Σελίδες

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Πώς μια καταπληκτική δασκάλα έφερε το CERN σε ένα δημοτικό σχολείο της Αθήνας

Και ξαφνικά 12 Ελληνόπουλα, μέσα από ένα καταπληκτικό πρόγραμμα που πραγματοποίησε η δασκάλα τους, βρέθηκαν στο CERN!!! Στην επίσημη μάλιστα ιστοσελίδα του το CERN έχει αναρτήσει ένα πολύ ενδιαφέρον και αισιόδοξο μίνι ντοκιμαντέρ με τίτλο «Παίζοντας με τα πρωτόνια», που παρουσιάζει το πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού το οποίο υλοποίησαν η κ. Τίνα Νάντσου, δασκάλα της Σχολής Χιλλ και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του CERN, κ. Άγγελος Αλεξόπουλος.  


Η ανέλπιστη συνεργασία του αθηναϊκού σχολείου με το κέντρο ερευνών με έκανε να ξαναψάξω για το CERN και να διαβάσω, εν συντομία την ιστορία του:    To CERN διατηρώντας τη σύντμηση (ακρωνύμιο) της αρχικής ονομασίας του Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 20 κράτη-μέλη*, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος. Η κύρια λειτουργία του αφορά την παροχή επιταχυντών σωματιδίων και άλλων υλικοτεχνικών υποδομών που χρειάζονται για την πειραματική έρευνα στο πεδίο της φυσικής υψηλών ενεργειών. Στο CERN λειτουργούν επομένως πολλοί επιταχυντές, ένας εκ των οποίων είναι ο LHC (Μέγας Επιταχυντής Αδρονίων), ο οποίος αναπτύσσεται σε υπόγεια κυκλική σήραγγα περιφέρειας 27 χιλιομέτρων που επιτρέπει στα πρωτόνια να επιταχύνονται σε πολύ υψηλές ενέργειες.


Γράφει στη σελίδα του το CERN:    Η Τίνα Νάντσου είναι δασκάλα δημοτικού στη Σχολή Χιλλ της Αθήνας, και πριν από ένα χρόνο περίπου ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Παίζοντας με τα Πρωτόνια». Και το έκανε, σε συνεργασία με το CERΝ, με στόχο να εμφυσήσει στους μαθητές της το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό για τη φυσική των σωματιδίων.

Μαζί έφτιαξαν το παρακάτω βίντεο (σκην. Στέλλα Τσικρικά) που καταγράφει την πρόοδο του προγράμματος από τη γέννησή του στην τάξη της κυρίας Νάντσου μέχρι και την επίσκεψη 12 τυχερών μαθητών στο CERN.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή ελληνική διδακτέα ύλη, οι μαθητές αρχίζουν να μαθαίνουν τις βασικές δομές της φυσικής σε ηλικία 11 ετών. Η Σχολή Χιλλ, όμως, φέρνει τους μαθητές της σε επαφή με την κατανόηση του φυσικού κόσμου ήδη από τα 7 τους χρόνια μέσα από δημιουργικά πειράματα. Όταν η κυρία Νάντσου παρακολούθησε ένα σεμινάριο με τίτλο «Physics Teacher's Programme at CERN» τον Αύγουστο του 2013, αποφάσισε να δημιουργήσει μία ομάδα, σε συνεργασία με τον Άγγελο Αλεξόπουλο, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του CERN, με σκοπό να εμπνεύσει τους νεότερους μαθητές να ενδιαφερθούν για τη φυσική των σωματιδίων και για το ινστιτούτο CERN εν γένει.



Η κ. Νάντσου δήλωσε: "Η διαδικασία ήταν συγκλονιστική. Η έρευνα που χρειάστηκε να κάνω για να φτιάξω το πρόγραμμα, οι συναντήσεις μου με τον Άγγελο Αλεξόπουλο, η επαφή μου με πολύ σημαντικούς επιστήμονες με βοήθησε να αλλάξω τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα και αυτό δεν είναι μία υπερβολή. Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα μου δινόταν η ευκαιρία να συναντήσω τόσο σημαντικούς επιστήμονες, να συνομιλήσω μαζί τους και να έχω τη χαρά να επισκεφθούν και να συνομιλήσουν με τους μαθητές μου. Ο ενθουσιασμός που βίωνα στη σχολική τάξη κατά τη διάρκεια του προγράμματος, με έκανε να θέλω όλο και πιο πολύ να συνεχίσω την προσπάθεια και να βελτιώσω το project. Τι να πω ότι πέρυσι ζούσα για το πρόγραμμα; Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα είχα την τιμή να έχω στην τάξη μου το ίνδαλμά μου από τα φοιτητικά μου χρόνια, τον κορυφαίο καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλο. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έχω τη χαρά να ταξιδέψω με τους μαθητές μου στη Γενεύη και να μοιραστώ μαζί τους το πάθος μου για τη σύχρονη Φυσική. Οι εκπαιδευτικοί αξίζει να ακολουθούμε το όνειρό μας μέσα στην τάξη. Δημιουργεί έναν ενθουσιασμό και ξυπνάει το κέφι στους μαθητές μας. Το μυστικό για να αγαπήσουν τα τα παιδιά την επιστήμη και την έρευνα είναι να την αγαπήσουμε πρώτα εμείς!".

Μάθετε περισσότερα:  http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/54282
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου