Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Πέντε Ελληνες μαθητές κατέκτησαν τα... αστέρια


Η τελειόφοιτη του 3ου ΓΕΛ Δράμας Δέσποινα Παζούλη και ο τελειόφοιτος του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων Γιώργος Λιούτας απέσπασαν από ένα χάλκινο μετάλλιο, ενώ μία επιπλέον διάκριση πέτυχε η Δέσποινα, η οποία είναι η πρώτη Ελληνίδα μαθήτρια που κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιάδα Αστρονομίας. 

Μάλιστα, η 18χρονη κοπέλα εισήχθη πρώτη και στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 19.000 μόρια στις πανελλήνιες εξετάσεις. Οι επιτυχίες δεν τέλειωσαν όμως εδώ και για το δεύτερο «χάλκινο» νικητή της Ολυμπιάδας, τον Γιώργο, ο οποίος εισήχθη επίσης 7ος στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ.
 
«Αισθανόμαστε πολύ μεγάλη ικανοποίηση και περηφάνια για τη διάκριση των μαθητών μας, καθώς το επίπεδο αυτής της Ολυμπιάδας ήταν πολύ ανεβασμένο, με αποτέλεσμα οι διακρίσεις να έχουν μεγαλύτερη αξία», ανέφερε στον «Α» ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της ομάδας προετοιμασίας των μαθητών Λουκάς Ζαχείλας.

Στη φετινή 5η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 27 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Ν. Αμερική, με 140 περίπου μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επιλέχτηκαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους απ' όλον τον κόσμο.

Η προετοιμασία των μαθητών διήρκεσε δύο μήνες και πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια, στο Βόλο και στη Θεσσαλονίκη, υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Γιάννη Σειραδάκη.

Οι δύο «χάλκινοι» μαθητές συγκέντρωσαν περίπου το 67% της βαθμολογίας στο σύνολο των δοκιμασιών της Ολυμπιάδας (θεωρία, πρακτική και ασκήσεις πλανηταρίου), ενώ τιμητικές διακρίσεις για τη βαθμολογία τους έλαβαν επίσης ο μαθητής της Β΄ Τάξης του 26ου ΓΕΛ Αθήνας Μάνος Βουρλιώτης, ο τελειόφοιτος ιδιωτικού λυκείου από την Καλαμάτα Στέφανος Τύρος και ο μαθητής Β΄ τάξης του ΓΕΛ Δοξάτου Δράμας Πάρης Τζιτζιμπάσης.

Η επόμενη Ολυμπιάδα Αστρονομίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία τον Αύγουστο του 2012.

Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου