Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

«Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα» από το Καρναβαλικό Κομιτάτο


Χωράνε 37 έργα του Σαίξπηρ σε μία ώρα; Μπορούν τέσσερις ηθοποιοί να ερμηνεύσουν όλους τους ρόλους και των 37 έργων του Σαίξπηρ σε μία παράσταση; Φυσικά και μπορούν ! Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν, με απρόβλεπτες και εξωφρενικά κωμικές καταστάσεις γι’ αυτούς και τους θεατές.
Την κωμωδία «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα», παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πάτρας το Καρναβαλικό Κομιτάτο, κάνοντας Πρεμιέρα σήμερα Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στις 21:30.
Το έργο που θα παίζεται έως τις 31 Ιανουαρίου, γράφτηκε από τρεις Άγγλους, τον Adam Long, τον Daniel Singer και τον Jess Borgesson, μέλη της θεατρικής ομάδας Reduced Shakespeare Company, και πρωτοπαίχτηκε από τους ίδιους τους συγγραφείς στο Fringe Festival του Εδιμβούργου το 1987, ενώ αργότερα παίχτηκε και στο Λονδίνο για δέκα συνεχόμενες θεατρικές περιόδους. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή έργα παγκοσμίως και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Οι Άγγλοι συγγραφείς του έργου, έχοντας ταλαιπωρηθεί αρκετά στα μαθητικά θρανία μελετώντας Σαίξπηρ, και, αφού μετά από αλλεπάλληλες απεγνωσμένες προσπάθειες να πιάσουν τη βάση στο μάθημα της Αγγλικής λογοτεχνίας, κατάφεραν να τελειώσουν επιτέλους το σχολείο στα 41 τους, αποφάσισαν να συμπτύξουν όλα τα έργα του Σαίξπηρ σε ένα μόνο κείμενο, αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα ότι άδικα τόσα χρόνια οι καθηγητές τους στο σχολείο επέμεναν στην εξονυχιστική μελέτη κάθε έργου του Σαίξπηρ χωριστά, και ότι άδικα τους άφηναν στην ίδια τάξη με την ανόητη δικαιολογία ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν τον Σαίξπηρ.
«…Γιατί να ταλαιπωρούμαστε και να ιδρώνουμε άδικα, διαβάζοντας όλα τα έργα;», σκέφτηκαν οι τρεις συγγραφείς και προχώρησαν στη συγγραφή μιας συνεπτυγμένης μορφής των απάντων του Σαίξπηρ, πιστεύοντας ότι έτσι θα βοηθήσουν τους σύγχρονους μαθητές αλλά και εν δυνάμει μελετητές του Σαίξπηρ, υποδεικνύοντάς τους τα SOS…
Το έργο είναι εξωφρενικά αστείο και αυτός είναι και ο σκοπός του. Να διακωμωδήσει, με αγαθές όμως διαθέσεις, το έργο του Σαίξπηρ και να μας παρουσιάσει μια άλλη, φρέσκια άποψη για τους ήρωές του.
Όλα, λοιπόν, τα έργα του Σαίξπηρ σε μια ώρα. Μια παράσταση που αγγίζει τα όρια του stand up, διαδραστικό, με συμμετοχή κοινού, εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, και καταπληκτικό χιούμορ.

Πρόγραμμα παραστάσεων:

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010 Ώρα: 21:30 έως 23:30Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010 Ώρα: 21:30 έως 23:30
Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010 Ώρα: 21:30 έως 23:30
Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010 Ώρα: 21:30 έως 23:30
Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010 Ώρα: 21:30 έως 23:30


Το Καρναβαλικό Κομιτάτο είναι μια εθελοντική ομάδα που δραστηριοποιείται όλο τον χρόνο - εκτός του καλοκαιριού - με το καρναβάλι και διανύει σχεδόν 17 χρόνια ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου