Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Κάνουν ιδιαίτερα για να μπουν στα... Νηπιαγωγεία!

Μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι τόσο ανταγωνιστική η κατάσταση που επικρατεί στην προσχολική εκπαίδευση στο Χονγκ Κονγκ, που οι γονείς κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στα πιτσιρίκια τους, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις συνεντεύξεις στα νηπιαγωγεία!


Μπορεί να ακούγεται πραγματικά υπερβολικό, αλλά οι γονείς στο Χονγκ Κονγκ στην πραγματικότητα το βλέπουν ως μια σημαντική φάση που θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον του παιδιού τους. Πιστεύουν ακράδαντα στις αλυσιδωτές αντιδράσεις: Το να αποκλειστεί το παιδί τους από τα καλύτερα νηπιαγωγεία, σημαίνει ότι θα αποκλειστεί αργότερα από τα καλύτερα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα καλύτερα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και τελικά, από τα καλύτερα πανεπιστήμια.

Έτσι οι μητέρες αρχίζουν να ψάχνουν για το κατάλληλο νηπιαγωγείο που θα στείλουν το παιδί τους από τη στιγμή που θα μείνουν έγκυες!

Τα πιο διάσημα νηπιαγωγεία στο Χονγκ Κονγκ λαμβάνουν τακτικά πάνω από 1.000 αιτήσεις το χρόνο, για να πάρουν τελικά μόνο μερικές δεκάδες παιδιά. Οι επιλογές που κάνουν γίνονται με βάση τις επιδόσεις του παιδιού κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων που πραγματοποιούνται από αυτά τα νηπιαγωγεία. Η απίστευτα υψηλή πίεση οδήγησε στη δημιουργία εταιρειών που με ανάλογα δίδακτρα αναλαμβάνουν να εκπαιδεύσουν τα πιτσιρίκια, ώστε να ανταποκριθούν στις περιβόητες συνεντεύξεις. Και σημειώστε ότι η εκπαίδευση των πιτσιρικιών αυτών ξεκινά από το ενάμισι έτος της ηλικίας τους!


Ένα τέτοιο πιτσιρικάκι που κάνει φροντιστήριο για να περάσει τη συνέντευξη των νηπιαγωγείων διδάσκεται να χαιρετάει τον δάσκαλο και να παρουσιάζει τον εαυτό του με το σωστό τρόπο. Εκπαιδεύεται επίσης να εκτελεί με επιτυχία μια σειρά από δραστηριότητες, όπως να οικοδομεί ένα σπιτάκι από τούβλα LEGO, να τοποθετεί σωστά μάτια, αυτιά κλπ. σε ένα πρόσωπο από τσόχα, να αναγνωρίζει τις εικόνες φρούτων κλπ.  

Φυσικά, τα φροντιστήρια αυτά δεν είναι και τα πιο φτηνά. Μια σειρά από 12 μαθήματα κοστίζει στους γονείς περίπου 580 δολάρια.  Αυτό το ποσό είναι συνήθως το ένα τέταρτο του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των νοικοκυριών της χώρας. Και για να γίνει ακόμα χειρότερο το πράγμα, τα νηπιαγωγεία ζητούν ολοένα διαφορετικά πράγματα και ικανότητες από τα παιδιά. Έτσι, οι γονείς πρέπει να πληρώσουν μια σειρά από μαθήματα για να εξασφαλίσουν ότι το παιδί τους θα είναι πλήρως προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τη διαδικασία εισαγωγής στο νηπιαγωγείο επιλογής τους.

Οι ερωτήσεις των συνεντεύξεων γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες, ολοένα και πιο πολύπλοκες, όπως,« Σε τι χρησιμεύουν τα μάτια σας; " ή "Τι είδους αυγό είναι αυτό;» κλπ.  Πολλές φορές δοκιμάζουν και τον χαρακτήρα του παιδιού προσφέροντάς του γλυκά στο τέλος της συνέντευξης. Το παιδί πρέπει να πάρει ένα και να πει, «ευχαριστώ». Αν το παιδί πάρα πολλά γλυκά θεωρείται άπλειστο, ενώ αν δεν πάρει αρκετά θεωρείται αγένεια.



Πολλοί ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η εκπαίδευση γίνεται γρήγορα πάρα πολύ εμπορική και απαιτητική στο Χονγκ Κονγκ, ιδιαίτερα αφού οι γονείς περίμεναν έξω από τα σχολεία για δύο νύχτες το περασμένο έτος για να εξασφαλίσουν έντυπα αιτήσεων! Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι είναι καλύτερο για τους γονείς να περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας και διαβάζοντας στα παιδιά τους, αντί να τα υπερφορτώνουν με μαθήματα για τις συνεντεύξεις. Αλλά η τάση συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι συνεντεύξεις για τα νηπιαγωγεία του τρέχοντος έτους αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Πηγή:  http://www.bbc.com/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου