Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε στο «Εθνος»: «Αμεσα δεν θα ισχύσει η εφεδρεία για τους εκπαιδευτικούς. Πρέπει πρώτα να προχωρήσουμε σε αναδιοργάνωση του προσωπικού και μετά βλέπουμε…»
Ανοιχτό αφήνει το υπουργείο Παιδείας το ενδεχόμενο να ισχύσει το μέτρο της εφεδρείας και για τους εκπαιδευτικούς, αλλά όχι κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο «Εθνος» η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, «άμεσα δεν θα ισχύσει η εφεδρεία για τους εκπαιδευτικούς. Πρέπει πρώτα να προχωρήσουμε σε αναδιοργάνωση του προσωπικού και μετά βλέπουμε…».
Σε καθεστώς εφεδρείας όμως θα τεθούν εργαζόμενοι οργανισμών του υπουργείου Παιδείας, όπως για παράδειγμα του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, του ΕΚΕΠΙΣ (πιστοποίηση προσόντων), του ΕΚΕΠ (Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού), του Εθνικού Οργανισμού Προσόντων κ.ά.), οι οποίοι βρίσκονται στην κατηγορία 12-24 μήνες πριν από τη σύνταξη.
Κατά τα λοιπά και όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, πρόβλημα από ό,τι φαίνεται θα υπάρξει με όσους θεωρούνται ήδη πλεονάζοντες, όπως για παράδειγμα οι καθηγητές φυσικής αγωγής, οι οποίοι προφανώς θα απομακρυνθούν από τον χώρο της εκπαίδευσης και θα προωθηθούν σε άλλους φορείς και κυρίως σε δήμους, αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα, με δεδομένο ότι και οι δήμοι βρίσκονται στη διαδικασία να απαλλαχτούν από πλεονάζον προσωπικό.
Στο πλαίσιο, όμως, του γενικού συμμαζέματος θα γίνουν πολλές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών, καθώς καθηγητές ειδικοτήτων θα αξιοποιούνται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης σε μεγάλη έκταση θα ισχύσει το καθεστώς της δεύτερης ανάθεσης διδασκαλίας συναφών μαθημάτων, ενώ θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθεί το πλεονάζον προσωπικό με τοποθετήσεις σε άλλα σχολεία ή άλλους φορείς. Οσον αφορά το ενδεχόμενο αύξησης των ωρών διδασκαλίας είναι μια πιθανότητα που δεν έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι των συζητήσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, η οποία έχει λάβει υπόψη τις αντιδράσεις που θα προκληθούν.
«Φέτος θα ασχοληθούμε ελάχιστα με την εφεδρεία. Θα γίνουν πρώτα όλες οι προσπάθειες ανακατανομής του εκπαιδευτικού προσωπικού και μετά βλέπουμε», τόνισε στο «Εθνος» η κ. Χριστοφιλοπούλου και συμπλήρωσε: Για κάποιες κατηγορίες όμως εκπαιδευτικών, όπως οι γυμναστές, που ήδη ξέρουμε ότι έχουμε πλεόνασμα, θα μπορούν να πάνε για παράδειγμα σε δήμους και να στηρίξουν πρωταθλήματα ή προγράμματα μαζικού αθλητισμού.
Καταλήγοντας η υφυπουργός υπογράμμισε ότι «τα σχολεία έχουν ανάγκες. Συνεπώς στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το προσωπικό μας».
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου