Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Βιβλίο για το 132ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών

 
Τίτλος: Παιδαγωγικές δράσεις και διδακτικές προσεγγίσεις σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον - το παράδειγμα του 132ου Δημοτικού σχολείου Αθηνών
Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
Επιμελητής: Τζ. Βαρνάβα - Σκούρα
Εκδόσεις: Ντουντούμη
 


Αυτό το βιβλίο είναι το βιβλίο του 132ου Δημοτικού Σχολείου της Γκράβας, έτσι όπως λειτούργησε με διευθύντρια τη Στέλλα Πρωτοναταρίου από το 1999 μέχρι και το 2007. Παρουσιάζονται εδώ όλες οι πρωτοποριακές και καινοτόμες διαπολιτισμικές προσεγγίσεις που σχεδίασαν και εφάρμοσαν οι εκπαιδευτικοί του για την ένταξη και την ενεργητική συμμετοχή όλων των μαθητών και των μαθητριών στη ζωή του σχολείου.

Στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες από οικογένειες μεταναστών αγγίζουν το 70% του συνόλου, οι εκπαιδευτικοί αντιμετώπισαν αυτή την πραγματικότητα με βαθιά παιδαγωγική γνώση, με ευαισθησία και αποφασιστικότητα. Το σχολείο έγινε χώρος έρευνας και δημιουργικότητας, κριτικής σκέψης και απόλαυσης.

Η έκδοση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου τα προβλήματα και οι ανάγκες των πολυεθνικών πλέον σχολείων μας αποτελούν την πιο σοβαρή πρόκληση την οποία η εκπαιδευτική κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Προχωρήσαμε σε αυτή την έκδοση, γιατί θεωρούμε ότι η αδιαμφισβήτητη ποιότητα της παιδαγωγικής και της εκπαιδευτικής δουλειάς που γινόταν στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα για όλα τα σχολεία που αντιμετωπίζουν τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα.

Τζέλα Βαρνάβα-Σκούρα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου