Σελίδες

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Αναλφάβητα παιδιά έκαναν παιχνιδάκι τους ταμπλέτες με Android

Εντυπωσιακό πείραμα από το MIT και τον Νίκολας Νεγρεπόντε.


Τι συμβαίνει όταν σφραγισμένα κουτιά με tablets αφήνονται σε δυο απομακρυσμένα χωριά της Αιθιοπίας, όπου ο αναλφαβητισμός πλήττει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού τους;

Το πάντα πρωτοπόρο ΜΙΤ και το εργαστήριο ψηφιακών μέσων που διευθύνει ο ελληνικής καταγωγής Νίκολας Νεγρεπόντε –επίσης εμπνευστής του προγράμματος «Ενας φορητός υπολογιστής για κάθε παιδί», έκαναν ένα πρώτο πείραμα και τα αποτελέσματά του είναι άκρως εντυπωσιακά: Μέσα σε μόλις πέντε μήνες, παιδιά που δεν είχαν δει ποτέ στη ζωή τους τυπωμένο κείμενο, κατάφεραν να παραμετροποιήσουν το λειτουργικό σύστημα των φορητών συσκευών, να ενεργοποιήσουν κρυμμένες λειτουργίες και έτσι να έχουν τα πρώτα ερεθίσματα για την κατανόηση της διαδικασίας ανάγνωσης!

Το πείραμα εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος που αφορά περισσότερα από 100 εκατομμύρια παιδιά αναπτυσσόμενων χωρών, τα οποία βρίσκονται θεωρητικά στα πρώτα τους σχολικά χρόνια, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικές υποδομές και δασκάλους. Ετσι στερούνται της βασικής εκπαίδευσης και βέβαια δεν μπορούν να διδαχτούν γραφή και ανάγνωση.

«Αφήσαμε τα κουτιά στο χωριό. Κλειστά και σφραγισμένα. Χωρίς οδηγίες και καθοδήγηση από κάποιον άλλον άνθρωπο. Νόμιζα ότι τα παιδιά απλά θα αρχίσουν να παίζουν με τα κουτιά. Και όμως, μέσα στα πρώτα τέσσερα λεπτά ένα παιδί όχι μόνο άνοιξε ένα κουτί, αλλά βρήκε και το διακόπτη εκκίνησης της συσκευής», περιέγραψε εντυπωσιασμένος ο Νίκολας Νεγρεπόντε. «Το παιδί δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του διακόπτη και όμως κατάφερε να ενεργοποιήσει τη συσκευή. Μέσα σε πέντε ημέρες, κάθε παιδί χρησιμοποιούσε κατά μέσο όρο 47 εφαρμογές την ημέρα. Μετά από δυο εβδομάδες τα παιδιά στο χωριό τραγουδούσαν το τραγούδι της αλφαβήτου. Και μέσα στους επόμενους πέντε μήνες κατάφεραν να παραβιάσουν το λειτουργικό σύστημα που είχαμε εγκαταστήσει, αφού κάποιος βλάκας από εμάς είχε απενεργοποιήσει την κάμερα στις συσκευές. Παρόλο αυτά, τα παιδιά βρήκαν τις κάμερες και κατάφεραν να αλλάξουν τις ρυθμίσεις στο Android».

Τα αποτελέσματα του πειράματος δεν θεωρούνται ακόμη τεκμηριωμένα από το MIT, καθώς αυτό αφορά μόλις σε 20 παιδιά ηλικίας έξι και επτά ετών. Θα χρειαστούν έρευνες μεγαλύτερης κλίμακας για να εξαχθούν πιο ουσιαστικά και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα. Ωστόσο, δίνουν μια πρώτη εικόνα του τι μπορεί να προσφέρει η στοχευμένη αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων στον χώρο της εκπαίδευσης, ακόμη και όταν δεν είναι εφικτή η φυσική παρουσία ενός δασκάλου.

Για το πείραμα χρησιμοποιήθηκαν tablets Xoom της Motorola και ηλιακοί φορτιστές που εξασφάλισαν την επαναφόρτιση των φορητών συσκευών, στη μη ηλεκτροδοτούμενη αιθιοπική ύπαιθρο.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου