Σελίδες

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

15ος κύκλος μαθημάτων από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου

Παλαιό όραμα τής Στοάς τού Βιβλίου και μέσα στους στόχους των ιδρυτών της ήταν εξαρχής να δώσει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο -ασχέτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και επαγγελματικής ενασχόλησης- να διευρύνει τους ορίζοντες τής σκέψης του και τα πνευματικά του ενδιαφέροντα με σειρές μορφωτικών μαθημάτων επί διαφόρων αντικειμένων. Πανεπιστημιακοί καθηγητές και άλλοι διαπρεπείς στον χώρο τους επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργοί κ.ά. καλούνται, μέσα από αυτές τις συστηματικά οργανωμένες σειρές μαθημάτων, να προσφέρουν στους ενδιαφερομένους έγκυρες κατασταλαγμένες γνώσεις αλλά και προβληματισμούς για κάθε διδασκόμενο αντικείμενο. 

Η όλη σειρά μαθημάτων έχει το κατεξοχήν χαρακτηριστικό τής παιδείας, την ελεύθερη επιλογή και παρακολούθηση μαθημάτων με μόνο κριτήριο το προσωπικό ενδιαφέρον. Γι' αυτό και το όλο μορφωτικό πρόγραμμα εντάσσεται σε μια δραστηριότητα η οποία χαρακτηρίζεται κυριολεκτικά ως «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο τής Στοάς τού Βιβλίου» και αποτελεί πλέον έναν επιτυχημένο θεσμό, ίσως το πιο επιτυχημένο κοινωνικό παράδειγμα τής διά βίου μάθησης, που εισήλθε ήδη στον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του. 

Αξίζει να σημειωθεί η εξαιρετική απήχηση που έχουν τα μαθήματα αυτά στο ευρύτερο κοινό, η οποία οφείλεται προφανώς στο επίπεδο διδασκαλίας, στην εγκυρότητα των επιλεγμένων ομιλητών (πανεπιστημιακών κατά το πλείστον), στην επιλογή των διδακτικών αντικειμένων που προσφέρονται, καθώς και στην όλη οργάνωση και λειτουργία τού Ελευθέρου Πανεπιστημίου. Στους 14 κύκλους μαθημάτων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και σε 83 συνολικά θεματικές ενότητες έχουν διδάξει μαθήματα τής ειδικότητάς τους 190 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, συγγραφείς και καλλιτέχνες σε χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμφωνία συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ τής Βουλής των Ελλήνων και τού Ελευθέρου Πανεπιστημίου τής Στοάς τού Βιβλίου με στόχο την προβολή τής εκπαιδευτικής αυτής δραστηριότητας και στον Ελληνισμό εντός και εκτός συνόρων.

Τα μαθήματα, ανάλογα με το αντικείμενο, συνοδεύονται από εποπτικό υλικό (διαφάνειες, ακουστικό υλικό κ.λπ.). Μετά από κάθε μάθημα ακολουθεί συζήτηση. Επίσης, κατά την κρίση τού διδάσκοντος, διανέμεται διδακτικό υλικό και ενδεικτική βιβλιογραφία.

Στον 15ο Κύκλο Μαθημάτων (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2011) θα διδάξουν επίλεκτα μέλη τής πανεπιστημιακής κοινότητας, γνωστοί και καταξιωμένοι λογοτέχνες και καλλιτέχνες για θέματα τής ειδικότητάς τους που αναφέρονται στην ιστορία τής τέχνης, την ελληνική μυθολογία, την ψυχολογία, τη νεοελληνική λογοτεχνία, τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, την ελληνική ιστορία, τις ψηφιακές τεχνολογίες. Ευελπιστούμε ότι τα μορφωτικά αυτά μαθήματα τής Στοάς τού Βιβλίου πληρούν ανάγκες, τις οποίες δεν έχουν μπορέσει να καλύψουν μέχρι σήμερα διαφόρων εκπαιδευτικών επιπέδων Ιδρύματα, μολονότι είναι προφανής η ανάγκη και πιεστική η ζήτηση για μια τέτοια μορφωτική προσφορά. Ό,τι προέχει και ελπίζουμε ότι επιτυγχάνεται από αυτό το πρόγραμμα τής Στοάς τού Βιβλίου είναι η ποιότητα στη μορφωτική στάθμη των μαθημάτων και η ελευθερία στην πρόσβαση σε αυτά.

Ο Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας
Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης 

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
 Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου