κάθονται δυο δάσκαλοι του 60ού Δημοτικού Σχολείου Πάτρας, η Δήμητρα Μυλωνάκη και ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος, που σερφάρουν, προτείνουν, μοιράζονται, αλλά και παθιάζονται... Σας προσκαλούν στο ταξίδι της περιπλάνησής τους στην εκπαίδευση και στον υπόλοιπο κόσμο... και σας περιμένουν.
Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010
Γνωρίστε 10 γυναίκες αρχηγούς κρατών
10. Laura Chinchilla, Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα: Κέρδισε με 47% τις εκλογές το Φλεβάρη του 2010. Είχε πριν υπηρετήσει και ως υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας και ως υπουργός Δικαιοσύνης στο Εθνικό Απελευθερωτικό Κόμμα. Είναι εναντίον του γάμου των ομοφυλοφίλων και των αμβλώσεων.
9. Kamla Persad-Bissessar, Πρωθυπουργός των Trinidad and Tobago: ηγέτης του ενωμένου εθνικού συνεδρίου, επιτηρεί έναν συνασπισμό πέντε πολιτικών κομμάτων. Από όταν ορκίστηκε, στις 26 Μαΐου 2010, προσπαθεί αντιμετωπίσει το αυξανόμενο ποσοστό εγκλημάτων στη χώρα, και να ελαττώσει τον αριθμό των Trinidadians που ζουν στην απόλυτη φτώχεια. Υπήρξε κοινωνική λειτουργός και φρόντισε τα δύο παιδιά του αδελφού της όταν αυτός πέθανε σε ένα τροχαίο ατύχημα 20 έτη πριν.
8. Tarja Halonen, Πρόεδρος της Φιλανδίας: Μεγαλωμένη σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης στο κέντρο του Ελσίνκι, η Halonen έχει χτίσει μια άκρως επιτυχημένη πολιτική καριέρα με την οικοδόμηση δεσμών με συνδικαλιστικές οργανώσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς. Υπηρετώντας ως Πρόεδρος από το 2000, υπερασπίστηκε με πάθος τον ρόλο του Προέδρου ως αρχιστράτηγο του στρατού και αγωνίστηκε εναντίον της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
7. Ellen Johnson Sirleaf, Πρόεδρος της Λιβερίας: Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin και στο Χάρβαρντ, πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αφρικής υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομικών της Λιβερίας στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το 1980 λόγω πολιτικών αναταραχών στη χώρα της κατέφυγε στην Κένυα όπου έγινε διευθύντρια της Citibank. Επέστρεψε το 1996 και το 2005 κέρδισε τις εκλογές, αναλαμβάνοντας ένα δύσκολο έργο για μια χώρα καταπονημένη από χρόνια εμφυλίου πολέμου.
6. Sheik Hasina Wajed, Πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές: Κατά τη διάρκεια ενός πραξικοπήματος το 1975, δολοφόνοι σκότωσαν 17 μέλη της οικογένειάς της - συμπεριλαμβανομένου του γιου της, τρία αδέλφια, τη μητέρα και τον πατέρα της. Η Hasina, τότε 28 χρονών, έτυχε να είναι στο εξωτερικό. Εξελέγη πρωθυπουργός το 1996, αλλά το 2001, όταν το Μπαγκλαντές χαρακτηρίστηκε ως η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο, έχασε την εξουσία. Τον Ιανουάριο όμως του 2009, η Awami League κέρδισε τις 230 από τις 299 κοινοβουλευτικές έδρες, και έτσι έγινε για άλλη μια φορά πρωθυπουργός.
5. Angela Merkel, Καγκελάριος της Γερμανίας: η γνωστή σε εμάς τους Έλληνες κυρία.
4. Dalia Grybauskaite, Πρόεδρος της Λιθουανίας: Αφότου πήρε την εξουσία το 2009, οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι την ονόμασαν σιδηρά κυρία της Λιθουανίας της, εξ αιτίας του σκληρού τρόπου που μιλούσε, αλλά και της μαύρης ζώνης στο karate που διαθέτει. Κόρη μιας πωλήτριας και ενός ηλεκτρολόγου, εργάστηκε με μειωμένο ωράριο σε ένα εργοστάσιο και έκανε μεταπτυχιακά στα οικονομικά. Το 2009, με τη Λιθουανία βαθιά σε κρίση, η Grybauskaite επικέντρωσε την προεδρική εκστρατεία της στην προστασία εκείνων με τα χαμηλότερα εισοδήματα και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία είχε φτάσει σχεδόν στο 16%. Κατέβηκε ως ανεξάρτητη και κέρδισε τις εκλογές με πλειοψηφία 68% - το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφηκε ποτέ στην ιστορία της Λιθουανίας.
3. Cristina Fernández de Kirchner, Πρόεδρος της Αργεντινής: Εξελέγη πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2007. Αφοριστικά αναφέρεται ως "Cristina" από ορισμένα μέλη της πολιτικής ελίτ της Αργεντινής. Η Φερνάντεζ επέζησε από την αντιπαράθεση με το ισχυρό αγροτικό λόμπι της χώρας, και μια σειρά από πολιτικές αναταραχέςς που οδήγησαν στην πτώση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής. Διαθέτει εντυπωσιακή εμφάνιση και ρητορικό χάρισμα και αναπόφευκτα τη συγκρίνουν με την πρώην Πρώτη Κυρία Εύα Περόν.
2. Johanna Sigurdardottir, Πρωθυπουργός της Ισλανδίας: Μετά από την κατάρευση της οικονομίας τηςΙσλανδίας τον Οκτώβριο του 2008, η Sigurdardottir πήρε με το μέρος της όλους τους δυσαρεστημένους με το προηγούμενο κόμμα πολίτες. Και δεν ήταν και πολύ δύσκολο τελικά αφού ο προηγούμενος πρωθυπουργός είχε κερδίσει 8 συνεχόμενες εκλογικές νίκες από το 1978 και είχε πλέον μεγάλες απώλειες. Εκτός από το ότι είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ισλανδίας, η Sigurdardottir, ετώ 67 σήμερα, είναι επίσης παγκοσμίως ο πρώτος ομοφυλόφιλος αρχηγός κράτους. Τον Ιούνιο του 2010, όταν η Ισλανδία υπερψήφισε τους γάμους τωνομοφυλοφίλων, η Sigurdardottir νομιμοποίησε τη σχέση της με την επί χρόνια συνεργάτιδά της.
1. Julia Gillard, Πρωθυπουργός της Αυστραλίας: αφού βοήθησε το Εργατικό Κόμμα να ενορχηστρώσει το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ στις 24 Ιουνίου του 2010, η Gillard, ετών 48, έγινε η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Προσπαθώντας να υποστηρίξει το κόμμα της κάλεσε πρόωρες εκλογές μόλις τρεις εβδομάδες αφότου πήρε το αξίωμα, αλλά (στις 21 Αυγούστου) οι εκλογές δεν έδωσαν πλειοψηφία ούτε στην Gillard εκπρόσωπο της κεντροαριστερής κυβέρνησης ούτε στο συνασπισμό Φιλελευθέρων-Εθνικών υπό την ηγεσία του Τόνι Abbott. Το αδιέξοδο έσπασε τελικά στις 7 Σεπτεμβρίου. Μετά από περισσότερο από δύο εβδομάδες από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με μια χούφτα ανεξάρτητων υποψηφίων, η Gillard εξασφάλισε τελικά πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου