Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Στο μικροσκόπιο τα πλαστά διδακτορικά εκπαιδευτικών

Αγαπημένοι μου αναγνώστες, όπως φαίνεται, σφαγή θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι ανάμεσα σε όλους τους "σοφούς και μορφωμένους". Άντε και καλή δύναμη.....


Σάλο προκάλεσε στον εκπαιδευτικό κόσμο το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Εθνους», για τη φάμπρικα που προσφέρει πλαστούς τίτλους έναντι αδράς αμοιβής σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διεκδικούν θέσεις σχολικών συμβούλων, διευθυντών και υποδιευθυντών σχολείων κ.ά.

Στο ζήτημα παρενέβη χθες και η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν. Εδωσε εντολή στον γενικό γραμματέα του υπουργείου να διαταχθεί σχετική έρευνα και να ζητήσει στοιχεία από τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, ώστε η υπόθεση ν' ακολουθήσει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Η υπουργός Παιδείας είπε πως, εφόσον διαπιστωθούν οι παρανομίες, το υπουργείο θα εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα έναντι αυτών που έχουν στους φακέλους τους μεταπτυχιακά και διδακτορικά έναντι αμοιβής.

Δάσκαλοι και καθηγητές, πάντως, υπογραμμίζουν ότι ακόμη και αν είναι λίγες οι περιπτώσεις των συναδέλφων τους που χρησιμοποιούν πλαστούς τίτλους, προκειμένου να καταλάβουν κάποια θέση στην εκπαίδευση και να πάρουν και τα αντίστοιχα επιδόματα, το φαινόμενο πρέπει να παταχθεί, διότι δεν τιμά το λειτούργημα του εκπαιδευτικού.

Οι ίδιοι μάλιστα επιμένουν ότι το υπουργείο Παιδείας οφείλει σε κάθε περίπτωση να βάλει «δικλίδες ασφαλείας», ώστε οι τίτλοι που προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι να ελέγχονται με πραγματικά ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο και όχι να περιοριστεί σε ακόμη μία δέσμευση ότι θα «ελέγξει τις καταγγελίες» , πρακτική που συνήθως δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα.

Χθες, πάντως, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, κ. Βασίλης Κουλαϊδής, έστειλε επιστολή στα συνδικαλιστικά σωματεία των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ- ΟΛΜΕ), με την οποία ζητεί να παραδόσουν το συντομότερο δυνατό κάθε σχετικό με την υπόθεση έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή τους.

«Mε αφορμή δημοσίευμα του Τύπου, το οποίο αναφέρεται σε καταγγελίες για απόκτηση από εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έναντι χρηματικής αμοιβής, πλαστών τίτλων μεταπτυχιακών σπουδών από εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού και με δεδομένο ότι σχετικά αποδεικτικά στοιχεία ουδέποτε υποβλήθηκαν στο υπουργείο μας, σας παρακαλώ κατ' εντολή της υπουργού, να προσκομίσετε το συντομότερο δυνατό κάθε σχετικό με την υπόθεση έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή σας, προκειμένου να δρομολογηθούν όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες».

Επιστολή Μπράτη στην Α. ΔιαμαντοπούλουΕπανέλεγχο πτυχίων ζητούν οι εκπαιδευτικοί
Επιστολή για το θέμα των πλαστών τίτλων έστειλε στην υπουργό Παιδείας και ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ Δημήτρης Μπράτης, στην οποία τονίζει: «Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλές καταγγελίες (και επώνυμα) από συναδέλφους, για την απόκτηση, από ορισμένους εκπαιδευτικούς, μεταπτυχιακών τίτλων από το εξωτερικό, έναντι αμοιβής. Παρατηρείται, μάλιστα, το φαινόμενο, κάποιοι μέσα σε μια πενταετία να έχουν αποκτήσει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους, από διαφορετικές χώρες του εξωτερικού, ενώ υπηρετούσαν στην Ελλάδα και χωρίς να έχουν λάβει εκπαιδευτική άδεια. Ο στόχος της απόκτησης όλων αυτών των τίτλων είναι, κυρίως, η κατάληψη μιας θέσης στελέχους στην εκπαίδευση, αφού το διδακτορικό μοριοδοτείται με 6 μονάδες, το μεταπτυχιακό με 4 και επειδή αποκτήθηκαν στο εξωτερικό μοριοδοτούνται επιπλέον με 2,5 μονάδες για την ξένη γλώσσα».

O κ. Μπράτης υπογραμμίζει στην υπουργό ότι «επειδή το φαινόμενο αυτό έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και προκειμένου να μην αδικούνται συνάδελφοι οι οποίοι νόμιμα και με κόπο απέκτησαν τους μεταπτυχιακούς τους τίτλους, θα πρέπει να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα επανελέγχου τόσο των τίτλων όσο και της ξένης γλώσσας, έτσι ώστε οι διαδικασίες επιλογής στελεχών που θα ακολουθήσουν να είναι έγκυρες και αξιόπιστες. Ιδιαίτερα για την πιστοποίηση της γνώσης της ξένης γλώσσας, επισημαίνω ότι θα πρέπει να προβλεφθεί και στο Συμβούλιο Επιλογής Σχολικών Συμβούλων αντίστοιχη διαδικασία μ' αυτή που προβλέπεται στο Συμβούλιο Επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, όπου οι υποψήφιοι εξετάζονται προφορικά στην ξένη γλώσσα από ξενόγλωσσους καθηγητές».

Συλλαλητήριο
Καθηγητές αλλά και φοιτητές πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή, διαμαρτυρόμενοι για μία σειρά μέτρων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Οι καθηγητές διατράνωσαν την αντίθεσή τους στις επικείμενες συγχωνεύσεις σχολείων, ενώ υποστήριξαν ότι με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, βλέπουν τους μισθούς τους να εξανεμίζονται. Από την πλευρά τους οι φοιτητές αντιδρούν στον νόμο-πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ ζητούν να μην υπάρχει καμία αλλαγή στο καθεστώς που διέπει το πανεπιστημιακό άσυλο.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ, Ν. Τρίγκα
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου