Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Είναι διευθυντής στο Δημιουργικό Εργαστήριο της Google και είναι Έλληνας. Γνωρίστε τον.

Ο Στηβ Βρανάκης έχει γεννηθεί στον Καναδά, από Έλληνες μετανάστες και μάλιστα Κρητικούς. Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί περιγράφει πώς μετά από 20 χρόνια σκληρής δουλειάς στο χώρο του design και της διαφήμισης κατέληξε να είναι αυτή τη στιγμή διευθυντής στο Δημιουργικό Εργαστήριο (Creative Lab) της Google. Περιγράφει το χώρο εργασίας του, τη δουλειά του, μιλάει για την ελληνική κρίση και συμβουλεύει τους νεαρούς Έλληνες. 


H Google είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να εργαστεί κάποιος. Το καλύτερο από όσα έχω δουλέψει μέχρι τώρα. Αρκετά πράγματα μου έκαναν θετική εντύπωση. Εκεί βλέπεις μηχανικούς να εργάζονται μαζί με σχεδιαστές. Να να δίνουν σάρκα και οστά σε μεγάλες ιδέες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Σε αυτή την εταιρία, βλέπεις την επιστήμη να συνάντα τη φαντασία.

Βλέπεις ανθρώπους να δημιουργούν μερικά από τα πιο φιλόδοξα και τολμηρά projects.

Πως προέκυψε η θέση σε αυτή την παγκοσμίως γνωστή εταιρία;

Μόλις έμαθα για τη συγκεκριμένη θέση, έστειλα άμεσα το βιογραφικό μου, μαζί με δείγματα δουλειάς. Στο παρελθόν είχα ήδη εργαστεί στον χώρο του design, της διαφήμισης και της ψηφιακής τεχνολογίας, για περίπου 20 χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια, είχα την τύχη να κερδίσω μια σειρά από βραβεία, που ανέδειξαν τη δουλειά μου ακόμα περισσότερο.

Είχα επίσης συμμετάσχει στο λανσάρισμα κάποιων πολύ σημαντικών τεχνολογικών προϊόντων όπως: το iPhone στη Βρετανία, του Amazon.co.uk, του Ο2 και του Coke Zero.

Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος σας στην Google;

Με μια φράση, η δουλειά μου είναι να καινοτομώ πάνω στην προώθηση των βασικών projects της εταιρίας. Όπως η γνωστή μηχανή αναζήτησης, το Android, το Chrome ή το YouTube.

Να μιλώ για αυτά τα projects, με ενδιαφέρον τρόπο, προς το εκάστοτε ακροατήριο. Παράλληλα, προσπαθώ να αναλύσω στις εταιρίες που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας, το πως μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με ακόμα πιο καινοτόμους τρόπους, βοηθώντας τους δικούς τους πελάτες.

Θα μπορούσε μια εταιρία κολοσσός σαν την Google να αναπτυχθεί στην Ελλάδα;

Η Google «γεννήθηκε» σε ένα γκαράζ στην Αμερική με πολύ λίγα χρήματα, αλλά πολύ μεγάλες φιλοδοξίες από τους δημιουργούς της. Νομίζω ότι αν συνεργαστούν οι σωστοί άνθρωποι, έχοντας ως στόχο να δημιουργήσουν κάτι που θα αλλάξει τον κόσμο, τότε μπορεί να συμβεί οπουδήποτε.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα, είναι να μεταδώσουμε την σωστή κουλτούρα στους επιχειρηματίες.
Επίσης το γενικότερο περιβάλλον θα πρέπει να ανταμείβει την καινοτομία και να μην υπάρχει φόβος μπροστά σε μια ενδεχόμενη αποτυχία. Όλα αυτά τα στοιχεία, αν γίνουν, θα κρατήσουν το ταλέντο στο εσωτερικό της χώρας.

Ποια είναι η γνώμη σας για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα της κρίσης τα τελευταία χρόνια;

Μπορεί να έχω μεγαλώσει στο Βανκούβερ του Καναδά, αλλά κατάγομαι από τα Σφακιά της Κρήτης. Άρα αισθάνομαι απόλυτα τις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες. Η ανεργία είναι υψηλή και το ηθικό χαμηλό. Οι Έλληνες της διασποράς προσπαθούμε από την πλευρά μας να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο.

Προσωπικά λειτουργώ ως μέντορας πολλών νέων Ελλήνων επιχειρηματιών, που έχουν δημιουργήσει κάποιο startup. Έτσι ώστε να τους βοηθήσω στο ξεκίνημα τους. Πιστεύω ότι oι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.


Η νέοι στην Ελλάδα έχουν πολλές φρέσκες ιδέες στο κομμάτι της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας και ήδη κάποιοι από αυτούς έχουν τραβήξει τα βλέμματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr/
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ.
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου