Σελίδες

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Τα πιο γυαλιστερά πράγματα του κόσμου δεν είναι τα διαμάντια

Τα μικροσκοπικά, σκληρά φρούτα του Pollia condensata, ενός άγριου φυτού που φυτρώνει στα δάση της Αιθιοπίας, τη Μοζαμβίκη, την Τανζανία και άλλες αφρικανικές χώρες, δεν τρώγονται, χρησιμοποιούνται όμως για διακοσμητικούς σκοπούς, λόγω μιας ασυνήθιστης ιδιότητας που έχουν: διατηρούν ένα εκθαμβωτικό μπλε χρώμα για χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες αφού έχουν κοπεί. Ένα δείγμα στο Βοτανικό κήπο Kew του Λονδίνου που μαζεύτηκε στην Γκάνα το 1974 εξακολουθεί να διατηρεί τη γυαλιστερή ιριδίζουσα απόχρωση του.


 
 
Γεμάτη περιέργεια, μια ομάδα ερευνητών από το Kew, το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian αποφάσισε να εξετάσει πώς αυτό το φυτό παράγει ένα τέτοια εκθαμβωτικό και μόνιμο χρώμα. Όταν οι επιστήμονες  προσπάθησαν να αποσπάσουν χρωστική ουσία για να τη μελετήσουν, έμειναν έκπληκτοι ανακαλύπτοντας ότι τα φρούτα δεν είχαν!

Όταν εξετάστηκαν τα φρούτα Pollia condensata σε κυτταρικό επίπεδο, συνειδητοποίησαν ότι ο καρπός παράγει το χαρακτηριστικό χρώμα του μέσω των διαρθρωτικών χρωματισμών, ένα ριζικά διαφορετικό φαινόμενο που συναντάται στο ζωικό βασίλειο, αλλά είναι σχεδόν άγνωστο στα φυτά. Οι επιστήμονες καθόρισαν ότι ο ιστός των φρούτων είναι πιο έντονα χρωματισμένος από οποιοδήποτε άλλο βιολογικό ιστό που έχει μελετηθεί ως τώρα και  αντανακλά 30 τοις εκατό του φωτός, σε σύγκριση με ένα ασημένιο καθρέφτη.


Ο λόγος που το χρώμα των φρούτων διαρκεί τόσο πολύ και παραμένει τόσο εντυπωσιακό, είναι γιατί το χρώμα του είναι ενσωματωμένο στη δομή του, αντί να στηρίζεται σε χρωστικές ουσίες που μπορεί να εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου. Έρευνες έχουν αναφέρει ότι είδαν ζωντανά μπλε φρούτα να κρέμονται σε αποξηραμένα, νεκρά φυτά  Pollia condensata.

Πηγή
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου