Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Η Σανς Ελιζέ έγινε κήπος!


Το βράδυ της 22ας Μαΐου, της Παγκόσμιας Ημέρας της Βιοποικιλότητας, η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων του Παρισιού έγινε ένας τεράστιος κήπος και θα μείνει έτσι για 3 ημέρες.

8.000 μικρά περιβόλια, φυτώρια, δενδρόκηποι, τέσσερα διαφορετικά δάση και καμιά κατοσταριά ζώα περίμεναν τους Γάλλους στο διάσημο δρόμο να πάνε και να κάνουν τη βόλτα τους γνωρίζοντας από κοντά τις καλλιέργειες που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. 

Την περιοχή μεταμόρφωσαν 600 αγρότες και τεχνικοί υπό την καθοδήγηση του καλλιτέχνη Γκαντ Βέιλ και την αρχιτέκτονα τοπίων Λοράνς Μεντιονί.



 «Είναι μια Γαλλία σε μικρογραφία, με όλη την ποικιλία των τοπίων της, από τα αγροκτήματα της Νορμανδίας ώς τη μεγάλη πεδιάδα της Μπος, περνώντας από τα ορεινά λιβάδια», εξήγησε στην εφημερίδα «Λε Παριζιάν» η Καρόλ Ντορέ, αντιπρόεδρος της οργάνωσης Νέοι Αγρότες που συμμετέχει στην πρωτοβουλία Νature Capitale.


Το Διεθνές Ετος της Βιοποικιλότητας θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ πριν από οκτώ χρόνια. Ηταν το 2002, στη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου για την αειφόρο ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, όταν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων όλου του κόσμου υπέγραψαν τη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλία (CΒD) και δεσμεύθηκαν να «μειώσουν σημαντικά το ποσοστό της απώλειας της βιολογικής ποικιλίας στη γη ώς το 2010». Εκτοτε το ζήτημα της βιοποικιλότητας συζητήθηκε τουλάχιστον άλλες πενήντα φορές, ακόμη και από την Ομάδα των Οκτώ (G8), όμως τώρα, το 2010 πλέον, δεν έχουμε και πολλά για να γιορτάσουμε. Ο στόχος δεν επιτεύχθηκε από καμιά από τις χώρες που υπέγραψαν τη σύμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου