Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Νέα παγκόσμια διάκριση για το Μουσείο της Ακρόπολης

Στα είκοσι κορυφαία του κόσμου λέει. Δε μας φτάνει αυτό. Θέλουμε να το γεμίσουμε κι όλας με την κληρονομιά μας. 


 
Ένα από τα πλέον έγκυρα διαδικτυακά περιοδικά που ασχολείται με την αρχιτεκτονική, το «Archdaily», με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, επέλεξε τα είκοσι κορυφαία Μουσεία σε όλο τον κόσμο, και ανάμεσά τους  βρίσκεται και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Στη λίστα περιλαμβάνονται παγκοσμίου φήμης Μουσεία, όπως το MAXXI της Ρώμης, αλλά και λιγότερο γνωστά που ξεχωρίζουν για την εμπνευσμένη τους αρχιτεκτονική, όπως το Medieval Museum της Ιρλανδίας, το Natural History Museum of Utah, και το Muritzeum της Γερμανίας.

Στους σημαντικούς παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στο να τοποθετηθεί το Μουσείο της Ακρόπολης στα κορυφαία, εκτός από τους ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς του, είναι και η τοποθεσία του,  αφού βρίσκεται τριακόσια περίπου μέτρα από τον Παρθενώνα, στην ιστορική συνοικία Μακρυγιάννη. Οι συντάκτες του Archdaily τίμησαν και τον λιτό και ξεκάθαρο σχεδιασμό που έχει άμεση συνάφεια με την μαθηματική και εννοιολογική καθαρότητα της Αρχαίας Ελλάδας.

Ο τελευταίος όροφος του Μουσείου προσφέρει στον επισκέπτη πανοραμική θέα της Ακρόπολης και της σύγχρονης Αθήνας, ενώ στον τρίτο όροφο υπάρχει η αίθουσα του Παρθενώνα με την ημιτελή ζωφόρο. Πενήντα από τα μέτρα της ζωφόρου σώζονται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης και 80 στο Βρετανικό Μουσείο. Τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων (Κυριακή 18 Μαΐου), από τις 8 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα,  22.000  άνθρωποι επισκέφτηκαν το Μουσείο Ακρόπολης.

Στις αρχές Μαΐου, οι «Financial Times» τοποθέτησαν το Μουσείο της Ακρόπολης τρίτο, στη λίστα με τα 50 καλύτερα Μουσεία του κόσμου.
 
Πηγή: naftemporiki.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου