Σελίδες

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Εγκαινιάστηκε η Λέσχη Φίλων της Βουλγαρίας στην Πάτρα

Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στην Πάτρα, η Λέσχη Φίλων της Βουλγαρίας και στην σχετική εκδήλωση, την Δημοτική Αρχή εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων, ΜΚΟ, Ένταξης Μεταναστών και Εξυπηρέτησης του Πολίτη κυρία Μαρία Ανδρικοπούλου –Ρούβαλη. Τα μέλη της Λέσχης, υποδέχθηκαν την αντιδήμαρχο, με το δικό τους, παραδοσιακό τρόπο, προσφέροντάς της ψωμί και μέλι, ενώ από την πλευρά της η κυρία Ανδρικοπούλου, μίλησε για τη φιλία που ενώνει τις δύο χώρες, αλλά και τα όσα πρέπει να γίνουν, σε επίπεδο Πάτρας, προκειμένου να ξεπεραστούν εμπόδια της καθημερινότητάς τους στην πόλη.
 
Μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της η κυρία Ανδρικοπούλου ανέφερε τα εξής:
 
"Αγαπητοί φίλοι,
Σήμερα δεν βρίσκομαι εδώ για να δώσω σωρεία υποσχέσεων. Είμαι εδώ για να ακούσω, να πληροφορηθώ και να κατανοήσω τις ανάγκες και τις σκέψεις σας.
 
Εκείνο μόνο που μπορώ να σας υποσχεθώ ως αρμόδια Αντιδήμαρχος και ως εκπρόσωπος της Δημοτικής μας Αρχής, είναι πως ο Δήμος από την πλευρά του θα σταθεί στο πλευρό σας αρωγός με σκοπό να σας στηρίξει και να σας βοηθήσει, ώστε να καταγράψετε όλους τους ομοεθνείς σας που ζουν κι εργάζονται στην πόλη, και να τους ενθαρρύνετε να συμμετέχουν στις δράσεις που στοχεύουν στην ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.
 
Θέλω επίσης να πω ότι πάνω από όλα η εκπαίδευση, ως η βασικότερη διαδικασία διαμόρφωσης του χαρακτήρα, των στάσεων και της συμπεριφοράς του ατόμου, είναι ένα από τα καταλληλότερα εργαλεία σωστής διαχείρισης της πολυπολιτισμικής πραγματικότητας της ελληνικής κοινωνίας.
Θα πρέπει να γίνει συνείδηση και στάση ζωής η νοοτροπία αυτή και από τις δύο πλευρές:  Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και οι μετανάστες να μελετήσουν τη γλώσσα και την κουλτούρα της χώρας που τους φιλοξενεί διότι αυτό είναι το βασικότερο εργαλείο επικοινωνίας με τους άλλους. Η εσωστρέφεια  και επαφή μόνον με ομοεθνείς τους δημιουργεί γκέτα, που σε καμία περίπτωση δεν ευνοούν τη συνύπαρξη.
 
Στην Πάτρα κάνουμε προσπάθειες για την ενσωμάτωση των μεταναστών στο τοπικό κοινωνικό δυναμικό. Ως Δήμος έχουμε σχεδιάσει και ετοιμαζόμαστε να εφαρμόσουμε ένα αριθμό δράσεων που ανακουφίζουν καθημερινά αλλά βασικά προβλήματά τους.
 
Ήδη, εκτός από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών, ετοιμάζουμε να λειτουργήσουμε το Γραφείο Μεταναστών στο οποίο θα απευθύνονται οι μετανάστες για οποιαδήποτε πληροφορία τους αφορά.
Συγκροτήσαμε το Συμβούλιο Ένταξης των Μεταναστών.
 
Προγραμματίζουμε την παροχή και στους μετανάστες, όπως και σε όλους τους Πατρινούς Δημότες, προνοιακής και δημοτικής ιατρικής φροντίδας.
 
Σχεδιάζουμε για να εφαρμόσουμε επιμορφωτικά προγράμματα για τους μετανάστες, ενώ συζητάμε την παραχώρηση αιθουσών σχολείων για να διδάσκονται, σε ώρες μη σχολικής δραστηριότητας, τα παιδιά τους τη γλώσσα της πατρίδας τους.
 
Σε κάθε περίπτωση, θέλω να ξέρετε, ότι είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις και να τις συζητήσουμε αναζητώντας από κοινού, εφόσον τις προκρίνουμε, τρόπους υλοποίησή τους.
 
Oλοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία ίδρυσης της Λέσχης Φίλων της Βουλγαρίας και σας εύχομαι καλή Δύναμη για να συνεχίσετε την πρωτοβουλία σας αυτή και να είστε σίγουροι ότι οι Πατρινοί δημότες και ιδιαίτερα όσοι έχουν σχέση με τη χώρα σας θα την αγκαλιάσουν και θα συμμετέχουν».
 
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου