Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Πρωτοποριακό online σεμινάριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας με 4.320 συμμετέχοντες από όλη τη χώρα



Διαδικτυακό σεμινάριο – συζήτηση (webinar) με θέμα «Προστασία Προσωπικών Δεδομένων και Κοινωνικά Δίκτυα», διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία την Τρίτη 28/01/2014 και ώρα 12:00 – 14:00 από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕΔΕ), τους σχολικούς συμβούλους Πληροφορικής σε συνεργασία με τον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

Το εν λόγω Διαδικτυακό σεμινάριο-συζήτηση (webinar) πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 8η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και συμμετείχαν ενεργά, με ερωτήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης, 110 Γυμνάσια και 4320 μαθητές και εκπαιδευτικοί τόσο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Μεταξύ των σχολείων συμμετείχε και το ελληνικό σχολείο από τη Χιμάρα της Αλβανίας.

Το webinar συντόνισαν οι κ.κ Δρ. Σπύρος Παπαδάκης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αιτωλοακαρνανίας και Άρης Λούβρης, υπεύθυνος του ενημερωτικού κόμβου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» (http://internet-safety.sch.gr). Την έναρξη του σεμιναρίου χαιρέτησε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ενώ η Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπαίδευσης κ. Σοφία Π. Χριστοπούλου «έκλεισε» τη συζήτηση. Τεχνική στήριξη πρόσφεραν τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ. Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας καθώς και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.


Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι κάτωθι ειδικοί επιστήμονες σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφαλή χρήση  του διαδικτύου:

    Δρ. Γιώργος Κορμάς, Εκπρόσωπος Γραμμής Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ, Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, Μ.Ε.Υ.
    Δρ. Κώστας Λιμνιώτης, Πληροφορικός Ελεγκτής, ειδικός επιστήμονας ΑΠΔΠΧ.
    Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Επικεφαλής Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr.

Για την εν λόγω πρωτοβουλία της ΠΔΕΔΕ αλλά και για τη μαζικότητα της συμμετοχής ο κ. Γ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε:

«Δύσκολα μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τα οφέλη που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα η ταχύτατη τεχνολογική ανάπτυξη των μέσων πληροφόρησης και επικοινωνίας στην πλειονότητα των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Οι διαπροσωπικές και οι επαγγελματικές σχέσεις των ανθρώπων αλλά και σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών κατακλύζονται πια από τα επιτεύγματα των νέων τεχνολογιών. Σε αυτό λοιπόν τον «online» διασυνδεδεμένο κόσμο, ηθικά διλήμματα αναφορικά με το «ανέβασμα» και την προβολή ιδιαίτερα προσωπικών δεδομένων προβάλλουν περισσότερο επιτακτικά από ποτέ.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί, με αφορμή την 8η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και σε συνεργασία με εκλεκτούς εξειδικευμένους επιστήμονες σε θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε και να καθοδηγήσουμε μαθητές Γυμνασίου, από όλη την Ελλάδα, σχετικά με την προστασία  της ιδιωτικότητας των εφήβων στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα δημοφιλή στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Τόσο η μαζικότητα της συμμετοχής όσο και η ενεργητική διάθεση που έδειξαν οι μαθητές  και οι εκπαιδευτικοί που έλαβαν μέρος αποτελεί για εμάς τον πιο σημαντικό δείκτη αποτίμησης της εν λόγω πρωτοβουλίας δίνοντας συγχρόνως το βήμα για τη συνέχιση και τον εμπλουτισμό των προσπαθειών που καταβάλουμε ως ΠΔΕΔΕ προς αυτήν την κατεύθυνση».

Από την πλευρά της η κ. Σ. Χριστοπούλου «κλείνοντας» το διαδικτυακό σεμινάριο και απευθυνόμενη στους μαθητές χρησιμοποίησε αποσπάσματα από ένα ελεύθερο κείμενο του ποιητή Shame Koyzan προκειμένου να τονίσει την υπάρχουσα κατάσταση αναφορικά με το σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό και κυρίως την αντιμετώπισή του:

«Αν δε μπορείτε να δείτε κάτι όμορφο στον εαυτό σας βρείτε ένα καλύτερο καθρέφτη, κοιτάξτε πιο προσεκτικά, παρατηρήστε λίγο παραπάνω… Υπάρχει κάτι πάντα μέσα σας που θα σας κάνει να θέλετε να συνεχίσετε παρόλο που όλοι σας λέγανε να τα παρατήσετε… Όλοι μεγαλώσαμε μαθαίνοντας   να υποστηρίζουμε τους αδύναμους γιατί βλέπουμε σε αυτούς τον εαυτό μας».

Πηγή:  http://blogs.sch.gr/pdedellad/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου