Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

90 εταιρείες προκάλεσαν την κλιματική αλλαγή. Μάθετε ποιες

Ενενήντα εταιρείες ενοχοποιούνται για την κλιματική κρίση του 21ου αιώνα σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Κλιματικής Υπευθυνότητας (Climate Accountability Institute) στο Κολοράντο. Στη μελέτη, που εγκρίθηκε προς δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Κλιματικής Αλλαγής, περιλαμβάνονται ιδιωτικές και κρατικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην παραγωγή πετρελαίου, αερίου και άνθρακα και ενοχοποιούνται για τα 2/3 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις αρχές της βιομηχανικής ανάπτυξης.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το διάστημα 1751 με 2010 οι 90 εταιρείες παρήγαγαν το 63% των συνολικών βιομηχανικών εκπομπών μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως.
Μάλιστα το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθέρωσαν με τις δραστηριότητές τους στην ατμόσφαιρα ξεπερνά τους 914 γιγατόνους. Όλες, εκτός από επτά, είναι ενεργειακές εταιρείες που παράγουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα. Οι επτά δραστηριοποιούνται στην παραγωγή τσιμέντου. 

Στη λίστα με τις 90 εταιρείες περιλαμβάνονται 50 ιδιωτικές εταιρείες μεταξύ των οποίων πετρελαϊκές όπως η Chevron, η Exxon, η BP και η Shell, αλλά και εταιρείες παραγωγής άνθρακα όπως η British Coal Corp, η Peabody Energy και η BHP Billiton. Οι υπόλοιπες 31 είναι κρατικές, όπως η ρωσική Gazprom και η νορβηγική Statoil, ενώ εννιά διοικούνται από την κυβέρνηση και δραστηριοποιούνται κυρίως στην παραγωγή άνθρακα στην Κίνα, την πρώην Σοβιετική Ένωση, τη Βόρεια Κορέα και την Πολωνία. 

Σημειώνεται ότι περίπου το 30% των εκπομπών την περίοδο μελέτης, δηλαδή από τις αρχές της βιομηχανικής ανάπτυξης, αποδίδεται στις 20 κορυφαίες εταιρείες της λίστας. Οι περισσότερες εκπομπές (8,9%) προήλθαν από κρατικές εταιρείες πετρελαίου και άνθρακα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ ακολουθούν οι κρατικές εταιρείες της Κίνας που ενοχοποιούνται για το 8,6% των παγκόσμιων βιομηχανικών εκπομπών. 

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες που ανήκουν σε επενδυτές, πρώτη έρχεται η ChevronTexaco στην οποία αποδίδεται το 3,5% των παγκόσμιων εκπομπών ως σήμερα, ενώ ακολουθούν η Exxon με 3.2% και η BP με 2.5%.

Η μελέτη με τις ιστορικές εκπομπές μεγάλων εταιρειών συντάχθηκε βάσει στοιχείων του Κέντρου Πληροφόρησης και Ανάλυσης για το Διοξείδιο του Άνθρακα, το οποίο υπάγεται στο αμερικανικό υπουργείο ενέργειας.

Το Κέντρο υπολογίζει ότι οι βιομηχανικές εκπομπές από το 1751 ανέρχονται σε 1.450 γιγατόνους.

Πηγή:  http://www.econews.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου