Σελίδες

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ποιοι Βουλευτές Δουλεύουν και Ποιοι Βαριούνται στη Βουλή;

Έτσι για να ΄χουμε το νου μας ποιοι δουλεύουν πολύ και ποιοι μας δουλεύουν πολύ...

Το Κοινοβούλιο μιας χώρας κωδικοποιείται συνήθως στο δημόσιο λόγο ως ο «ναός της δημοκρατίας». Είναι ο χώρος που αποτυπώνεται η λαϊκή βούληση , έτσι όπως διαμεσολαβείται από το έργο των εκλεγμένων βουλευτών. Όλα αυτά είναι καλά για τα εγχειρίδια πολιτικής επιστήμης. Στην πράξη όμως χωλαίνουν τα πράγματα -ειδικότερα στο σκέλος της «διαμεσολάβησης»  καθώς συχνά η μετεκλογική δραστηριότητα των βουλευτών δεν έχει ουδεμία σχέση με τις προεκλογικές εκστρατείες τους.

Τον τελευταίο καιρό οι τηλεοπτικοί μας δέκτες γεμίζουν με ρεπορτάζ για τα άδεια έδρανα του Κοινοβουλίου. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μέρες που το καφενείο της Βουλής έχει πολύ περισσότερο κόσμο απ’ ότι η αίθουσα της Ολομέλειας. Από την άλλη η συστηματική απαξίωση του Κοινοβουλίου και η συλλήβδην καταδίκη των βουλευτών ως αδιάφορων και αργόσχολων, πέρα από επικίνδυνη είναι και αναληθής. Στην πραγματικότητα ορισμένοι είναι εργατικοί. Με απλά λόγια η ελληνική Βουλή μοιάζει με σχολική τάξη που αποτελείται από «κοπανατζήδες», τα συνήθη «φυτά» του πρώτου θρανίου και τους μέτριους μαθητές.

To Job Description του Έλληνα Βουλευτή


Στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα των βουλευτών άπτεται η παρακολούθηση του νομοθετικού έργου όταν τα νομοσχέδια τίθενται προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή καταρχήν και στη συνέχεια στην Ολομέλεια και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος που ασκείται μέσω της κατάθεσης ερωτήσεων. Οι ερωτήσεις διακρίνονται σε απλές, επίκαιρες και επερωτήσεις. Οι επίκαιρες πρέπει να απαντώνται προφορικά από τον αρμόδιο Υπουργό η τον Πρωθυπουργό. Επιπλέον οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικά με κάποια δημόσια υπόθεση αλλά και να καταθέτουν αναφορές πολιτών που περιλαμβάνουν τα παράπονα ή τα αιτήματά τους. Η συμμετοχή στις τακτικές επιτροπές προβλέπει μια έξτρα αμοιβή της τάξης των 50 ευρώ για κάθε συνεδρίαση για τους βουλευτές που συμμετέχουν.

Απόντες Καραμανλής και Παπανδρέου

Από τον Ιούνιο του 2012 που συγκροτήθηκε η συγκεκριμένη Βουλή μέχρι και το Δεκέμβρη του 2013 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι το «κακό παράδειγμα» το δίνουν οι πρωθυπουργοί, πρώην και εν ενεργεία. Αρχίζοντας λοιπόν την κατάταξη αντίστροφα, από το τέλος, τη χειρότερη επίδοση έχει με διαφορά ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης Κώστας Καραμανλής. Η περιβόητη «σιωπή του Καραμανλή» τηρείται με θρησκευτική σχεδόν ευλάβεια και στο Κοινοβούλιο.  Συγκεκριμένα, ο τέως Πρωθυπουργός δεν έχει κάνει καμία ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν έχει καταθέσει καμία ερώτηση ή αναφορά, ούτε έχει συμμετάσχει σε καμία επιτροπή. Ομοίως και ο Γιώργος Παπανδρέου, φαίνεται ότι προτιμά τις διαλέξεις οικονομικής πολιτικής στο Χάρβαρντ, με αποτέλεσμα να απουσιάζει συχνά από την αίθουσα του Κοινοβουλίου. Έχει πραγματοποιήσει μόλις μία ομιλία στην Ολομέλεια, δεν έχει καταθέσει καμία ερώτηση ή αναφορά αλλά έχει 32 συμμετοχές σε επιτροπές.

Απών ο Σαμαράς από την «ώρα του πρωθυπουργού»

Ο τωρινός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επίσης δεν έχει καταθέσει καμία ερώτηση ή αναφορά, ούτε έχει συμμετάσχει σε καμία επιτροπή. Βέβαια αυτό συνηθίζεται για τους εν ενεργεία πρωθυπουργούς. Αυτό που δε συνηθίζεται είναι να έχουν μόλις επτά ομιλίες στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ειδικά σε περιόδους τόσο πυκνής νομοθετικής παραγωγής και τόσο έντονης πολιτικής πόλωσης. Στον Κανονισμό της Βουλής  προβλέπεται ότι ο Πρωθυπουργός μια φορά την εβδομάδα απαντά σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που απευθύνονται στον ίδιο, στην λεγόμενη «ώρα του πρωθυπουργού» κάθε Παρασκευή. Μόνο που ο πρωθυπουργός δεν είναι εκεί. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ίσως ο μόνος Πρωθυπουργός από το 1990 που θεσπίστηκε ο συγκεκριμένος θεσμός -με εξαίρεση την τριετία 1993 - 1996 που καταργήθηκε-  που δεν εμφανίστηκε ποτέ στη συγκεκριμένη ώρα και δεν έχει απαντήσει σε καμία ερώτηση. Ο Κώστας Σημίτης απάντησε συνολικά 71 ερωτήσεις από το 1996 έως το 2004, ο Κώστας Καραμανλής 21 την περίοδο 2004 – 2009,  ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε 17 ερωτήσεις, ακόμα και ο Λουκάς Παπαδήμος πρόλαβε να απαντήσει σε τρεις ερωτήσεις σε μόλις επτά μήνες διακυβέρνησης.

Το έργο των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Από τους πολιτικούς αρχηγούς τα σκήπτρα στις παρεμβάσεις κρατάει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει 29 ομιλίες στην ολομέλεια, έχει καταθέσει 39 ερωτήσεις (εκ των οποίων οι 17 επίκαιρες προς τον πρωθυπουργό και απαντήθηκαν οι 12 από Υπουργούς, ενώ οι πέντε έμειναν αναπάντητες) και έχει συμμετάσχει σε 55 συνεδριάσεις επιτροπών. Λαλίστατος είναι και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος με 40 ομιλίες και 20 ερωτήσεις. Ακολουθεί η Αλέκα Παπαρήγα από το ΚΚΕ με 23 ομιλίες και 17 ερωτήσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος με 19 ομιλίες και επτά επιτροπές, ο προφυλακισμένος για σύσταση για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος με 13 ομιλίες και δύο ερωτήσεις και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης με 10 ομιλίες και μία ερώτηση.

Οι περισσότερες ομιλίες στην Ολομέλεια

Από τους βουλευτές τις περισσότερες ομιλίες στην Ολομέλεια έχει κάνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς (156). Ακολουθούν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία (133), ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΠΑΣΟΚ (122),  ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή (100) και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ (93). Την εικοσάδα συμπληρώνουν από τη Νέα Δημοκρατία ο Μάκης Βορίδης και η Σοφία Βούλτεψη, από το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης, από το ΠΑΣΟΚ ο Απόστολος Κακλαμάνης, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες η Μαρία Κόλια Τσαρουχά, η Μαρία Χρυσοβελώνη και ο Κωσταντίνος Γιοβανόπουλος, από τη Χρυσή Αυγή ο Χρήστος Παππάς, από τη Δημοκρατική Αριστερά ο Νίκος Τσούκαλης, η Ασημίνα Ξηροτύρη και ο Βασίλης Οικονόμου και από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος και ο Σπύρος Χαλβατζής.

Οι περισσότερες ερωτήσεις

Τις περισσότερες ερωτήσεις έχει υπογράψει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος (1750). Ακολουθούν ο Ελευθέριος Αυγενάκης από τη Νέα Δημοκρατία (1139), η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (873), ο Δημήτρης Στρατούλης από το ΣΥΡΙΖΑ (603) και ο Θόδωρος Κωνσταντινίδης από το ΚΚΕ (581). Αμέσως μετά είναι η Ελένη Γερασιμίδου επίσης από το ΚΚΕ. Στην πρώτη εικοσάδα βρίσκουμε επίσης από τη Νέα Δημοκρατία το Γεώργιο Καρασμάνη και τον Άδωνη Γεωργιάδη. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει την τιμητική της σ’ αυτή την κατηγορία με  το Γιάννη Σταθά, τον Τάσο Κουράκη, τη Μαρία Κανελλοπούλου, το Θανάση Πετράκο, το Χρήστο Καραγιαννίδη, τη Χαρά Καφαντάρη και τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά δε υπάρχει κανένας βουλευτής στην πρώτη εικοσάδα, ενώ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες βρίσκουμε τον Τέρενς Κουίκ , το Γιάννη Δημαρά, το Γαβριήλ Αβραμίδη και τη Μαρία Χρυσοβελώνη. Από τη Χρυσή Αυγή μόνο ο επίσης προφυλακισμένος φερόμενος ως υπαρχηγός της οργάνωσης, Χρήστος Παππάς.

Οι περισσότερες συμμετοχές σε επιτροπές

Τις περισσότερες συμμετοχές σε επιτροπές έχουν από τη Νέα Δημοκρατία οι βουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Κωνσταντίνος Τασούλας, Αλέξανδρος Κοντός, Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Ορφανός, Γιώργος Κοντογιάννης, Ελευθέριος Αυγενάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Δημήτρης Τσουμάνης, Γιώργος Βλάχος και Στάθης Κωνσταντινίδης. Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Θοδωρής Δρίτσας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας. Από τη Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο Γιώργος Γερμενής. Από το ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου και ο Σπύρος Χαλβατζής.

Στον αντίποδα καμία ομιλία δεν έχουν κάνει στην ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Καρδίτσα Γιώργος Αναγνωστόπουλος, η βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας Γεωργία Μαρτίνου, ο βουλευτής Β’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος δήμαρχος Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μπασιάκος και ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Γερμανίδης. Αντιστοίχως καμία ερώτηση δεν έχουν υπογράψει οι εξής βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: Δημήτρης Αβραμόπουλος, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, Θόδωρος Καράογλου, Σίμος Κεδίκογλου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Νότης Μηταράκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Τραγάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Κωστής Χατζηδάκης. Το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Από τους εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς και υφυπουργούς πιο συχνό παρών δίνουν ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης με 103 ομιλίες. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης με 46 ομιλίες, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με 41 ομιλίες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς με 37 ομιλίες και υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου με 29 ομιλίες. Εξαιρετικά φειδωλοί στις παρεμβάσεις τους αποδείχθηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας με 13 ομιλίες, η αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά με οκτώ ομιλίες, ο Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης με 6 ομιλίες και ο Υφυπουργός για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση παντελής Καψής με πέντε ομιλίες.

Τώρα θα μου πεις η συχνότητα των παρεμβάσεων στη Βουλή δεν είναι το μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης του έργου των βουλευτών, η ψήφος τους σε κρίσιμες συγκυρίες είναι μάλλον πιο σημαντική -μας επηρεάζει άμεσα. Όμως, σίγουρα δεν είναι αμελητέο.

Πηγή:  http://www.vice.com
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου