Σελίδες

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΟ 6/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ!



Το Σκάκι είναι ένα πνευματικό επιτραπέζιο παιχνίδι που παίζεται από δύο άτομα με τη βοήθεια μίας σκακιέρας και 32 κομματιών. Λέγεται πνευματικό γιατί η κινητήρια δύναμη πίσω από τις κινήσεις που κάνουμε με τα κομμάτια είναι μονάχα το μυαλό μας και επιτραπέζιο γιατί χρειαζόμαστε έναν επίπεδο χώρο να στηρίξουμε τη σκακιέρα. Είναι όμως το Σκάκι απλά ένα παιχνίδι; 

Ο πρωτόγονος άνθρωπος δεν είχε καιρό να παίζει παιχνίδια γιατί δεν είχε ελεύθερο χρόνο. Έπρεπε να αμυνθεί ενάντια στα άγρια θηρία και στα στοιχεία της φύσης. Αργότερα, όταν οι άνθρωποι έφτιαξαν κοινωνίες και ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, γεννήθηκε και η έννοια του ελεύθερου χρόνου και μαζί με αυτή η δημιουργία των πρώτων επιτραπέζιων παιχνιδιών. Ο πρόγονος του Σκακιού, είναι ένα παιχνίδι πολέμου που λεγόταν Τσατουράγκα και γεννήθηκε στην Ινδία τον 6ο αιώνα π.Χ . Τα κομμάτια του αντιπροσώπευαν τα τμήματα του Ινδικού στρατού: το πεζικό, το Ιππικό, τις άμαξες και … τους ελέφαντες! Το παιχνίδι αυτό το πήραν αργότερα οι Πέρσες και οι Άραβες που το έφεραν με τη σειρά τους στο Βυζάντιο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Από την Ινδία μεταφέρθηκε και προς τα Ανατολικά στην Κίνα. 

                 Η επιτυχία στην εξάπλωση του παιχνιδιού σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο δεν ήταν τυχαία. Οι Πέρσες θεωρούσαν πως όποιος παίζει Σκάκι (ή όπως το έλεγαν αυτοί τότε «Σαχτρανί») εκπαιδεύεται στις αρετές του πολέμου που είναι το θάρρος, η ανδρεία, η συντροφικότητα, η επινοητικότητα και πολλά άλλα, χωρίς φυσικά να είναι ανάγκη να πάρει μέρος σε ένα πραγματικό πόλεμο με σφαγές και καταστροφές. 

Στην Ευρώπη, το Σκάκι παιζόταν στα καφέ της εποχής από την υψηλή κοινωνία στα που το θεωρούσε εργαλείο ανάδειξης της μεγαλοφυΐας. Στα τέλη όμως του 19ου αιώνα, μαζί με την ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης και μεθοδολογίας, το παιχνίδι μεταμορφώθηκε και αυτό. Μπήκαν οι βάσεις για την διάδοσή του σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αφού πολλά βιβλία τυπώνονταν διαρκώς πάνω στην μελέτη του. Μάλιστα, είναι γνωστό πως το δεύτερο βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ στην ιστορία (το πρώτο ήταν η Αγία Γραφή) ήταν σκακιστικό! Επίσης αναπτύχθηκε μια άλλη του πλευρά, αυτή του αθλήματος, με τη διοργάνωση πολλών τουρνουά με κορυφαίο αυτό για την ανάδειξη του Παγκοσμίου Πρωταθλητή. Αργότερα αναπτύχθηκαν και τα ομαδικά πρωταθλήματα με Σκακιστικές Ολυμπιάδες που συμμετέχουν πάνω από 160 χώρες. 


           Σαν άθλημα το Σκάκι έχει ένα χαρακτηριστικό που δεν το έχει κανένα άλλο σήμερα, με εξαίρεση τον Κλασσικό Αθλητισμό. Είναι διαδεδομένο σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Ο αριθμός των σκακιστών παγκοσμίως υπολογίζεται σε 650 εκατομμύρια! Πολύ πιο πάνω από τον αριθμό των ποδοσφαιριστών, των παιχτών του μπάσκετ ή οποιοδήποτε άλλου αθλήματος. Στην Ευρώπη είναι επίσης με διαφορά το νο 1 σχολικό άθλημα, μια πρωτιά που ισχύει και στην Ελλάδα μια που κάθε χρόνο παίζουν 10.000 παιδιά Σκάκι στα σχολικά πρωταθλήματα, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλο άθλημα. 

Άρα το Σκάκι είναι μοναχά ένα παιχνίδι; Σίγουρα όχι. Είναι και άθλημα. Είναι και κάτι άλλο μήπως; Οι σκακιστές θα σας πουν ότι είναι και τέχνη. Κάθε παρτίδα είναι και μια ξεχωριστή δημιουργία. Παρτίδες γίνονται γνωστές παγκοσμίως για την ομορφιά τους, ή μένουν στην ιστορία για τη σπανιότητά τους όπως η «Αθάνατη Παρτίδα» που παίχτηκε ανάμεσα στους Άντερσεν και Κιζερίνσκι στο Λονδίνο το 1851. 

          Είναι και κάτι άλλο όμως! Επιστήμη! Αρκεί να διαβάσει κάποιος την πλούσια βιβλιογραφία πάνω στη σκακιστική θεωρία για να πειστεί. Γι’ αυτό και η εκμάθηση Σκακιού από μικρή ηλικία, ακόμη και στις ηλικίες του Νηπιαγωγείου, θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα παιδιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλει στην καλλιέργεια της κριτικής και λογικής σκέψης, στην επινοητικότητα και φαντασία, στην ανάπτυξη μαθηματικών δεξιοτήτων και γενικότερα στην καλύτερη επίδοση στα σχολικά μαθήματα. Το γεγονός ότι ο παράγοντας τύχη παίζει μηδενικό ή ελάχιστο ρόλο, κάνει τα παιδιά να αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεών τους. Κάθε καλό αποτέλεσμα έρχεται γιατί έπαιξαν καλύτερα και κάθε κακό γιατί ο αντίπαλος ήταν ανώτερος και όχι περισσότερο τυχερός. Επίσης το παιδί μπορεί να παίξει με ίσους όρους εναντίον ενός μεγαλύτερου παιδιού ή ενήλικα, ή ενός ψηλότερου ή ακόμα και εναντίον ενός ανθρώπου με ειδικές ανάγκες. Η ηλικία, η μόρφωση, η σωματική διάπλαση, ο καιρός ή … τα ζώδια δεν έχουν σημασία. Ο καλύτερα προετοιμασμένος σκακιστής, αυτός που θα επιδείξει μεγαλύτερη φαντασία, μεθοδολογία, λογική σκέψη και αυτοσυγκέντρωση ταυτόχρονα θα κερδίσει. 

         Τα  παιδιά  του  Δημοτικού Σχολείου   Χαλανδρίτσας έχουν ξεκινήσει μαθήματα Σκάκι με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων από την αρχή της φετινής σχολικής περιόδου. Στο Σχολείο μας διδάσκουν δύο προπονητές, ο Ντίρλης Νίκος και η Αθανασίου Μαρία και υπάρχουν μαθητές από το Νηπιαγωγείο μέχρι και την ΣΤ’ τάξη.

Aναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου