Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Χταπόδια που χρησιμοποιούν εργαλεία


Τα χταπόδια τύπου Amphioctopus marginatus, κινηματογραφήθηκαν μεταξύ του 1999 και 2008 στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Sulawesi και του Μπαλί της Ινδονησίας. Τα χταπόδια αυτά χρησιμοποιούσαν κομμένες στη μέση καρύδες που έχουν απορριφθεί από ανθρώπους και έχουν μείνει στα βάθη του ωκεανού.

Ο Δρ. Μαρκ Νόρμαν, επικεφαλής του τμήματος επιστήμης στο Μουσείο Βικτόρια στη Μελβούρνη και ένας από τους συντάκτες της μελέτης είπε: "Είναι εκπληκτικό να τους παρακολουθείς να μπαίνουν σε ένα από αυτά τα κελύφη. Βάζουν προσεκτικά τα πλοκάμια τους κάτω από τις καρύδες, ώστε να βγουν από την άμμο".




Αφού τοποθετήσουν τα κελύφη έτσι ώστε η ανοιχτή πλευρά τους να είναι στραμμένη προς τα πάνω, τα χταπόδια καθαρίζουν το εσωτερικό τους από τη λάσπη και μετά χώνονταν μέσα τους. Αν τα κελύφη είναι δύο – μισό και μισό- τότε βάζουν πρώτα το ένα μέσα στο άλλο.

Τα χταπόδια μετέφεραν κάτω από το σώμα τους τις καρύδες μέχρι 20 μέτρα, από το σημείο όπου τις βρήκαν αρχικά και μάλιστα με ταχύτητα που εξέπληξε τους επιστήμονες, πιθανώς επειδή όταν κουβαλάνε κάτι, τα χταπόδια αισθάνονται ευάλωτα από τους εχθρούς τους και θέλουν να τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα με το κουβάλημα, για να νιώσουν πιο ασφαλή.

Το πιο απίστευτο είναι ότι αν τα χταπόδια έχουν μόνο το ένα μισό της καρύδας, απλώς το αναποδογυρίζουν και χώνονται κάτω από αυτό. Αν όμως είναι αρκετά τυχερά για να βρουν και τα δύο κομμάτια της σπασμένης καρύδας, τότε χώνονται στο ένα μισό και μετά τοποθετούν από πάνω το άλλο μισό, ώστε τα δύο κομμάτια να εφαρμόζουν μια χαρά όπως ήταν η αρχική καρύδα πριν σπάσει και έτσι το χταπόδι είναι απόλυτα προστατευμένο μέσα σε αυτήν.

Η χρήση εργαλείων κάποτε εθεωρείτο αποκλειστικά ανθρώπινη ικανότητα, όμως σιγά-σιγά οι επιστήμονες παρατηρούν ανάλογη συμπεριφορά σε όλο και περισσότερα ζώα (πίθηκοι, δελφίνια, ελέφαντες, κοράκια κ.α.). Ως εργαλείο θεωρείται κάτι που το ζώο μεταφέρει και κάποια στιγμή χρησιμοποιεί για ένα συγκεκριμένο σκοπό - και το χταπόδι πλέον ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.




ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία 15.12.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου