Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Η Υπουργός για τους διορισμούς των εκπ/κών σε συνέντευξη που έδωσε στο Ρ/Σ Βήμα fm και στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο

Ανεξαρτήτως του αριθμού διορισμών, το θέμα είναι ότι το ελληνικό κράτος έχει ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών σε σχέση με τις ανάγκες του και σχέση με τις άλλες χώρες. Η αναλογία μαθητών – καθηγητών είναι η καλύτερη στον κόσμο θεωρητικά. 

Έχουμε όμως τις λάθος ειδικότητες στις λάθος περιοχές, δηλαδή περιοχές με υπεράριθμες ειδικότητες ενώ ο διπλανός νομός μπορεί να έχει έλλειψη.   

Πρόκειται για μια ανορθολογική κατάσταση που ίσχυε για χρόνια. Οι διορισμοί μέχρι τώρα ήταν 6.000-7.000 ετησίως . Τα τελευταία χρόνια εκτός από τα άλλα προβλήματα είχαμε και 22.000 συνταξιοδοτήσεις, ενώ συνολικά 3.500 προσλήψεις. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να λειτουργήσει με αυτά τα δεδομένα το σχολείο. Το στοίχημα είναι μεγάλο. Δουλεύουμε για αυτό εδώ και δύο χρόνια. Θυμίζω ότι επέστρεψαν 7.000 εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους. Προχωρήσαμε σε νέο σχολικό χάρτη με συνενώσεις σχολείων, ώστε το σύστημα να αρχίσει να εξορθολογίζεται, χωρίς να αλλάξουν όμως κριτήρια,  όπως αριθμός των μαθητών ανά τάξη.   

Με τις αλλαγές και το σχεδιασμό που έχει γίνει και με τη δυνατότητα των αναπληρώσεων, θα μπορέσουμε από την πρώτη εβδομάδα – το πολύ δεκαήμερο- να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα. 

Να πω εδώ ότι από τους 600 διορισμούς που ανέφερα οι 120 διορίστηκαν στο Νότιο Αιγαίο –όπου έχουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα. Διορίστηκαν την Τρίτη και την Πέμπτη το 30% ζήτησε άδεια είτε λόγω επαπειλούμενης κύησης, είτε λόγω ανατροφής παιδιών.  

Δεν το αμφισβητώ αυτό και μακάρι να ισχύει ότι έχουμε τόσες κυήσεις γιατί έχουμε και δημογραφικό πρόβλημα ως χώρα.  Όμως το αποτέλεσμα αυτού είναι να διορίζουμε 120 και πηγαίνουν οι 80. Αυτά τα κενά πρέπει να αναπληρωθούν. Ανακοινώνουμε τους αναπληρωτές και ενώ πρέπει να παρουσιαστούν για να καλύψουν τα κενά δημιουργούνται πάλι αντίστοιχα προβλήματα.  

Επειδή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική δεν πρέπει να απαξιώνεται. Από πέρυσι είχαμε ζητήσει με το κ Λοβέρδο από όλα τα νοσοκομεία να είναι πολύ υπεύθυνοι στις αποφάσεις τους, γιατί στις απομακρυσμένες περιοχές έχουμε υψηλά ποσοστά ασθένειας.

Ο σχεδιασμός για τη διαδικασία προσλήψεων και αναπληρώσεων δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα γιατί σύμφωνα με το δημοσιουπαλληλικό κώδικα μπορούν να γίνονται αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι τις 10 Αυγούστου. Μέχρι τότε δεν έχουμε πλήρη εικόνα των κενών. Αν μπορούσαμε να έχουμε νωρίτερα τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων θα  κάναμε και καλύτερο σχεδιασμό.   Με όλο το σχεδιασμό που έχει γίνει και τον εγκεκριμένο  αριθμό αναπληρωτών θα το αντιμετωπίσουμε.
Παρά τα προβλήματα, να σας πω ότι φέτος συνεχίζεται η λειτουργία των  800 δημοτικών με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα, που ξεκίνησαν πέρυσι και προστέθηκαν ακόμη 161 φέτος. Μιλάμε, άρα, για ένα σύνολο 961 σχολείων.

Πέρυσι ξεκίνησε το ηλεκτρονικό φροντιστήριο με ζωντανές παραδόσεις και επιπλέον ασκήσεις, ενώ από φέτος θα λειτουργήσει και υπηρεσία απαντήσεων σε ερωτήσεις των μαθητών. Αυτό υπάρχει σε όλα τα βασικά μαθήματα των εξετάσεων.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου