Σελίδες

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

''Θεριεύει'' η πείνα και στην Πάτρα ή αλλιώς τι στην ευχή κάνουμε στα παιδιά μας!

Εκατοντάδες παιδιά βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπα με τον Εφιάλτη της πείνας, η οποία έχει χτυπήσει την «πόρτα» και σε περιοχές της Πάτρας, προκαλώντας ανησυχία και έντονο προβληματισμό.
 
Τα αποτελέσματα της ειδικής έρευνας που έγινε στα σχολεία όλης της χώρας, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα συσσιτίων είναι σοκαριστικά. Ένα στα τρία παιδιά που συμμετέχουν στα σχολικά συσσίτια είναι αντιμέτωπο με τον εφιάλτη της πείνας, ενώ τέσσερα στα δέκα ζουν καθημερινά με την αγωνία ότι στο άμεσο μέλλον θα πεινάσουν.
 
Η ευρύτερη περιοχή της Πάτρας συγκαταλέγεται στον «μαύρο» κατάλογο των 30 περιοχών της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά πείνας. Βάσει της ειδικής έρευνας που έκανε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, η Παραλία Πατρών βρίσκεται στην 8η θέση του καταλόγου και η Πάτρα στην 24η προκαλώντας σοκ για το τι μέλλει γενέσθαι.
 
ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Κατά το περασμένο σχολικό έτος (Σεπτέμβριος 2012 - Ιούνιος 2013) δόθηκαν σε 152 σχολεία οικονομικά και κοινωνικά ευπαθών περιοχών σε όλη την Ελλάδα ειδικά ερωτηματολόγια, τα οποία συμπληρώθηκαν από τους γονείς των μαθητών. Τα μεγαλύτερα προβλήματα (ποσοστό ύπαρξης πείνας άνω του 30%) κατεγράφησαν στην Παλαιοχώρα, στην Κουλούρα, στην Καψοχώρα και στην Κορυφή Ημαθίας, στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στο Τραγανό Ηλείας, στην Παραλία Πατρών και στην Αττική σε διάφορες περιοχές.


Οι διαπιστώσεις που προκύπτουν από τις απαντήσεις των γονιών στο ερωτηματολόγιο της έρευνας μόνο ως δραματικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Πίσω από τον επιστημονικό όρο «επισιτιστική ανασφάλεια» η έρευνα κατέγραψε την αγωνία χιλιάδων οικογενειών, που είτε δεν ξέρουν εάν θα έχουν φαγητό στο τραπέζι τους την επόμενη ημέρα είτε βιώνουν ήδη το δράμα της πείνας.
 
ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Στην ερώτηση «ανησυχούσατε ότι θα τελειώσουν τα τρόφιμα πριν να έχετε χρήματα να αγοράσετε κι άλλα;» 11.207 οικογένειες (71,8%) απάντησαν είτε «συχνά» είτε «μερικές φορές» και μόνο 4.415 (28,3%) απάντησαν «ποτέ».
Στην ερώτηση «τα τρόφιμα που αγοράσατε τελείωσαν και δεν είχατε χρήματα να αγοράσετε άλλα;» 8.146 γονείς (52,5%) απάντησαν «συχνά» ή «μερικές φορές» και 7.358 (47,5%) απάντησαν «ποτέ».
 
Ένα 18,9% αποκτά κατηγορηματικά «ναι» στην ερώτηση «πεινούσατε αλλά δεν φάγατε;» και το 17,2% παραδέχεται ότι έχει χάσει βάρος λόγω της πείνας. Το 47% των οικογενειών δηλώνει ότι συχνά ή μερικές φορές δεν είχε τη δυνατότητα να προσφέρει στα παιδιά του κατάλληλα γεύματα, το 14% ότι έχει αναγκαστεί να μειώσει το μέγεθος της μερίδας των παιδιών του στο τραπέζι και το 8,4% ότι πεινάει γιατί δεν έχει καθόλου φαγητό.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, μόνο το 35,8% αισθάνεται σιτιστική ασφάλεια, ενώ το 64,2% νιώθει επισιτιστική ανασφάλεια, με ή χωρίς ύπαρξη πείνας. Ειδικότερα, στο 26,9% των συμμετεχόντων καταγράφηκε επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας (μέτρια ή σοβαρή), ενώ στο 37,3% παρατηρήθηκε επισιτιστική ανασφάλεια χωρίς ύπαρξη πείνας.
 
60% ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Οι διευθυντές και οι υπεύθυνοι προγράμματος των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα άλλο ερωτηματολόγιο, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Το πιο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από τις δηλώσεις τους είναι ότι το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν άμεσο επισιτιστικό πρόβλημα φτάνει το 60%!

Πηγή: http://www.dete.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου