Σελίδες

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Τα Μεταλλεία Αμιάντου Βόρειας Ελλάδας μετατρέπονται σε δάσος

Ένα νέο δάσος 800.000 δέντρα και θαμνώδη φυτά αλλάζουν το τοπίο σε μία από τις μεγαλύτερες πληγές για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία της Μακεδονίας. Από κρανίου τόπος, τα ανενεργά Μεταλλεία Αμιάντου Βόρειας Ελλάδας (ΜΑΒΕ) στο Ζιδάνι Κοζάνης μετατρέπονται σε πάρκο έκτασης 4.144 στρμ. με πεύκα, ακακίες, λυγαριές, δρυς, οξιές, μοσχοϊτιές, σφενδόνες και εκατοντάδες θάμνους.

Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η επικινδυνότητα του καρκινογόνου αμιάντου απαίτησε τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στον σχεδιασμό και στις εργασίες, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι χώροι υψηλής επικινδυνότητας περιλαμβάνουν 740 στρμ. όπου απετίθετο ο αμίαντος, 550 στρέμματα του χώρου των μεταλλείων, καθώς 25 στρμ. κτιριακών εγκαταστάσεων.


Το έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης συγχρηματοδοτήθηκε με 4,3 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE, με τα οποία δημιουργήθηκε ο πρώτος χώρος υγειονομικής ταφής αμιάντου.


Από τον χώρο περισυλλέχθηκαν 170 τόνοι ινών αμιάντου, επικίνδυνων για την υγεία των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής. Η διαδικασία έγινε με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας από επιστήμονες, οι οποίοι με ειδικές στολές προστασίας πραγματοποίησαν τη στερεοποίηση και τον εγκιβωτισμό των ινών με τσιμέντο, ώστε να μετατραπούν σε κύβους και να διατεθούν σε ειδικά στεγανοποιημένο χώρο ταφής, ενώ στο τέλος καλύφθηκαν από φυτικό υλικό.


Αμέσως μετά ακολούθησε η πρώτη φάση του έργου, που αφορά στην αποκατάσταση του χώρου όπου κείτονταν εδώ και χρόνια τα αποθέματα του αμιάντου. Με προϋπολογισμό 6,2 εκατ. ευρώ από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Ταμείο Συνοχής), σε έκταση 310 στρμ. έχει στρωθεί φυτικό υλικό 145 τόνων, ενώ έχουν ήδη φυτευτεί 200.000 δέντρα και θάμνοι που ποτίζονται από επιφανειακό δίκτυο αυτόματης άρδευσης μήκους 200 χλμ.


Το φθινόπωρο αναμένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση αποκατάστασης του υπόλοιπου τμήματος αποθέσεων αμίαντου με την ταυτόχρονη ανάπλαση 200 στρμ. με φυτικό χώμα 350 τόνων, που θα πέσει στην περιοχή για να φυτευτούν 500.000 δέντρα, τα οποία θα αρδευτούν από επιφανειακό αυτόματο δίκτυο 430 χλμ.


Ακολουθεί η τρίτη φάση ολοκλήρωσης για τον ενταφιασμό των κτιριακών εγκαταστάσεων, που θα γίνει σε έκταση 25 στρεμμάτων. Η επιχείρηση θα ξεκινήσει από τον καθαρισμό του κυρίου κτιρίου του εργοστασίου αμιάντου, των κτιρίων της διοίκησης, των μηχανημάτων και των αποθηκευτικών χώρων με ειδικές σύγχρονες μεθόδους, ώστε να ξηλωθούν και να ενταφιαστούν σε νέο χώρο υγειονομικής ταφής. 

 
 

«Είναι το μεγαλύτερο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Ενα έργο που, εκτός από το ότι θα αναβαθμίσει το τοπικό περιβάλλον, έχει το χαρακτηριστικό της τεχνολογικής πρωτοπορίας και της τεχνογνωσίας για την πατρίδα μας», αναφέρει στη Realnews ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής.

«Πέρα από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, το μείζον είναι ότι δείξαμε ως Eλληνες πως έχουμε και την πολιτική βούληση και τη δυνατότητα να δράσουμε και να υλοποιήσουμε κορυφαία έργα, που αποτελούν σημείο αναφοράς για ολόκληρο τον κόσμο», προσθέτει.


Η χρηματοδότηση

Το κόστος της μελέτης, που γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 38 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική παρέμβαση θα φτάσει στα 65 εκατ. ευρώ. Ο ανάδοχος εκτιμάται ότι θα έχει επιλεγεί μέχρι τα τέλη του χρόνου, ενώ το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015, ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.


«Με την ολοκλήρωσή του αποκαθίσταται πλήρως η περιοχή των πρώην ορυχείων αμιάντου Β. Ελλάδας, που αποτελούσαν ανοιχτή πληγή στα σπλάχνα της Κοζάνης και ειδικότερα στην περιοχή Καμβουνίων», δηλώνει στην Realnews ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης.


«Πλέον, η περιοχή θα μετατραπεί σε έναν χώρο πρασίνου που θα αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών», προσθέτει. Το ιδιαίτερο πλέον της τεχνογνωσίας που απαιτείται για το εγχείρημα της περιβαλλοντικής αποκατάστασης έχει προκαλέσει το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς την περιοχή έχουν ήδη επισκεφθεί Κορεάτες που ενδιαφέρονται για ανάλογα έργα.


Το νέο δάσος που θα δημιουργηθεί θα είναι υπό τον έλεγχο της περιφέρειας για 20 χρόνια, προκειμένου να γίνονται συνεχείς έλεγχοι μέτρησης της ακτινοβολίας, όπως ορίζει η νομοθεσία.


Στα σχέδια της περιφέρειας είναι η έκταση να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως φωτοβολταϊκών. Επίσης, αμέσως μετά το πέρας των ελέγχων, ο χώρος θα αποδοθεί με ασφάλεια στους πολίτες και στους επισκέπτες της περιοχής.


Πηγή:  real.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου