Σελίδες

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ένα καινούριο άθλημα-παιχνίδι γεννήθηκε και βραβεύεται

Ένα διαφορετικό πρωτάθλημα μεταξύ μαθητών, όλων των ηλικιών, στο οποίο οι παίκτες δεν διεκδικούν κύπελλα και έπαθλα, παρά μόνο διασκέδαση, και ούτε προπονούνται ατέλειωτες ώρες σε γήπεδα και γυμναστήρια, αλλά στις αυλές των σχολείων και σε αλάνες, διεξάγεται τα τελευταία δύο χρόνια, μεταξύ σχολείων στα Γιάννενα.

Πρόκειται για ένα καινούργιο άθλημα -παιχνίδι, το λεγόμενο «Run and Out» που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους μαθητές των σχολείων της πόλης και στις 2 Νοεμβρίου πρόκειται να βραβευτεί από το υπουργείο Παιδείας- στο πλαίσιο της δράσης «Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση» -το οποίο ενέκρινε τη διάδοσή του και σε άλλα σχολεία της Ελλάδας.
Το άθλημα προέκυψε σχεδόν τυχαία, το 2009, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, όπου οι μαθητές, με το δάσκαλο Φυσικής Αγωγής Μιχάλη Μερτζιανίδη, δημιούργησαν το παιχνίδι κατά την ώρα της γυμναστικής, παίζοντας έναν συνδυασμό αθλημάτων, με κανόνες που διαμορφώθηκαν σταδιακά με τις παρεμβάσεις και υποδείξεις των μαθητών που συμμετείχαν στο παιχνίδι. Με τον καιρό, το παιχνίδι ενθουσίασε τους μαθητές, με αποτέλεσμα να παρακολουθήσουν τον πρώτο αγώνα του σχολείου περίπου 1000 θεατές.

Σύντομα, παρουσιάστηκε σε άλλα σχολεία της πόλης, όπου διδάχθηκαν οι κανονισμοί και μετατράπηκε σε κύριο παιχνίδι των μαθητών, όχι μόνο κατά τις ώρες γυμναστικής, αλλά και εκτός σχολείου, στις αλάνες. Σήμερα, στο πρωτάθλημα, που διεξάγεται κάθε Μάιο -Ιούνιο, παίρνουν μέρος δεκάδες σχολεία των Ιωαννίνων με εκατοντάδες μαθητές. «Είναι σημαντικό ότι το παιχνίδι αρέσει στα παιδιά, ότι διασκεδάζουν, γιατί έχουν ξεχάσει στις μέρες μας να περνούν καλά, να ζουν την ηλικία τους, επειδή είναι φορτωμένα με πολλές υποχρεώσεις» αναφέρει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής του δημοτικού κ.Μερτζιανίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «Run and Out» συνδυάζει στοιχεία από διάφορα ομαδικά αθλήματα, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε υλικοτεχνική υποδομή, παρά μόνο μία μπάλα και χώρο έκτασης μισού γηπέδου μπάσκετ, γυμνάζει μυαλό και σώμα και βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν εκρηκτικότητα, δύναμη, αντοχή, ταχύτητα, αντίληψη, ομαδικότητα. «Μοιάζει με το σκάκι, αλλά με πολύ τρέξιμο, γιατί οι μαθητές πρέπει να τοποθετηθούν στο χώρο με εξυπνάδα και εγρήγορση» λέει ο κ.Μερτζιανίδης.
Μπορεί να παιχτεί στις αυλές σχολείων (σε χώρο 12 μ. Χ 12 μ. ή και σε μικρότερο), σε ανοιχτό και κλειστό χώρο, από μικρούς και μεγάλους. Ο αγώνας ολοκληρώνεται σε μόλις τρία games, στο καθένα από τα οποία οι δύο ομάδες των 12 ατόμων, έχουν δικαίωμα να παίξουν μία φορά άμυνα και μία επίθεση.

Η ομάδα της άμυνας βρίσκεται εντός του τετραγώνου και της επίθεσης, εκτός. Σκοπός των επιθετικών είναι να τρέξουν όλη την απόσταση από τη μία γωνία του γηπέδου στην άλλη για να κάνουν run, ενώ της άμυνας να τους «κάψει» και να τους βγάλει εκτός (out). Σε κάθε γωνία υπάρχουν βάσεις (σύνολο τέσσερις), που αποτελούν την ασφάλεια και το καταφύγιο των επιθετικών, την ώρα που η άμυνα προσπαθεί να κάψει τους επιθετικούς. Το άθλημα παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή και στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί και σε σχολεία του Βόλου.



Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ 

1 σχόλιο:

  1. Ευχάριστο να βλέπεις πρόοδο και δημιουργικότητα και βέβαια να μας τη μεταφέρεις.Αξιέπαινοι όλοι όσοι έδωσαν ένα καινούργιο έναυσμα για μάθηση, άμιλλα μέσα από ένα νέο παιχνίδι.Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή