Σελίδες

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ένα υπέροχο μυαλό που μπορεί να ξεκλειδώσει τα μυστικά του αυτισμού


Ο Daniel Tammet είναι ένας αυτιστικός σοφός που μπορεί να εκτελέσει με το μυαλό του τεράστιους μαθηματικούς υπολογισμούς και να μάθει ξένες γλώσσες μέσα σε λίγες μέρες! Μιλάει δέκα διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της ρουμανικής, ιρλανδικής, ουαλικής και ισλανδικής και ακόμα έχει φτιάξει και δική του γλώσσα! Το σίγουρο είναι ότι έχει ένα από τα πιο εκπληκτικά μυαλά στη Γη!



Ο Daniel Tammet γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1979 στο Ανατολικό Λονδίνο. Όταν ήταν παιδί χτύπησε το κεφάλι του στον τοίχο και έκλαιγε συνεχώς χωρίς κανείς να μπορεί να πει τι του συμβαίνει. Τότε, μια μέρα, παίζοντας με τον αδελφό του είχε μια επιληπτική κρίση. Ξεκίνησε τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και έπρεπε να πηγαίνει στο νοσοκομείο κάθε μήνα για εξετάσεις αίματος. Ήταν μια ανησυχητική στιγμή για τους γονείς του, αφού ένας από τους παππούδες του έπασχε από επιληψία και τελικά πέθανε από αυτό. Ευτυχώς, η φαρμακευτική αγωγή λειτούργησε και νίκησε τελικά την κατάστασή του.




Αργότερα μια μέρα, ο αδελφός του, του ζήτησε να πολλαπλασιάσει μια μεγάλη σειρά αριθμών με το μυαλό του σαν ένα αστείο, αλλά το αγόρι μόλις έκλεισε τα μάτια του, και μετά από πέντε ή δέκα δευτερόλεπτα, έδωσε τη σωστή απάντηση. Έτσι η οικογένειά του ανακάλυψε την ιδιαίτερη ικανότητα του μυαλού του. Δεν τον πίεσαν όμως ποτέ σαν παιδί να κάνει κάτι για να επιδείξει τις ικανότητές του γιατί ήθελαν να έχουν μια φυσιολογική ζωή.
Σίγουρα όμως το μυαλό του δεν λειτουργούσε με κανονικό τρόπο. Ενώ άλλα αγόρια της ηλικίας του, ασχολούνταν με τον αθλητισμό, αυτός καθόταν στο περιθώριο και μετρούσε τα φύλλα των δέντρων. Ο κόσμος των αριθμών ήταν ένα μέρος που μπορούσε να ξεφύγει, όπου ποτέ δεν ένιωθε άβολα. 

Καθώς μεγάλωνε, ο Tammet ανακάλυψε ο εγκέφαλός του μπορούσε να επεξεργαστεί σύνθετους υπολογισμούς, που συνήθως γίνονται με τον υπολογιστή. Στην πραγματικότητα, μπορούσε να υπολογίσει τις ρίζες κύβου πιο γρήγορα από έναν υπολογιστή, και το 2004 έσπασε το ευρωπαϊκό ρεκόρ απαγγέλοντας τα ψηφία του πι. Απήγγειλε 22.514 ψηφία από τη μνήμη σε πέντε ώρες και εννέα λεπτά, και δεν του φάνηκε καν δύσκολο. Εκτιμάται ότι το 10% των αυτιστικών είναι "σοφοί", αλλά κανείς δεν ξέρει γιατί. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν καν να περιγράψουν πώς το κάνουν, αλλά ο Daniel μπορεί, πράγμα που τον κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό.
Ενώ η πλειοψηφία των σοφών αυτιστικών έχουν περιορισμένο λεξιλόγιο και δυσκολίες στην έκφραση, ο  Daniel Tammet έχει πιο πλούσιο λεξιλόγιο από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη. Είναι τόσο γοητευμένος από την ανθρώπινη γλώσσα, ώστε αισθάνθηκε την ανάγκη να δημιουργήσει τη δικιά του, που ονομάζεται Manti του, και να μάθει μερικές από τις πιο δύσκολες γλώσσες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανικής, της Γερμανικής και της Εσπεράντο. Το 2004, οι επιστήμονες τον προκάλεσαν να προσπαθήσει να μάθει ισλανδικά μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, και μετά από μελέτη με τους δασκάλους για επτά ημέρες, έδωσε τα ανάλογα τεστ και τα πέρασε εύκολα!

Το μυαλό του Daniel Tammet είναι συναρπαστικό, αλλά η ζωή του δεν είναι και πολύ εύκολη. Μένει στην ακτή του Κεντ, αλλά ποτέ δεν πηγαίνει στην παραλία, γιατί θα έμπαινε στον πειρασμό να μετρήσει όλους τους κόκκους της άμμου! Η απλή σκέψη ενός μαθηματικού προβλήματος χωρίς λύση δεν τον αφήνει να ησυχάσει. Ακόμη και το να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ είναι αγγαρεία. "Πιέζομαι πάρα πολύ», λέει ο Ντάνιελ. "Πρέπει να εξετάσω κάθε σχήμα και υφή. Κάθε τιμή, και κάθε διάταξη των φρούτων και των λαχανικών. Έτσι, αντί να σκέφτομαι, «τι τυρί θέλω αυτή την εβδομάδα;", αισθάνομαι απλά άσχημα". Δεν ήταν ποτέ σε θέση να εργαστεί 9 έως 5, καθώς του είναι απαραίτητη η καθημερινή ρουτίνα του. Έχει πάντα να κάνει ορισμένα πράγματα σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές και με συγκεκριμένη σειρά.



Το υπέροχο μυαλό του Daniel Tammet και η ικανότητά του να περιγράψει τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι του, τον κάνουν μοναδικό. Ορισμένοι επιστήμονες τον βλέπουν ως ένα κλειδί για να μάθουν τα μυστικά του αυτισμού.

Πηγή:  odditycentral.com
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου