Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Αφιέρωμα του CNN στην ελληνική κοινότητα της Κων/πολης και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο


Στο πλαίσιο εκπομπής του προγράμματος World’s untold stories το CNN International μετέδωσε αφιέρωμα για τη φθίνουσα ελληνική κοινότητα της Κων/πολης καιστα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκεί οι μακραίωνοι θεσμοί της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τις τουρκικές αρχές. Η ιστοσελίδα του CNN δημοσιεύει σχετική ανταπόκριση του Bill Wunner με τίτλο «The last Orthodox patriarch in Turkey?».

Επισημαίνοντας το κίνδυνο ο Βαρθολομαίος, πνευματικός ηγέτης 250 εκ. Ορθοδόξων ανά τον κόσμο, να αποτελέσει τον τελευταίο Οικουμενικό Πατριάρχη της Κων/πολης αν δεν αλλάξουν οι δημογραφικές τάσεις και οι τουρκικοί νόμοι, η ανταπόκριση αναφέρεται σε προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τις τουρκικές αρχές (μη αναγνώριση του οικουμενικού χαρακτήρα του Πατριάρχη, κλείσιμο θεολογικής σχολής Χάλκης, προϋπόθεση τουρκικής υπηκοότητας των ελληνορθόδοξων κληρικών, κ.α.) και στον κίνδυνο αφανισμού της ελληνικής κοινότητας της Κων/πολης, περιορισμένης πια στα 3.000 από τα 100.000 μέλη που αριθμούσε προ 50ετίας, κυρίως λόγω του πογκρόμ του 1955 και τουρκικών εθνικιστικών πολιτικών, όπως υποστηρίζουν οι λιγοστοί εναπομείναντες Έλληνες.

Μεταξύ άλλων, ο Βαρθολομαίος θλίβεται για τα πάθη που έχει υποφέρει η ελληνορθόδοξη κοινότητα από την ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση και την εκατέρωθεν έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά εξακολουθεί να ελπίζει και εμφανίζεται αποφασισμένος και πεπεισμένος για την επιβίωση του θεσμού, ενθαρρυμένος και από πρόσφατες εξελίξεις, όπως την αυξανόμενη τάση εγκατάστασης νεαρών από την Ελλάδα στην Κων/πολη ή την πρόσφατη συμφιλιωτική κίνηση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν την λειτουργία από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά.

Η ανταπόκριση συνοδεύεται από διαπόραμα φωτογραφιών και δυο βίντεο του Ivan Watson από το ετήσιο προσκύνημα του Βαρθολομαίου στην γενέτειρά του Ίμβρο και για τις ανασκαφές βυζαντινών αρχαιοτήτων στην Κων/πολη.

Πηγή: THRAKI LIVE
http://www.cnn.com/2010/WORLD/europe/08/26/wus.patriarch/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου