Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ένα γλυπτό που "μιλάει" 24 ευρωπαϊκές γλώσσες

Στο κέντρο της Στοκχόλμης, στο Berzelii Park βρίσκεται αυτό το πρωτότυπο μνημείο που έχει τίτλο "Ο ΔΡΟΜΟΣ". Είναι μια  σφαίρα από λιθόστρωτο πάνω στην οποία είναι γραμμένη η ίδια πρόταση σε 24 γλώσσες: «Ευθύς ήταν ο δρόμος που οδηγούσε τους Εβραίους στο θάνατο. Ανώμαλος, επικίνδυνος και γεμάτος δυσκολίες, όταν οι Εβραίοι προσπαθούσαν να γλυτώσουν από τους δολοφόνους ".



Η συγκεκριμένη  φράση εμφανίζεται πρώτα στα σουηδικά, ακολουθούμενη από την αγγλική και στη συνέχεια από 22 γλώσσες, αρχίζοντας με την πολωνική, δεδομένου ότι αυτή είναι η γλώσσα της μεγαλύτερης μερίδας των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Ακολουθείται από τις άλλες 20 γλώσσες των χωρών από τις οποίες προέρχονται τα θύματα.

Οι 22 μεταφράσεις υπογραμμίζουν την ποικιλομορφία των Εβραίων της Ευρώπης. Το κείμενο καθιστά επίσης σαφές ότι ήταν πράγματι επικίνδυνο και δύσκολο για τους Εβραίους να ξεφύγουν από τις διώξεις των Ναζί, όπως ήταν επικίνδυνο για εκείνους, όπως ο  Wallenberg, ο οποίος προσπάθησε να τους βοηθήσει.


Έτσι στο κάτω μέρος της σφαίρας είναι γραμμένο το όνομα του Σουηδού διπλωμάτη Ραούλ Βάλλενμπεργκ που έσωσε τις ζωές χιλιάδων Εβραίων στην Βουδαπέστη κατά το τελικό στάδιο της ναζιστικής κατοχής στην Ουγγαρία το 1944-1945. 

Πληροφορίες: http://www.raoulwallenberg.net/wallenberg/tributes/world/sweden/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου