Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Πάμε για μπάνιο

Λοιπόν, μπορεί σήμερα να είναι η τελευταία μέρα του καλοκαιριού, δεν είναι όμως και τα τελευταία μας μπάνια αφού αυτά του Σεπτέμβρη είναι τα καλύτερα.

Και τώρα κρατηθείτε. Μετά από αυτή την εισαγωγή θα σας πω κάτι πολύ καλό:

Η Κυλλήνη έχει δίπλα στο λιμάνι της μια πολύ ωραία παραλία με ξανθή άμμο και θάλασσα αρκετά ξέβαθη και πάντα ήσυχη. Ο δήμος Κυλλήνης σε αυτή την παραλία έχει φυτέψει πάρα πολλές ομπρέλες (και μάλιστα ξύλινες με χόρτο) και έχει μοιράσει από κάτω τους από δύο ωραιότατες ξαπλώστρες. Έχει τοποθετήσει καμπίνες για άλλαγμα ρούχων και φυσικά ντουζιέρες. Και όλα αυτά ΔΩΡΕΑΝ!!!

Στην ίδια παραλία υπάρχει και ένα πάρα πολύ ωραίο μπιτς μπαρ με ευχάριστη μουσική και πληρώνεις μόνο ό,τι πάρεις (ξαπλώστρες, ομπρέλες, καρέκλες, τραπέζια δωρεάν). Τριγύρω υπάρχουν και τεβερνάκια με πολύ καλό φαγητό.

Η παραλία επίσης διαθέτει ναυαγοσώστη και γήπεδο μπιτς βόλεϊ ελεύθερο για όποιον θέλει να αθληθεί και γενικά μπορεί ο καθένας να την ευχαριστηθεί χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει ούτε ένα ευρώ!


Μια ακόμη πολύ ωραία και μάλιστα κοσμοπολίτικη παραλία είναι οι Θίνες, η παραλία του Βαρθολομιού (πηγαίνεις περνώντας από τη Γαστούνη). Βρίσκεται δίπλα σε ένα τεράστιο πευκόδασος, που ακόμα δεν το έχουν κάψει, διαθέτει μεγάλο πάρκινγκ, ναυαγοσώστη, ελεύθερο γήπεδο ποδοσφαίρου και παιδική χαρά. Εδώ υπάρχουν δύο πολύ μεγάλα μπιτς μπαρ με ωραία μουσική που λειτουργούν μέχρι αργά τη νύχτα και φυσικά ξαπλώστρες, ομπρέλες είναι δωρεάν. Τέλεια!

Δ.Μ.

Τι θα γίνει με το Μητσοτακέικο;

Το άκουσα και δεν μπορούσα να το χωνέψω: ο γιος της Ντόρας κατεβαίνει, λέει, για δήμαρχος!

Τι γίνεται, ρε παιδιά, με το Μητσοτακέικο;;;;
Και τι γίνεται με τους Έλληνες ψηφοφόρους; Σεξουαλική διαστροφή είναι αυτό που ψηφίζουν όλο τις ίδιες οικογένειες;

Έι, εσείς εκεί στην Ευρυτανία, δεν πιστεύω να κάνετε περίεργες σκέψεις, έτσι; ΄Ωρα είναι τώρα να πληρώνουμε και το γιο της Ντόρας; Κάντε κράτει, βρε παιδιά, γιατί σε λίγο δε θα φτάνει ούτε ο μισός προϋπολογισμός για να πληρώνουμε τους μισθούς των Μητσοτάκηδων. Και μην πείτε ότι είμαι υπερβολική. Όχι, για κάντε έναν μικρό υπολογισμό για να δείτε πόσοι μισθοί του Ελληνικού Δημοσίου πηγαίνουν στην εν λόγω οικογένεια:
Ντόρα = βουλευτής = 1  μισθός
Αδερφός Ντόρας = βουλευτής= 2ος μισθός
Γιος Ντόρας= ορφανό από δολοφονημένο από τρομοκρατία= 3ος μισθός (σύνταξη)
Κόρη Ντόρας= το αυτό = 4ος μισθός
Πατέρας Ντόρας= επίτιμος= 5ος μισθός
Μητέρα Ντόρας= πολύτεκνη μητέρα= 6ος μισθός (σύνταξη)

Δε φτάνει που πολλαπλασιάζονται συνεχώς, δε φτάνει που είναι υπεραιωνόβιοι, είναι και μοναχοφάηδες. Αφήστε, ντε, να πάρει μισθό και κανένας άλλος από άλλη οικογένεια. Τι να σου κάνει και ο Σαμαράς. Λερναία Ύδρα, σου λέει. Ένα κεφάλι κόβει, δύο πετάγονται.

Δ.Μ.

Στοιχεία για το μαθητικό πληθυσμό

Μείωση κατά 0,1% στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρουσίασε ο μαθητικός πληθυσμός κατά το σχολικό έτος 2009-10, σε σχέση με το 2008-2009, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Αντίστοιχα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αυξήθηκε κατά 1,0%. Επίσης, οι σχολικές μονάδες αυξήθηκαν κατά 0,7% στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 0,3% στη Δευτεροβάθμια. Το διδακτικό προσωπικό αυξήθηκε κατά 2,9% στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και κατά 6,9% στη Δευτεροβάθμια. Η αναλογία μαθητών προς διδακτικό προσωπικό ήταν 11,7 προς 1 στα Νηπιαγωγεία, 9,9 προς 1 στα Δημοτικά Σχολεία, 8,0 προς 1 στα Γυμνάσια και 9,0 προς 1 στα Γενικά Λύκεια. Τέλος, όσον αφορά στη συγκέντρωση του σχολικού πληθυσμού, σύμφωνα με την έρευνα, η Περιφέρεια Αττικής συγκέντρωσε το 28,2% στα Νηπιαγωγεία, το 33,5% στα Δημοτικά, το 33,5 στα Γυμνάσια και το 35,5 στα Γενικά Λύκεια.

Πηγγή: ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Ας σκεφτούμε θετικά

Λοιπόν,  για να δούμε:

ο μισθός μου τελειώνει πριν να τελειώσει το δεκαπενθήμερο, η σκέψη και μόνο ότι όπου να ΄ναι θα έρθει ο λογαριασμός της ΔΕΗ μου προκαλεί ρίγη, ο λογαριασμός τηλεφώνου και ίντερνετ μου προκαλεί εφίδρωση, όπου να΄ναι αρχίζουν τα σχολεία άρα και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών Αγγλικά και Γαλλικά, δεν αισθάνομαι πολύ καλά, όσο και να μη χρησιμοποιώ το αυτοκίνητο ένα σεβαστό ποσό το δίνω γι' αυτό, κάνει πολλή ζέστη ή εγώ ζεσταίνομαι;

Κάνω πάντα μια ψυχολογική προετοιμασία στον εαυτό μου πριν ξεκινήσω να πάω στο σούπερ μάρκετ, όταν κατεβαίνω στην πόλη βάζω στο πορτοφόλι μου μόνο 10 € για να μη βρεθώ στον πειρασμό και κάνω σόπινγκ θέραπι και φυσικά ζητιανεύω καθημερινώς τις αποδείξεις που πρέπει να μου δίνουν οι καταστηματάρχες οι οποίοι έχουν και τη φάτσα "Πάρτη, βρε καψερή, να δούμε αν θα σωθείς!" όταν τους τις ζητάς. Ζαλίζομαι....

Η μικρή κάτι μου είπε προχτές για καινούρια τσάντα, αλλά εγώ έχω φτιάξει ήδη μία λίστα με επιχειρήματα για να την πείσω ότι όχι μόνο δε χρειάζεται καινούρια τσάντα εφέτος, αλλά ούτε και καινούρια αθλητικά,  που είμαι σίγουρη ότι θα μου ζητήσει μετά.

Και να ΄ταν μόνο αυτά; Έρχονται ήδη αυξήσεις στο ρεύμα και φυσικά έρχεται και το ενιαίο μισθολόγιο που θα μου κουτσουρέψει κι άλλο το μισθό. Βέβαια, όχι γιατί έχω τρομοκρατηθεί, αλλά γιατί είμαι προνοητικός και οργανωτικός άνθρωπος εγώ ήδη συγκάλεσα οικογενειακό συμβούλιο και απαίτησα από τα μέλη του να μου καταθέσουν μέχρι το τέλος της βδομάδας τις προτάσεις τους για την εξοικονόμηση χρημάτων και τη μείωση εξόδων.  

Έχω κι άλλα που με απασχολούν: διαφθορά, κατάρευση του συστήματος υγείας, διαστροφή, εγκληματικότητα, εκλογές, ανικανότητα, αδιαφορία, κοροϊδία, γκαντεμιά.....

Ουφ, τον τελευταίο καιρό οι ημικρανίες μου έχουν αυξηθεί αισθητά, το ίδιο και η τιμή των χαπιών που χρειάζομαι γι' αυτές. Σκοτείνιασε ή εγώ έπαθα σκοτοδίνη, βρε παιδιά;

Μα τι λέω, τι λέω, τι λέω, τι πικρές σκέψεις κάνω και κλαίω....

Μου φαίνεται ότι μάλλον βρίσκομαι στα πρόθυρα κατάθλιψης, όπως κάθε σημερινός μισθωτός Έλληνας που σέβεται τον εαυατό του. Γι' αυτό επιβάλεται να κρατήσω την ψυχραιμία μου και πάνω απ' όλα να αρχίσω να σκέφτομαι θετικά.

Ελάτε, λοιπόν, να σκεφτούμε όλοι μαζί θετικά, να γράψουμε για πράγματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά, να πούμε ιστορίες που κάνουν τα χειλάκια μας να γελάσουν, για να μπορούμε να αντέχουμε τη μαυρίλα που μας έχει καλύψει.


Δ.Μ.

Αφιέρωμα του CNN στην ελληνική κοινότητα της Κων/πολης και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο


Στο πλαίσιο εκπομπής του προγράμματος World’s untold stories το CNN International μετέδωσε αφιέρωμα για τη φθίνουσα ελληνική κοινότητα της Κων/πολης καιστα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκεί οι μακραίωνοι θεσμοί της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τις τουρκικές αρχές. Η ιστοσελίδα του CNN δημοσιεύει σχετική ανταπόκριση του Bill Wunner με τίτλο «The last Orthodox patriarch in Turkey?».

Επισημαίνοντας το κίνδυνο ο Βαρθολομαίος, πνευματικός ηγέτης 250 εκ. Ορθοδόξων ανά τον κόσμο, να αποτελέσει τον τελευταίο Οικουμενικό Πατριάρχη της Κων/πολης αν δεν αλλάξουν οι δημογραφικές τάσεις και οι τουρκικοί νόμοι, η ανταπόκριση αναφέρεται σε προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τις τουρκικές αρχές (μη αναγνώριση του οικουμενικού χαρακτήρα του Πατριάρχη, κλείσιμο θεολογικής σχολής Χάλκης, προϋπόθεση τουρκικής υπηκοότητας των ελληνορθόδοξων κληρικών, κ.α.) και στον κίνδυνο αφανισμού της ελληνικής κοινότητας της Κων/πολης, περιορισμένης πια στα 3.000 από τα 100.000 μέλη που αριθμούσε προ 50ετίας, κυρίως λόγω του πογκρόμ του 1955 και τουρκικών εθνικιστικών πολιτικών, όπως υποστηρίζουν οι λιγοστοί εναπομείναντες Έλληνες.

Μεταξύ άλλων, ο Βαρθολομαίος θλίβεται για τα πάθη που έχει υποφέρει η ελληνορθόδοξη κοινότητα από την ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση και την εκατέρωθεν έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά εξακολουθεί να ελπίζει και εμφανίζεται αποφασισμένος και πεπεισμένος για την επιβίωση του θεσμού, ενθαρρυμένος και από πρόσφατες εξελίξεις, όπως την αυξανόμενη τάση εγκατάστασης νεαρών από την Ελλάδα στην Κων/πολη ή την πρόσφατη συμφιλιωτική κίνηση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν την λειτουργία από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά.

Η ανταπόκριση συνοδεύεται από διαπόραμα φωτογραφιών και δυο βίντεο του Ivan Watson από το ετήσιο προσκύνημα του Βαρθολομαίου στην γενέτειρά του Ίμβρο και για τις ανασκαφές βυζαντινών αρχαιοτήτων στην Κων/πολη.

Πηγή: THRAKI LIVE
http://www.cnn.com/2010/WORLD/europe/08/26/wus.patriarch/index.html

Υφυπουργός Παιδείας: 2-4 φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών στο διάστημα Σεπτεμβρίου / Οκτωβρίου - Υποχρεωτική μετακίνηση 2.000 περίπου εκπαιδευτικών εκτός νομού

Συνέντευξη στη Χαρά Καλημέρη

Όλα δείχνουν ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχουν «κλειδώσει». Θα θέλατε να διατηρήσετε το ίδιο χαρτοφυλάκιο;

H παιδεία με γοητεύει, άλλωστε της ανήκω και επαγγελματικά ως πανεπιστημιακός. Όμως, πάνω απ’ όλα, αισθάνομαι δεσμευμένη με την έννοια της στράτευσης στην κυβερνητική προσπάθεια και δουλεύω από την πρώτη έως και την ύστατη στιγμή με τον ίδιο μόχθο και το ίδιο πάθος, ανεξαρτήτως χαρτοφυλακίου. Mε ορμητήριο την ισχυρή λαϊκή εντολή και τις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού είμαστε προσηλωμένοι στα καθήκοντά μας, είμαστε «υπηρέτες» του δημοσίου συμφέροντος. Aν αυτό και μόνο είναι ο γνώμονας, τότε οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι στόχοι μας οφείλουν, χωρίς εξαιρέσεις και ιδιαίτερες προτιμήσεις, να εντάσσονται σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. O πρωθυπουργός αξιολογεί δομές πρόσωπα και λειτουργίες και αποφασίζει πού και πώς θα ταχθεί ο καθένας και η καθεμιά.

Σύγχυση προκαλούν στους πολίτες οι φήμες περί λήψης νέων σκληρών μέτρων. Aντέχει η ελληνική κοινωνία κι άλλα βάρη;

Πρέπει να σταματήσουν οι φήμες για «νέα μέτρα» και «αναδιαπραγμάτευση του χρέους», μετά και την πρόσφατη δήλωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Bρισκόμαστε σε καλό δρόμο και καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια για να απομακρυνθούμε από την δημοσιονομική στενωπό. Oι αντοχές της κοινωνίας είναι συνάρτηση της δίκαιης κατανομής των βαρών αλλά και της δίκαιης τιμωρίας όσων διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα. Oι θεσμικές αλλαγές για τη διαφάνεια και την πάταξη της φοροδιαφυγής που προωθούμε διασφαλίζουν το δραστικό περιορισμό των φαινόμενων αυτών για το μέλλον. Για την απόδοση ευθυνών και ποινών έχει ήδη επιληφθεί αρμοδίως η Bουλή και η δικαιοσύνη.

Aπό την επαφή σας με τους διευθυντές εκπαίδευσης, πόσα υπολογίζετε ότι θα είναι τα πραγματικά κενά στα σχολεία; Oι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες μιλούν για 20.000 συνολικά...

Aκριβέστερη εικόνα τόσο για τα κενά όσο και για τις υπεραριθμίες εκπαιδευτικών θα έχουμε από την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου που οι εκπαιδευτικοί μπαίνουν στα σχολεία. H εκπαίδευση είναι ζωντανός οργανισμός και μπορεί να υπάρξουν κενά από αστάθμητους παράγοντες. Γι’ αυτό η όλη διαδικασία παρακολουθείται στενά ώστε κάθε πρόβλημα να αντιμετωπίζεται άμεσα, ακόμη και στην ελάχιστα πιθανή περίπτωση που οι εκτιμήσεις των ομοσπονδιών επαληθευτούν. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, εφαρμόζουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα. H ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού μας δυναμικού, η επιστροφή 5.000 αποσπασμένων εκπαιδευτικών στην τάξη και η περισσότερη ακρίβεια στις τοποθετήσεις είναι ανάμεσα σ’ αυτά.

Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών που μπορεί να δεχθεί το υπουργείο Oικονομικών;

Mε επανειλημμένες συνεργασίες με το υπουργείο Oικονομικών, μέσα στο καλοκαίρι εξασφαλίσαμε τις πιστώσεις για διορισμό 15.500 αναπληρωτών εφόσον υπάρξει ανάγκη. H εκτίμησή μας, όμως, είναι ότι θα αποδώσει ο σχεδιασμός μας για την αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού στην εκπαίδευση και δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε στην πρόσληψη όλου αυτού του αριθμού αναπληρωτών. Eπιπλέον έχει εγκριθεί κονδύλι για 10.800 ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.

Πώς θα υλοποιηθεί η ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού; Oι εκπαιδευτικοί εκφράζουν ανησυχία για υποχρεωτικές μετακινήσεις σε άλλο νομό ή και σε άλλη περιφέρεια.

Yπάρχει διαχρονικά σοβαρότατο πρόβλημα στην κατανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού από νομό σε νομό και από σχολείο σε σχολείο ή την απασχόληση του σε άλλες πέραν της διδασκαλίας εργασίες, έτσι ώστε αλλού να περισσεύουν εκπαιδευτικοί και αλλού να λείπουν. Πρωταρχική μας επιδίωξη είναι να γίνει εξορθολογισμός λαμβάνοντας υπόψη, τις ανάγκες των σχολείων αλλά και τις οικογενειακές ανάγκες των εκπαιδευτικών. Για τον λόγο αυτό συνεχίζουν να γίνονται αποσπάσεις από σχολείο σε σχολείο με αίτηση των εκπαιδευτικών αλλά και προσλήψεις αναπληρωτών.

Aν παρ’ όλα αυτά εξακολουθήσουν να υπάρχουν εκπαιδευτικοί υπεράριθμοι θα μετακινηθούν ώστε να καλύψουν τα κενά άλλων σχολείων, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίσαμε την άνοιξη.

Δεν μπορεί να μην απασχολούνται ή να διδάσκουν τις μισές από τις ώρες που υποχρεούνται πολλοί εκπαιδευτικοί σε όλη την Eλλάδα, π.χ., 8 ώρες την εβδομάδα ο καθένας και στη διπλανή πόλη ή χωριό να υπάρχουν κενά. Δεν αντέχει ο φορολογούμενος και η ελληνική οικονομία αυτή την κακώς εννοούμενη χαλάρωση. Tο μέτρο αυτό του εξορθολογισμού, όπως και πολλά άλλα, θα έπρεπε να το είχαμε πάρει καιρό και ασχέτως οικονομικής κρίσης! Πάντως, με βάση τον φετινό σχεδιασμό ότι οι μετακινήσεις που θα χρειαστεί να γίνουν εκτιμώ ότι δεν θα ξεπεράσουν τις 2000.

Το Plan B για τις ελλείψεις

Eάν παρά τους σχεδιασμούς, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς διαπιστωθούν σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικών, ποιο είναι το «plan Β» του υπουργείου Παιδείας;

«Σαν έτοιμοι από καιρό», έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Oι εξελίξεις στις συνταξιοδοτήσεις, και όχι μόνον, ήταν δυσμενείς, όμως θα τις αντιμετωπίσουμε. Eξάλλου, όπως είδατε τα κονδύλια για αναπληρωτές και ωρομισθίους που εξασφαλίσαμε αποτελούν μέρος της πρόληψης, ένα είδος Plan B. Eπιπλέον, ο προγραμματισμός μας οδηγεί σε αποδοτική και γρήγορη κάλυψη των κενών.

Φέτος, δεν θα γίνουν παρά δύο έως το πολύ τέσσερις φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών που ξεκινούν αρχές Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν σε δύο μήνες το αργότερο, σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα χρόνια που οι φάσεις αυτές κυμαίνονταν από επτά έως εννιά κάθε χρόνο και έφθαναν να ολοκληρωθούν αρχές άνοιξης, λίγο πριν να τελειώσει η σχολική χρονιά.

Kάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, πώς θα μπορέσει να αποδώσει το νέο σχολείο το οποίο προωθείτε;

Δεν στηριζόμαστε αποκλειστικά στα κονδύλια αλλά επενδύουμε στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην προσφορά, το πάθος και τον πατριωτισμό όλων των συντελεστών της εκπαίδευσης. Eπιπλέον αξιοποιούμε το EΣΠA για την ενίσχυση του πολιτισμού των ξένων γλωσσών και της πληροφορικής στο σχολικό πρόγραμμα, για τον ψηφιακό εξοπλισμό της σχολικής τάξης, για τις τάξεις υποδοχής αλλά και για την ποιοτική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αστοχιών. Tο κάθε ευρώ έχει αξία. Kαι μετράει ο τρόπος που το διαχειριζόμαστε στο υπουργείο Παιδείας συνολικά και σε κάθε σχολική μονάδα.

Συνέντευξη στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 28/8/2010

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Το Υπουργείο Παιδείας για τη Μειονοτική Εκπαίδευση

Στην απόφασή του να μην γίνει εισαγωγή υποψηφίων στην Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, εμμένει το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του, ενώ παράλληλα καθησυχάζει για τα κενά στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης. Ουσιαστικά απαντά στην επιστολή και τις ανησυχίες των συλλόγων αποφοίτων ΕΠΑΘ Ν. Ροδόπης – Ν. Ξάνθης και Ν. Έβρου.

«Το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με ικανοποίηση βλέπει το ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης εκφράζει την εκτίμησή της για τις πολύχρονες προσπάθειες της πολιτείας, μέσω της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Α.Θ.), αναφορικά με την εκπαίδευση των μουσουλμάνων δασκάλων στο τουρκόφωνο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων της Θράκης. Ωστόσο, σύμφωνα και με τη σαφή δέσμευση της κυβέρνησης για ισότιμη και ουσιαστική παρουσία της μειονότητας στο κοινωνικό γίγνεσθαι, το υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε ήδη από το Φεβρουάριο του 2010 την έναρξη δημόσιου διαλόγου για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των δασκάλων του τουρκόφωνου προγράμματος των μειονοτικών σχολείων με κύριο στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Επιδίωξη του υπουργείου είναι η λύση που θα προκριθεί αφενός να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα και να παρέχει στους μειονοτικούς εκπαιδευτικούς επίπεδο κατάρτισης αντίστοιχο με αυτό των λοιπόν στελεχών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και αφετέρου να αντιμετωπιστεί το κενό ακαδημαϊκής διαβάθμισης του πτυχίου της Ε.Π.Α.Θ. που δημιουργεί προσκόμματα στην ελευθερία επιλογών των αποφοίτων της ως προς τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Παράλληλα, το υπουργείο στοχεύει στην υιοθέτηση διαδικασιών εξομοίωσης των αποφοίτων της Ε.Π.Α.Θ. με πτυχιούχους ΑΕΙ. Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη κοινή παραδοχή που προέκυψε από το μέχρι σήμερα διάλογο, ο οποίος επ’ ουδενί δεν τερματίστηκε αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ότι η λειτουργία της Ε.Π.Α.Θ. δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τη σημερινή της μορφή, καθώς δεν εξασφαλίζει την ισότιμη εκπαίδευση των δασκάλων όλης της χώρας και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα για αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης.

Το υπουργείο Παιδείας λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω εξελίξεις και παραδοχές και εν όψει των συνολικών αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποφάσισε ως το αρμόδιο όργανο να μην διεξαχθούν εξετάσεις για την εισαγωγή σπουδαστών στην Ε.Π.Α.Θ. το ακαδημαϊκό έτος 2010-11, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται ο διάλογος με όλους τους εμπλεκομένους για το βέλτιστο διάδοχο σχήμα. Αναφορικά με τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για το κενό δασκάλων που μπορεί να προκύψει στο μέλλον στα μειονοτικά σχολεία από τη μη εισαγωγή νέων σπουδαστών φέτος στην Ε.Π.Α.Θ., το υπουργείο Παιδείας θα ήθελε να καθησυχάσει τους ενδιαφερομένους υπενθυμίζοντας ότι με την πλήρωση του ακαδημαϊκού έτους 2011-12 θα έχουν αποφοιτήσει 38 ακόμα φοιτητές από την Ε.Π.Α.Θ., καθώς επίσης ότι σήμερα ο κατάλογος των αδιόριστων στα μειονοτικά σχολεία αποφοίτων της Ε.Π.Α.Θ. αριθμεί 224 αποφοίτους».
 
Πηγή: THRAKI LIVE

Άλλη μια σειρά αλλαγών θα δουν τα μάτια μας....

Σαρωτικές αλλαγές στη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και νέο εξεταστικό σύστημα προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου μετά την ανακοίνωση των βάσεων.

Oι αλλαγές αυτές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το ερχόμενο έτος, με ορισμένες διορθωτικές κινήσεις στο ισχύον εξεταστικό σύστημα και τον νέο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, και θα ολοκληρωθούν το 2013-14 με το νέο εξεταστικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι δέκα βασικές αλλαγές θα είναι οι εξής:

1. ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ (χωροταξική και θεματική) στο σύνολο των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Για «νέο τοπίο» έκανε λόγο η κ. Διαμαντοπούλου. Συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών όχι μόνο σε ΤΕΙ, αλλά και ενδεχόμενες συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ στις ίδιες περιοχές. Αλλαγή γνωστικού αντικειμένου ή κλείσιμο για αζήτητα τμήματα. Τέτοιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν π.χ. στη Θεσσαλία, την Αχαΐα, τη Δ. Μακεδονία, την Κρήτη, την Ηπειρο και σε άλλες περιφέρειες, όπου λειτουργούν παράλληλα ΑΕΙ και ΤΕΙ σε κοντινές ή και στις ίδιες πόλεις.

2. ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ για μη ελκυστικές σχολές, οι οποίες όμως χρειάζεται να διατηρηθούν, με ελεύθερη πρόσβαση βάσει απολυτηρίου χωρίς την ανάγκη συμμετοχής στις εισαγωγικές εξετάσεις.

3. ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ οργάνωσης των σπουδών. Θα υπάρχουν προγράμματα σπουδών, θα γίνουν συνεργασίες και αυτό θα εξεταστεί χωριστά σε κάθε περιφέρεια. Δημιουργία Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης ανά περιφέρεια.

4. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ θα είναι η αξιολόγησή τους. Ανάμεσα στα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι και οι επιδόσεις των φοιτητών. Η αξιολόγηση θα επεκταθεί σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

5. ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ των ΑΕΙ θα συμμετέχουν και εξωπανεπιστημιακοί, κοινωνικοί παράγοντες.

6. ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ χρόνου, εκπαιδευτικού προσωπικού και κατηγοριών υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (πιθανώς από το ερχόμενο έτος).

7. ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και περισσότερα μαθήματα επιλογής σε Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Περιορισμός ύλης. Νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία.

8. ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ για την απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου σε 6- 7 μαθήματα (βασικά και επιλογής) της Γ΄ Λυκείου. Στο Απολυτήριο θα προσμετρώνται οι επιδόσεις στο λύκειο, αλλά και διάφορες ερευνητικές εργασίες όπως και η συνολική προσπάθεια των μαθητών.

9. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ και όχι σε τμήματα, π.χ. στην Πολυτεχνική Σχολή. Η κατανομή σε τμήματα (π.χ. Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών κ.λπ.) θα γίνεται το δεύτερο έτος, ανάλογα με τις επιδόσεις και προτιμήσεις τους.

10. ΤΑ ΑΕΙ και ΤΕΙ θα αποκτήσουν λόγο, αποφασίζοντας για τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο και τον αριθμό των εισακτέων.

Οπως ανέφερε (στο Μega) η υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, έχει «τη σωφροσύνη και την τόλμη» να επιχειρήσει τις αλλαγές αγνοώντας το πολιτικό κόστος που συνεπάγονται, ενώ η φετινή χρονιά αποτελεί λυδία λίθο για τις επιλογές που θα γίνουν, καθώς το χάσμα που παρουσιάστηκε με υποψηφίους να εισάγονται με βαθμό 0,9 από τη μια και συνωστισμό αριστούχων κοντά στο απόλυτο 20 από την άλλη, έκανε εμφανείς τις παθογένειες του συστήματος...

«Ξεπαγώνει» η ματαιωμένη μεταρρύθμιση του ΄95

ΟΙ ΙΔΙΟΙ άνθρωποι αλλά από άλλες, ισχυρότερες θέσεις θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν, σχεδόν 20 χρόνια μετά την πρώτη τους προσπάθεια, τη γενική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει και το εξεταστικό σύστημα αναγκαιότητα την οποία έκανε πλέον καταφανή η ανακοίνωση των βάσεων.

Πρόκειται για τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος το 1995 ως υπουργός Παιδείας πρωτομίλησε για το Εθνικό Απολυτήριο, οι γενικές κατευθύνσεις του οποίου έρχονται στην επικαιρότητα. Πρόκειται επίσης για τον υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Πανάρετο, ο οποίος συμμετείχε στη διαμόρφωση του Εθνικού Απολυτηρίου ως γενικός γραμματέας του υπουργείου τότε, αλλά και για τον γενικό γραμματέα Βασ. Κουλαϊδή που ανήκε στους εμπνευστές του εγχειρήματος, το οποίο ανακοινώθηκε τότε, για να παγώσει ένα χρόνο αργότερα από τον Γερ. Αρσένη. Ωστόσο υπάρχει ακόμα ένας άνθρωπος, ο ιστορικός της εκπαίδευσης και εγνωσμένου κύρους δάσκαλος Αλέξης Δημαράς, ο οποίος πιστώνεται την πατρότητα της ιδέας του Εθνικού Απολυτηρίου, διετέλεσε τότε πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας και ήταν βασικός συντονιστής της προσπάθειας.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο κ. Δημαράς τονίζει ότι και μόνο το γεγονός πως επί δεκαετίες ολόκληρες προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα εξεταστικό σύστημα άρτιο και δεν τα καταφέρνουμε, αποδεικνύει και τη μεγάλη δυσκολία του εγχειρήματος. Ωστόσο δηλώνει αισιόδοξος. «Η δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος, ο χρόνος μέχρι το 2014 που είναι αρκετός για να προετοιμαστούν όλα μέχρι τις λεπτομέρειες και η αναγγελία ότι το νέο μοντέλο θα ακολουθήσει την ιδέα του Εθνικού Απολυτηρίου, το οποίο σχεδιάσαμε μαζί με τα πρόσωπα που αναφέρατε», και που είναι πάλι παρόντα, αποτελούν τα στοιχεία της αισιοδοξίας του.

«Κατ΄ αρχήν πιστεύω ότι δεν πρέπει να αναλάβουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ την ευθύνη της εξεταστικής διαδικασίας, αλλά να παραμείνει κεντρικά οργανωμένη. Το Εθνικό Απολυτήριο να δίδεται κατόπιν εξέτασης σε όλα τα μαθήματα της Γ΄ τάξης, τα οποία όμως δεν θα πρέπει να είναι πολλά όπως σήμερα, αλλά μόλις 6- 7 και ορισμένα επιλογής. Αυτό βέβαια προϋποθέτει αναμόρφωση όλου του προγράμματος σε όλες τις τάξεις του λυκείου. Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να δίνουν συντελεστές για κάθε ένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα, άρα ο κάθε μαθητής ανάλογα με το πού επιθυμεί να εισαχθεί να δίνει έμφαση στα αντίστοιχα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας χωρίς όμως να παραμελούνται τα υπόλοιπα. Ενδεχομένως για την εισαγωγή θα πρέπει να υπολογίζεται και ο βαθμός του ιδίου του Απολυτηρίου. Επίσης για την Ξένη Γλώσσα και την Πληροφορική θα ήταν χρήσιμο να γίνεται κρατική πιστοποίηση μέσα στο Λύκειο, πέραν της εξεταστικής διαδικασίας».

Οσο για την ιδέα της αρχικής εισαγωγής σε σχολή αντί σε τμήμα, ο κ. Δημαράς τη θεωρεί φρόνιμη, τονίζει ωστόσο ότι πρέπει να διασφαλιστεί ο πλέον αντικειμενικός τρόπος της αξιολόγησης των φοιτητών κατά το επόμενο στάδιο της κατάταξής τους σε τμήματα.

ΤΑ ΝΕΑ

Εγκώμιο για τα παιδιά του 0,9

Δυσπερίγραπτα συναισθήματα ένιωθα χθες ακούγοντας από το ραδιόφωνο τα ειρωνικά και προσβλητικά σχόλια δημοσιογράφων-celebrities για τα παιδιά που πέτυχαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βαθμό κάτω από το 10- και κυρίως για αυτά που πήραν το διαβόητο 0,9: οργή για το εξυπνακίστικο ύφος, ντροπή για το επίπεδο του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, απελπισία για την αμάθεια, θυμό για την κατεδάφιση της προσωπικότητας παιδιών που ενάντια σε χίλιες δυσκολίες αγωνίζονται για καλύτερο μέλλον.

Ανέκαθεν εισάγονταν στα πανεπιστήμια με βαθμούς κάτω από τη βάση - για τον απλούστατο λόγο ότι πάντα καθοριζόταν αριθμός εισακτέων για τα πανεπιστήμια και ο αριθμός συμπληρωνόταν ανεξαρτήτως βαθμολογίας. Οι Πανελλαδικές είναι διαγωνισμός για την κατάληψη θέσεων, δεν είναι εξέταση για αξιολόγηση γνώσεων.

Το θέμα προέκυψε όταν η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου καθιέρωσε τη βάση για να προωθήσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων: έπρεπε να έχουν φοιτητές, άρα έπρεπε να δημιουργήσει αποτυχόντες χωρίς να μειώσει τον αριθμό εισακτέων και προκαλέσει αντιδράσεις- και ξαφνικά άρχισαν τα απαξιωτικά σχόλια ενώ το φαινόμενο το δημιουργεί το ίδιο το σύστημα και όχι η αμάθεια των παιδιών.

Ως προς τη γελοιοποίηση όσων πήραν 0,9 στις εξετάσεις, τα παιδιά αυτά έχουν απολυτήριο λυκείου, αλλιώς δεν θα γίνονταν δεκτοί ως επιτυχόντες. Σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική το απολυτήριο Λυκείου εξασφαλίζει αυτόματα την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μόνο στην Ελλάδα γίνονται εξετάσεις- γιανα επιλεγούν αυτοί που θα εγγραφούν στην Ιατρική, στη Νομική, στο Πολυτεχνείο. Πώς να μην πάρουν 0,9 τα παιδιά που τελείωσαν το Λύκειο με 11 όταν οι εξετάσεις γίνονται για να επιλεγεί το 10% αυτών που στο Λύκειο (στα καλύτερα λύκεια της χώρας, για την ακρίβεια) πήραν 19;

Χρόνια τώρα γράφουμε και ξαναγράφουμε κάτι λίγοι για την ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Χρωστάει χάρη η κοινωνία μας στα παιδιά του 0,9, πρωτίστως παιδιά από φτωχές οικογένειες και φτωχές περιοχές, χωρίς πόρους για φροντιστήρια, που επιμένοντας να σπουδάσουν έδωσαν εξετάσεις και ανέδειξαν το αδιέξοδο και την ηλιθιότητα του συστήματος.

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Γιάννης Πανάρετος ανακοίνωσαν ότι, επιτέλους, θα καταργηθούν οι εξετάσεις για σχολές «χαμηλής ζήτησης». Είναι μια αρχή- ας είναι καλά τα παιδιά του 0,9!

Από το Βήμα
(29.8.10)

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Απολογισμός «εκδημοκρατισμού»

Θέτουμε το κείμενο του καθηγητή προς προβληματισμό. Καταγράφει, κατά τη γνώμη μας, ρεαλιστικά ένα μέρος της πραγματικότητας... Δυστυχώς για όλους μας...


Απολογισμός «εκδημοκρατισμού»

Tου Xρήστου Γιανναρά - Καθημερινή

Μετά τη δικτατορία των ετών 1967-1974, ο τομέας του κρατικού και κοινωνικού βίου που γνώρισε τον πληρέστερο «εκδημοκρατισμό» ήταν σίγουρα η παιδεία:

Καταργήθηκε η ομοιόμορφη ενδυμασία των μαθητών και κάθε περιορισμός στο είδος της κόμμωσης, στη χρήση καλλυντικών, στο αξιοπερίεργο της εμφάνισης.

Αναπτύχθηκε ελεύθερα ο συνδικαλισμός των μαθητών, το λεγόμενο «μαθητικό κίνημα», με εντυπωσιακές επιδόσεις σε απεργίες, καταλήψεις, αποκλεισμούς οδών, απευθείας διάλογο των μαθητών με τους υπουργούς Παιδείας.

Απαγορεύτηκε να διορθώνονται τα λάθη στα γραπτά των μαθητών και μάλιστα με κόκκινο μελάνι («κάτω τα αιματοβαμμένα γραπτά»!) ώστε να μην πληγώνονται συναισθηματικά τα παιδιά.

Αφιερωμένο στους γονείς μιας κόρης που όπου να ΄ναι έρχεται....


Πώς ήταν τα αρχαία ελληνικά αγάλματα

Τα αρχαία ελληνικά αγάλματα ήταν χρωματισμένα με λαμπερά χρώματα, αλλά μετά από χιλιάδες έτη, τα χρώματα αυτά ξεθώριασαν και εξαφανίστηκαν.


Μια τεχνική αποκαλούμενη "raking light" χρησιμοποιείται σήμερα για τη λεπτομερή ανάλυση της τέχνης. Μια λάμπα UV τοποθετείται τόσο προσεχτικά ώστε οι υπέρυθρες ακτίνες της να πέφτουν σχεδόν παράλληλα με την επιφάνεια του αντικειμένου. Όταν η τεχνική αυτή  χρησιμοποιείται στα έργα ζωγραφικής τότε φαίνονται οι πινελιές και οι σκόνες.  Στα αρχαία αγάλματα όταν οι ακτίνες πέφτουν επάνω τους κάνουν τα μικρά απειροελάχιστα κομματάκια βαφής να λάμπουν έντονα φωτίζοντας μεγαλύτερες λεπτομέρειες.


Οι υπέρυθρες ακτίνες και οι ακτίνες X μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να καταλάβουν από τι αποτελούνται τα χρώματα και πώς φαίνονταν πριν από χιλιάδες χρόνια.


Η φασματοσκοπία στηρίζεται στο γεγονός ότι τα άτομα συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν απορροφούν την ενέργεια κάποιου χρώματος και έτσι οι ερευνητές μπορούν να καθορίσουν περίπου

πώς ήταν χρωματισμένο ένα άγαλμα μια χιλιετία πριν.


 

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Εσύ τα έκαψες!


Ένα από τα θαύματα της ελληνικής φύσης, το φοινικόδασος της Πρέβελης, από χθες δεν υπάρχει. Για την ακρίβεια, υπάρχει μόνο το μισό. Σαν να λέμε, έμεινε ο μισός Παρθενώνας... Η φωτιά ξέσπασε στις 5 το πρωί (!) κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι, αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν ήδη διασπασμένες σε δύο άλλες κοντινές πυρκαγιές. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Την ίδια μέρα, η τέταρτη (!) φωτιά μέσα σ' ένα 20ήμερο στην Κάρυστο κατάφερε κι έκαψε ένα από τα ωραιότερα δασικά τοπία της χώρας. Αφού το υπόλοπο είχε καεί από διπλό εμπρησμό το 2009.


Ποιος έβαλε τις φωτιές και καίει τη χώρα; Οι κάτοικοί της. Ετσι, χωρίς φτιασιδώματα και περιστροφές: Οι κάτοικοί της. Οχι αυτοί που βάζουν τις φωτιές. Αυτοί που δεν τις σβήνουν. Δεν μιλάμε για τους πυροσβέστες και τ' αεροπλάνα. Δεν μιλάμε για τους εθελοντές και τους δασοπυροσβέστες. Μιλάμε για τον ελληνικό πληθυσμό.

Ηελληνική κοινωνία δεν φημίζεται για τη συλλογικότητά της. Το αντίθετο μάλιστα. Ο καθένας προσπαθεί να σώσει το σπιτάκι του, την οικογενειούλα του, το τομαράκι του. Αυτός είναι ο κανόνας. Είτε πρόκειται για τη φορολογία είτε για την πλημμύρα είτε για τον σεισμό είτε για τη φωτιά. Ολα εδώ δημιουργούνται από την καπατσοσύνη και την ικανοποίηση των επιθυμιών με όποιο πλάγιο τρόπο μπορεί κανείς να βρει (περιλαμβανομένης και της μεταμεσονύκτιας ψήφισης φωτογραφικών νόμων στη Βουλή) και χτίζονται πάνω σ' αυτό το μοτίβο.

Ετσι, η κοινωνία της Καρύστου και της Πρέβελης, αλλά και οποιασδήποτε Καρύστου στη χώρα έχει δημιουργηθεί έτσι, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός απολύτως ατομικού μοντέλου, από το οποίο λείπει ο μοναδικός παράγων, που προλαβαίνει και στη συνέχεια σώζει: Η Κοινωνία, η Αλληλεγγύη. Ο εθελοντισμός. Η διαρκής κοινωνική συμμετοχή.

Οι ίδιοι οι επαγγελματικοί μηχανισμοί διάσωσης, όπως είναι οι πυροσβέστες, μαλλιάζουν τη γλώσσα τους από χρόνια να επιμένουν: Μια φωτιά δεν σβήνεται ποτέ αφού έχει αρπάξει. Σβήνεται στην αρχή της. Μετά, καταστρέφει. Καμία πυροσβεστική δύναμη λιγότερη από 100.000 ανθρώπους δεν φτάνει για τις ετήσιες φωτιές στη χώρα. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα. Ισχύει για όλο τον κόσμο.

Ενώ, λοιπόν, σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και σε όλη τη Β. Αμερική οι κάτοικοι εκπαιδεύονται και δρουν ως εθελοντές και στις πλημμύρες και στους χιονιάδες και στις πυρκαγιές, στην Ελλάδα το μοντέλο εξακολουθεί και είναι «άργησε να 'ρθει η Πυροσβεστική», «καθυστέρησαν τ' αεροπλάνα», «τι να κάνουμε εμείς μ' ένα λάστιχο του νερού».

Να οργανωθείτε σε ομάδες, να συμμετάσχετε οικονομικά στην αγορά των απαραίτητων πυροσβεστικών, να στρώσετε τον δήμαρχο και τα δημοτικά συμβούλια να εξοπλίσουν τα χωριά και τις κωμοπόλεις, αντί να τους αφήνετε ανεξέλεγκτους να σπαταλάνε λεφτά κι αντί να συμμετέχετε κι εσείς σ' αυτή τη σπατάλη.

Να χαλάτε τη ζαχαρένια σας τα καλοκαίρια με περιπολίες και εκπαίδευση και αστραπιαία επέμβαση με το που θα ανάψει η πρώτη σπίθα και να πολεμάτε τη φωτιά συντεταγμένοι και εκπαιδευμένοι, επιβάλλοντας την καθοδήγησή σας από ένα μεγαλύτερο συντονιστικό όργανο πολιτών και πυροσβεστών. Αυτό να κάνετε. Να γίνετε δηλαδή εσείς κυβερνήτες του τόπου σας, αντί να περιμένετε από τις καφετέριες, τις ψαροταβέρνες και τους καναπέδες στις βεράντες να σας σώσει τη ζωή, την περιουσία και τα πνευμόνια κάποιος άλλος.

Δεν υπάρχει άλλος που να μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μιας κοινωνίας εκτός από την κοινωνία την ίδια. Το μοντέλο «σε ψηφίζω, σε πληρώνω, έλα να με σώσεις», όχι απλώς δεν λειτουργεί, αλλά παραπέμπει στην αντίστοιχη σχέση προστασίας που πληρώνουν τα μαγαζιά της νύχτας.

Είναι ίσως η αιτία που οι Ελληνες έχουν μια σχέση υποταγμένων δωροδοκούντων με τις εξουσίες και τις υπηρεσίες τους. Και είναι οπωσδήποτε η αιτία που χάθηκε το φοινικόδασος στην Πρέβελη, το δάσος της Καρύστου, η μισή Πάρνηθα, όλη η Πεντέλη, η Ηλεία και ο Γράμμος, η μισή Σάμος, η Ρόδος, είναι η αιτία που χάνονται οι θάλασσές μας και ο καθαρός αέρας που ανασαίναμε.

Και είναι η αιτία και άλλων συμφορών μέχρι να γίνει -αν γίνει ποτέ- από κοινωνία φιλοτομαριστών κοινωνία αλληλεγγύης και εθελοντισμού. Μέχρι τότε, οι κάτοικοι θα καταστρέφουν τον τόπο τους. Με την απουσία τους.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΕΤΡΑΔΗΣ,
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010
Φωτογραφικό υλικό: Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας

Και επειδή αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας στον Όλυμπο, θα ζήσουμε κι εκεί την καταστροφή η ομάδα εθελοντικής δράσης Ν. Πιερίας "Ο τόπος μου" σας καλεί να στηρίξετε το αίτημα άμεσης νομικής προστασίας του Ολύμπου. ΕΔΩ 

Όταν η θέληση ξεπερνάει τις δυσκολίες της ζωής

Η Ευγενία Χατζηπαύλου είναι μία 45χρονη μητέρα τριών παιδιών. Έργαζεται στο δήμο Περιστερίου στο τομέα της καθαριότητας. Η Ευγενία αποφάσισα να διεκδικήσει το δικαίωμά της στην ανώτατη μόρφωση και το πέτυχε. Έδωσε πανελλήνιες και πέρασε δεύτερη στο Πάντειο Πανεπιστημίο στο τμήμα Κοινωνιολογίας.

''Εγκατέλειψα το σχολείο στα 19 μου γιατί παντρεύτηκα. 25 χρόνια μετά αποφάσισα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου. Διάβαζα παντού, στο λεωφορείο, στο διάλειμμα, τη νύχτα παντού. Τσακωνόμουν μάλιστα με τον μικρότερο γιο μου για το λεξικό των Αρχαίων. Διάβασα πολύ, κουράστηκα, το πάλεψα και δικαιώθηκα από το αποτέλεσμα'', δήλωσε η ίδια στην κάμερα του ALTER.

Επόμενος στόχος της είναι να πάρει και το πτυχίο και να μπορέσει να εργαστεί πάνω στο αντικείμενο των σπουδών της.

Πηγή: TLIFE

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση


Από το γραφείο του Υφυπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε ότι σήμερα Τετάρτη 25-8-2010 θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από αύριο το πρωί να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω του ιστοτόπου του Υπουργείου πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους (ή ενδεκαψήφιο για αλλογενείς - αλλοδαπούς) και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο). Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων γίνεται προσπάθεια ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στην διεύθυνση αυτή, ιδίως τις ώρες αιχμής.

Οι υποψήφιοι που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα και από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στον τετραψήφιο αριθμό 1500.

Σήμερα επίσης τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Άντε, βρε παιδιά, καλή επιτυχία!

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος ανά τον κόσμο

Όπου κι αν είστε απόψε, απολαύστε την!


Σαν Φραντζίσκο


Big lake, Μινεσότα


Cape Hatteras, Βόρεια Καρολίνα

St George, Ελλάδα

Κάνσας

Χαβάη

Hollyhock, Canada

Jungfraujoch Ελβετίας

Kantiang Bay, νησί Ko Lanta, Ταϊλάνδη

Malibu

Μanhattan

Norwegian Fjord

Oregon, Crater Lake National Park

Hong Kong

Waikiki, Ηawaii

Έλγιν,  Αγγλίας

Ελσίνκι, Φιλανδία

Ελσίνκι, Φιλανδία


Μόσχα

Σάμος

Σίδνεϊ

Σικάγο

Σίδνεϊ

Τόκιο

Τορόντο

Τι εθνικότητας είναι ο Αδάμ και η Εύα;

Ένας Γερμανός, ένας Γάλλος, ένας Άγγλος και ένας Έλληνας σχολιάζουν έναν πίνακα του Αδάμ και της Εύας στον Παράδεισο.

Ο Γερμανός λέει:
-Κοιτάξτε την τελειότητα στα σώματα: εκείνη ψηλή και ευκίνητη, εκείνος μ' αυτό το αθλητικό κορμί, τους καλογυμνασμένους μύες....
Πρέπει να είναι ΓΕΡΜΑΝΟΙ!

Αμέσως ο Γάλλος αντέδρασε:
-Δεν το πιστεύω. Είναι ξεκάθαρος ο ερωτισμός που εκλύεται και από τις δύο φιγούρες. Εκείνη τόσο θηλυκή... Αυτός τόσο ανδροπρεπής....  Γνωρίζουν ότι σύντομα θα έλθει ο πειρασμός....
Πρέπει να είναι ΓΑΛΛΟΙ!!

Κουνώντας αρνητικά το κεφάλι ο Άγγλος σχολιάζει:
-Παρατηρήστε... Την ηρεμία στα πρόσωπά τους... Τη λεπτότητα στη στάση τους.... Τη νηφαλιότητα της κίνησης.
Μόνο ΑΓΓΛΟΙ μπορεί να είναι!!!

Μετά από μερικές στιγμές συγκέντρωσης, ο Έλληνας φώναξε:
-Δε συμφωνώ. Κοιτάξτε καλά: Ο Αδάμ ξεβράκωτος, ξυπόλητοι, κοιμούνται κάτω από ένα δέντρο, έχουν μόνο ένα φτωχό μήλο για να φάνε, δε διαμαρτύρονται και επιπλέον οι μαλάκες πιστεύουν ότι είναι στον Παράδεισο.
ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Πλαίσιο προγραμματισμού – στόχων για τους νέους διευθυντές εκπαίδευσης

Α) Άμεσες προτεραιότητες για την ομαλή έναρξη της Σχολικής Χρονιάς

  • Διαρκής έλεγχος των πραγματικών κενών και υπεραριθμιών σε κάθε σχολείο με σκοπό την άμεση και ορθολογική αξιοποίηση των εκπαιδευτικών, προκειμένου να ξεκινήσει η σχολική χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
  •  Έλεγχος του πραγματικού αριθμού των μαθητών στο ολοήμερο, ορθολογική αξιοποίηση των εκπαιδευτικών και λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων.
  • Πλήρης αποτύπωση, καταγραφή και έλεγχος της ακρίβειας των στοιχείων των μαθητών ανά σχολείο για παράλληλη στήριξη και εφαρμογή αντισταθμιστικής αγωγής, προκειμένου να καλυφθούν έγκαιρα οι ανάγκες.
  • Ορθολογική και έγκαιρη διανομή των βιβλίων με την αξιοποίηση καλών πρακτικών και τον έλεγχο των διαδικασιών.
  • Μετακινήσεις εκπαιδευτικών από Β/βάθμια (κυρίως φυσικής αγωγής, αγγλικών και πληροφορικής στα Δημοτικά Σχολεία αναμορφωμένου προγράμματος (800)), σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων για την αξιοποίηση κοινών εκπαιδευτικών, σύνταξη προγράμματος.
  • Πλήρης αποτύπωση των πραγματικών αναγκών για τάξεις υποδοχής, συνεργασία μεταξύ γειτονικών σχολείων .
  • Ενημέρωση - παρακολούθηση - προώθηση - στήριξη των διαδικασιών για την προμήθεια διαδραστικών συστημάτων και κινητών εργαστηρίων πληροφορικής (συνεργασία – ενεργοποίηση σχολικών επιτροπών).
  • Ενημέρωση - προώθηση - στήριξη των διαδικασιών για την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου
  • Ενημέρωση από όλα τα σχολεία των βάσεων δεδομένων (survey, e-school)
  • Η ενημέρωση των διαδικασιών για το Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών
  • Η συνεργασία- στήριξη του προγράμματος «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας»
  • Η συνεργασία – στήριξη των προγραμμάτων για ευαίσθητες ομάδες: «Αλλοδαπών & Παλιννοστούντων», «Ρομά», «Παιδιών των μειονοτήτων».
  • Η υποδοχή – τοποθέτηση – στήριξη νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.
  • Η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Η ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη διοίκηση και τη διαχείριση των σχολικών μονάδων. Ανάπτυξη ιστοσελίδας σε κάθε σχολείο και κάθε υπηρεσία, προκειμένου να αναρτώνται οι αποφάσεις και τα πεπραγμένα τους, στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας.
  • Ο προγραμματισμός των προβλεπομένων διαδικασιών για την επιλογή στελεχών (διευθυντών, υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, προϊσταμένων τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων).
  • Ο έγκαιρος προγραμματισμός και προώθηση απαραίτητων διαδικασιών για ιδρύσεις, προαγωγές, συγχωνεύσεις σχολείων.
Β) Αποτύπωση δεδομένων - Μεσοπρόθεσμος (Ετήσιος, 4ετής) Προγραμματισμός – Στοχοθεσία

  • Περιορισμός – εξάλειψη απώλειας διδακτικού χρόνου
  • Προληπτική και έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου των καταλήψεων
  • Πλήρης, ορθολογική και δημιουργική αξιοποίηση του διαθέσιμου εκπαιδευτικού προσωπικού
  • Παρακολούθηση - προώθηση των διαδικασιών για το Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών: αριθμός των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα
  • Παρακολούθηση - προώθηση - στήριξη των διαδικασιών για την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου: αριθμός σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καταγραφή της προόδου και των αποτελεσμάτων του προγράμματος
  • Υποστήριξη της αυτοαξιολόγησης στη φάση γενίκευσης του προγράμματος
  • Προώθηση – ολοκλήρωση όλων των πειθαρχικών υποθέσεων
  • Διοικητικός - πειθαρχικός έλεγχος σχολικών μονάδων (και των ιδιωτικών)
  • Αντιμετώπιση φαινομένων σχολικής βίας και επιθετικότητας
  • Αντιμετώπιση του φαινομένου καταστρατήγησης του κανονιστικού πλαισίου για τις απουσίες μαθητών
  • Εποπτεία και έλεγχος για τις μαθητικές εκδρομές
  • Εποπτεία και έλεγχος στις άδειες των εκπαιδευτικών
  • Αριθμός σχολείων και εκπαιδευτικών που συμμετέχουν σε προγράμματα ενδοσχολικής επιμόρφωσης
  • Αριθμός σχολείων και εκπαιδευτικών που συμμετέχουν σε εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων
  • Ενίσχυση των προγραμμάτων τοπικής κλίμακας, (τοπική ιστορία, πολιτισμό, περιβάλλον, οικονομία) με ανάδειξη των τοπικών κοινωνιών.
  • Επισκέψεις στις σχολικές μονάδες
  • Αριθμός και φύση συναντήσεων με γονείς, ενώσεις γονέων, δήμο, τοπικούς φορείς
  • Λειτουργία, συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων (ενεργοποίηση)
  • Συνεργασία με Σχολικούς Συμβούλους για εκπαιδευτικά θέματα, ωρολόγια προγράμματα, αξιοποίηση χώρων
  • Συνεργασία με Προϊσταμένους γραφείων, διευθυντές σχολικών μονάδων
  • Ενημέρωση εμπλεκομένων σχετικά με αποφάσεις, πολιτικές
  • Διαφάνεια, με ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο
  • Αριθμός, ποσοστό σχολικών μονάδων και υπηρεσιών με ιστοσελίδα
  • Διαμόρφωση δικτύου επικοινωνίας (απρόσκοπτη ροή πληροφόρησης) στο εσωτερικό της διεύθυνσης, με τις σχολικές μονάδες, υπηρεσίες, φορείς κ.λ.π.
  • Κάλυψη αναγκών πρόσβασης των διοικητικών και αποσπασμένων υπαλλήλων στην επιστημονική γνώση (διοικητική και παιδαγωγική)
  • Ανάπτυξη – Προώθηση καλών πρακτικών (διδακτικών και διοικητικών)
  • Ειδική Αγωγή: α) παρακολούθηση – υποστήριξη της χαρτογράφησης όλων των βαθμίδων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης: 1) Κατά κατηγορία αναπηρίας -ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, 2) κατά κατηγορία εκπαιδευτικών, 3) κατά κατηγορία σχολείων (ειδικά σχολεία, Τμήματα Ένταξης, Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια – Λύκεια, Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, β) συνεργασία στην καταγραφή όλων των δασκάλων που έχουν μετεκπαιδευτεί στην Ειδική Αγωγή και δεν έχουν υπηρετήσει σε σχολεία Ειδικής Αγωγής, ώστε να καλυφθούν τα σημαντικά κενά που παρουσιάζονται στα σχολεία Ειδικής Αγωγής.
  • Τεχνική εκπαίδευση: Συμβολή στην καταγραφή και αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ και στον εξορθολογισμό του ανθρώπινου δυναμικού
  • Αριθμός σχολείων που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα του νέου σχολείου
  • Αριθμός σχολείων που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα «διαφοροποιημένη ξενόγλωσση εκπαίδευση»
  • Στήριξη της εφαρμογής των νέων προγραμμάτων σπουδών (στη γενίκευση)
  • Αριθμός σχολείων που συμμετέχουν σε προγράμματα ψηφιακής αναβάθμισης και δημιουργίας ενιαίου ψηφιακού περιβάλλοντος
  • Ενημέρωση - παρακολούθηση - προώθηση - στήριξη των διαδικασιών για την εισαγωγή του θεσμού του Μέντορα του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού