Διπλό ξυπνητήρι 01.50 το πρωί, λεωφορείο στις 03.00, ταξίδι δύο ώρες σε άθλιους δρόμους, δουλειά από τις 05.00 για 10-12 ώρες, ημερομίσθιο 27 ευρώ.
Αυτές ήταν οι συνθήκες υπό τις οποίες εργαζόταν η 49χρονη Πάολα Κλεμέντε στα αμπέλια της νότιας Ιταλίας, μέχρι τη στιγμή που άφησε την τελευταία της πνοή στο χωράφι. Τις ημέρες πριν από το μοιραίο καρδιακό επεισόδιο, η μητέρα τριών παιδιών δεν μπορούσε να παραπονεθεί για αδιαθεσία ή να ζητήσει άδεια για να επισκεφθεί τον γιατρό, γιατί φοβόταν ότι δεν θα την ξανακαλέσουν για δουλειά. Τώρα το όνομα της Κλεμέντε δόθηκε σε αίθουσα του ιταλικού υπουργείου Gεωργίας, καθώς οι Αρχές της Ρώμης αναγνωρίζουν ότι οι συνθήκες για τις εργάτριες γης στη χώρα είναι δραματικές. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται οι μεσάζοντες – οι άνδρες που τηλεφωνούσαν στην Κλεμέντε για να της προσφέρουν δουλειά, αφαιρώντας γενναία προμήθεια από το ημερομίσθιό της.
Επειτα από μήνες ερευνών, οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν έξι άτομα με την κατηγορία ότι εκβίαζαν τις εργαζόμενες για μερίδιο από την αμοιβή τους. Πέρυσι ψηφίστηκε νόμος με στόχο να καμφθεί η εκμετάλλευση των εργατών γης, αλλά το φαινόμενο παραμένει διαδεδομένο. «Εχουμε επιστρέψει στις συνθήκες της δεκαετίας του 1950», είπε ο συγγραφέας βιβλίων για την αγροτική εργασία Λεονάρντο Παλμισάνο.
«Το φαινόμενο υπάρχει παντού, όχι μόνο στην Απουλία, και επηρεάζει ντόπιους και ξένους εργαζομένους». Οι γυναίκες καλύπτουν τη δουλειά τους με ένα πέπλο σιωπής, φοβούμενες ότι θα τη χάσουν. Ερευνητές παρομοιάζουν τις συνθήκες αυτές με σύγχρονη δουλεία και εκτιμούν ότι στο θέμα αυτό η Ιταλία είναι η δεύτερη χειρότερη χώρα της Ευρώπης, μετά την Πολωνία. Μαφιόζικες οργανώσεις μετέχουν και αυτές στον χορό. «Η διαφορά ανάμεσα στο πώς δούλευε η γυναίκα μου και στο πώς δουλεύουν οι μετανάστες είναι ότι οι Ιταλοί βγάζουν περισσότερα και ότι εμείς έχουμε ένα σπίτι να κοιμηθούμε», είπε ο χήρος της Κλεμέντε.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου