Σελίδες

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ποιες σχολές προτίμησαν οι νέοι εφέτος για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ


 Η Νομική Αθηνών πρώτη προτίμηση των υποψηφίων
Νομικές, Ιατρικές, Ψυχολογίες, επιστήμες «υποδομής» με σταθερές επιστημονικές βάσεις, επέλεξαν εφέτος οι νέοι και οι νέες που επεδίωξαν την εισαγωγή τους στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των μηχανογραφικών δελτίων που κατέθεσαν οι υποψήφιοι, στα οποία οι «πρώτες προτιμήσεις» των νέων στις τρεις αυτές επιστημονικές κατευθύνσεις, εκτινάχθηκαν.


Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών επιλέχθηκε στην κορυφή του μηχανογραφικού δελτίου από 2.631 υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης (πέρυσι ήταν «πρώτη προτίμηση» για 2.173 υποψήφιους). Στο Αριστοτέλειο οι «πρώτες προτιμήσεις» των νέων στην Νομική Σχολή, έφτασαν τις 1.694 από 1.304.

Στην αντίθετη κατεύθυνση όμως, προφανώς λόγω της τάσης εφέτος των υποψηφίων να δηλώσουν σχολές μακριά από την περιοχή κατοικίας τους, η Νομική Σχολή της Κομοτηνής, παρουσίασε χαμηλότερη ζήτηση σε σχέση με το 2011.


Πρώτη πανελλαδικά η Νομική Αθήνας

Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου, η Σχολή με τις περισσότερες «πρώτες προτιμήσεις» πανελλαδικά είναι η Νομική Αθήνας. Ακολουθεί η Ιατρική Αθήνας με 1.863 «πρώτες προτιμήσεις» και ακολουθεί η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ με 1.840.


Την Ιατρική Σχολή Αθήνας πέρυσι είχαν επιλέξει 1.475 άτομα. Η αντίστοιχη Σχολή της Θεσσαλονίκης ήταν εφέτος «πρώτη προτίμηση» για 1.139 αριστούχους, έναντι 869 το 2011. Ανέβηκαν στην προτίμηση των αριστούχων της χώρας και τα κεντρικά τμήματα της Βιολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης.


Αύξηση στις Σχολές του κέντρου

Ξεκάθαρη ήταν η αποτύπωση του γενικού συμπεράσματος των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων ότι οι οικογένειες θέλουν πλέον λόγω της οικονομικής κρίσης σπουδές κοντά στην περιοχή κατοικίας τους. Σχεδόν σε όλες τις σχολές των κεντρικών ιδρυμάτων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης) οι «πρώτες προτιμήσεις» των υποψηφίων αυξήθηκαν, ενώ αντίστοιχα περιζήτητες Σχολές στην περιφέρεια και ειδικά με απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα πόλεις «έπεσαν» σημαντικά στην προτίμηση των υποψηφίων.

Ελάχιστη η αύξηση στις Αστυνομικές

Σχετικά με τις Αστυνομικές Σχολές όπως έχει ήδη γράψει το «Βήμα», δεν υπήρξε αύξηση στις προτιμήσεις που αναμενόταν, καθώς η άνοδος στις βάσεις τους οφείλεται στην μείωση των θέσεων εισακτέων κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Το τμήμα Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας αποτέλεσε την «πρώτη προτίμηση» 1.161 υποψηφίων εφέτος, ενώ πέρυσι ήταν στην κορυφή των προτιμήσεων 1.158 νέων. Στη Σχολή Αστυφυλάκων μάλιστα, οι «πρώτες προτιμήσεις» μειώθηκαν από 1.048 σε 806.

Ωστόσο, «πρώτες προτιμήσεις» αρκετών υποψηφίων καταγράφηκαν σε Στρατιωτικές σχολές , όπως Ευελπίδων και Ικάρων.

Εντυπωσιακή πτώση είχαν εφέτος τα Παιδαγωγικά τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης που πλέον δεν προφέρουν ούτε εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση, ούτε -πολύ περισσότερο- υψηλές αποδοχές. Το τμήμα της Θεσσαλονίκης ήταν «πρώτη επιλογή» για 959 άτομα, ενώ πέρυσι το είχαν δηλώσει ως πρώτο 1.433 άτομα. Στην Αθήνα οι «πρώτες προτιμήσεις» μειώθηκαν σε 1.156 από 1.335.

Αύξηση καταγράφηκε ακόμη στις Γεωπονικές σχολές και τα τμήματα Πληροφορικής σε όλη την Ελλάδα. Μεγαλύτερος ήταν τέλος ο αριθμός υποψηφίων επέλεξε παραϊατρικά επαγγέλματα.

Τα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρουσίασαν επίσης αρκετά μεγάλη αύξηση στον αριθμό των υποψηφίων που τα επέλεξαν, ενώ τα αντίστοιχα της περιφέρειας παρουσίασαν μείωση στη ζήτηση τους.

Στα Οικονομικά τμήματα παρατηρείται αύξηση του αριθμού των υποψηφίων που τα επέλεξαν στο μηχανογραφικό τους, εκτός από κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις λιγότερο δημοφιλών τμημάτων σε κάποιες πόλεις της περιφέρειας. Αντίθετα στα αντίστοιχα ΤΕΙ παρουσιάζεται μείωση στον αριθμό των υποψηφίων που τα προτίμησαν, που είναι μεγαλύτερη για τα τμήματα της περιφέρειας και μικρότερη για τα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εξαίρεση για τα ΤΕΙ του πεδίου αποτελούν τα τμήματα Τουριστικών Επαγγελμάτων, των οποίων η εφετινή ζήτηση παρουσιάζεται αυξημένη.

Τα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού κυμάνθηκαν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα όσον αφορά στον αριθμό των υποψηφίων που τα προτίμησαν. Μειωμένος ήταν όμως ο αριθμός των υποψηφίων που προτίμησαν τα τμήματα Μουσικών σπουδών. 
 
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου