Σελίδες

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Πώς θα γίνεις θέλεις δε θέλεις δωρητής οργάνων και πώς μπορείς να το αποφύγεις. Ναι, καλά....

Αγαπημένοι μου αναγνώστες, αν δεν τα μάθατε τα νέα, άντε θα σας τα πω εγώ για μια ακόμα φορά. Από χτες 1/6/2013 τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος για τη δωρεά οργάνων. Τι λέει; Τίποτα φοβερό. Το αντίθετο από ότι έλεγε ο προηγούμενος. Δηλαδή ενώ μέχρι χτες για να γίνεις δότης έπρεπε να κάνεις μια δήλωση ότι το επιθυμείς, τώρα πρέπει να κάνεις δήλωση ότι δεν επιθυμείς να γίνεις δότης διότι θεωρείσαι αυτομάτως τέτοιος θέλεις δε θέλεις.

Ουσιαστικά, σε περίπτωση που ο αποθανών δεν είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να γίνει δότης, θα μπορεί να γίνει αφαίρεση οργάνων.

Βέβαια ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων διευκρινίζει ότι σε καμία περίπτωση, δεν λαμβάνονται μοσχεύματα από αποβιώσαντα δότη, χωρίς τη συναίνεση της οικογένειάς του ή ενάντια στην αρνητική του δήλωση.

Συγκεκριμένα  ο νόμος προβλέπει ότι «η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».

Σε κάθε περίπτωση διασφαλίζεται ότι:
-Αν ο πολίτης, που είχε προβεί σε αρνητική δήλωση, αποβιώσει και είναι ιατρικά σε θέση να δωρίζει τα όργανά του, δεν θα πραγματοποιείται λήψη οργάνων.
-Η λήψη οργάνων θα επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που ο πολίτης δεν είχε κάνει αρνητική δήλωση και κατόπιν της έγγραφης συναίνεσης της οικογένειάς του.
-Σε περίπτωση άρνησης της οικογένειας, η δωρεά οργάνων δεν θα πραγματοποιείται, είτε ο εκλιπών είχε κάνει αρνητική δήλωση, είτε όχι.

Μέσω της  δυνατότητας «αρνητικής δήλωσης», διασφαλίζεται η άρνηση του πολίτη να γίνει δότης οργάνων, ακόμα και αν η οικογένειά του το επιθυμεί.

Μέχρι εδώ, βέβαια, θα πείτε, σιγά τα λάχανα, βρε παιδιά, γιατί τόση κουβέντα; Αμ, εδώ σε θέλω κάβουρα.
Αγαπημένε μου αναγνώστη, τι γίνεται με όλα αυτά τα άτομα που δεν έχουν οικογένεια ή που δεν αναζητούνται από κάποιον ή που απλά έχουν άλλα πιο σοβαρά και επείγοντα προβλήματα; Όλοι αυτοί γίνονται αυτομάτως υποψήφιοι δότες θέλουν δε θέλουν, έτσι δεν είναι; Και μη μου πείτε ότι θα πάνε να κάνουνε αρνητική δήλωση. Ξέρετε τι διαδικασία χρειάζεται για να κάνεις αρνητική δήλωση; Ρίξε μια ματιά για να ξέρεις:



Και
Απάντηση του ΕΟΜ στις 20/07/11:

Αγαπητέ Κύριε, Αγαπητή Κυρία,
Σας ευχαριστούμε που επικοινωνήσατε με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.).
Σχετικά με το αίτημά σας, σας ενημερώνουμε ότι ο νέος νόμος 3984/2011 (Α150) περί μεταμοσχεύσεων, ορίζει την έναρξη ισχύος της «εικαζόμενης» συναίνεσης» από 01/07/2013.
Μέχρι τότε ισχύει το καθεστώς της «κάρτας δωρητή οργάνων», όπου δότης μετά θάνατον μπορεί να γίνει μόνο όποιος είναι κάτοχος της σχετικής κάρτας, ή εφόσον συναινέσουν στη δωρεά των οργάνων του οι συγγενείς του.
Στο άρθρο 9 παρ. 2 του ν. 3984/11 προβλέπεται η έκδοση ειδικής Υπουργικής Απόφασης για τον τρόπο συλλογής των αρνητικών δηλώσεων, όμως αυτή δεν έχει ακόμη εκδοθεί, λόγω του πρόσφατου της ψήφισης του νέου νόμου.
Ο Ε.Ο.Μ. παρ όλα αυτά, προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες στη δήλωση της επιθυμίας τους, συγκεντρώνει τις δηλώσεις των πολιτών που εκφράζουν την άρνησή τους με τη διαδικασία του άρθρου 9 παρ. 3, που προβλέπει έγγραφη δήλωση της άρνησης με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του πολίτη από αρμόδια αρχή (Κ.Ε.Π., Αστυνομία κ.ο.κ.).
Σε περίπτωση που η άρνηση αυτή έχει εκφραστεί με τον ως άνω τρόπο, ΔΕΝ θα ληφθούν τα όργανα σε περίπτωση θανάτου του προσώπου. Διευκρινίζουμε εδώ ότι η δωρεά και η λήψη Οργάνων είναι εφικτή μόνο από εκλιπόντες με πιστοποιημένο εγκεφαλικό θάνατο που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σε θάνατο υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες η λήψη των οργάνων δεν είναι εφικτή.
Η «αρνητική δήλωση» αποστέλλεται στον Ε.Ο.Μ. ταχυδρομικά, πρωτοκολλείται και να καταχωρείται σε σχετικό αρχείο, η ισχύς του οποίου θα ξεκινήσει από 01/07/2013. Το πιστοποιητικό που θα εκδίδεται από το «αρνητικό μητρώο» θα σας αποσταλεί κατόπιν της έκδοσης της σχετικής Υπουργικής απόφασης και όχι νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.
Επισημαίνουμε ότι στη δήλωση θα πρέπει να πιστοποιείται το γνήσιο της υπογραφής, να αναφέρεται ρητά η άρνηση (π.χ. «σε περίπτωση θανάτου δεν επιθυμώ να ληφθούν τα όργανά μου προς μεταμόσχευση») ενώ θα πρέπει να αναγράφονται τα εξής προσωπικά στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, αρ. δελτίου ταυτότητας / διαβατηρίου, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κατοικίας με Τ.Κ. και τηλέφωνο επικοινωνίας
Οι δηλώσεις θα πρέπει να αποστέλλονται στη διεύθυνση:
Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων
Τμήμα Προώθησης Δωρεάς Ιστών & Οργάνων
Αν. Τσόχα 5, 11521 Αθήνα
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.
Αθηνά Βαρτζιώτη
Τμήμα Προώθησης Δωρεάς Ιστών & Οργάνων
Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων
Αν. Τσόχα 5, Αθήνα 11521
τηλ. 213 2027021, 213 2027000
φαξ 213 2027032, 210 7255066
e-mail avartzioti@eom.greom@eom.gr

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ
 

1 σχόλιο:

  1. Η πράξη της δωρεάς οργάνων είναι σίγουρα ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει ένας άνθρωπος στον συνάνθρωπο του. Στην θεωρία καλό είναι που όλοι μας είμαστε δωρητές, ΑΛΛΑ υπό κάποιες προϋποθέσεις .

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ :

    -Όταν ο ανθρώπινος πόνος δεν γίνεται εμπόριο από τους φαρμακέμπορους και τα τσιράκια τους γιατρούς.
    _Όταν οι εφημερίδες, κανάλια δημοσιεύουν τα ονόματα γιατρών που παρανομούν.
    _Όταν ο ιατρικός σύλλογος διαγράφει και δημοσιεύει στα ΜΜΕ και στην ιστοσελίδα τα ονόματα γιατρών που παρανομούν.
    _Όταν το φακελάκι στα δημόσια νοσοκομεία δεν πάει σύννεφο. Και μη τολμήσει να γράψει κανείς το αντίθετο.
    _Όταν πίσω από το ιατρικό απόρρητο δεν γίνεται επιλογή εύπορων ασθενών για μοσχεύματα.
    _Όταν στις μεταμοσχεύεις δεν μπουν ιδιωτικές κλινικές, που ζητούν απροκάλυπτα να πουλήσεις ότι έχει και δεν έχεις για να σώσεις το παιδί σου.
    _Όταν πίσω από τις λίστες αναμονής για μεταμοσχεύεις , κάθε ιδιώτης, θα μπορεί πίσω από το ιατρικό απόρρητο, να ελέγξει τι παίζει με την επιλογή ασθενών για μόσχευμα.
    _Όταν επιφανείς Έλληνες και ξένοι δεν βρίσκουν το ίδιο γρήγορα με τους ασήμαντος μόσχευμα.
    _Όταν μεγαλογιατροί με εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ το χρόνο, βίλες σε νησιά, πανάκριβα αυτοκίνητα και σκάφη, διώκονται από τον ιατρικό σύλλογο. (Αφού το ιατρικό επάγγελμα είναι λειτούργημα και δεν έχει σκοπό την κερδοσκοπία. Αλώστε έχουν ορκιστεί για αυτό και παραβαίνουν τον όρκο του).
    _Όταν συγκεκριμένα ευγενή ταμεία καλοβολεμένων δημοσίων υπάλληλων δεν τους παρέχουν ιατρική κάλυψη ιδιωτικών κλινικών.
    _Όταν τα δημόσια νοσοκομεία δεν απαγορεύουν στις κάμερες των ΜΜΕ να ελέγξουν, και καλά λόγω ιατρικού απόρρητου.

    Γενικά πίσω από τα απόρρητα - Νομικά, Στρατιωτικά, Ιατρικά, Δημοσιογραφικά, ανοίγονται δρόμοι για παιχνίδια κάτω από το τραπέζι.

    Όταν κάποιος χρειάζεται μόσχευμα δεν είναι επιλογή του να πάει με το σταυρό στο χέρι, να το βρει. Είναι ανθρώπινο αντανακλαστικό να πουλήσει ότι έχει και δεν έχει, να λαδώσει τους πάντες, για να έχει προτεραιότητα και να σώζει την ζωή την δική του, ή του παιδιού του.

    Ο γιατρός θα είναι αδέκαστος ή θα κοιτάξει την χλιδή και την ζωή χαρισάμενη της οικογένειας του;

    Όσοι πιστεύετε πως μόνο σπάνιες μεμονωμένες περιπτώσεις γιατρών με την παρέιτσα τους θα θησαυρίσουν πάνω στο πτώμα σας, ΜΗ αρνηθείτε να είστε δωρητές.

    ΕΓΩ πιστεύω πως όλοι πρέπει να είμαστε δωρητές και ας είναι σάπιο το σύστημα. Είναι σημαντικό να σώσουμε μια ζωή ενός αγνώστου και ας τύχει να είναι πιο πονηρούλης, καπάτσος και φραγκάτος από τους άλλους φουκαράδες.
    Αλλά κάπου με χαλάει, που κάποιοι ενδεχομένως , να πιουν στην υγεία του κορόιδου (του πτώματος δηλαδή).


    ΑπάντησηΔιαγραφή