Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Γνωρίστε την Ανεμώτια


Η Ανεμώτια (Ανεμότια), βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Λέσβου, απέχει 55 χλμ από την Μυτιλήνη, ανήκει διοικητικά στον Δήμο Καλλονής και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 360 μ. περίπου.

Πλησιάζοντας, το μάτι αγκαλιάζει το σκούρο πράσινο χρώμα των πεύκων και των πρίνων πάνω απ’ το χωριό. Στην είσοδο του χωριού ορθώνεται ο πετρόχτιστος αυλόγυρος του Δημοτικού Σχολείου, κτίσμα του 1935, το οποίο όμως αντιμετωπίζει προβλήματα εγκατάλειψης.  

Η ονομασία «Ανεμώτια», κατά μια εκδοχή, προέρχεται από τον προσδιορισμό της τοποθεσίας «στου ανέμου τα ώτα», λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ελαιόλαδου. Υπήρχαν δύο ελαιοτριβεία όμως λόγω του προβλήματος της μείωσης του πληθυσμού, η δυναμικότητα τους παρουσιάσε πτώση. Άλλη κύρια ασχολία των κατοίκων του χωριού είναι η κτηνοτροφία, ενώ υπάρχει τυροκομείο με σύγχρονα μηχανήματα.

Γνωστά σε όλο το νησί, είναι τα φημισμένα σταφύλια της Ανεμώτιας (ποικιλίες: φιλέρια, μοσχοστάφυλα, ραζακί κ.α), φήμη η οποία κρατά από την αρχαιότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες του χωριού είναι αρκετά δραστήριες και δημιουργικές αφού λειτουργούν με επιτυχία τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Ανεμώτιας Λέσβου "Η Καλή Λαγκάδα".

Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 2000 από 27 γυναίκες που διαμένουν στην Ανεμώτια και τα προιόντα που παρασκευάζει είναι: τραχανάς, μακαρονάκι, υπέροχα γλυκά του κουταλιού αλλά και ταψιού, μαρμελάδες, πλαντζέτες, παραδοσιακά ποτά , βρώσιμες ελιές καθώς και  τα «μεθυσμένα», παραδοσιακά εντυπωσιακά κουλουράκια. Επίσης κατασκευάζει προϊόντα καλαθοπλεκτικής.
 

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου