Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Δελτίο τύπου της Ένωσης Διευθυντών Π. Ε. για το Πειθαρχικό Δίκαιο και τη θέση των υπαλλήλων σε αυτοδίκαιη αργία.



Με αφορμή την εφαρμογή του μέτρου της αυτοδίκαιης αργίας στον χώρο της εκπαίδευσης, η οποία οδηγεί πλέον σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, με αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί για διάφορους λόγους, σχετικούς ή άσχετους με το εκπαιδευτικό τους έργο, σοβαρούς ή όχι, με ή χωρίς έρευνα, διώκονται και αποπέμπονται με συνοπτικές διαδικασίες, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε. έχει να επισημάνει τα εξής:
    Με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Ζ3 του Ν.4093/2012 όπως τροποποιήθηκε από το Ν.4111/2013, επέρχονται δύο βασικές αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών:
·       Αφενός διευρύνεται κατά πολύ το πεδίο εφαρμογής της αυτοδίκαιης αργίας και αφετέρου παρέχεται τεράστια διακριτική ευχέρεια στις υπηρεσίες για θέση των υπαλλήλων σε δυνητική αργία.

 
·       Η παραπομπή και μόνο στο πειθαρχικό συμβούλιο αρκεί για τη θέση του υπαλλήλου σε αργία, χωρίς ο υπάλληλος να έχει επί της ουσίας απολογηθεί, χωρίς να έχει μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να προβάλλει τις αντιρρήσεις του στην αποδιδόμενη σε αυτόν κατηγορία. Με τον τρόπο αυτό, παραβιάζεται πλήρως το εφαρμοζόμενο και στην πειθαρχική διαδικασία τεκμήριο της αθωότητας, ενώ θίγεται η δυνατότητα της προηγούμενης ακρόασης, που προβλέπεται από το άρθρο 20 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και καταλείπεται τεράστιο πεδίο αυθαιρεσιών, δεδομένου, ότι αρκεί η παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο για να τεθεί ο υπάλληλος σε αυτοδίκαιη αργία.
·       Υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί που απλώς παραπέμφθηκαν αμετακλήτως ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για ορισμένα πλημμελήματα, ακόμη και όταν η πράξη τους διαθέτει μικρή ποινική απαξία, τίθενται αυτοδικαίως σε αργία. Η ρύθμιση αυτή προσβάλλει ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς χωρίς να μεσολαβήσει δικαστική κρίση, οι εκπαιδευτικοί απομακρύνονται από την θέση τους και υφίστανται ένα βαρύτατο πλήγμα στην προσωπική και υπαλληλική τους ζωή.
    Για τους παραπάνω λόγους:
1.   Ζητάμε την κατάργηση του Ν.4093/2012 όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 4111/2013, προκειμένου το πειθαρχικό δίκαιο να συμβαδίζει με τις επιταγές του κράτους δικαίου, το Σύνταγμα της χώρας και τις Διεθνείς Συμβάσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
2.   Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των εκπαιδευτικών και των στελεχών εκπαίδευσης, ιδιαίτερα δε των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, οι οποίοι βρίσκονται στην πιο ευάλωτη  θέση ως διοικητικοί, επιστημονικοί και παιδαγωγικοί υπεύθυνοι των σχολείων τους.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                             Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Ανδριάς                                    Νικόλαος  Μακεδών

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου