Σελίδες

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΚΕΒΙΝ ΝΤΟΕ – Από τους σκουπιδοτενεκέδες, στο MIT



Του Γιώργου Αγγελόπουλου

Η ιστορία του 15χρονου Κέβιν Ντόε από τη Σιέρα Λεόνε είναι απ’ αυτές που θα θέλαμε να ακούμε συχνότερα. Παρόλο που ζει σ’ ένα μικρό χωριό το οποίο σπάνια έχει ηλεκτρικό, έγινε ο πιο νεαρός προσκεκλημένος στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του MIT, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, για τη διεθνή ανάπτυξη. Και απέδειξε για άλλη μία φορά πως η ευφυΐα δεν έχει σύνορα.

Ηδη από τα 13 του, ο Κέβιν κατασκεύαζε στο σπίτι του συσκευές, αλλά για να τις κάνει να λειτουργήσουν χρειαζόταν μπαταρίες, που ήταν υπερβολικά ακριβές γι’ αυτόν. Ετσι αποφάσισε να τις κατασκευάσει. Χωρίς να έχει ποτέ παρακολουθήσει μαθήματα Μηχανικής, διέλυσε παλιές μπαταρίες, παρατήρησε τη λειτουργία τους και βρήκε τα υλικά που χρειαζόταν στα σκουπίδια. Επειτα από πολλές δοκιμές, πέτυχε τον στόχο του συνδυάζοντας σόδα, οξύ και μέταλλο και συγκρατώντας το όλο κατασκεύασμα με κολλητική ταινία!


Λίγο καιρό αργότερα, κατασκεύασε μια ηλεκτρογεννήτρια και πάλι με υλικά από τα σκουπίδια. Οχι μόνο φωταγώγησε το σπίτι του, αλλά επέτρεψε και στους γείτονες να φορτίζουν τα κινητά τους, ενώ κατάφερε να φορτίσει κι έναν πομπό FM, τον οποίο είχε συναρμολογήσει επίσης μόνος του. Αρχισε να εκπέμπει καθημερινά στην περιοχή του, να παίζει μουσική, αλλά και να δίνει τον λόγο στους νέους. Φίλοι του έγιναν ρεπόρτερ και παρουσιαστές, έπαιρναν συνεντεύξεις από μέλη της κοινότητας ή τους οπαδούς στα ποδοσφαιρικά ματς της περιοχής. Ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας του Κέβιν δεν ξεπερνά τα 12 χρόνια. 


«Ο ραδιοσταθμός μάς επιτρέπει να συζητούμε τα προβλήματα που επηρεάζουν το χωριό μας, αλλά και τη Σιέρα Λεόνε στο σύνολό της», λέει ο 15χρονος στη γαλλική «Λε Φιγκαρό». Χρησιμοποιεί επίσης τα μηχανήματά του για να παίζει μουσική σε πάρτι αλλά και σε εκδηλώσεις του χωριού. Το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο είναι DJ Focus διότι, όπως επαναλαμβάνει, «αν επικεντρωθείς (focus στα αγγλικά) πραγματικά σε κάτι, είσαι απολύτως ικανός να το επινοήσεις».

Ο Κέβιν εντοπίστηκε χάρη στον Ντέιβιντ Σένγκεχ, έναν φοιτητή του MIT από τη Σιέρα Λεόνε. Ο Σένγκεχ συμμετείχε στη διοργάνωση, φέτος τον Μάρτιο, ενός διαγωνισμού καινοτομίας για τους μαθητές των λυκείων της χώρας του και εντυπωσιάστηκε από τον 15χρονο. Του εξασφάλισε μια πρόσκληση δύο εβδομάδων στο MIT για να ανακαλύψει τα εργαστήρια και να τελειοποιήσει τις γνώσεις του. Η ζωή στις ΗΠΑ δεν γοήτευσε τον Κέβιν, ο οποίος, συνηθισμένος να λέει «καλημέρα» σε όλους στο χωριό του, απογοητεύθηκε από την ψυχρότητα των ανθρώπων εκεί. 


Ωστόσο, αυτό δεν έχει πολλή σημασία. «Αυτό που θέλω είναι να βοηθήσω την οικογένειά μου, να κάνω πιο εύκολη τη ζωή των δικών μου», λέει. «Αυτό που θέλω είναι να κατασκευάσω μια αιολική γεννήτρια για να ηλεκτροδοτήσω το χωριό μου!».

http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4769615


Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου