Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Η πρώτη πρωτεύουσα που καταργεί τα αυτοκίνητα....

είναι το ΟΣΛΟ. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που πρωτοπορούν οι Νορβηγοί αφού για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης της πρωτεύουσας εισάγουν απορρίμματα από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία, αλλά και από τη νότιο Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για να ανεφοδιάζει τους αποτεφρωτήρες απορριμμάτων, που θερμαίνουν το μισό Όσλο και το μεγαλύτερο μέρος των σχολείων του.

Έτσι τα αυτοκίνητα θα εξαφανιστούν από το κέντρο του έως το 2019 σύμφωνα με τα σχέδια των Νορβηγών. Ως αντισταθμιστικό μέτρο θα κατασκευαστούν επιπλέον ποδηλατόδρομοι συνολικού μήκους 60 χιλιομέτρων και θα επενδυθούν σημαντικά κεφάλαια για την αναβάθμιση των δημόσιων μεταφορών.

Το νέο δημοτικό συμβούλιο της πόλης υποστηρίζει ότι αυτό το σχέδιο θα ωφελήσει όλους τους πολίτες, παρά τις επιφυλάξεις των επιχειρηματιών που ανησυχούν για ενδεχόμενη μείωση της κίνησης του αγοραστικού κοινού στο κέντρο της πόλης.

«Θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες αλλά και για τα καταστήματα», δήλωσε η Λαν Μαρί Νγκουγιέν Μπεργκ, εκπρόσωπος του Κόμματος των Πρασίνων στο Όσλο.

Εξαιρέσεις προβλέπονται για αυτοκίνητα που μεταφέρουν άτομα με ειδικές ανάγκες και οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα στα καταστήματα, αναφέρει η ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ το μέτρο θα εφαρμοστεί μετά το πέρας αρκετών δοκιμαστικών περιόδων.

—Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βάζουν εμπόδια στο αυτοκίνητο

Μια αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει ανακοινώσει και η δημοτική Αρχή της Μαδρίτης στην Ισπανία με στόχο να απομακρυνθούν όλα τα αυτοκίνητα ως το 2020. Η απαγόρευση στη Μαδρίτη είναι ευρύτερη από αυτή στο Όσλο καθώς θα καλύπτει το σύνολο των 2.000 στρεμμάτων του Κέντρου της ισπανικής πρωτεύουσας.

Το Παρίσι απαγόρευσε την κίνηση των οχημάτων κοντά στα βασικά αξιοθέατα όπως ο Πύργος του Άιφελ και ο ναός Νοτρ Νταμ. Στο Μιλάνο της Ιταλίας, η κυβέρνηση προσφέρει δωρεάν εισιτήρια για τα μέσα μεταφοράς ως κίνητρο στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για να αφήσουν τα οχήματά τους στο σπίτι.


Η Κοπεγχάγη στη Δανία έχει παρουσιάσει ζώνες πεζών από τη δεκαετία του 1960 ακόμα.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου