Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Διάκριση για τον «Αρίσταρχο»



Τη δεύτερη θέση στο Διαγωνισμό CanSat, που διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έλαβαν οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης με τον «Αρίσταρχο», τον δορυφόρο που έχει μέγεθος όσο ένα κουτάκι αναψυκτικού. Μάλιστα, τα παιδιά διακρίθηκαν στην κατηγορία των προχωρημένων.



Είναι η τρίτη χρονιά που το συγκεκριμένο σχολείο παίρνει μέρος στο διαγωνισμό για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι μαθητές κλήθηκαν να φτιάξουν το δικό τους μικρό «δορυφόρο», τύπου CanSat, τον οποίο θα εκτόξευαν με πύραυλο από την βάση εκτόξευσης πυραύλων στο ερευνητικό κέντρο για τη διαστημική εκπαίδευση ΝΑRΟΜ στη Νορβηγία.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από 1 - 5 Ιουνίου στο νορβηγικό νησί Adenes. Το Λύκειο της Μυτιλήνης ήταν ένα από τα 14 ευρωπαϊκά σχολεία, σε σύνολο 18 σχολείων από χώρες - μέλη της ESA, που πήραν μέρος. Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος μετείχε και δεύτερο ελληνικό σχολείο στο διαγωνισμό, το Λύκειο Βιάννου από την Κρήτη.


Η 10μελής μαθητική ομάδα, αλλά και ο υπεύθυνος καθηγητής, φυσικός, Γιώργος Κοντέλλης, επέλεξαν για το δικό τους «δορυφόρο» το όνομα «Αρίσταρχος», προς τιμήν του Αρίσταρχου του Σάμιου, ο οποίος παρουσίασε το πρώτο γνωστό μοντέλο που τοποθετούσε τον Ήλιο στο κέντρο του γνωστού σύμπαντος, με τη Γη να περιστρέφεται γύρω από αυτό.

Η αποστολή του «Αρίσταρχου» ήταν η μέτρηση της θερμοκρασίας και της πίεσης κατά τη διάρκεια της πτήσης αλλά και η παρατήρηση του Ήλιου, μέσω ενός ρομποτικού μηχανισμού, με σκοπό να παρατηρήσουν το φάσμα του Ήλιου και να υπολογίσουν την απόστασή του από τη Γη.

Πηγή:  http://www.tanea.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου