Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

«Μία οικογενειακή υπόθεση»: Χρυσό βραβείο

Με χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Τέχνη» στο Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Προγραμμάτων, FIPA (Festival International de Programmes Audiovisuels) του Μπίαριτζ τιμήθηκε το φιλμ «Μια οικογενειακή υπόθεση» της Αγγελικής Αριστομενοπούλου. Η ταινία αφηγείται τη μουσική ιστορία της οικογένειας Ξυλούρη.


Με κεντρικούς χαρακτήρες τον Ψαρογιώργη (Γιώργη Ξυλούρη), τα τρία παιδιά του που σπουδάζουν στην Μελβούρνη και τον πατέρα του, Ψαραντώνη, η ταινία ακολουθεί την οικογένεια μέσα από επαγγελματικές προκλήσεις και δύσκολες προσωπικές αποφάσεις και καταγράφει τη ζωή τους για διάστημα δύο ετών.

Η σκηνοθέτης εμπνεύστηκε το ντοκιμαντερ στη διάρκεια γυρισμάτων για την προηγούμενη ταινία της «Ταξιδιάρα ψυχή». Σε ένα από τα τελευταία γυρίσματα, όπως έχει περιγράψει η Αριστομενοπούλου , ο Γιάννης Αγγελάκας επρόκειτο να κάνει ηχογράφηση με τον Γιώργο Ξυλούρη, σε ένα μητάτο, στα Ανώγια της Κρήτης. Ο Ψαρογιώργης πήγε με τους δύο έφηβους γιούς του, Νίκο και Αντώνη Ξυλούρη, που παίζουν λύρα και λαούτο αντιστοίχως. Ως εκείνη τη στιγμή η σκηνοθέτης δεν γνώρισε ότι τα δύο αγόρια έπαιζαν μουσική, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση. «Τα γνώρισα, ήταν μόλις 16 - 17 τότε, κι από εκεί μου προέκυψε η ιδέα».

«Η «Οικογενειακή Υπόθεση» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τη δύναμη της οικογένειας και της μουσικής, μέσα από τη ζωή μια ιστορικής οικογένειας», αναφέρει η σκηνοθέτης στο σημείωμα της.

«Είναι - συνεχίζει - η ιστορία μια μοναδικής μουσικής παράδοσης και των ανθρώπων που την κουβαλούν. Η ταινία αποκαλύπτει πώς τρεις διαφορετικές γενιές της οικογένειας σχετίζονται με την παράδοση και πόσο τους επηρεάζει στις επιλογές τους».


Πρόκειται για μια παραγωγή της Anemon σε συμπαραγωγή με τη ΝΕΡΙΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον ΟΤΕ TV, το ABC TV και με την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA της ΕΕ.


Πηγή: http://www.tanea.gr/news/culture/article/5202776/xrysh-oikogeneiakh-ypothesh/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου