Σελίδες

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Το σχέδιο του 1994 για μια «Ευρώπη-πυρήνα» και πώς ο Σόιμπλε χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως πειραματόζωο

Ως το εργαλείο μέσα από το οποίο θα πραγματοποιήσει ένα όραμα, άνω των 20 ετών, βλέπει ο απρόβλεπτος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Ελλάδα. Μπορεί στην Ελλάδα το άκουσμα και μόνο του ονόματός του να προκαλεί πολλά συναισθήματα, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι ειδικά μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα και όσο ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν στη θέση του υπουργού Οικονομικών βρέθηκε κοντά στην πραγματοποίηση αυτού του ονείρου…


Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό το Σεπτέμβριο του 1994, όταν ανέπτυξε τη θεωρία του για την Ευρώπη σε κοινό άρθρο του με τον θεωρητικό της χριστιανοδημοκρατίας Καρλ Λάμερς για μια «Ευρώπη-Πυρήνα» γνωστή ως Kerneuropa.

Με αυτό το άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Γαλλική εφημερίδα Monde εξηγούσε το όραμά του για την Ευρώπη και το κοινό νόμισμα όπου θα αναπτύσσονταν ομόκεντροι κύκλοι με κλιμακούμενους βαθμούς ολοκλήρωσης. Στον πυρήνα της Ευρώπης, τότε θα ήταν η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Το σχέδιο μπήκε στο ψυγείο όμως ο ίδιος δεν το ξέχασε ποτέ.

Το ξαναέβγαλε από τα συρτάρια και είδε την Ελλάδα ως τη μεγάλη ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Το επανέφερε πάντα με αφορμή τους Έλληνες στους Financial Times  και πάλι μαζί με τον Λάμερς. «Για να επιτευχθεί πρόοδος σε όλους αυτούς τους τομείς, θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την προσέγγιση, που απέδειξε την ισχύ της από το 1994: Να δημιουργηθούν πυρήνες συνεργασίας εντός της ΕΕ, που δίνουν τη δυνατότητα σε μικρότερες ομάδες πρόθυμων κρατών- μελών να προχωρήσουν» έγραψαν.

Ο Σόιμπλε, υπέρμαχος της «Kerneuropa», δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του την ιδέα του.

«Η ταχύτητα μιας νηοπομπής είναι ίση με την ταχύτητα του πιο αργού πλοίου» λένε οι υπέρμαχοι της Kerneuropa. Κατά τη γνώμη τους αυτό καθυστερεί τη φυγή προς τα εμπρός για τον σκληρό πυρήνα. Έτσι μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων θα είναι γεγονός και κάθε ένας, ανάλογα με το κουστούμι που φοράει θα μπαίνει στον δικό του κύκλο…

Οι διαρκείς προσπάθειες του Σόιμπλε να κάνει πράξη η Ελλάδα το όραμά του

Αναμφίβολα ο Βόμφγκανγκ Σόιμπλε έχει επιχειρήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να κάνει πράξη τουλάχιστον την αρχή του οράματός του. Το έχει προτείνει πολλές φορές στην Ελλάδα, το προτείνει ακόμη και σήμερα και επιθυμεί διακαώς να βρει τους ανθρώπους που θα το υλοποιήσουν.

Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια του κ. Σόιμπλε να περάσει το σχέδιο του στη φάση της εφαρμογής ήταν το 2011 και το 2012.

Ήταν τότε που η Ελλάδα ήταν πάλι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Μάλιστα για όσα έγιναν εκείνη την εποχή ο ίδιος δεν παραδέχεται και πολλά, αλλά τον αποκάλυψε ο τότε Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ενώ αποκαλύψεις για… υπόγεια έχει κάνει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Είναι φανερό ότι από το 2011 ο κ. Σόιμπλε είχε έτοιμα σενάρια για bunk run, κλείσιμο τραπεζών, grexit και πραγματοποίηση του ονείρου του. Η πρόταση του Σόιμπλε έγινε στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 στο ξενοδοχείο Μonopol στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Ο κ. Βενιζέλος πήγε τότε – επί κυβέρνησης Παπανδρέου – στο υπόγειο του ξενοδοχείου στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου τον περίμενε Βόλφκανγκ Σόιμπλε. Πριν συμφωνήσουν με το δεύτερο πρόγραμμα και χωρίς περιστροφές ο Γερμανός υπουργός του είπε «μήπως πρέπει να μετατρέψουμε το πρόγραμμα σε ένα πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ;». Αμέσως η Γ. Άσμουσεν, που τον συνόδευε πήρε τη σκυτάλη και είπε: «έχουμε και το σχέδιο έτοιμο, θα μπορεί να παίρνει ο κάθε πολίτης 50–100 ευρώ την εβδομάδα από τα μηχανήματα τα τραπεζικά, θα υπάρξει μία ομαλή έξοδος».

Είναι φανερό λοιπον ότι ήδη από το 2011 η Γερμανία είχε συντάξει αναλυτικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο περιελάμβανε και πλάνο για τον περιορισμό
κίνησης κεφαλαίων, ώστε να αποφευχθεί η φυγή καταθέσεων (bank run) και να υπάρξει ένα βελούδινο διαζύγιο με το κοινό νόμισμα.

Τότε αυτό το σχέδιο απορρίφθηκε. Όμως ο Σόιμπλε δεν το πέταξε… Το έβαλε στο συρτάρι και το έβγαλε 10 μήνες μετά!

Το γερμανικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είχε παρουσιάσει στα τέλη Ιουλίου 2012 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον τότε Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ο Γκάιτνερ στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ με τίτλο «Stress Test» περιγράφει ότι κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ευρώπη επισκέφθηκε το νησί Σιλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, για να συναντήσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Εκεί, υποστηρίζει, ότι ο Σόιμπλε του δήλωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ευρώπη οι οποίοι συνεχίζουν να νομίζουν ότι είναι εύλογη, ακόμα και επιθυμητή, η στρατηγική να διωχθούν οι Έλληνες εκτός της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ η σκέψη του  Σόιμπλε ήταν ότι με την Ελλάδα εκτός, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η Ευρωζώνη, αφενός διότι ο γερμανικός λαός δεν θα εκλάμβανε τη βοήθεια προς την Ευρώπη ως στήριξη των Ελλήνων, αφετέρου γιατί η ελληνική έξοδος θα τρομοκρατούσε αρκετά την Ευρώπη.

Ο εμπνευστής πίσω από το σχέδιο Σόιμπλε και οι προτάσεις Βαρουφάκη – Λαπαβίτσα

Όπως όλοι έχουν καταλάβει μέχρι και σήμερα ο Σόιμπλε προτείνει και ξαναπροτείνει το grexit με τους δικούς του όρους που τους μεταβάλει κάθε φορά για να γίνει αποδεκτό.

Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα και όσο ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών το σχέδιο του Σόιμπλε επανήλθε και βρέθηκε στο προσκήνιο, ενώ λίγο έλειψε να γίνει πράξη μέσω των IOUs που πρότεινε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης σε μία από τις δεκάδες τελευταίες συνεντεύξεις του είπε οτι το grexit ήταν στο μυαλό του από την πρώτη στιγμή, ενώ σε άρθρο του στον Guardian έγραψε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνης «για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο». «Πεποίθησή μου είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη νομισματική ένωση για να εκφοβίσει τους Γάλλους και να τους κάνει να δεχθούν το μοντέλο του μιας πειθαρχημένης Ευρωζώνης», τονίζει.

«Ο Σόιμπλε είναι πεπεισμένος ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων χρειάζεται ένα Grexit για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», συνεχίζει ο Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία θέλει να κάνει την Ελλάδα παράδειγμα για να πειθαρχήσει τους Γάλλους.

Ωστόσο παρά τα όσα είπε στον Guardian ο ίδιος ο Γιάννης Βαρουφάκης πρότεινε η Ελλάδα να προχωρήσει σε παράλληλο νόμισμα, μια πρόταση που υπερασπίζεται με πάθος και ο Β. Σόιμπλε, αφού προφανώς τη θεωρεί ως το πρώτο βήμα για το grexit…

Ταυτόχρονα ο κ. Σόιμπλε, ακόμα και μετά την ψήφιση των μέτρων και του κειμένου της Συνόδου Κορυφής από την ελληνική Βουλή, επανήλθε και προασπίστηκε το grexit, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα χρησιμοποίησε το χρέος ως όχημα και είπε ότι αν η Ελλάδα φύγει προσωρινά από το ευρώ τότε θα κουρέψει και το χρέος της!

Πρόκειται για πρόταση που ουσιαστικά έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός Οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική για να μην προχωρήσει το τρίτο μνημόνιο.

Εκτός από όσα είπε στην ΚΟ ο κ. Λαπαβίτσας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι η έξοδος από το ευρώ και η διαγραφή χρέους είναι η μόνη εναλλακτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο κ. Λαπαβίτσας διευκρινίζει ότι η πρόταση αυτή δεν έχει καμία σχέση με όσα προτείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως φαίνεται από την απόλυτη άρνησή του να εξετάσει τη διαγραφή του χρέους. Ωστόσο ο κ. Σόιμπλε προτείνει ακριβώς το ίδιο. Έξοδο από το ευρώ και διαγραφή χρέους.

Οι προτάσεις του Σόιμπλε δεν είναι πάντα δικές του. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ακολουθεί το «γεράκι» της Γερμανίας, έναν απο τους πιο γνωστούς οικονομολόγους, τον Χανς Βέρνερ Ζιν.


Μόλις πριν ένα μήνα ο κ. Ζιν, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει, έστω και προσωρινά, από το ευρώ, με ταυτόχρονο κούρεμα του χρέους… Αυτή ακριβώς την πρόταση κάνει και ο κ. Σόιμπλε!

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo), είπε πως «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και απλώς καθυστερεί η διαδικασία να κηρυχθεί και επισήμως, κάτι που θα ήταν παράνομο αν ήταν ιδιωτική εταιρεία. Νομίζω πως ήρθε η ώρα για ένα μεγάλο κούρεμα χρέους και για πιο ριζοσπαστικά μέτρα που θα την βοηθήσουν».

Ο Ζιν είναι από τους πρώτους που εδώ και χρόνια μιλάει ανοιχτά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, άποψη στην οποία επιμένει και τώρα λέγοντας πως είναι δύσκολο να καταφέρει να λύσει τα προβλήματά της όσο παραμένει μέσα στο μπλοκ του ευρώ. Αυτή τη φορά, πάντως, πρόσθεσε πως αυτό το Grexit δεν χρειάζεται να είναι μόνιμο.

«Δεν είναι καλύτερο να έχουμε ένα πιο ευέλικτο ευρώ, αντί να προσπαθούμε να επιβάλουμε εσωτερική υποτίμηση; Η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει προσωρινά από το ευρώ, να περάσει σε ένα υποτιμημένο νόμισμα και στη συνέχεια να επιστρέψει. Το αντίθετο είναι η συνταγή για τη μεγιστοποίηση της ανεργίας και της αναταραχής», τόνισε χαρακτηριστικά.


Αν τελικά ο κ. Σόιμπλε θα καταφέρει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα και να κάνει πράξη το όραμά του πάντως θα φανεί σύντομα… Για την ώρα τίποτα δεν έχει αποκλειστεί.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου