Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Μαθητές της Μυτιλήνης εκτοξεύουν δορυφόρο στο διάστημα



Το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης (που βραβεύτηκε πριν από λίγες μέρες από την υπουργό Παιδείας στην εκδήλωση για τις καινοτόμες εκπαιδευτικές δημιουργίες) επιλέχθηκε ανάμεσα σε 10 άλλα ελληνικά και άλλα 40 ευρωπαϊκών χωρών από την ESA, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για τον ευρωπαϊκό μαθητικό διαγωνισμό κατασκευής μίνι δορυφόρου.



Οι δέκα μαθητές της Β΄ τάξης του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης που παίρνουν μέρος στο όλο πρόγραμμα κατασκευάζουν ένα μίνι δορυφόρο στο μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού, βάρους 350 ml. Το δορυφόρο θα εκτοξεύσουν με πύραυλο το καλοκαίρι από τη βάση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία, για να μετρήσει ίχνη ζωής.
 



Ο διαγωνισμός ανάμεσα σε 12 ευρωπαϊκά σχολεία οργανώνεται σε συνεργασία με το Νορβηγικό Κέντρο για τη Διαστημικού αντικειμένου Εκπαίδευση και θα πραγματοποιηθεί 15 - 19 Αυγούστου. Οι σχολικές ομάδες των παραπάνω σχολείων διαγωνίζοντα σε διαφορετικά εκπαιδευτικά μοντέλα.

Το πρόγραμμα του ελληνικού σχολείου θα θεωρηθεί επιτυχημένο αν ο μίνι δορυφόρος που κατασκευάζει η ομάδα των μαθητών, αφού εκτοξευθεί με πύραυλο "Ιντρούντερ" σε απόσταση 1.000 μέτρων από τη Γη,  δεν διαλυθεί και στείλει, καθώς θα κατεβαίνει προς το έδαφος, ελεγχόμενος με ειδικό αλεξίπτωτο, πραγματικές τιμές πίεσης, θερμοκρασίας, υγρασίας, διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου.
"Σαν να αναζητούσε δηλαδή ενδείξεις ζωής στην ατμόσφαιρα ενός άγνωστου πλανήτη», εξήγησε ο καθηγητής Φυσικής Γ. Κοντέλης, που εκπροσώπησε το σχολείο, στην εισαγωγική ημερίδα για τους καθηγητές του Τεχνικού Κέντρου της EA στην Ολλανδία.


Οι μαθητές έχουν τη στήριξη του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δήμου Μυτιλήνης και έχουν δώσει στο πρόγραμμα την κωδική ονομασία «Ικαρομένιππος», ο οποίος ήταν ο  πρώτος ήρωας επιστημονικής φαντασίας (160 μ.Χ.) δημιούργημα του σοφιστή Λουκιανού.

Ευχόμαστε στους μαθητές καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου