Σελίδες

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Έκανε πίσω το ΥΠΕΚΑ σε σειρά διατάξεων για τα δάση

Μετά τις έντονες αντιδράσεις από βουλευτές του Κοινοβουλίου -συμπεριλαμβανομένου του ΠαΣοΚ- και τη συλλογή 45.000 υπογραφών από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και  Avaaz, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς αποφάσισε την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων στο νομοσχέδιο περί πράξεων εισφοράς σε γη και χρήματα προκειμένου να απαλειφθούν όποιες  υπόνοιες υπάρχουν για σκοπιμότητες. 


Ο κ. Ταγαράς τόνισε πως οι διατάξεις αποσύρονται καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να υπάρχουν προβληματισμοί και ερμηνείες ότι δημιουργούνται κενά στο προστατευτικό πλαίσιο για τα δάση.

Ο κ. Ταγαράς απέσυρε τρεις παραγράφους που αφορούν στην αναμόρφωση του δασικού χάρτη μετά την ανάρτησή του, σημειώνοντας πάντως ότι το πρόβλημα θα προκύψει στο μέλλον και τότε η Βουλή θα κληθεί και πάλι να το αντιμετωπίσει. Ειδικά για το ζήτημα της γεωργικής χρήσης σε δασικές εκτάσεις, η διόρθωση έγινε μετά από επισημάνσεις πολλών βουλευτών ότι πρέπει να διευκρινισθεί πως δεν θα υπάρχουν κτίσματα σε δασικές εκτάσεις.

Ειδικότερα,  στο επίμαχο άρθρο 12 το οποίο αφορά τα δάση και τις δασικές εκτάσεις αφαιρούνται οι εξής παράγραφοι:

- Παράγραφος 2, η οποία προέβλεπε ότι αν ο χαρακτηρισμός μιας περιοχή ή τμήματος επιφανείας της έχει γίνει με έγγραφα πληροφοριακού χαρακτήρα του αρμόδιου Δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών μετά την 11η Ιουνίου 1975, χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη ενδικοφανής διαδικασία θεωρείται τελεσίδικος και ο χαρακτήρας της έκτασης δεν επανεξετάζεται.

- Παράγραφος3, η οποία επέτρεπε την άρση της
αναδάσωσης αν μετά από πενταετία αποδεικνύεται το ανέφικτο της αναδασώσεως.

- Παράγραφοι 9, 10 και 11,  βάσει των οποίων άλλαζε ο ρόλος των δασικών χαρτών ως μέσο οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης, καθώς επέτρεπε την αναμόρφωση του δασικού χάρτη «με τη διαγραφή εκτάσεων, οι οποίες συνεπεία πράξεων αρμοδίων οργάνων δεν υπάγονται ή θα πάψουν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία και των εκτάσεων που εσφαλμένα αποτυπώθηκαν και συμπεριλήφθηκαν σε αυτόν κατά την κατάρτισή του».

Η παράγραφος 4, βάσει της οποίας, παρανόμως εκχερσωμένες εκτάσεις το διάστημα 1975 – 2007,  μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γεωργική χρήση, συμπληρώνεται με την εξής φράση: «Η αγροτική γεωργική χρήση δεν περιλαμβάνει κανενός είδους κτίσμα».


Επίσης, αλλαγές έγιναν και στην παράγραφο 8. Η συγκεκριμένη διάταξη προέβλεπε αναστολή προστίμων και πρωτοκόλλων κατεδάφισης και παρέτεινε για μια τριετία – προκειμένου να λάβουν έγκριση επέμβασης, περιβαλλοντικούς όρους και τα υπόλοιπα απαραίτητα έγγραφα - τη λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, πτηνοτροφείων, μελισσοκομείων, εκτροφείων θηραμάτων, υδατοκαλλιεργειών, εκτροφείων γουνοφόρων ή άλλες συναφείς κτηνοτροφικές μονάδες, ιερών ναών, εγκαταστάσεων πολιτιστικού χαρακτήρα και κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης,  τα οποία είχαν  εγκατασταθεί παρανόμως σε δάση και δασικές εκτάσεις.  Τελικά η αναστολή θα ισχύσει μόνον για τους ιερούς ναούς.

Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=661387
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου