικού, που εδώ και δεκαετίες αποτελούν σημεία αναφοράς της ελληνικής διασποράς. Δεν είναι μόνο που εκατοντάδες εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει τους δάσκαλους και καθηγητές που συμπλήρωσαν τριετία στα σχολεία της διασποράς. Εκπαιδευτικοί και σύλλογοι γονέων καταγγέλλουν πως οι ανακλήσεις ήταν άδικες και επιλεκτικές...

Παρά την ανάκληση καθηγητών με ειδικότητα στη γλώσσα, στη Β. Αμερική, δύο -τουλάχιστον- γυμναστές που είχαν συμπληρώσει την 3ετία τους παραμένουν στη θέση τους. Για τα παιδιά των ομογενών των ΗΠΑ φαίνεται πως προηγούνται οι... χοροί και όχι η γλώσσα. Επιλεκτικά διάφορες άλλες ειδικότητες, όπως ένας ακόμη γυμναστής και καθηγήτριες καλλιτεχνικών, μαθηματικών και αγγλικών παραμένουν στη θέση τους παρά την ανάκληση συναδέλφων τους με τα ίδια χρόνια...
Την ίδια στιγμή, γυμνάστρια που με υπουργική απόφαση είχε τοποθετηθεί στον Καναδά για 3 χρόνια, ανακλήθηκε εντός 2 (!) μηνών, ενώ καθηγήτρια καλλιτεχνικών με μόλις 8 μήνες στις ΗΠΑ, αναγκάστηκε να επιστρέψει.


ΠαράποναΠολλά παράπονα διατυπώνουν οι Ελληνες της Αμερικής και για το συντονιστικό γραφείο ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο Σικάγο, αφού παρά τις καταγγελίες «για παρατυπίες και διοικητικές ανεπάρκειες» και την έρευνα που διεξάγει το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σε βάρος του συντονιστή του, ο ίδιος παραμένει στη θέση του αποφασίζοντας για την «τύχη» των καθηγητών... Παρόμοιες καταγγελίες αδιαφάνειας έχουν γίνει και για άλλα συντονιστικά γραφεία στην Ευρώπη και αλλού...

Οι Ελληνες καθηγητές αποσπώνται στα σχολεία του εξωτερικού -σε περισσότερες από 40 χώρες- ανάλογα με τις ανάγκες των κοινοτήτων. Χώρες, όπως η Γερμανία, διεκδικούν και παίρνουν ειδικότητες από κοινωνιολόγο μέχρι... οικονομολόγους, ενώ άλλες, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, επιλέγουν κυρίως δασκάλους και φιλολόγους Ελληνικών. Συχνά, ζητούνται και οι αποσπάσεις καθηγητών γυμναστικής, προκειμένου τα παιδιά να μάθουν ελληνικούς χορούς.

Μετά την απόφαση του υπουργείου για ανάκληση των εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με τις μηδενικές αποσπάσεις, πολλά σχολεία συγχωνεύτηκαν. Τα νέα φορολογικά μέτρα που καταργούν τη φορολογική αυτοτέλεια του επιδόματος εξωτερικού και το περικόπτουν κατά 500 ευρώ τον μήνα, έκαναν επίσης πολλούς δασκάλους και καθηγητές να επιστρέψουν με δική τους πρωτοβουλία άρον-άρον στην Ελλάδα, αφού πλέον η ξενιτιά γίνεται ασύμφορη.

Ανάστατοι δηλώνουν οι ομογενείς από ολόκληρο τον κόσμο, από τον Καναδά μέχρι την Αίγυπτο και από την Αυστραλία μέχρι τη Φινλανδία... Από το Βανκούβερ και το Κάλγκαρι, πλήθος επιστολών έχουν σταλεί στην υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου για τους δύο εκπαιδευτικούς που ανακλήθηκαν.
«Οι ομογενείς αδυνατούν να καταλάβουν γιατί τους πήρε την καθηγήτρια αγγλικών και τη γυμνάστρια που το υπουργείο είχε στείλει. Δεν δίδασκαν οι δύο εκπαιδευτικοί ούτε αγγλικά ούτε γυμναστική! Ελληνική γλώσσα δίδασκαν, δηλαδή αυτό το οποίο μέχρι πρότινος ''δίδασκαν'' μη-εκπαιδευτικοί (π.χ. Αλβανίδες απόφοιτες ελληνικού λυκείου) και άλλοι μη-ελληνομαθείς!», λέει ο Ελληνας πρόξενος στο Βανκούβερ Γιώργος Αϋφαντής.



Διαμαρτυρίες
«Γιατί αποφάσισαν τέτοια ζημιά στα σχολεία μας;»


Το Γενικό Προξενείο κυριολεκτικά κατακλύζεται από διαμαρτυρίες. «Αδυνατούμε να αντιληφθούμε γιατί το υπουργείο προκαλεί τέτοια ζημιά στα σχολεία μας, προχωρώντας χωρίς προειδοποίηση ή ενημέρωση σε ακύρωση του διορισμού των δασκάλων μας», μας λέει ο Δημήτρης Κοτόπουλος, στέλεχος της ομογένειας από το Κάλγκαρι. Εντονο είναι το πρόβλημα και στη Γερμανία.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 90 εκπαιδευτικοί ανακλήθηκαν, ενώ επιπλέον 36 δάσκαλοι αποφάσισαν να φύγουν από μόνοι τους. Στη Βάδη Βυρτεμβέργη, όπου ζει μόνιμα το μεγάλο μέρος των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, από τους 178 εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που ήταν διορισμένοι πέρυσι για τα -τουλάχιστον- 3.900 Ελληνόπουλα, υπηρετούν αυτή τη στιγμή 86! Τα 140 σχολεία του κρατιδίου αντιμετωπίζουν επιπλέον προβλήματα εξαιτίας του ότι όλα τα σχολεία έγιναν ολοήμερα, με αποτέλεσμα οι αίθουσες των γερμανικών σχολείων να μην είναι διαθέσιμες, ενώ τα μαθήματα να συμπιέζονται στην Παρασκευή, δημιουργώντας τάξεις-μαμούθ με 40-50 παιδιά και έναν μόλις εκπαιδευτικό!

ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Παραμένει με άδεια άνευ αποδοχών

Σε... κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται πολλοί εκπαιδευτικοί που ενώ είχαν πάρει απόσπαση για τουλάχιστον 3 χρόνια, ανακλήθηκαν μέσα σε λίγους μήνες. Οι περισσότεροι εξακολουθούν να βρίσκονται στην ξενιτιά, με άδεια άνευ αποδοχών, προσπαθώντας στο μεταξύ να προσφέρουν αμισθί στα παιδιά της Ομογένειας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της καθηγήτριας αγγλικής φιλολογίας Φωτεινής Βλαχάκη, η οποία ανακλήθηκε ύστερα από μόλις 10 μήνες εργασίας στις ΗΠΑ. Με βάση την 3ετή της «θητεία» μετακόμισε οικογενειακώς και νοίκιασε σπίτι. Η ξαφνική ανάκλησή της ισοδυναμεί με διάλυση της οικογένειάς της, όπως λέει.

«Την ίδια στιγμή που εγώ ανακλήθηκα, άλλοι συνάδελφοι επανήλθαν! Στο σχολείο από το οποίο με απομακρύνει το υπουργείο, αν και διδάσκω Ελληνικά για 30 ώρες εβδομαδιαίως, πρόσφατα τοποθετήθηκε γυμναστής, ο οποίος ολοκλήρωσε την 3ετή απόσπασή του.
«Τα επιχειρήματα για την επιστροφή τους είναι ότι ήταν παντρεμένοι, με παιδιά και οι ίδιοι δούλευαν σε Charter school. Αυτά ισχύουν και για μένα.
Η κόρη μου φοιτά στην τρίτη λυκείου. Ο άνδρας μου έχει να πληρωθεί από τον Ιούνιο. Παρακαλούμε να μην αρρωστήσουμε γιατί ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχουμε...», μας λέει η κ. Βλαχάκη.




ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
Ανακλήθηκε με μόλις δύο μήνες θητεία

Η γυμνάστρια Β.Κ. (τα στοιχεία στη διάθεση της εφημερίδας), αφού υπηρέτησε 5 χρόνια-ρεκόρ στην άγονη γραμμή, αποφάσισε να υπηρετήσει στα σχολεία της διασποράς. Για να προσφέρει τα μέγιστα, παρακολούθησε σεμινάρια διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας...
Στον Καναδά τη συνόδευε ο σύζυγός της που παραιτήθηκε από τη δουλειά του. Σε μόλις 2 μήνες από την εγκατάστασή τους, η γυμνάστρια ανακλήθηκε, μη μπορώντας να επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά ούτε να μείνει εκεί... Σήμερα, παραμένει στον Καναδά με άδεια άνευ αποδοχών, διδάσκοντας σε ενήλικες Ελληνικά και ελληνικούς χορούς, εθελοντικά...

Πηγή: της Μαρίας Ψαρά από το ΕΘΝΟΣ

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου